wronka Posted June 29, 2015 Posted June 29, 2015 35% mięsa w puszce to coś, co należy chwalić? Standardem w przypadku porządnych firm (Animonda, Christopherus...) jest 70% mięsa, reszta to warzywa i rosół. Quote
filodendron Posted June 29, 2015 Posted June 29, 2015 Standardem w przypadku porządnych firm (Animonda, Christopherus...) jest 70% mięsa, reszta to warzywa i rosół. Mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego ;) Mam pod ręką kocią puszkę Animondy: 37% wołowiny (płuca, mięso, serce, nerki, wymiona), 31% rosół, 17% indyk (wątroba, mięso), 14% królik (mięso). Dla kotów są chyba trochę lepsze niż dla psów. Polskie puszki są na razie słabe. Nie wiem, czy w ogóle jest jakaś, która podaje skład w sensie rodzaju produktów a nie kategorii. A skład opisany tylko kategoriami jest dla mnie z definicji nie do przyjęcia. Nie przekonuje mnie też wygląd zawartości (że niby widać, co tam wkrojono), bo to równie dobrze może być teksturowane białko sojowe - tzw. "mięsne kawałki" ;) Polscy producenci muszą się jeszcze trochę bardziej postarać. Za to nie ma jak lokalny, oswojony rzeźnik ;) Quote
wronka Posted June 29, 2015 Posted June 29, 2015 Filodendron - zgoda, ale dla mnie to nie jest wada, bo uważam, że podroby w psiej diecie są ok. W przeciwieństwie do mielonych skór, mączki kostnej i pazurów (które wciąż pozostają "produktami pochodzenia zwierzęcego", więc można je spokojnie do mokrej karmy pod tym wygodnym szyldem dodawać). Quote
filodendron Posted June 29, 2015 Posted June 29, 2015 Filodendron - zgoda, ale dla mnie to nie jest wada, bo uważam, że podroby w psiej diecie są ok. W przeciwieństwie do mielonych skór, mączki kostnej i pazurów (które wciąż pozostają "produktami pochodzenia zwierzęcego", więc można je spokojnie do mokrej karmy pod tym wygodnym szyldem dodawać). Jasne, że są ok pod warunkiem, że sumarycznie w tej puszce nie siedzi coś, co zrobiono z hipotetycznego zwierza o sześciu płucach, ośmiu nerkach, trzech wątrobach i z tak mikrą ilością mięśni, że nie byłyby w stanie w naturze unieść tych podrobów nawet o milimetr nad ziemię ;) ;) Nie wiem, jak to jest z tymi pazurami - wydaje mi się, że już nie można dodawać do karm (od 2009). Quote
Recommended Posts