Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zawsze myślałam ratlerek to taka potoczna nazwa pinczera mini. Jednak ostatnio zauważyłam gdzieś stwierdzenie, że ratlerek to jest co innego... :o Jak to w końcu jest?

P.S. Dobrze trafiłam z grupą? :D

pozdro

Posted

no nie bardzo:))))))))))z ta grupa:)))))))))))))))))

ale ratlerek to pinczer min. wiec masz racje:))a pomylic sie moglas, bo to takie pizdziejstwo male wiec by pasowalo do ozdobnych , bo do czego wiecej sie przyda?:))))

Posted

A ja myślę, że właściciele pinczerów miniaturowych mogą się obrazić za zrównanie ratlerka z ich pupilami. Spotkałam się ze stwierdzeniem, że pinczer to pinczer, a ratler jest z lekka wynaturzoną, skundloną podróbką mini pinczerka. W oficjalnej terminologii kynologicznej nie ma określenia "ratlerek" i przyjęło się używać tej nazwy na każdego małego psiaka podobnego do piczera. A im bardzej ma wybałuszone gały, tym bardziej "ratlerkowaty" :wink: .

Posted
oj czepiasz sie szczegolow, ilu w zyciu codziennym spotkasz kynologow?99% ludnosci nie wie o podziale na grupy nawet. I dla takich ludzi ratlerek=pinczerek

To prawda, ale dla właściciela prawdziwego piczerka taki epitet stanowi nie lada obelgę :wink:

Posted
A ja myślę, że właściciele pinczerów miniaturowych mogą się obrazić za zrównanie ratlerka z ich pupilami. Spotkałam się ze stwierdzeniem, że pinczer to pinczer, a ratler jest z lekka wynaturzoną, skundloną podróbką mini pinczerka. W oficjalnej terminologii kynologicznej nie ma określenia "ratlerek" i przyjęło się używać tej nazwy na każdego małego psiaka podobnego do piczera. A im bardzej ma wybałuszone gały, tym bardziej "ratlerkowaty" :wink: .

Oj Mokka czuje sie dotknieta ;) Moim pierwszym psem byl wlasnie ratler, z pieknymi, wywalonymi na wierzch galami, smakowitym, duzym brzuszyskiem i palakowatymi lapkami ;) I nawet do glowy by mi nie przyszlo, aby mojego piesia obrazac stwierdzeniem, ze jest to miniatura pinczera :lol:

Punkt widzenia, zalezy od punktu siedzenia :lol:

Posted
Moim pierwszym psem byl wlasnie ratler, z pieknymi, wywalonymi na wierzch galami, smakowitym, duzym brzuszyskiem i palakowatymi lapkami ;)

Jednym słowem - ideał! :kciuki:

Moja przyjaciółka takiego miała, do tego japę miał zawsze rozwaloną, nie szło pogadać w jego obecności, miodzio :wink:

• 1 month later...
Posted

Z tym stwierdzeniem ratler=podróba to nie do końca prawda. Kiedyś to była całkiem rasowa nazwa. Następnie zmieniona na pinczera karłowatego i w końcu po przepychankach słownych (karzeł to coś wynaturzonego, niecałkiem poprawnego), pinczer miniaturowy, który miał być małą kopią dobermana.

Posted

Ratlerem przyjęło się nazywać każdego małego psa,Pinczer Miniaturowy to prawdziwa nazwa rasy,pytanie tylko ile Ratlerów ma coś wspólnego z prawdziwym Pinczerem Miniaturowym,w większości przypadków są to kundelki

Posted

Ratler-to również bardzo rasowo-rodowodowe określenie pinczera z końca lat 80 XX w. Później tak jak pisałam nazwa rasy została zmieniona. Jednak tak jak w wielu rasach dawna nazwa dalej służy do "produkcji" falsyfikatów. Stąd owczarki alzackie, ratlery itd. A przed określeniem ratler dla rasopodobnych ja jeszcze pamiętam "sarenkę".