Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wind: Nie zabijaj! Ale na tej cholernej [ielegnacji siersci nie mozna sie niczego dowiedziec :(

MAM DO WAS MALUTKIE PYTANKO... CZY KTOS Z WAS UZYWAL ALG DLA PSIAKA?

Slyszalam (i nawet u Was na forum cosik znalazlam), ze to fantastyczny preparat na siersc itd. Mi zostal on polecony, by uzupelnic pigmentacje noska.

Problem w tym, ze nie jestem bigla w kosmetykach dla psiakow (poza podstawowymi). W necie wclae nie ma duzo informacji na ten temat.

Algi sa podbno dostepne w tabletkach i proszku... ale.. ktore z nich sa lepsze? jaka jest ich sktutecznosc? jakie marki? itd...

Kochani terierowcy poradzcie cos!

Juz dziekuje! :D

Posted

a wystarczylo wpisac w "szukaj" - ALGI ..i by Ci sie wyswietlilo :D

no masz np..na 192 stronie w galerii yorkow.. lub w przyklejonych w witaminach,odzywakch....

tam jest troche napisane o tym..

Posted

aga,

Tak sobie mysle, ze algi sa bardzo czesto polecane przez roznych hodowcow, ale tak na prawde nikt nie prowadzi badan jak psiak wybarwia sie pod wplywem alg, a jak wybarwilby sie bez nich ;)

Ja nigdy u Majki ich nie stosowalam, ale niektorzy Forumowicze (np. waldek2) maja empiryczne doswiadczenie z tym produktem, wiec pewnie jak tu wpadna skrobna pare slow od siebie :)

Nie mniej, bardzo czesto od zyczliwych hodowcow yorkow mozna uslyszec, ze w procesie wybarwiania algi maja wplyw zbawienny.

Zawsze mozna sprobowac. Wydatek to bardzo duzy nie jest, a jak psu sluzyc nie bedzie to zawsze mozesz nimi jakas egzotyczna zupe zasmazyc :lol:

pozdrawiam,

Posted

Beatko

Jak wpływają ALGI na wybarwianie włosa nie mam zielonego pojęcia. Dlaczego? Otóż Algi podaje bardzo żadko a przyczyną jest fakt, że Megan ich nie znosi. Po drugie podawana też była marchew (jak wiecie to na wybarwienie zaleca Mariolka). Poza tym mój elf ol jako substancja o silnie działajacych kwasach tłuszczowych ma potencjalny wpływ na barwe włosa. Co i w jakim stopniu wpłynęło nie wiem. Stosowanie przez okres 3 miesiecy wszystkich tych trzech preparatów (jak można marchew tak również nazwać) wpynął zancząco na włos Megan. Była obaw, że za szybko się wybarwi i będzie jasna. Tak się nie stało. Jasne odcienie zaczeły zmieniać się w złote - jest wszystko oki.

Waldek

Posted

Magdalena1: Ja nie jestem az takim leniwym typem :D Tylko nie wiem czy cos nie tak z kompem, czy co sie dzieje, ale po wpisaniu w "szukaj" "algi" dostaje od 2 tyg. cos takiego:

Warning: mysql_pconnect(): Access denied for user: 'user@localhost' (Using password: YES) in /home/dogopl/public_html/search.php on line 46

Warning: mysql_select_db(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in /home/dogopl/public_html/search.php on line 47

Warning: mysql_query(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in /home/dogopl/public_html/search.php on line 51

Warning: mysql_query(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in /home/dogopl/public_html/search.php on line 60

Nie wiem co to i skad to :o

Tak czy inaczej dzieki :D

waldek2: Ja tez podaje mojej suce marchew (chyba wlasnie dlatego niektorzy mysla, ze jest farbowana :wink: ) a algi zostaly mi polecone ze wzgledu na nosek, ktory ostatnimi czasy stal sie jakby jasniejszy... Dzikei za pomoc przewertujejakies wiksze sklepy w Warszawie, no i pokombinuje. Bo w tych kolo mnie, to o algach nikt nie slyszal...

