Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Darianna napisał(a):
Kasiu, świetna fryzura! Czy mi się wydaje, czy też przyciemniłaś trochę włosy? Super Ci! I nowy sport widze uprawiasz ;)

Dzięki za komplement, a kolor trochę się sprał po prostu. Przed świętami zrobię na nowo :)
Co do sportu, to mam w domu stacjonarny nordic walking i tego używam już dawno, a dzisiaj pierwszy raz próbowałam na kijkach od bratowej i kupuję swoje, zdecydowanie. Polecam! :-)

Darianna napisał(a):
A Arminowy na kolczatce czy tylko takie wrażenie mam? ;)

Trener kazał nam do miasta ubierać kolczatkę, bo Armin bardzo źle chodzi w tłumie, a dzisiaj nad Wisłą mieliśmy prawdziwe oblężenie.
W sumie na easy walk też chodził pięknie, ale trenet nam powiedział, że szelki maskują problem a nie niwelują, a kolczatka ponoć niweluje. Nie wiem, ile w tym prawdy, ale od czasu do czasu ją zakładamy, jak idziemy między ludzi.

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Kalunia_C napisał(a):
trenet nam powiedział, że szelki maskują problem a nie niwelują, a kolczatka ponoć niweluje

Temu "trenerowi" założyłabym kolczatkę...i dodatkowo kaganiec...by łudziom nie opowiadał głupot.Kolczatka na szyji psa to policzek w twarz dla jego właściciela.Sama,też kiedyś założyłam/na szczęście na chwilę/swojemu gordonowi kolczatkę.

Posted

Ale czasem kolczatka jest jedyną deską ratunku przed powyrywanymi z zawiasów rękami :roll:
Ja tez mojego Roniego prowadzę na kolczatce jak idziemy do miasta, bo inaczej nie mam na niego siły. Co dziwne, to on wtedy wcale nie ciągnie, smycz sobie swobodnie zwisa, a Roni drepta przy nodze. I uważam, że wcale nie robię mu tymi kolcami krzywdy, on tylko musi wiedzieć, że ma ją na szyji i już jest spokojny. Na początku pewnie parę razy poczuł ukłucia i zrozumiał, że ciągnięcie nie ma sensu. Kolczatkę zakładam jedynie na wyjścia do miasta, a tak na pola i do lasu, to zawsze tylko obroża, więc caly czas w niej nie biega. Kocham mojego rudzielca najmocniej na świecie (chyba mocniej niż męża :evil_lol:), ale z kolczatki nie zrezygnuję, bo inaczej zostanę inwalidką :shake:
Armin też jest młodym, silnym psiakiem i Kasia też pewnie miała powyrywane ręce z zawiasów.

Posted

Kalunia_C napisał(a):

Trener kazał nam do miasta ubierać kolczatkę, bo Armin bardzo źle chodzi w tłumie, a dzisiaj nad Wisłą mieliśmy prawdziwe oblężenie.
W sumie na easy walk też chodził pięknie, ale trenet nam powiedział, że szelki maskują problem a nie niwelują, a kolczatka ponoć niweluje. Nie wiem, ile w tym prawdy, ale od czasu do czasu ją zakładamy, jak idziemy między ludzi.

Kolczatka również maskuje problem, a nawet powoduje inne problemy, więc jest gorsza od easy walk. Moim zdaniem to na ciągnięcie jest tylko jeden dobry sposób. A co do wychodzenia do miasta z ciągnącym psem to uważam, że najlepiej sprawdza się halter.

Posted

Słów kilka na temat Waszych wypowiedzi o kolczatce:

Mamy w domu i kolczatkę i halter i easy walk. Niestety haltera Armin wogóle nie akceptuje. Katowaliśmy się nim nawzajem przez 2 miesiące i on nie zrobi w nim ani kroku. położy się na środku ulicy i koniec. Szelki są niewygodne pod tym względem, że do puszczenia psa luzem trzeba je zdjąć całkiem z psa, a ubranie ich potem trwa strasznie długo. Na kolczatce natomiast Armin chodzi, tak jak Roni, na luźnej smyczy i kolczatkę łatwo ściągnąć do biegania a potem szybko założyć.
Długo byłam przeciwna koczatkom, ale zaufałam trenerowi, który ma naprawdę najlepszą renomę w całym regionie, jest aktywnym działaczem związku kynologicznego w Bielsku, jako jedyny ma akredytację związku kynologicznego na prowadzenie szkoleń w naszej okolicy, a Armin uwielbia go, chociaż to on jako pierwszy założył mu kolczatkę.
Możecie mówić co chcecie, ja widzę efekty noszenia kolczatki, bo nawet kiedy idziemy w pole i pies ma obrożę, idzie pliżej nogi, spokojniej i lepiej reaguje na komendy.

Posted

A teraz już fotki z mniej ucywilizowanej części tego parku. Sami zobaczcie, jak tam jest pięknie. Pierwszy raz tam byliśmy, ale bajka. Armin poszalał, ptaszki śpiewały, powietrze świeże, a pogoda cudownie ciepła. Jedyne, co trochę mnie stresowało, to plaga żab, normalnie jak w Egipcie z czasów Mojżesza :D Ja się ich nie boję, ale bałam się, że Armin jakąś połknie i skończy się uczuleniem, jak u Brandusia ostatnio.
Zdjęcia żabek wrzucę Wam na koniec.

Oczywiście musiało być zamoczenie, bo bez tego spacer stracony. :-)

Posted

Wyobraźcie sobie, że robiliśmy dzisiaj Arminowi test, czy połasi się bardziej na smaczki czy na aport i wyobraźcie sobie, że on bardziej przekupny jest na rzucanie kija niż na smakołyki.