Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam! Kryłem moją sunię labradorkę 6 letnim labradorem. 10 minut i psy się zakleszczyły, pies jest bardzo ambitny na krycie. Do jakiego wieku może pies kryć?? Czy z wiekiem będzie spadała liczebność jego miotów i jakość szczeniąt?? Czy 6 letni pies to stary ? Pozdrawiam!

Posted

Marcinex napisał(a):
Witam! Kryłem moją sunię labradorkę 6 letnim labradorem. 10 minut i psy się zakleszczyły, pies jest bardzo ambitny na krycie. Do jakiego wieku może pies kryć?? Czy z wiekiem będzie spadała liczebność jego miotów i jakość szczeniąt?? Czy 6 letni pies to stary ? Pozdrawiam!

W Regulaminie Hodowlanym ZK wyraźnie jest napisane, że pies może kryć do 9 roku życia.

Z wiekiem spada często płodność, a wiec liczba szczeniąt. Jakość nie, choć to zależy co masz na myśli.

Posted

W Regulaminie hodowli psów rasowych paragraf 15, pkt 2 brzmi:
Dla reproduktorów nie ustala się górnej granicy wieku hodowlanego ani limitu kryć
Można sprawdzić na stronie ZG ZKwP w zakładce Regulaminy.

W 2007 roku po 12 letnim reproduktorze rasy pinczer średni było 9 i 11 szczeniąt, od różnych suk - rzecz jasna. Szczenięta maja obecnie 24 i 18 m-cy i z całą pewnością nic im nie brakuje, to naprawdę dorodne psy i suki. Sześć lat to reproduktor w sile wieku:loveu:

Posted

Jakaranda napisał(a):
W Regulaminie hodowli psów rasowych paragraf 15, pkt 2 brzmi:
Dla reproduktorów nie ustala się górnej granicy wieku hodowlanego ani limitu kryć
[COLOR=Black]Można sprawdzić na stronie ZG ZKwP w zakładce Regulaminy.

Faktycznie, głupotę palnęłam :oops: Skąd mi się te 9 lat wzięło? Nie było dawniej takiego przepisu?

Posted

Może pomyliło ci się z suką, ale tutaj górna granica to 8 lat.

Rozumiem, że twoja suczka i ten reproduktor mają uprawienia hodowlane ZK? :razz:

Posted

Ja pokryłam moja chowkę chłopczykiem któremu już będzie w tym roku 13 wiosenek.Będą to dopiero drugie dzieci tego reproduktora .Pierwsze jego dzieci ,były piękne i zdrowe .Jeden z nich miał już na ukończeniu interchampionat,niestety wydarzyła się tragedia , psy go zagryzły w lipcu tamtego roku:-(.

Posted

Martens napisał(a):
Faktycznie, głupotę palnęłam :oops: Skąd mi się te 9 lat wzięło? Nie było dawniej takiego przepisu?

Byl w latach 90-tych. Obecnie zniesiono gorna granice wieku dla psa. Zostal jedynie zapis, ze uprawnienia psa sa dozywotnie. Co mozna interpretowac tak, ze inseminacja mrozonym nasieniem psa, ktory juz nie zyje jest niezgodna z przepisami :evil_lol:

Posted

Martens napisał(a):
Jakości reproduktora nie ocenia się po wieku tylko po jego rodowodzie, wynikach badań na choroby dziedziczne, psychice i eksterierze.

Dodałabym jeszcze - i po jego potomstwie, jeżeli już jakieś jest.

Posted

evl napisał(a):
dlaczego mi się wydaje, że to pseudohodowla...? :roll:

Czyżby dlatego, że nasz rozmówca prezentuje poziom wiedzy zawstydzająco niski jak na hodowcę?

• 2 weeks later...
Posted

bo to jest pseudohodowla!!! a nawet juz produkcja tasmowa, szkoda tylko biednych psiurek, normalnie takich ludzi powinni kastrowac.........:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::diabloti::diabloti::diabloti::diabloti::diabloti::mad::mad::mad:

heh...wiecie idealnie by bylo gdyby fora nie byly anonimowe hahaha:evil_lol::eviltong: