Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Oglądam na Animal Planet program o działalności amerykańskiej ekipy ASPCA. Bardzo często zdarzają się interwencje na miejscu nielegalnych walk psów. Widok jest porażający - tego się nie da oglądać!!! Czy w Polsce też prowadzona jest taka podziemna działalność, gdzie psy hoduje się tylko po to żeby się zabijały? Czy jest jakieś prawo w Polsce które coś na ten temat mówi i ewentualnie wymierza karę złoczyńcom???

Jeśli ten temat już gdzieś się pojawił to proszę odeślijcie mnie tam.

Posted

1. Kto zabija, uśmierca zwierzę albo dokonuje uboju zwierzęcia z naruszeniem przepisów art. 6 ust. 1, art. 33 lub art. 34 ust. 1-4 albo znęca się nad nim w sposób określony w art. 6 ust. 2 i art. 31,

podlega karze pozbawienia wolności do roku, ograniczenia wolności albo grzywnie.

2. Jeżeli sprawca czynu określonego w ust. 1 działa ze szczególnych okrucieństwem,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

3. W razie skazania za przestępstwo określone w ust. 1, sąd może orzec przepadek zwierzęcia, a w razie skazania za przestępstwo określone w ust. 2, sąd orzeka przepadek zwierzęcia

- jeżeli sprawca jest jego właścicielem.

;....................................

ustawa o ochronie zwierząt.

Posted

Labek, dzięki. Dobrze że jest to określone w ustawie (mam nadzieje ze ma to swoje zastosowanie jesli trzeba).

A wiesz moze czy zdarzają sie przypadki organizowania walk psów w Polsce?

Posted

:cry: :cry: :cry: A myślałam że może u nas jest lepiej, bo jakby nie było nie słychać o takich rzeczach. TVN to potrafi rozdmuchać każdą aferę, a o tym się nie słyszy :-?

Posted

Był kiedyś program na ten temat... obejrzałam jeszcze jak gościu się produkował o "trenowaniu" a później pokazali walkę i musiałam przełączyć...

Posted

Był cały program,chyba "Pod napięciem",potem przez takich debili Amstaffy,Bulteliery i Rottweilery mają taką złą sławę "psów morderców",stąd strach do dużych psów

Posted
potem przez takich debili ...

Ja bym nawet mocniejszych słów użyła, ale tu nie wolno, ma się rozumieć :wink:

Hmmm, szkoda że nie trafiłam na ten odcinek "pod napięciem" ani na ten program o którym pisze ara. :(

• 4 weeks later...
Posted

co do walk to policja łapie tylko prowadzących psa na spacerze bez kagańca bo to walka psów to nie problem, ludzi zabijają a pies i tak przed sądem nie zezna i wyniku nie ma :evilbat: