Agnes Posted December 6, 2004 Posted December 6, 2004 PATI albo olac i nie bawic sie w dyski ;) i tak musze chyba kupic linke, wiec zobaczymy jak to sie sprawdzi... Quote
magda&rex Posted January 2, 2005 Posted January 2, 2005 Moim zdaniem jak łancuch nie działą dyski tez działąć nie będą. Tylko miekki pies przestraszy sie dzwięku. Dla twardego psa może to byc jedynie sygnał "robię cos nie tak- nagrody nie bedzie" albo "robie cos bardzo nie tak zaraz bedzie kuku". Może fenomenem jest to że ten slawetny dysk czy lancuszek jest jednoznaczy. Dzwiek i tyle zamiast gadaniny "ty glupi kundlu jak mozesz wyzerac takie swinstwo ja taka kase wydaje na zarcie dla ciebie to go tknac nie chcesz zobaczysz ja ci pokaze jak ci morde ludwikiem wyszoruje to ci sie bedziesz tydzien banki puszczał" z ktorej pies nic nie rozumie polaczony jeszcze zle zloscia wlasciciela- zamiast spokojnego "nie" a potem polecenia i nagrody za wykonanie. Lepiej psu pokazać że naprawde mu się bardziej opłaca wykonac polecenie, zainwestowac w pileczke czy gryzak oraz smakołyki a nie dyski. Quote
badman2503 Posted January 3, 2005 Author Posted January 3, 2005 ...Ale właśnie o to chodzi, dżwięk dysku nei ma być dla psa karą- uczuciem bulu, tylko oznaka że cos robi nie tak. kiedy pies zatrzymuje w swojej zadumie nad powodem dźwięku, właściclel korzysta z tego by psa przywołać i dac mu smakołyk.Pies będzie kojarzył dwie sytuacje.Nieprzyjemny dźwięk jak coś robi, oraz smakołyk kiedy przyjdzie do właściciela. Wg. Johna Fishera to zachowanie powinno utrwalić się w pamięci psa i z czasem pies pozna zalety nie ruszania kupki sąsiada. Quote
betty_labrador Posted January 3, 2005 Posted January 3, 2005 To ma byc tak 8) Pies sobie w krzakach wcina jakas znalezione padlinke na przyklad - a Ty - z zaskoczenia - rzucasz tymi krazkami/kluczami/lancuchem - jest halas - pies sie wystraszy - przestaje konsumowac padline - chwalisz go. Pies nie ma widziec, ze to Ty czyms rzucasz - on ma tylko uslyszec, ze kolo niego spada cos, co bardzo halasuje - ma skojarzyc nieprzyjemny dzwiek z czyms, co zle robi. Tufi powiedz mi co zrobic w wypadku gdy pies zzera ta padlinke, i Cie widzi jak sie zblizasz, i ucieka, a Ty jestes wiele metrow od niego i nie rzucisz tak daleko lancuszkiem, i to jeszcze miedzy drzewami? a zanim dojdziesz/dogonisz pies zwieje... Quote
badman2503 Posted January 4, 2005 Author Posted January 4, 2005 Tufi powiedz mi co zrobic w wypadku gdy pies zzera ta padlinke, i Cie widzi jak sie zblizasz, i ucieka, a Ty jestes wiele metrow od niego i nie rzucisz tak daleko lancuszkiem, i to jeszcze miedzy drzewami? a zanim dojdziesz/dogonisz pies zwieje... To oznacza że pies wie że źle robi, a to że ucieka, oznacza że zbliżenie się do Pana spowoduje wiele nieprzyjemności. Leje smyczą psa za klażde powąchanie kupki????? Tu nie pomogą krązki dla psów, tylko szkolenie dla właściciela...... Quote
daga10011 Posted January 9, 2005 Posted January 9, 2005 Wiesz ada,ja probowalam z kluczami-ale tak nie brzeczaly :-? ...kupilam ten dysk,halasuje okrutnie :D ..ale dziala i to najwazniejsze....a klucze nie bardzo dzialaly-maja inny dzwiek,poza tym jak wchodze,czy wychodze z domu to biore klucze do reki-i ten dzwiek moglby sie psu skojarzyc ze cos zle robi-a dysk ma inny dzwiek i to jest ogromny plus :P Quote
Saint Posted February 3, 2005 Posted February 3, 2005 przy dyskach proponuje zwrócić uwage na to, żeby przypadkiem nie trafić w psa bo może sie to źle skończyć :wink: Quote
Recommended Posts