Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dziękujemy za propozycje, dwa psiaki już są w domu.

Życzę wszystkim biedakom, żeby też dostały swoją szansę!

..........................................................................................................

Poproszono mnie o pomoc w poszukiwaniu dwóch psiaków do fajnego domu w Poznaniu.

Dom jest sprawdzony, byłyśmy na wizycie przedadopcyjnej, żeby omówić warunki, doświadczenie i dowiedzieć się jak najwięcej o Państwu, aby im pomóc najlepiej wybrać, żeby i psiaki, i ludzie byli zadowoleni. Jestem przekonana, że to jest super dom i chętnie przyłożę rękę do tego, żeby do Państwa trafiły jakieś biedy.

Info o domu:

Dom jest w Poznaniu. Mieszkanie w kamienicy. Kilkanaście schodów w klatce wejściowej, to nie problem.

Młodzi ludzie. Poprzednie psiaki były ze schroniska, brane już jako dorosłe. Odeszły ze starości. Ostatni psiak odszedł pół roku temu.

Blisko domu na codzień park, w wolnym czasie wyjazdy autem na długie spacery za miasto. 

Państwo do tej pory zawsze mieli jednego psa, teraz chcą adoptować dwa, uważają, że psiakom będzie milej we dwójkę. Zresztą po prostu mają warunki na dwa psiaki i chcą pomóc dwóm.

Bardzo proszę o propozycje według następujących kryteriów:

- płeć obojętna

- uroda obojętna :)

- psiaki zżyte ze sobą - czasami szukamy domów dla dwójeczki, której z różnych powodów nie chcemy rozdzielać

- nie musi to być sklejony ze sobą dwupak, ale po prostu dwa psy/sunie/mieszane z jednego DT, hoteliku, przytuliska, które się lubią i ze sobą zgadzają

- raczej średniej wielkości - duże NIE, bo Pani jest raczej drobna i jeśli ma chodzić z dwoma psiakami, to fizycznie musi sobie poradzić; także w przypadku choroby itp. musi dać radę wnieść psa po schodach. Ciężkiego psa sama nie wniesie.

- psy będą jeździć samochodem

- powinny już umieć chodzić na smyczy, bo od pierwszego dnia będą chodzić do parku

- powinny umieć zostawać same w domu, często na 9 godzin, bo Państwo pracują.

- NIE szczeniaki.

- Nie bardzo stare, bo śmierć ostatniego ukochanego psa Państwo ciężko przeżyli, chcieliby, żeby kolejne trochę z nimi pożyły.

- akceptujące dzieci, w domu jeszcze dzieci nie ma, ale są w rodzinie i często się spotykają

Jak macie jakieś pytania, to pytajcie - uzupełnię.

Krótko mówiąc - Dupak poszukiwany :)

Posted

To ja zaproponuję Klusię i Pandusię, dziewczyny zostały razem wyciągnięte ze schroniska, są bardzo zżyte, w schronisku były zawsze razem. Od dwóch lat czekają na dom w hoteliku pod Poznaniem. Obie są cudowe, bardzo przyjacielskie , uwielbiają kontakt i towarzystwo człowieka, nauczone czystości, gotowe do adopcji :)

Pandorka

14k9zj7.jpg

http://www.dogomania.com/forum/topic/136206-jamnikowata-rudziudka-pandorka-ju%C5%BC-w-hotelikuczeka-na-ds/

Kluseczka

nx9c34.jpg

http://www.dogomania.com/forum/topic/135071-klusia-ma-ju%C5%BC-deklaracje-i-szcz%C4%99%C5%9Bliwie-dojecha%C5%82a-do-hoteliku-teraz-szukamy-ds/

Posted

Czy amstaff to duży pies?

Duży nie jest, ale... American staffordshire terrier - zwany amstaffem - zaliczany jest do tzw. ras psów agresywnych i na jego posiadanie wymagane jest zezwolenie miejscowego urzędu gminnego. Tyczy to co prawda amstaffów "z papierami", ale pieski amstaffopodobne mogą być nie mniej kłopotliwe w utrzymaniu. Krótko mówiąc - psy nie dla każdego.

Posted

Od kiedy ?

Co od kiedy? I nie stawiaj spacji przed znakiem zapytania, bo i inne dzieci na Dogo nabiorą dodatkowo złych nawyków, prócz braku umiejętności wyrażania się pełnym zdaniem.

