Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

no i jak? zabieg się udał?

Tak :)

Wszystko dobrze, ząbki piękne i lśniące podobno ( tak mówi Ola)

Troszkę było problemów z wybudzeniem, ale ogólnie ok :)

• Upvote 1
Posted

Aaaa zapomniałam, Kejt, trzeba zamówic jakieś gryzaki, Ola mówiła, że wet zalecił gryzaki po zabiegu - ale nie typu pedigree czy dentastix (za cholere nie wiem jakie, a Ola nie dopytała) i jeszcze mówił, że trzeba płukac psu jamę ustną specjalnym płynem, albo uzywać żeli do wcierania. Ola nie zapytała czy można to u niego kupić czy na allegro są. Synek jej się pochorował i nie miała do niczego zupełnie głowy za co z góry nas przeprasza, że nie dopytała. Powiedziała, że postara się przedzwonić do weta.

Posted

z płukaniem będzie ciężko - wiem że sa takie preparaty co dodaje się do wody i one maja podowować dogojenie się zapalenia i zapobiegać tworzeniu się kamienia - widziałam też żele - ale płukanie wg. mnie odpada bo jak psu płukać jame ustną ?

gdyzaki też chyba wiem o jakie chodzi - one są drogie ale po zabiegu trzeba odczekać 14 dni i zacząć stosować kiedyś o tym czytałam

Posted

Tworzeniu się kamienia bardzo dobrze przeciwdziałają płatki owsiane. Najlepiej łyżeczkę suchych dodać do karmy. A Danusia od Muszki i Pchełki myje psiakom ząbki w ten sposób, że robi roztwór (cholerka, z wody utlenionej albo sody - zapomniałam), owija sobie palec gazą, moczy w tym roztworze i rad dwa przejeżdża palcem po psiej szczęce :D Działa - na własne oczy się przekonałam! I zapobiega też paszczowemu smrodkowi ;)

Posted

gdyzaki też chyba wiem o jakie chodzi - one są drogie ale po zabiegu trzeba odczekać 14 dni i zacząć stosować kiedyś o tym czytałam

łeeee tam, co to dla nas...:D kupuj jak trza, minus tysiąc w tą czy w tamtą, co za różnica heheh :D 

Będziemy i tak te długi rok odrabiać, ale czego się nie robi dla tych czterołapów naszych paskudnych :P

Oby tylko fantów nam starczyło!

Posted

Tworzeniu się kamienia bardzo dobrze przeciwdziałają płatki owsiane. Najlepiej łyżeczkę suchych dodać do karmy. A Danusia od Muszki i Pchełki myje psiakom ząbki w ten sposób, że robi roztwór (cholerka, z wody utlenionej albo sody - zapomniałam), owija sobie palec gazą, moczy w tym roztworze i rad dwa przejeżdża palcem po psiej szczęce :D Działa - na własne oczy się przekonałam! I zapobiega też paszczowemu smrodkowi ;)

O! Dopytaj sie prosze czy to z wody utlenionej cz z sody oczyszczanej, dobrze?
Posted

Pytałam weta - polecił mi Francodex

http://allegro.pl/francodex-fresh-dent-plyn-na-kamien-psa-kota-500ml-i5208452572.html

i do żucia z okazji Mikołajka kupiłyśmy też po konsultacji z wetem

http://www.zooplus.pl/shop/psy/gryzaki_dla_psa/przysmaki_dentystyczne/dalsze/319866

podobno są to fajne małe kawałki które jeszcze można dzielić a pies ciumka i ciumka i zciumkać nie może :)
i to tyle w kwestii Mikołaja u Zosi i myślę że innych wydatków też finito :)