Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dzien dobry.
O co moze chodzić jak moja mama daje Selfi jedzenie to ona na nia warczy i nie da dotknąć miski. Kiedy moja mama odchodzi Selfi idzie za nią siada obok jest wtedy grzeczna i prowokuje do przyjścia do kuchni, jak moja mama wejdzie to ona warczy nad miska i je. Mama odejdzie a Selfi zaraz za nią siada obok i prowokuje do przyjsia do kuchni i tak w kółko. Selfi jest niejadkiem ogolnie ale zjada dopiero jak moja mama stoi obok a ona pilnuje miski je i warczy. O co moze jej chidzic? Wiem, ze psy pilnują jedzienia ale takie cos pierwszy raz mnie spotyka.

Posted

Psy pilnują jedzenia przed właścicielem wtedy, gdy przy misce nie mają do właściciela zaufania.
Jaki został popełniony błąd przy wychowywaniu tego akurat zwierzaka - nie da się ocenić nie widząc wzajemnych relacji. A bez tego nie da się wskazać sposobów na zmianę sytuacji. Być może, skoro jest niejadkiem - miska była zabierana "na niby", żeby zachęcić do jedzenia i w efekcie suka przyjęła takie zachowanie jako rytuał przy misce, być może gotowa jest w obronie miski użyć zębów na serio. Wybierzcie się na spotkanie z dobrym trenerem, a potem zaproście go do domu.

Posted

Miska nigdy nie była jej zabierana, tylko do umycia i nałożenia pokarmu. I co ciekawe sucha karma stoi zawsze i jej tak nie pilnuje ale cyrk zaczyna się przy mokrym. Także rodzicom nie pozwala wejść do mojego pokoju, ja i narzeczona mozemy robic wszystko i przy misce i w pokoju. Selfi normalnie sie zachowuje do moich rodzicow przychodzi zeby ja poglaskali pobawili, spi czasem z nimi w lozku. zmienia sie wszystko przy misce i u mnie w pokoju.

Posted

Byc moze gdyby umiala zabralaby miske z soba i rzucila przed twoją mamą. Ona tego nie chce jeść, ona chce kontrolować. Nadmierna potrezbe kontroli może mieć różne przyczyny, tego nikt nie powie po dwoch zdaniach w internecie. Gdybym była na twoim miejscu wezwałabym kogoś, zeby to zobaczył. Ten pies nie powinien mieć jedzenia non stop dostępnego, żadnego, ani suchego ani mokrego.
Lepiej byłoby na razie zacząc karmić tak, ze prosimy psa żeby usiadł i wkładamy przy nim troszkę do miski, potem zwlaniamy psa z siadu. Jezeli zjadł chętnie, znowu sadzamy, dokładamy. Jezeli pies nie chce jeść zabieramy psa ( !) a nie miskę, psa wyprowa sie z pomieszczenia i dopiero zabiera miskę. Jak nie chciała jeść rano, kolejny raz wieczorem, znowu nie zjadła? Kolejny raz rano. Po trzech dniach bez jedzenia idziemy z psem do weta, bo albo ma chory przewód pokarmowy albo głowę. Jak wet nie pomoze na przewód pokarmowy to idziemy do trenera, który zajmnie się głową :)

• Upvote 1