Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 143
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jutro mała jedzie na oględziny do szpitala, gdzie leży moja ciocia (atak cukrzycy). Na 90 % zostaje w rodzinie.

I mam pytanie odnośnie sterylki. Nigdy nie miałam suczki, więc nie wiem jak to jest z cieczką. Imbirka powiedzmy od 3 dni ma krwawienie. ale to są bardfzo małe kropelki - czy to jest właśnie cieczka? I choć mój Gejzi się nią interesuje, to bez przesady. Więc nie wiem czy to już to, czy to dopiero jakiś początek. A jeśli to jest właśnie cieczka to ile ona potrwa? I czy od razu po można ją ciachać?

Posted

Rodzice Maciusia :) napisał(a):
Jutro mała jedzie na oględziny do szpitala, gdzie leży moja ciocia (atak cukrzycy). Na 90 % zostaje w rodzinie.

I mam pytanie odnośnie sterylki. Nigdy nie miałam suczki, więc nie wiem jak to jest z cieczką. Imbirka powiedzmy od 3 dni ma krwawienie. ale to są bardfzo małe kropelki - czy to jest właśnie cieczka? I choć mój Gejzi się nią interesuje, to bez przesady. Więc nie wiem czy to już to, czy to dopiero jakiś początek. A jeśli to jest właśnie cieczka to ile ona potrwa? I czy od razu po można ją ciachać?

jak są kropelki krwi to już jest cieczka, ale nie pamiętam, jak długo trwa, bo moja Hexi miała tylko jedną i juz nie pamiętam, jak to było
potem została wysterylizowana
trzeba poszukać na wątkach o sterylizacji, kiedy można ciachać

Posted

Odezwał się do mnie kolejny pan. Na razie wstrzymałam się z odp., bo postanowiłam mu przesłać inną podobną sunię. Czy ktoś może miałby podobną, to zaoferuję mu w zamian za Imbirkę. A Imbirke zdejmuję z allegro, bo codziennie mam w jej sprawie nowy kontakt.

Posted

Oj szkoda że Ciocia zrezygnowała.

Zawsze to kolejny psiak by miał szansę na dt

Ale nic ważne że jest taka grzeczna i nie przysparza Ci wiele kłopotu

Mam nadzieje że ktoś się znajdzie na jej nowego Pana.

Pozdrawiam!

Posted

Rodzice Maciusia :) napisał(a):

Moze byc poczatek cieczki.

Niestety musisz ze sterylka odczekac az calkiem sie skonczy, min. 3 tygodnie :sad: i nie spuszczac jej z oka ani na sekunde !

Posted

Cieczka u suki rozpoczyna się krwawieniem (cieczeniem krwi, stąd nazwa cieczka). Krwawienie trwa około 9 dni i jest to tzw. okres przedrujowy, po którym zaczyna się ruja właściwa, czyli okres płodny, który trwa też około 9 dni. Zwykle za suką w rui biega stado różnej wielkości psów z całej okolicy, co dla właściciela suki jest raczej dokuczliwe i grozi nie chcianą ciążą. Jeśli planujemy ciążę u suki (nie jest to wskazane przy pierwszej cieczce), to najlepszy termin pokrycia suki jest zwykle miedzy 9 - tym a 13 - tym dniem od początku cieczki. Jeśli jednak nie chcemy, by suka zaszła w ciążę w ogóle lub by nie była pokryta przez przypadkowego psa, musimy ją pilnować przez całą cieczkę, czyli praktycznie przez 3-4 tygodnie od początku cieczki. Aby sukę upilnować, musi być ona wyprowadzana przez osobę dorosłą. Dziecko nie jest w stanie obronić suki przed sforą psów a widok kopulujących psów może być dla dziecka wstrząsający. Poza spacerami suka musi być zamknięta w budynku. [I]Płot nie jest dla „zakochanego” psa przeszkodą nie do pokonania.
[url=http://www.watrobawet.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=52&Itemid=41]Przychodnia Weterynaryjna "AS" - Arkadiusz W

Posted

O żesz w mordę jeża... :cool3:

Czyli, że jeśli ką zamknę w łazience i wyjdę na cały dzień to mój Gawcio moze nawet drzwi zmasakrować oby się do niej dostać?? Już jedne nam raz zniszczył, na początku gdy baliśmy się go zostawiać samego w domu zamknęliśmy go w łazience - drzwi do wymiany. Bardzo bardzo nie chciałabym go zamykać w transporterku, ale przez czas rui i naszej nieobecności w domu to chyba będzie konieczne :shake::roll:

On mi tego nie wybaczy...

Posted

O kurcze to jednak trochę kłopotu będziesz miała
Trzymaj się mocno Anita, ,mam nadzieje że nic nieoczekiwanego się nie stanie
i nie zdemoluję Ci Gacek domu

Ja lecę do Dropcia śniadanko mu zrobić i na spacerek go wyprowadzić.

Pozdrowionka!

Posted

Aż boję się myśleć co byłoby gdybyś jej nie znalazła :shake: Ona jest akurat w cieczce, czyli mielibyśmy kolejne szczeniaki do opieki, albo by gdzieś zdechła :shake:

Domu nie zdemoluje, jak zacznie się za bardzo przy łazience górnej kręcić, to po prostu na czas pracy naszej będzie w transporterku i już ;)

A mała jak domku nie znajdzie (jak na złość teraz nikt nie dzwoni :cool3:) to ją od razu ciachamy. Czy ktoś wstępnie zechce się dołożyć do jej sterylki gdyby zaszła taka potrzeba?

Posted

U nas szał na pełnej linii :razz:
Gacek uważa, że wszystko jest dobre do kopulacji - moja noga, ręka męża, poduszka :cool3: Zwariował :evil_lol:
Biedna Imbireczka, siedzi sobie zwinięta w kłębuszek, grzeczniutka, kochaniutka :loveu:
Kurczę, kiedy ta cieczka się skończy, żeby można było ją pięknie ogłaszać no i żeby mogła się bawić z Gacuchą.

Posted

Są na dogo, ale trzebaby szukać. Szybciej będzie, a i przy okazji się pochwalę jak ich wrzucę tu:
Gacuś, nazywany zazwyczaj Dżej dżej, Dżejzi, Dziunia, Dzidziuś i mnóstwo innych nazw, nasza domowa przytulanica i przecudowny najważniejszy członek rodziny :evil_lol:

Ukochana przyjaciółeczka Gejwina - Stokfa, Stokfisz itede :evil_lol:

I Mafiozo: