Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

shin napisał(a):
Wszystkim, ktorzy sobie nie zdaja do konca sprawy z sily psich szczek - polecam danie psu surowej kosci z mieskiem, trzymanej w reku. Nie ma to jak nagle zdac sobie sprawe z tego, ze twoje delikatne, kruche, cieniutkie palce znajduja sie miedzy zebami spokojnie kruszacymi kosc kilka razy grubsza od twoich.

(...)

O to, to, to!
I co? Gdybym gnat w ręce trzymała, a psa NIE uczyła delikatności + ładowała palce między kość, a psie zęby(jasny gwint!przeca niby inteligentny gatunek jesteśmy, nie?:diabloti:) i została dziabnięta, to...? Nieszczęśliwy wypadek?:evil_lol: Pies morderca - chciał mi rękę odgryźć!:-o:evil_lol: Czy raczej: jesooo... jak tu szybko zadziałać, żeby nikt się o mojej galopującej głupocie nie dowiedział?:diabloti:

• Replies 241
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

kendo-lee napisał(a):
Tak,było by cztery linijki na przedostatniej stronie.2 miesiące temu w Fakcie był artykuł o psie w typie ON,który pogryzł ogrodnika właścicieli a potem po dwóch dniach właścicielkę bo odciągała go od listonosza.Cały artykuł miał z 15 linijek gdzieś pod koniec gazety.Za to 2 dni później ta sama gazeta wywaliła artykuł o amstaffie,który pogryzł właściciela.Nagłówek był na 1 stronie a artykuł na całą stronę na str.3.I co jest różnica?TTB na pierwszą stronę a cała reszta na koniec.

No niestety tak jest... te psy wcale nie gryzą częściej niż inne... dzień w dzień w Polsce ludzie zostają pogryzieni... ale nie każda rasa jest tak medialna... Najgorsze że to przez głupotę ludzi cierpi pies...

Posted

[quote name='yoreczka95']Też tak uważam. Ale jesteś pierwszą osobą która tak napisała. Do tej pory zwolennicy ttb mieli swoje teorie. Że niby są pokrzywdzeni.
tak ? chyba gazet nie czytasz , owszem są wzmianki gdy byle ochłap kundel coś narozrabia .... ale pierwsze strony są zarezerwowane dla TTB :eviltong:
przez takich żądnych sensacji , nic nie wiedzących na temat rasy , jak Ty :lol:

Już i na dogo było MASSSAAA tematów , jak to przedstawiciel innej rasy , nie morderczej ... rozrabiał , ile teorii , ile usprawiedliwień , ile błędów się wytykało właścicielowi .... o jorkach czytam też - świetna lektura :evil_lol: jak np jork zagryzł szczeniaka .... :cool1:

Lubisz takie tematy nie :cool3: podczytuje Cię .. tam gdzie o TTB , zaraz masz MNÓSTWO do powiedzenia ... nawet w wątku Emi

twój post

Teraz sami widzicie na konkretnym przykładzie jakie Angole są głupie. Angole o psach nic nie wiedzą, chodują psy od wczoraj, nie znają naszych ttb, które są łagodne jak króliczki albo owieczki. Nawet żarcie trzeba im mixować bo ząbeczki są za słabe żeby chapnąć bułeczkę namoczoną w mleczku. Angole na Madagaskar!:lol:
Ale jedno u nich jest pewne. Żaden amstaff Angola nie chapnie. Taki mają system.:razz:

przez H się pisze :cool3:

Nic nie wiesz na dany temat , a masz TYLLEEEE do powiedzenia ...

Posted

[quote name='zofia&sasza']No ja od kilkunastu lat pracuję w takiej właśnie prasie, o jakiej mówisz. I zaręczam, a nawet głową ręczę, że gdyby takie obrażenia spowodował pies innej rasy - też byłoby to w mediach. No a gdyby zrobił to jamnik... Pierwsza strona w Fakcie murowana :evil_lol: Wiem, co mówię.
...
Też tak uważam. Ale jesteś pierwszą osobą która tak napisała. Do tej pory zwolennicy ttb mieli swoje teorie. Że niby są pokrzywdzeni.

Posted

To ciekawe, bo kilka lat temu u mnie w mieście właśnie jamnik rozszarpał dziecku policzek (stąd mój przykład nie był z kosmosu wzięty). Nie wiem czy szwów było akurat 15, ale gazet nikt nie fatygował, chyba nawet w lokalnej prasie o tym nie było.

Mimo to, i mimo że nie przepadam za jamnikami, nie obstaję za ich eksterminacją, tylko za zmuszeniem do odpowiedzialności WSZYSTKICH właścicieli psów.

Posted

yoreczka95 napisał(a):
Z modami nie dyskutuje, mody mogą obrazać.:eviltong: Jedne podpuszczają a potem punkty dają. Zwłaszcza że ja blondi nie jestem. Pomyliłaś mnie z inną laską.

No to masz pecha , bo ja nie jestem tu modem ......
ale widzę , że czytanie ze zrozumieniem , nie jest Twoją mocną stroną :lol:
Ja nie pisałam o Tobie, tylko o stereotypach ....
ale nawet w temacie Anglików , nic nie wiesz , a piszeszzzzzz dużżżżoooo
też bez zrozumienia ?
A Twoja wiedza na temat TTB , jest zupełnie zerowa , więc ? po co prawisz morały , skoro nie masz o tym pojęcia ?

Posted

Yoreczka, mam pomysł... dziewczyny szukają domu dla tego bidaka Lobo... spiszesz umowę, wezmiesz psa na dt i pokażesz jak odpowiedzialnie postępować z psem... Pamiętaj tylko, że wg umowy uśpić nie będziesz mogła... ALe może po 2-3 miesiącach w końcu będziesz mogła napisać jakieś prawdziwe zdanie o ttb...

Posted

Vectra napisał(a):

I jeszcze do joreczki , bo widzę , że panienka cięta w temacie - czyżby za dużo gazet i podwórkowych plotek ? słodki joruś , jest w stanie zrobić takie same obrażenia na ciele dziecka !!!
Zyjesz dziewczynko w świecie stereotypów ... dodam ci jaki ja znam stereotyp.
Owszem TTb posiadają łyse bezkarkie dresy , a joreczki ich głupie blondyneczki a`la lale barbie ....

Z modami nie dyskutuje, mody mogą obrazać.:eviltong: Jedne podpuszczają a potem punkty dają. Zwłaszcza że ja blondi nie jestem. Pomyliłaś mnie z inną laską.

Posted

[quote name='Vectra']joreczka masz

http://www.dogomania.pl/forum/11871499-post175.html

pomóż , póki nie jest za późno .... z Twoją wiedzą , na pewno doradzisz :)

:diabloti::diabloti::diabloti: Zaraz napisze, że pewnie ON-ka ma domieszkę krwi TTB i najlepiej byłoby ją uśpić.

Vectra a tak serio, to cytowany wątek nie jest o TTB, więc Yoreczka nie zabierze głosu, tam nie będzie mogła się popisać swoją oszałamiającą wiedzą ;) przecież widać, że specjalizuje się w TTB... a Ty laik jesteś :evil_lol:.

Starałam się nic nie pisać, ale słaba ze mnie kobieta, pokusy są silniejsze jednak :oops::eviltong:.

Posted

yoreczka95 napisał(a):
Razem się pisze. Umówmy się: "Errare humanum est."
Dlatego nie wytykamy sobie błędów.:lol: Ale jak chcesz to ja się dostosuję.:cool3:

zapadamsiępodziemię :lol: i zacznę coś chodować , może jorczki ? :cool3:

Posted

[quote name='Vectra']
Znając subtelność moich psów , nigdy nie zostawila bym z nimi dziecka , mimo że są aniołami i są nauczone pobierania DELIKATNIE pokarmu z ust , podkreślam - NAUCZONE - bo same sobie wydzieraja wsio z paszcz z pełnym impetem .. jednak skóra psia , a 10 miesięcznego dziecka to jak kamień i papier ..

....
Razem się pisze. Umówmy się: "Errare humanum est."
Dlatego nie wytykamy sobie błędów.:lol: Ale jak chcesz to ja się dostosuję.:cool3:

Posted

yoreczka95 napisał(a):
Nie dogada się z moją. Niestety. A poza tym takie wielkie psy to nie moje klimaty. Chociaż bardzo mi ttb szkoda. Moda je zabija. :-(

masz agresywnego psa :crazyeye: niewierze :shake:
zobacz moje mordercze , krwiożercze bestie , urodzone by zabijać .. żrą z jednej michy , a Twój arystokrata , nie dogada się z innym psem ?
zawiodłam się :diabloti::diabloti: ale jakoś nie szczególnie zdziwiłam :cool3:

Posted

Katica napisał(a):
Yoreczka, mam pomysł... dziewczyny szukają domu dla tego bidaka Lobo... spiszesz umowę, wezmiesz psa na dt i pokażesz jak odpowiedzialnie postępować z psem... Pamiętaj tylko, że wg umowy uśpić nie będziesz mogła... ALe może po 2-3 miesiącach w końcu będziesz mogła napisać jakieś prawdziwe zdanie o ttb...

Nie dogada się z moją. Niestety. A poza tym takie wielkie psy to nie moje klimaty. Chociaż bardzo mi ttb szkoda. Moda je zabija. :-(

Posted

Vectra napisał(a):
masz agresywnego psa :crazyeye: niewierze :shake:
zobacz moje mordercze , krwiożercze bestie , urodzone by zabijać .. żrą z jednej michy , a Twój arystokrata , nie dogada się z innym psem ?
zawiodłam się :diabloti::diabloti: ale jakoś nie szczególnie zdziwiłam :cool3:

Vectra, chcesz żeby zagryzł kolejnego ttb? Lepiej nie dawać jej na dt:evil_lol:

Posted

[quote name='karjo2']Shin, niestety, to prawda, nikt sie nie podejmie pracy z psem, ktory tak charatnal dziecko.
Sensowniej go uspic, niz zamykac dozywotnio w schronie.
A norma powinno byc obciazenie rodzicow odpowiedzialnoscia za niedopilnowanie i dziecka i psa, dodatkowa kara wreszcie powinien stac sie zakaz trzymania psow w jednym gospodastwie domowym z taka osoba.

:crazyeye::crazyeye::crazyeye:uśpić a z jakiej racji taka opinia...przecież to nie był atak , więc nie widzę problemu , by z psem pracować .
Co do zakazu posiadania psów przez takich młotów jak rodzice tego malca to popieram ...

yoreczka spauzuj ... to że TTB i yorki są w jednej 3 grupie chyba nie dało ci takiej znajomości rasy jak uważasz :roll:

Posted

bo ja juz zauważyłam taką właśnie zależność , że czym ktoś ma bardziej agresywnego psa , to próbuje wybić inne psy - te które są silniejsze ... by uchronić swoje cudo ?

a z tym linkiem , to nie żarty .. takie ludzie mają problemy z psami ...
dla mnie to paranoja , jak własny pies , może warczeć ? :) no jak ? szczeniak ...
po co ludziom psy , tym którzy nie mają o nich pojęcia i nawet nie zadadzą sobie odrobiny trudu , aby przeczytać kilka książek , poczytać tematy na forach ...
wyobraźcie sobie tego ONka , za kilka miesięcy :) a jak tam będzie dziecko ?
jak mu wytłumaczyć , że pies rzeźnik ? znowu pies igłe dostanie lub będzie terroryzował rodzinę ? gryzł ....

pikuś rasa ... mnie osobiście przeraża to co czytam .. o agresji .. a serio to właśnie lwia część pogryzień jest w zaciszu domowym , głównie psy gryzą właścicieli ..
niewielki odsetek jest pogryzień obcych ludzi przez psa - to chyba o czymś świadczy ...

aaaa i teraz przeczytałam hurtem wsie artykuły o tym zajściu - strasznnnnaaaa rozbieżność zeznań .. raz dzieciak ma psie chrupki , raz swoje , raz matka stoi tuż za dzieckiem , raz wyszła wieszać pranie ....
Nie wątpie w zajście , bo dzidzia została ugryziona, ale gdzie była matka :mad: bo albo gaazety sobie koloryzują , albo paniusia ściemnia by uniknąć kary ... jednak zabierając dziecku matke , dziecko ucierpi :( i tak źle i tak nie dobrze ..
Zakaz posiadania zwierząt przez tą nieodpowiedzialną rodzinę , jedyna słuszna kara.

A dla psa , uwierzcie , wiem że drastycznie ... eutanazja będzie zbawieniem .. by ktoś rządny krwi go nie skrzywdził .... amatorów agresji mamy za dużo ...

Posted

[quote name='Alicja']:crazyeye::crazyeye::crazyeye:uśpić a z jakiej racji taka opinia...przecież to nie był atak , więc nie widzę problemu , by z psem pracować .:roll:Pozwol, ze ja odpowiem. Psiak ma latke psa agresywnego teraz. Jesli nikt odpowiedzialny go nie wezmie TERAZ, to albo zostanie uspiony [na co licze], albo bedzie mial dozywocie w schronie, albo wezmie go do walk jakis kark.
Pies nie zaatakowal. Ale co w schronie powiedza, jak ktos sie zainteresuje nim i spyta czemu tam trafil? 'A bo dziecko pogryzl.'

'Normalny' czlowiek nie bedzie go chcial, wiec zostaja dresy, behawiorysci i swiadomi, doswiadczeni psiarze. Ilu z grupy drugiej i trzeciej widzisz? Akurat tych grup mamy spory niedobor, na ilosc psow, jaka jest do wziecia.

Posted

OMG! takie tematy tutaj, to jakby rzucić kość między wygłodniałe psy ... :eviltong:
Nikt nie wie nic na pewno, ale standardowo jedni ślepo odsądzają od czci i wiary, a inni ślepo bronią :diabloti:
Łyknijcie sobie relanium...
Abstrahując od rasy psa, zwracam uwagę na słowo "niemowlę" w tekście i sugeruję zastanowić się jak delikatną niemowlę ma skórę i co by się stało z głową niemowlęcia gdyby pies dowolnej rasy a tej wielkości NAPRAWDĘ je ZAATAKOWAŁ!

Irytuje mnie fanatyzm w każdej postaci.
A w tym wypadku wystarczyło, żeby pies niechcący z rozpędu "wjechał" w twarz niemowlaka otwartym pyskiem, a matka szarpnęła niemowlę...
A tak naprawdę to wszystko teorie i domysły nie wnoszące nic do tematu...
(także moje) :evil_lol:

Posted

M@d , już było pisane , że skóra dziecka jest bardzo delikatna ...

ale pomijając to ... kolejny temat , kolejny się pojawi i jeszcze tysiąc niestety ...
o agresywnych szczeniakach , psach , o pogryzieniach , zagryzieniach ..
a nasi posłowie , będą w TV głośno dyskutować , że wykastrowanie psa zabija jego osobowość ...
kolejny temat , z jakąkolwiek rasą w roli głównej , sprowadzi do dyskusji o agresywnych terrierach typu bull , co się równa - wybić , zdeptać , zrównać z błotem ....
Są kraje , gdzie te psy są zakazane , jednak skala pogryzień , nieszczęść , nie maleje ... Bo najłatwiej zwalić winę po prostu na psa , rasę , jego przeznaczenie ..

Tu się bardzo zgodzę z Zosią , testy psychiczne , kontrola , pozwolenia ... kary , kary , kary .... ale to sobie możemy pomarzyć .. bo przecież kastracja zabija osobowość psa :)

to do zobaczenia w następnym temacie , o super tytule - pies pogryzł/zagryzł

Bo który to już temat ? na ten temat ? i gadamy o jednym ..

na dogomanie zarejestrowałam się we wrześniu 2005roku , właśnie ze względu na temat o rasach niebezpiecznych ... mamy prawie marzec 2009 .. co się zmieniło ? oprócz kartek z kalendarza ? nic , a nie przepraszam , mi doszły do domu 3 terriery typu bull :D i na pewno nie są to ostatnie psy tych ras w moim domu :)

a co nam pozostaje ? uświadamiać , uczyć , prawić morały ... dawać dobry przykład i modlić się by nie dochodziło do kolejnych tak tragicznych zdarzeń.

No i w ramach walki z nudą , sprzeczać się , rozmawiać znaczy .. na forum ;)

Pozdrawiam

i jeszcze może dla tych co nie widzą :evil_lol: o jorkach wszystkiego :diabloti:

Historia powstania yorkshire terriera wiąże się północnymi rejonami Anglii, hrabstwami Yorkshire, Manchester i Leeds .
Anglia od dawnych czasów miała wybitne osiągnięcia w dziedzinie hodowli psów. Psy posiadały przedstawiciele wszystkich warstw społecznych. Lecz wielkie psy i psy myśliwskie były dozwolone wyłącznie dla bogaczy. Prostym biednym ludziom nie wolno było posiadać dużych psów. Istniało więc zapotrzebowanie na małego mocnego psa obdarzonego nieco agresywnym charakterem, którego można było używać do zwalczania plag szczurów i myszy. W ten sposób rozwinęło się wiele ras terrierów. Niektóre z nich były przodkami obecnego Yorkshire terriera.

W latach 1860-1870, w okresie rewolucji przemysłowej szkoccy tkacze emigrowali do Anglii. Towarzyszyły im małe psy, głównie Clydesdale, Paisley i Scottish terriery. Te właśnie rasy prawdopodobnie przyczyniły się do powstania Yorkshire terriera, ale nie można wykluczyć Manchester terriera, Dandie dinmont terriera, Skye terriera i Maltańczyka. Yorków używano do tępienia szkodników w przędzy, wyrobach włókienniczych, później także w kopalniach i młynach. Anglicy z polowania swoich psów na szczury uczynili sport. Na niewielkiej arenie yorki musiały pokonać jak najwięcej szczurów w określonym czasie. Zwycięskie psy nabierały wartości i po zakończeniu kariery przynosiły zysk właścicielom jako reproduktory. Jednocześnie mówiono, że długa, jedwabista sierść Yorkshire terriera miała służyć tkaczom do wycierania utłuszczonych rąk podczas pracy. Może taka sytuacja miała miejsce, kiedy pies znajdował się pod ręką. Lecz znając żwawe usposobienie i temperament yorka, można mieć duże wątpliwości, iż psy tej rasy podczas długiego dnia pracy tkaczy, leżały bezczynnie służąc jedynie za wycieraczkę!

To, co w rasie Yorkshire terrier jest całkowicie nietypowe dla miniaturowych psich ras to fakt, że nie powstała ona wskutek kaprysów dam. York wywodzi się z najuboższych dzielnic robotniczych. Stąd w charakterze psów tej rasy odnajdujemy takie cechy, jak: zuchwałość, żądza działania i duch walki. Dopiero później york został odkryty przez wyższe warstwy społeczne, które uczyniły go jednym z najbzrdziej ulubionych piesków salonowych.

Tu dodam od siebie , cieszmy się , że te terrierki są tak małe ... bo z takim charrrrakterem , to pitbulle były by w ogromnym niebezpieczeństwie :evilbat:

Posted

[quote name='Vectra']

Tu dodam od siebie , cieszmy się , że te terrierki są tak małe ... bo z takim charrrrakterem , to pitbulle były by w ogromnym niebezpieczeństwie :evilbat:

Dlaczego mam takie same odczucia odkąd yorki stały się popularne...(?)

Dla mnie terrier to terrier i pewne wspólne, typowe cechy ewidentnie widać, mimo ogromnej różnorodności.

A co do tematu głównego i wątku. Nikt odpowiedzialny przy zdrowych zmysłach nie pozwala na bezpośredni, nie do końca/słabo kontrolowany/niekontrolowany kontakt niemowlęcia/małego dziecka z psem, obojętnie jakim.
Dla twarzy nawet dorosłego człowieka kontakt ze szczękami choćby małego psa może być masakrą, a co dopiero, gdy sytuacja dotyka dziecka, a psa cechuje mocna szczęka, masywna głowa.
Żal dziecka, ale jak dla mnie pies nie zaatakował, tylko drasnął przez brak umiejętności obchodzenia się z małym, delikatnym człowiekiem.
Pies nie ma obowiązku rozumieć dziecka, ale rodzice mają obowiązek przewidywać i zachowania dziecka i reakcje psa oraz chronić jedno przed drugim.

Posted

[quote name='ageralion']Taka informacje znalazlam dzisiaj na stronie TOZ Szczecin:

Lecznica & TOZ Szczecin

Nieźle...

Właścicielka psa nie potwierdza w całości doniesień prasowych, które w paru zdaniach są nieprawdą.

W paru najważniejszych.... Ale poszło w eter... na co komu wyjaśnienia jak pies już jest bestią.

Posted

Właścicielka psa nie potwierdza w całości doniesień prasowych, które w paru zdaniach są nieprawdą.

:) :) jakoś mnie wcale to nie dziwi , ciekawe ile takich opowieści , dokolorowała prasa ? Bo jak już pisałam , czytałam kilka artykułów o tym zajściu i każda gazeta ma inną wersję - jak zawsze zresztą

co oczywiście , nie zwalnia matki z odpowiedzialności z zajścia , bo kto pozwala NORMALNY , na taką zabawę ?
W dniu wczorajszym pies pozostał na krótką chwilę sam na sam z 10-miesięcznym synem właścicielki psa. Zabawa dziecka z psem polegała na wkładaniu psu chrupka do pyska i wyjmowaniu go. Poza tym pies był zawsze bardzo łagodny w stosunku do malca - dawał się ciągać za ogon, uszy, skórę, dziecko często siadało na psa.

i dziecko i pies - samo z siebie nie wie .. jak się ze sobą bawić

przykre jak zawsze , dwie niewinne istoty cierpią :(

a terier , to terier ... chyba żaden nie został wyhodowany jako maskotka salonowa .. przeciwnie .. został wyhodowany do zabijania ... nawet ten śliczny , zakokardkowany dziś jork - był do zabawy w krew - ale kto o tym wie ? niewielu posiadaczy :diabloti:

to co joreczka , dalej wybijamy wszystkie psy walczące ? zakazujemy ? dalej piszemy , jak można trzymać psy które służyły do krwawych sportów ?