Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

zadzowniła do mnie pani baraka. w stodole jej dalszej sąsiadki dzika suka powiła 5 maleństw!! pani sie zorientowała dopiero teraz (maleństwa mają ponoc ok 3 tygodni) i przyleciała do baraka.

sunia jest znana z porodów latem na stacji pkp, a zimą w tej stodole - już raz tam rodziła. wtedy nie dała się dotknąć, uciekała, ale jedzenie brała.
teraz dała podejść do szczeniaków, wziąć je na ręce, ale sama przerażona kuliła sie w bezruchu.

sunia jest dokarmiana, ale pewnie niewiele, co tam oni moga jej dać, sami biedni. ta pani ma męża w szpitalu, zero kasy....

trzeba szczeniaki rozparcelowac i ciachnąć sukę. jest dzika, ale z widokami na oswojenie. byłoby bosko ją ucywilizowac i znaleźć dom, ale sami zaraz zobaczycie, jak bardzo jest oryginalna :roll:

Ratunku!
trzeba sie zorganizować. dzieciaki jeszcze małe, ale sunia je zacznie wyprowadzać i znikną. zaraz obok są tory....
a na wiosne sucz znów zaciąży.
potrzebujemy:
ogłoszeń (choc one jeszcze tak małe, że nie wiadomo, co to z nich będzie)
domów
zbiórki na sterylkę
być może przydałoby sie trochę karmy lepszej suni podrzucić, ona ponoc chuda jak nieszczęście...
albo kasy, za którą pani baraka kupi karmę. do wyboru.

Proszę też o ogłoszenia. czy ktoś ewentualnie szczeniora na dt weźmie, jak zaczną łazić?

jak tu zrobic, żeby sunie do czasu możności sterylizacji przetrzymać? stodoła dziurawa, oni myślą o ogrodzeniu tego legowiskaw stodole, ale sucz wychodzić musi...

MACIE JAKIES POMYSŁY?

dostałam zdjęcia, w weekend pani baraka porobi nowe, mam nadzieję, ze lepsze. teraz nie chcieli suni za bardzo stresować....

pani baraka mówiła, ze one są róznie umaszczone. jedna czekoladowa dziewczynka ma niebieskie oczka...

http://i536.photobucket.com/albums/ff323/sleepingbyday/sunia1.jpg

http://i536.photobucket.com/albums/ff323/sleepingbyday/sunia2.jpg

SYTUACJA NA 19 MARCA:

3 maleństwa mają propozycje domków, więc ten aspekt wygląda całkiem dobrze, choć wiadomo, może sie jeszcze sporo wydarzyć...

sunia potzrebuje dt na czas sterylki. ze sterylką jakoś damy radę, ale trzeba ją przetrzymać! conajmniej na rekonwalescencję! potzrebna osoba z doświadczeniem, bo to wystraszony dzikusek.

6 KWIETNIA:
Kropka złapała się wklatkę-łapke od psiego anioła. musi w niej poczekać do sterylki, ale co teraz? powinna być oswajana, inaczje nikt jej nie zaadoptuje, a będąc w stodole, widząc człwoieka raz dizennie, to raczej będzie jje trudno. najpilniej potzrebujemy doświadczonego dt.

aha, zrobiłam banerek, jakby ktos miał ochotę...

27 KWIETNIA: ostatnie dziecko kropki - pyza - znalazła dom w radomiu i zmieniła imie na ziutkę :evil_lol:.

Kropka w klatce siedzi u marlenki na podwórku, będzie próba przeniesienia klatki do domu! bardzo potrzebujemy pomocy w socjalizacji, nie chcemy popełniac błędów!!
czekamy też na możliwość zrobienia sterylki i zbieramy po grosiku na ten zabieg!

BARDZO DZIĘKUJĘ ZA DOTYCHCZASOWE WPŁATY, CZEKAJĄ U MNIE NA KONCIE NA STERYLIZACJĘ.

EDIT:
ROZLICZENIE:

tutaj skan wydatku (102zł):
Ten obrazek został przeskalowany. Kliknij tutaj, by zobaczyć go w pełnym rozmiarze. Oryginalne wymiary obrazka 564x800, rozmiar 30KB.

dostałam przed zakupami (robionymi bodaj 7 marca) przelewy od 3 osób na kwotę 70 zł, ale zidentyfikowałam yane tylko, bo sie podpisała jako Yana :evil_lol:. potem dostałam jeszcze od gusi 5 zł, więc jest ta piątka, w skarpecie sterylkowej.

4 czerwca: za 3 dni sterylka kropencji

ze skarpety sterylkowej uzbierało się 95 zł (od goni66, gamety, bico, yany, żabusi - dzięki dziewczyny!) + 57,30 z mojego bazarku, więc razem kropencja ma 152,30zł

podobno sterylka będzie kosztowała 200zł.
ja mam po operacji zosi 2 kaftaniki pooperacyjne, jak da radę przekazać je do soboty marlence, to odpadnie ten wydatek. a jak nie damy rady, to ponoć wet marlenki bierze 30zł za kubraczek (troszku przesadza moim zdaniem).

• Replies 601
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Melduję się SDB:lol:Hmm...co tu robic??co robić???SZceniory są śliczne...mamusia też bardo mi sie podoba- to taka mini onka troszke- prawda???JA myslę, że dobrze kombinujesz...teraz trzeba mamusie ciachać i na tymczas...tylko gdzie i do kogo???W tej stodole po sterylce to chyba nie moze zostac- co???Nie..no na pewno nie moze:cool3:Nic tylko robic Allegro- cegiełki a przy okazji ogłosi sie szczeniory..jak beda ladniejsze fotki- wrzuce na NK...(do miłośników oczywiście)...no i moze jakas zrzutka na tymczas dla Mamy???Kobix oferowala na watku chorej onki Sary płatny tymczas ale musial sie wycofac bo Sara okazala się chora dosc poważnie...Moze taka sunie by wzięła do siebie??

Posted

Gonia - sterylka najwczesniej 2 miesiące po porodzie chyba jest mozliwa...
ona jeszcze karmi.
ten tymczas sie przyda wtedy. a i do tego czasu warto byłoby jej załatwić tymczas, bo jak nawieje czy coś, kto ja złapie. wyprowadzi dzieci i siebie i szukaj wiatru w polu...

ona jest troche jak jedna taka czeska bodaj rasa, jka znajde, to pokażę. sunia jest mała, mniejsza od baraka, ale bardziej masywne kości ma.
aha, barak to przed kolano jest, tylko nogi długie ma. sunia --no cóż, takich jak ona sa miliony

mam to ogłoszenie:

[url=http://ale.gratka.pl/ogloszenie/1841331_psie_dzieciatka.html]Psie dzieci

zaprosiłam pania baraka, może wpadnie tu do nas i na bieżąco info będziemy mieć...

Posted

Czekam na konto - do sterylki się dorzucę. W marcu mają być ulgowe sterylki, gdzieś to wyczytałam, o tu:

arkastrefa . fora . pl
(tak wpisuję, bo inaczej pojawiają mi się jakieś gwiazdki i adres nie da się wczytać)

i potem spis klinik biorących udział w akcji sterylizacji 2009.

Posted

Zabusia, jak wyżej - to jest matka karmiąca, jej nie można ciąć teraz. w marcu tez chyba będzie za wcześnie, ale nawet, jak nie, to dopiero koniec marca nu wchodził w grę.
więc trzymaj na razie kaskę, jak będzie czs na sterylke, to bedziemy zbierać...

chyba, że skarpete jej zrobić i niech zbiera posag?? jak myslicie??

Posted

Czeski to jest fousek:-)

Ciachnąć można dwa miesiące od momentu zakończenia laktacji ( niektórzy twierdzą ze miesiąc).

Innymi słowy - karmić to ona je musi jeszcze ze 2 tyg... Potem dzieciaki powinny dostawć lepiej jeść. A tak na marginesie matka pewnie też wygłodzona.
Dzieciaki wyprowadzi, zresztą im by się niebawem przydała socjalizacja.

Hmmm a gdyby tak załatwić całej gromadzie tymczas? Ze zdjęcia widać, ze ona od dzieci nie wychodzi - maluchy jakby tak do klatki łapki wsadzić, to by pewnie wlazła, co nie?
Nooo zapakować całe towarzystwo do hoteliku. Dzieckiaki jak podrosną do domów ( a znajdą je pewnie migiem). Matkę na sterylkę i spróbować coś z niej wyciągnąć. Wcale niewykluczone, ze ona by się otworzyła nawet teraz.

Proponuję zrzutę na hotel. Pytanie jaki to koszt dla takiej gromady....mogę zapytać. Chętni do wsparcia matki z dziećmi łapa ( tfu ręka ) w górę.

Posted

Neigh napisał(a):
Czeski to jest fousek:-)

Ciachnąć można dwa miesiące od momentu zakończenia laktacji ( niektórzy twierdzą ze miesiąc).

Innymi słowy - karmić to ona je musi jeszcze ze 2 tyg... Potem dzieciaki powinny dostawć lepiej jeść. A tak na marginesie matka pewnie też wygłodzona.
Dzieciaki wyprowadzi, zresztą im by się niebawem przydała socjalizacja.

czyli sunia może byc cieta pod koniec kwietnia tak naprawde.
matka wygłodzona na maksa, tak mi mówiła pani baraka.

Hmmm a gdyby tak załatwić całej gromadzie tymczas? Ze zdjęcia widać, ze ona od dzieci nie wychodzi - maluchy jakby tak do klatki łapki wsadzić, to by pewnie wlazła, co nie?

ona wychodzi, widziano ja "na mieście". pewnie szuka jedzenia. moim zdaniem konieczne jest dokarmianie, musimy im pomóc z karmą.
Nooo zapakować całe towarzystwo do hoteliku. Dzieckiaki jak podrosną do domów ( a znajdą je pewnie migiem). Matkę na sterylkę i spróbować coś z niej wyciągnąć. Wcale niewykluczone, ze ona by się otworzyła nawet teraz.

zdecydowanie by sie otworzyła, bo robi postepy wporównaniu z poprzednim rokiem. jest przerazona, ale i nie uciekła, jak oni tam weszli, dała sobie dzieci wziąć do zdjęć....

Proponuję zrzutę na hotel. Pytanie jaki to koszt dla takiej gromady....mogę zapytać. Chętni do wsparcia matki z dziećmi łapa ( tfu ręka ) w górę.

haha. łatwo nie będzie. 5 zł od szczeniaka (powiedzmy, jeśli to chwilowe, bo jak nie, to szczeniak jest bardziej absorbujacy niż dorosły, więcej niszczy). mama 10, więc 35 dziennie.... hmm

może jakies maluchy w międzyczasie odpadna, ale jeszcze ten miesiąc z matką powinny być.

może ta pani, w której stodole jest pies - taka luźna myśl - zaopiekowała by sie nimi? ona do mężą do otwocka jeździ cały czas (szpital), ale ne wiem, czy nocuje poza domem. na pewno przydałby sie jej grosz...
zrobic porządne ogrodzenie, z którego by sunia nie nawiała.. może pani baraka lub pan baraka pomogliby w socjalizacji? a właścicelce stodoły bysmy jakos płacili, żeby było na karmę, etc? taniej niz hotelik... ale nie wiem, najpierw pogadam z pania baraka, czy to w ogóle ma sens z punktu widzenia tamtej pani (czas, możliwości), czy zna się choc trochę na psach, czy mogliy pomóc... inaczej, to nie ma sensu.

kiedy wet powinien szczeniaki odrobaczyc, zaszczepić????

Posted

Dziewczyny, nie można zabrać sczeniaków za wcześnie. Będa miały braki w psiej socjalizacji i potem będa kolejne nieszczęścia porzucone bo agresywne, lękliwe, szczekające itd. Osiem tygodni z mamą to jest to optimum. Być może inaczej sie nie da, ale jeśli się da, to spróbujmy.. U Ani + Ulver miejsce znalazła Sara z 5 szczeniakami.. KIlka już w domkach, ale mamucha z dwoma jeszxze została, więc nie wiem czy Ani gotowa na kolejną gromadę, Piszę to jednak, żeby pokazać, że czasem udaje się je zachować razem i nie zawszze jest katatrsofa finansowa. Wątek Sary u mnie w podpisie.
Postaram się dorzucić do karmy, ale po wyplacie, bo teraz naprawdę nie mogę.

A jak byście mogły, ciotki szczenio-lubne, to rzućcie okiem na inne, tym razem pojedyńcze, psie dziecko w potrzebie.
http://www.dogomania.pl/forum/f28/pilnie-dom-dla-szczeniaka-inaczej-buda-lancuch-ostrowiec-swietokrzyski-132377/#post11861424

Posted

sleepingbyday napisał(a):
zdecydowanie 8 tygodni z mamą. no, 7 to jeszcze nie katastrofa, ale 8 najlepiej.
ja w ogóle nie brałam pod uwagę oddzielnia ich teraz, skąd to wywnioskowałas? szukamy dt na wtedy, na kiedy bedzie trzeba...

Ok, myślalam, że te pojedyńcze tymczasy to na teraz. Źle zrozumialam. Mamcie trzeba dokarmić...

Posted

A jak znajdę miejsce gdzie nam je wezmą za 450 zł/miesiecznie ( w tym karma) to co - o ile wolne, o ile nie podrosły ceny i takie tam - na razie hipotetycznie pytam

To jest 15 osób po 30 zł miesiecznie. Bez przesady kurcze.....to nie są pieniadze, których nie można zdeklarować na dłuzej. No ale.......

Kilka razy uczestniczyłam w takich akcjach. Zawsze mówię, dużo nie mogę, ale 20 zł miesiecznie mogę nawet przez rok. Teraz wiecej nie zdeklaruję, bo mam nadal Krzyczki na głowie.

No chyba ze coś załatwicie na miejscu, to czemu nie. Mogę trochę karmy załatwić - to spokojnie.

Wiesz Bianka - bywa tak, bywa inaczej. Żebym ja opisała wszystkie te przypadki, kiedy miało być jak w bajce, a było jak zawsze to bym książkę skarg i żalów w wieczór zapełniła. I co z tego? Ano nic. Maszeruje i ryzykuje sie dalej, co najwyżej wykreślajac kolejne numery tel z notatnika. I tyle.

Posted

na razie nie mamy nawet 100 zł deklaracji. najpierw zobaczę, jak sytuacja na miejscu jest oceniana

całkiem fajne to ogłoszenie zrobiła pani baraka.

oni sa co tydzień pod wawą, więc można by im podrzucić jakąś lepszą karmę dla suni - co wy na to?

neigh - czy taką lepszą masz na zbyciu, czy zwykłą. szczerze, jesli zwykłą, to ew. później, ja bym ja teraz odkarmiła bajerem choć przez jakiś czas. i szczeniakom to przeca dobrze zrobi

Posted

to chyba dobre, nie? tylko nie myśl, że wybrzydzam.. ja nie jestem w kwestii karmy radykalistką... ale chcę odżywić pożądnie psią mamę, nie wypełnić jej brzuch.

i tak na karmę bym kilka grosików zebrała....

ech, jakos nie wiem technicZnie, co z robić..
podać sowje konto wpisać do pierwszego posrtu, że zbieramy na karmę? do tytułu? a może, że dt dla dzieci i mamy? kurczę, jakoś mnie organizacja zawodzi..

Posted

Ja się dorzucę do jakiejś karmy - jakby co. Albo - jeśli jest jakiś adres pocztowy, to mogę kupić paczkę karmy na allegro i podać adres tej pani (czy kogoś kto dostarczy). Może na razie to łatwiejsze rozwiązanie, bo bez kłopotów z numerami kont itd.