Marcinex Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 Witam! Kryłem moją sunię labradorkę 6 letnim labradorem. 10 minut i psy się zakleszczyły, pies jest bardzo ambitny na krycie. Do jakiego wieku może pies kryć?? Czy z wiekiem będzie spadała liczebność jego miotów i jakość szczeniąt?? Czy 6 letni pies to stary ? Pozdrawiam! Quote
Martens Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 Marcinex napisał(a):Witam! Kryłem moją sunię labradorkę 6 letnim labradorem. 10 minut i psy się zakleszczyły, pies jest bardzo ambitny na krycie. Do jakiego wieku może pies kryć?? Czy z wiekiem będzie spadała liczebność jego miotów i jakość szczeniąt?? Czy 6 letni pies to stary ? Pozdrawiam! W Regulaminie Hodowlanym ZK wyraźnie jest napisane, że pies może kryć do 9 roku życia. Z wiekiem spada często płodność, a wiec liczba szczeniąt. Jakość nie, choć to zależy co masz na myśli. Quote
Jakaranda Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 W Regulaminie hodowli psów rasowych paragraf 15, pkt 2 brzmi: Dla reproduktorów nie ustala się górnej granicy wieku hodowlanego ani limitu kryć Można sprawdzić na stronie ZG ZKwP w zakładce Regulaminy. W 2007 roku po 12 letnim reproduktorze rasy pinczer średni było 9 i 11 szczeniąt, od różnych suk - rzecz jasna. Szczenięta maja obecnie 24 i 18 m-cy i z całą pewnością nic im nie brakuje, to naprawdę dorodne psy i suki. Sześć lat to reproduktor w sile wieku:loveu: Quote
Martens Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 Jakaranda napisał(a):W Regulaminie hodowli psów rasowych paragraf 15, pkt 2 brzmi: Dla reproduktorów nie ustala się górnej granicy wieku hodowlanego ani limitu kryć [COLOR=Black]Można sprawdzić na stronie ZG ZKwP w zakładce Regulaminy. Faktycznie, głupotę palnęłam :oops: Skąd mi się te 9 lat wzięło? Nie było dawniej takiego przepisu? Quote
Amber Posted February 24, 2009 Posted February 24, 2009 Może pomyliło ci się z suką, ale tutaj górna granica to 8 lat. Rozumiem, że twoja suczka i ten reproduktor mają uprawienia hodowlane ZK? :razz: Quote
bonia Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 Ja pokryłam moja chowkę chłopczykiem któremu już będzie w tym roku 13 wiosenek.Będą to dopiero drugie dzieci tego reproduktora .Pierwsze jego dzieci ,były piękne i zdrowe .Jeden z nich miał już na ukończeniu interchampionat,niestety wydarzyła się tragedia , psy go zagryzły w lipcu tamtego roku:-(. Quote
PANGEA Posted February 25, 2009 Posted February 25, 2009 Martens napisał(a):Faktycznie, głupotę palnęłam :oops: Skąd mi się te 9 lat wzięło? Nie było dawniej takiego przepisu? Byl w latach 90-tych. Obecnie zniesiono gorna granice wieku dla psa. Zostal jedynie zapis, ze uprawnienia psa sa dozywotnie. Co mozna interpretowac tak, ze inseminacja mrozonym nasieniem psa, ktory juz nie zyje jest niezgodna z przepisami :evil_lol: Quote
Marcinex Posted February 26, 2009 Author Posted February 26, 2009 czy 5 letni labrador to doby reproduktor? Kryjąc sunię to za pierwszym skokiem go zakleszyła Quote
Marcinex Posted February 26, 2009 Author Posted February 26, 2009 czy 5 letni labrador to doby reproduktor? Kryjąc sunię to za pierwszym skokiem go zakleszczyła. Ile lat na oko może sobie jeszcze reproduktorować hehe ?:P Quote
Martens Posted February 27, 2009 Posted February 27, 2009 Jakości reproduktora nie ocenia się po wieku tylko po jego rodowodzie, wynikach badań na choroby dziedziczne, psychice i eksterierze. Quote
ryjkomanka Posted March 5, 2009 Posted March 5, 2009 a jak wyglada sprawa zagranica? czy sa jakies ograniczenia? interseuje mnie szczegolnie Francja... Quote
Jakaranda Posted March 5, 2009 Posted March 5, 2009 Martens napisał(a):Jakości reproduktora nie ocenia się po wieku tylko po jego rodowodzie, wynikach badań na choroby dziedziczne, psychice i eksterierze. Dodałabym jeszcze - i po jego potomstwie, jeżeli już jakieś jest. Quote
evel Posted March 5, 2009 Posted March 5, 2009 dlaczego mi się wydaje, że to pseudohodowla...? :roll: Quote
Martens Posted March 6, 2009 Posted March 6, 2009 evl napisał(a):dlaczego mi się wydaje, że to pseudohodowla...? :roll: Czyżby dlatego, że nasz rozmówca prezentuje poziom wiedzy zawstydzająco niski jak na hodowcę? Quote
alice101 Posted March 18, 2009 Posted March 18, 2009 bo to jest pseudohodowla!!! a nawet juz produkcja tasmowa, szkoda tylko biednych psiurek, normalnie takich ludzi powinni kastrowac.........:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::diabloti::diabloti::diabloti::diabloti::diabloti::mad::mad::mad: heh...wiecie idealnie by bylo gdyby fora nie byly anonimowe hahaha:evil_lol::eviltong: Quote
Recommended Posts