Posted

I jeszcze dodam,że są młodziutkie i mają wątek na Dogo.Banerek w moim podpisie.Przebywają w Hoteliku w Nowej Soli a więc nie jest daleko i można poznać Kikę i Mikę.

jkp też ten domek proponowała,napisałam do niej pw z propozycją dziewczynek,przeczytała pw ale mi nie odpisała.

Posted

Ryss - to nie było pytanie do Ciebie tylko do założycielki wątku :)

Wiem, jakiej wielkości są amstaffy. Dla mnie średniej. Nie wiem jedynie, co "średni" oznacza dla osoby poszukującej zwierzaków do adopcji.

Amstaffy są w mojej rodzinie od 1994 roku, ponadto tymczasuję psiaki tej rasy i zajmuję się nimi w ramach wolontariatu, więc nie musisz mi tłumaczyć oczywistego.

I jeszcze jedno - nie, nie ma ich na sławnej (a raczej niesławnej) liście.

• Upvote 1
Posted

Ryss - to nie było pytanie do Ciebie tylko do założycielki wątku :)

Teraz mi to mówisz? Ale gdybyś się od razu stosowała do reguł konwersacji na Dogo, to nie miałabyś teraz okazji do pochwalenia się, że tymczasujesz amstaffy, a ja - do poznania neologizmu "tymczasowanie". Fajny. Nie dopowiedziałaś tylko, czy w Twoim wydaniu jest to tymczasowanie płatne i dlaczego tak drogo. Dla użyszkodników Dogo. Bo to oni utrzymują PDT i inne takie "hoteliki Pod Różami" (vide wątek http://www.dogomania.com/forum/topic/148185-kaj-w-typie-husky-szkielecik-bez-oczka-i-z-naderwanym-uszkiem/).

I jeszcze jedno - nie, nie ma ich na sławnej (a raczej niesławnej) liście.

Sięgnąłem teraz do Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrnych z dnia 28 kwietnia 2003 r. w sprawie wykazu ras psów uznawanych za agresywne. Tak, listę tych psów otwiera amerykański pit bull terier, nie - amerykański staffordshire terier. Ale to jedna swołocz - psy stworzone (przez człowieka - nie przez Stwórcę, czy inną ewolucję) do walki - do zabijania. Wiem, wiem - i urodzonego mordercę można wychować na świętoszka, ale przypomnę, że charakter psa (podobnie zresztą jak i człowieka) jest niezmienny, zapisany w genach. Odpowiednią pracą wychowawczą możemy niekorzystne cechy charakteru przytłumić na tyle mocno, że na co dzień będą zupełnie niewidoczne. Ale one pozostają w psie, w uśpieniu. W szczególnych okolicznościach mogą jednak zostać obudzone i wtedy taki amerykaniec, którego do rany można było przyłożyć, jest w stanie w jednej chwili przeistoczyć się w krwiożerczą bestię. Niewierne Tomasze niech wrzucą w Google hasło "amstaff zaatakował" (około 12100 wyników wyszukiwania).

Posted

Odrazu pomyślałam o nich. Kopiuję z fb Straży dla zwierząt w Słupsku

Imię: Kubuś (po lewej) Sara (po prawej)
Wzrost: Średni
Czekają na dom: Długo

Sara i Kubuś trafiły pod opiekę Straży Ochrony Zwierząt, ponieważ ich właściciel zmarł i nie znalazł się nikt, kto chciałby się nimi zaopiekować. Ich właściciel był osobą samotną, nie posiadał żadnej rodziny, jego życiowymi kompanami były natomiast dwa psy – Sara i Kubuś. Pan pracował na stanowisku palacza w szkole. Cała trójka była bardzo wiernymi sobie przyjaciółmi, nie odstępowała siebie na krok. Nawet do pracy wszyscy chodzili razem. Razem spędzali też Święta, czas wolny i te samotne wieczory na kanapie przed telewizorem. Czasem, kiedy Pan był bardzo zajęty swoimi obowiązkami, pieski grzecznie czekały, aż skończy on swoją zmianę, bawiąc się z dziećmi na terenie szkoły. Po śmierci właściciela urzędnicy gminy ‘’zaopiekowali się’’ zwierzętami. Podjęli oni decyzję, iż najlepszym rozwiązaniem w zaistniałej sytuacji, będzie zlecenie uśpienia psów lekarzowi weterynarii. Lekarz natomiast zadzwonił do nas - poinformował nas o całej sytuacji i poprosił o pomoc. Dzięki temu właśnie lekarzowi te dwie psie sierotki z Damnicy uniknęły śmierci, na którą skazali je urzędnicy. Doktor powiedział że, nie ma sumienia ich uśpić. Stwierdził też, że nie etyczne jest bezpodstawne usypianie młodych, zdrowych zwierząt.Kubuś i Sara mają dziś trzy lata, są zdrowe, towarzyskie i bardzo przyjazne w stosunku do dzieci. Kubuś jest czasem trochę wystraszony, Sara jest natomiast bardziej ufna i lgnie do ludzi. Sara została poddana zabiegowi sterylizacji jakiś czas temu. Obydwa pieski zostały wychowane w domu, wiec są bardzo czyste. Tolerują również wszystkie zwierzęta w naszej placówce, co wskazuję na duże prawdopodobieństwo ich ogólnej tolerancji wobec innych zwierząt. Pieski lubią długie spacery, potrafią też chodzić na smyczy. Przyzwyczajone są do biegania luzem na terenie ogrodzonym.
Ta urocza dwójka jest ze sobą bardzo zżyta, dlatego właśnie szukamy dla nich domu, w którym mogłyby zamieszkać razem i kogoś kto byłby w stanie zaoferować im równie troskliwy, jak i bezpieczny azyl do końca ich życia. Osoba posiadająca dom z ogrodzonym ogrodem byłaby dla nich idealnym kandydatem na nowego właściciela. Osoba posiadająca mieszkanie w bloku, musiałaby być w stanie zapewnić im wystarczającą dawkę ruchu na świeżym powietrzu. Psiaki są jeszcze nieco nieufne w stosunku do obcych, dlatego też nowy właściciel powinien być cierpliwy, ale zarazem konsekwentny.

970838_147645882087150_1249365263_n.jpg?

Posted

To ja podrzucam Mini i Łapka :) mieszkają razem w boksie, super się dogadują i są podobnym wieku( ok. 1.5 roku). Ładnie chodzą na smyczy, a na łące szaleją puszczone luzem. Są grzeczne, kochane i wpatrzone w człowieka. Obydwoje mimo młodego wieku wiele już przeszli. Mini wróciła z adopcji bo nie szczeka, Łapek do schroniska trafił ze złamanym obojczykiem, ponieważ zerwał się z łańcucha i uciekając ze swojego "domu" wpadł pod samochód.... Najwyższy czas żeby ktoś pokazał dzieciakom że można mieć fajny dom!

http://olx.pl/oferta/szczeniak-lapek-ktory-z-lancucha-potem-polamany-trafil-do-schronu-CID103-IDbGM6P.html#132b7e03df

http://olx.pl/oferta/mini-ktora-z-malego-kojca-nie-szczekala-wrocila-do-schroniska-CID103-IDcvTbP.html#132b7e03df

Posted

Pięknie dziękuję za pokazanie psiaków :)

Państwo już oglądają, podziwiają, trudno podjąć decyzję - bo wszystkie są kochane i potrzebują domu.

Prosiłam, żeby sobie dali trochę czasu, niech się z tym prześpią.

Posted

Super, każde z nich zasługuje na wspaniały domek. A ja nie utrudnię sprawy i dodam właśnie znalezione na fb dwie sunie https://www.facebook.com/events/892433990805282/permalink/903386799710001/

Tak, te też widziałam, serce pęka... dla tych dwóch biedulek to najpierw by był potrzebny doświadczony Dom Tymczasowy, który by je oswoił i nauczył normalnego życia. Ja nie widzę dla nich szansy, że zostaną adoptowane z tego schroniska :(

A tu następne dwie biedy, masakra:

https://www.facebook.com/vendi.czuwa/posts/473321576172591

Posted

Doktor powiedział że, nie ma sumienia ich uśpić. Stwierdził też, że nie etyczne jest bezpodstawne usypianie młodych, zdrowych zwierząt.

