Cockerek Posted December 4, 2004 Posted December 4, 2004 Oglądam na Animal Planet program o działalności amerykańskiej ekipy ASPCA. Bardzo często zdarzają się interwencje na miejscu nielegalnych walk psów. Widok jest porażający - tego się nie da oglądać!!! Czy w Polsce też prowadzona jest taka podziemna działalność, gdzie psy hoduje się tylko po to żeby się zabijały? Czy jest jakieś prawo w Polsce które coś na ten temat mówi i ewentualnie wymierza karę złoczyńcom??? Jeśli ten temat już gdzieś się pojawił to proszę odeślijcie mnie tam. Quote
labek Posted December 8, 2004 Posted December 8, 2004 1. Kto zabija, uśmierca zwierzę albo dokonuje uboju zwierzęcia z naruszeniem przepisów art. 6 ust. 1, art. 33 lub art. 34 ust. 1-4 albo znęca się nad nim w sposób określony w art. 6 ust. 2 i art. 31, podlega karze pozbawienia wolności do roku, ograniczenia wolności albo grzywnie. 2. Jeżeli sprawca czynu określonego w ust. 1 działa ze szczególnych okrucieństwem, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. 3. W razie skazania za przestępstwo określone w ust. 1, sąd może orzec przepadek zwierzęcia, a w razie skazania za przestępstwo określone w ust. 2, sąd orzeka przepadek zwierzęcia - jeżeli sprawca jest jego właścicielem. ;.................................... ustawa o ochronie zwierząt. Quote
Cockerek Posted December 8, 2004 Author Posted December 8, 2004 Labek, dzięki. Dobrze że jest to określone w ustawie (mam nadzieje ze ma to swoje zastosowanie jesli trzeba). A wiesz moze czy zdarzają sie przypadki organizowania walk psów w Polsce? Quote
labek Posted December 8, 2004 Posted December 8, 2004 na pewno sa...ale ja nie mam z tym styczności.. Quote
sylrwia Posted December 8, 2004 Posted December 8, 2004 powiem Tobie ze niestety sa :( , i chyba moja miejscowosc nie jest wyjatkiem, wszedzie mozna znalesc ludzi okrutnych :( , sadystow czerpiacych z tego przyjemnosc :evil: Quote
Cockerek Posted December 8, 2004 Author Posted December 8, 2004 :cry: :cry: :cry: A myślałam że może u nas jest lepiej, bo jakby nie było nie słychać o takich rzeczach. TVN to potrafi rozdmuchać każdą aferę, a o tym się nie słyszy :-? Quote
ara Posted December 8, 2004 Posted December 8, 2004 Był kiedyś program na ten temat... obejrzałam jeszcze jak gościu się produkował o "trenowaniu" a później pokazali walkę i musiałam przełączyć... Quote
Johny Posted December 8, 2004 Posted December 8, 2004 Był cały program,chyba "Pod napięciem",potem przez takich debili Amstaffy,Bulteliery i Rottweilery mają taką złą sławę "psów morderców",stąd strach do dużych psów Quote
Cockerek Posted December 9, 2004 Author Posted December 9, 2004 potem przez takich debili ... Ja bym nawet mocniejszych słów użyła, ale tu nie wolno, ma się rozumieć :wink: Hmmm, szkoda że nie trafiłam na ten odcinek "pod napięciem" ani na ten program o którym pisze ara. :( Quote
Cockerek Posted January 3, 2005 Author Posted January 3, 2005 W internecie można nawet znaleźć jak wygląda trening przygotowujący psa do walki. :o :o :o Debilizm ludzki nie zna granic!!! :pissed: :pissed: :2gunfire: Quote
ZEMAT Posted January 4, 2005 Posted January 4, 2005 co do walk to policja łapie tylko prowadzących psa na spacerze bez kagańca bo to walka psów to nie problem, ludzi zabijają a pies i tak przed sądem nie zezna i wyniku nie ma :evilbat: Quote
Recommended Posts