AnetaA Posted March 1, 2009 Posted March 1, 2009 Pies jest w Zielęcicach koło Brzegu Opolskiego jest dość ufny, sympatycznie wygląda, wygląda na to, że został wyrzucony z auta bo jest zadbany, choć schudł bo śpi na dworze. Podaje łapę.Przypomina z umaszczenia Akita, choć jest wzrostu ok 45-50 cm, dość drobnej kości, ale bardzo ładny z niego piesek. Szukamy mu dobrego domu albo właściciela bo nie ma tez pewności że nie zaginął komuś. Quote
Franca81 Posted March 1, 2009 Posted March 1, 2009 Czyli rozumiem, że psiak jest "na wolnosci"? Quote
magda222 Posted March 2, 2009 Posted March 2, 2009 Najlepiej zwrócić się o pomoc do kogoś stamtąd. Moderatorka Agga jest z Opola. Z Oławy jest Beata J. Z Brzegu jest Gamba. Może napisz do nich PW w tej sprawie. Nie znam żadnej organizacji prozwierzęcej z tamtej okolicy :oops: A schronisko opolskie jest na czarnej liście,więc lepiej tam nie dzwonić... Quote
AnetaA Posted March 2, 2009 Author Posted March 2, 2009 Czyli rozumiem, że psiak jest "na wolnosci"? Tak, niestety pies chodzi samopas Quote
Franca81 Posted March 2, 2009 Posted March 2, 2009 [quote name='magda222']Najlepiej zwrócić się o pomoc do kogoś stamtąd. Moderatorka Agga jest z Opola. Z Oławy jest Beata J. Z Brzegu jest Gamba. Może napisz do nich PW w tej sprawie. Nie znam żadnej organizacji prozwierzęcej z tamtej okolicy :oops: A schronisko opolskie jest na czarnej liście,więc lepiej tam nie dzwonić... A proszę o wyjaśnienie dlaczego opolskie schronisko jest na czarnej liście? I gdzie takowa lista jest? Bardzo mnie to ciekawi ponieważ bywałam w opolskim schronisku, poznałam kierowniczkę i wolontariuszy i w życiu czegoś takiego bym nie powiedziała. Quote
magda222 Posted March 2, 2009 Posted March 2, 2009 Czarna lista schronisk została stworzona przez Koalicję dla Zwierząt. Widocznie był jakiś powód,że opolskie schronisko zostało tam umieszczone. Link do strony Koalicji: Koalicja dla Zwierz�t Link do czarnej listy (dane z 2006 i 2007 roku): Czarna lista schronisk Quote
Franca81 Posted March 2, 2009 Posted March 2, 2009 [quote name='magda222']Czarna lista schronisk została stworzona przez Koalicję dla Zwierząt. Widocznie był jakiś powód,że opolskie schronisko zostało tam umieszczone. Link do strony Koalicji: Koalicja dla Zwierz�t Link do czarnej listy (dane z 2006 i 2007 roku): Czarna lista schronisk Bardzo dziekuję za informację. "Czarna lista" opiera się na urzędowych danych, więc nie obejmuje miejsc z których danych po prostu nie ma, bo działały poza nadzorem (jak umieralnie w Lisowicach, Krężelu itd.), albo przypadki, gdy dla zamaskowania nielegalnego pozbywania się zwierząt wystarczało konsekwentne raportowanie nieprawdziwych danych. Lista nie uwzględnia danych o podstawowym kierunku rozchodu zwierząt ze schronisk, czyli adopcji, gdyż praktyka ta nie jest regulowana przepisami, zatem wiarygodność takich danych nie podlega żadnej weryfikacji. W powyższych powodów można powiedzieć, że "czarna lista" obrazuje bardziej stan nadzoru nad rejestrowanymi schroniskami niż faktyczny los bezdomnych zwierząt. Jak widać są to tylko urzędowe dane. Które wyłapują jakieś niespójności. Ale nie biorą pod uwagę tego jak są traktowane psy w schronisku. Dla opolskiego schroniska to jest bardzo krzywdzące. Bo tam najważniejsze jest zwierzę a nie jakieś statystyki czy pieniądze. Dlatego bardzo bym prosiła by jakiś głupi wykaz nie wpływał na wydawane osądy o opolskim schronisku. Bo można obrazić wolontariuszki pracujące w tym schronisku a także kierowniczkę, która życie poświeciła bezdomnym psom i kotom. Quote
magda222 Posted March 2, 2009 Posted March 2, 2009 Pisząc powyższe posty nie miałam na celu nikogo obrazić. Quote
Franca81 Posted March 2, 2009 Posted March 2, 2009 [quote name='magda222']Pisząc powyższe posty nie miałam na celu nikogo obrazić. Domyślam się Nie miałam zamiaru się czepiać tylko obronić ludzi, których miałam możliwość poznać i którzy starają się zrobić wszystko dla tych bezdomnych psiaków. Dlatego musiałam stanąć w ich obronie. :evil_lol: Quote
magda222 Posted March 6, 2009 Posted March 6, 2009 Co z psiakiem? Anetko,skontaktowałaś się może z kimś z tamtej okolicy? Quote
AnetaA Posted March 6, 2009 Author Posted March 6, 2009 Pies został odwieziony do najbliższego przytuliska. Quote
yashica Posted August 9, 2009 Posted August 9, 2009 co z psiakiem?jak wyglądaja jego losy teraz? Quote
monika_wiki Posted September 6, 2009 Posted September 6, 2009 Jeżeli chodzi o Opolskie schronisko to bardzo ale to bardzo warunki się tam poprawiły jestem za tym żeby wszystkie schroniska tak wyglądały już parę ich widziałam i naprawdę jest super jak na nasze polskie możliwości Wyciągałm już rotki z niejednego schroniska i naprawdę z takim się nie spotkałam Quote
Recommended Posts