Ojoj, jakie dobre panisko - a mógł zabić, jak Stalin - i tylko sumienie z etyką powstrzymało go przed kaźnią tych piesków. Bo oczywiście o Ustawie o ochronie zwierząt panisko nie słyszało i nie wie, że to nie "klauzula sumienia" nie pozwalała mu na zabicie psów, ale prawo:

Art. 6.
1. Zabrania się zabijania zwierząt, z wyjątkiem:
1) uboju i uśmiercania zwierząt gospodarskich oraz uśmiercania dzikich pta-ków i ssaków utrzymywanych przez człowieka w celu pozyskania mięsa i skór,
2) połowu ryb zgodnie z przepisami o rybołówstwie i rybactwie śródlądowym,
3) konieczności bezzwłocznego uśmiercenia,
4) działań niezbędnych do usunięcia poważnego zagrożenia sanitarnego ludzi lub zwierząt,
5) usuwania osobników bezpośrednio zagrażających ludziom lub innym zwierzętom, jeżeli nie jest możliwy inny sposób usunięcia zagrożenia,
6) polowań, odstrzałów i ograniczania populacji zwierząt łownych,
7) usypiania ślepych miotów,
8-) czynności podlegających zakazom w stosunku do gatunków chronionych, określonym w ustawie z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody, wykonywanych na podstawie właściwych zezwoleń,
9) uśmiercania zwierząt gatunków obcych zagrażających gatunkom rodzimym lub siedliskom przyrodniczym w rozumieniu ustawy z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody – prowadzonych zgodnie z art. 33 oraz przepisami odrębnymi.

A Sara i Kubuś - wspaniałe zwierzaki dwa, można się zakochać od pierwszego wejrzenia...

Ułatwię* tak to jest jak pisze się gdy ktoś Cię pogania..heh

Zamiast tworzyć dopiski do przypisków, trzeba korzystać z funkcji "Edytuj", widocznej pod wpisem. Heh.
Posted

Tak tak, amstaff stoi w jednym rzędzie z mitycznymi bestiami, takimi jak stugłowa Hydra oraz Cerber, strażnik Hadesu.

Trochę wstyd szerzyć ciemnotę na portalu dla miłośników psów. 

Psy tymczasuję bezpłatnie.

Dla mnie koniec tematu - po pierwsze ze względu na szacunek dla autorki posta, która nie szuka porad na tematy wszelakie, ale pary psów do adopcji i po drugie - z braku czasu na przepychanki (bo przecież po to tu jesteś, Ryss, prawda? Nie chodzi o psy, koty, nutrie... chodzi o to, żeby się pokłócić, trochę dowartościować pouczając wszystkich na prawo i lewo, bardziej lub mniej sensownie...)

• Upvote 1
Posted

Tak tak, amstaff stoi w jednym rzędzie z mitycznymi bestiami, takimi jak stugłowa Hydra oraz Cerber, strażnik Hadesu.
Trochę wstyd szerzyć ciemnotę na portalu dla miłośników psów.

Tak, tak - amstaff to modelowa psia przytulanka, szczególnie polecana - jak uczy na Googlach hasło "amstaff zaatakował" - dla matek dzieciom. Trochę wstyd... nie - to głupota, jeśli na Dogomanii akurat szerzy się infantylne podejście do kilkuset psich ras - że wszystkie psy dla wszystkich, że geny są niczym a miłość jest wszystkim, bo miłość gładzi wszystkie grzechy świata uczynione psom przez "uszlachetniaczy" ras.

Dla mnie koniec tematu - po pierwsze ze względu na szacunek dla autorki posta, która nie szuka porad na tematy wszelakie, ale pary psów do adopcji i po drugie - z braku czasu na przepychanki (bo przecież po to tu jesteś, Ryss, prawda? Nie chodzi o psy, koty, nutrie... chodzi o to, żeby się pokłócić, trochę dowartościować pouczając wszystkich na prawo i lewo, bardziej lub mniej sensownie...)

No i skończyło się jak zwykle na Dogo: z braku argumentów merytorycznych, sięganie po argumenty ad personam. Ot typowa dogomańska "cioteczka".

Posted

Miłego dnia, słonko :) Rozumiem, że lektury typu "Fakt" wydają Ci się fascynujące (pewnie tam właśnie było o amstaffie - rasie z listy psów niebezpiecznych), ale na nich świat (w tym kynologii) się nie kończy. Serio.

Gospodarza wątku przepraszam - z mojej strony to już naprawdę koniec dyskusji nie na temat - choćby Ryss wyszedł ze skóry i stanął obok :)

• Upvote 1