Posted

Witaj aga_ostaszewska :)

Tak jak Waldek pisał marchew ma duży wpływ na złoty kolor algi stosowane co dziennie na wybarwianie włosa a czasami na nosek, ja z noskiem nie miałam problemów ale jak słyszałam to działa. U weta dostaniesz algi w płynie (nie polecam mało smaczny zapach wręcz odrzucający), algi sypkie jedno i drugie podajesz łyżeczkę od herbaty. Są także algi dla ludzi najlepiej kup w tabletkach podaje stronke gdzie możesz kupić http://www.bio-active.pl/index.pl?dir=detailed,list i podawaj jedną dziennie te mam sprawdzone. Jak się wybierzesz do apteki tam też dostaniesz innej firmy i w tabletkach. Niestety to nie jest tani preparat ale skuteczny.

Posted

yoreczko: Dzieki za zrozumienie :wink:

Polece jak tylko znajde chwilke na lowy alg.

Tylko mam jeszcze pytank:

czy wiecie czy sa roznice w algach dostepnych np. w aptekach i w sklepach psich? Czy jest to to samo, tylko sprzedawane w roznych miejscach?

Poza tym, nie wiem czy na opakowaniu jest np.: sposb przeliczania ilosci wg. wagi... no bo porcji ludzkiej nie moge jej dac. A tak jak waldek2 pisal psiakom podaje sie jakis ulamek. Ale czy nie jest to zalezne od masy?

Posted

Witaj :)

Te ludzkie w tabletkach możesz podawać jedną dziennie i nic się nie dzieje (dla ludzi jest podana dawka 3 tabletki dziennie) a te kupowane u weta też jest podane jak stosować, tyle że trudniej je się podaje. Wybór należy do Ciebie :) i twojego piesia.

Posted
dla ludzi jest podana dawka 3 tabletki dziennie

yoreczka a co mi się po nich odbarwi?? :D bo ja bym chciala żeby nosek :wink: :angel: :angel: :angel: oczywiscie to zart :wink:

• 2 months later...
Posted

Musze od razu opowiedziec zebyscie mi nie zarzucili, ze zasmiecam forum, ze nie chodzi mi o preparaty z alg ktore kupuje sie u weterynarza albo w zoologicznym. http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=43097625 Mam na mysli algi, ktore mozna sobie w domu hodowac. Moja siostra robi sobie z nich maseczki z jogurtem naturalnym, a Luna dostaje szalu jak tylko je zobaczy i zaczyna ja wylizywac, czy moga jej zaszkodzic?

Posted

Hm pierwszy raz o tym czytam i trudno mi cokolwiek powiedzieć. Należy poszukać dokładnie gdzieś w literaturze fachowej o rozmnażaniu alg. Boje się czy aby w przypadku spożywania nie było problemów. Dlaczego? Z logicznego punktu widzenia. Czy jeżeli została nam np. herbata z cukrem z poprzedniego dnia to coś nam się stanie jak ja wypijemy - nie. To dlaczego robimy sobie zawsze nową?

Posted

Daga&Oskar napisał(a):
Julitko tylko ze lunka pisze o algach wyhodowanych samemu, a nie kupnych, a nie wiemy czy one sie rozna czy jak ...

No wlasnie, czytalam o preparatach z alg zanim napisalam ten post ale nie wiem czy normalne, nieprzetworzone algi tez sie nadaja...

Posted

Szczerze mówiąc nigdy nie słyszałam o Algach które hoduje się samemu.... Nie moge Ci pomóc bo nic na ten temat nie wiem ale tak jak radzi Daga idź do Veta on napewno bedzie wiedział :)

Posted

Jakis czas temu ja hodowałam sobie algi. :D Nazywane są inaczej japonskimi kryształami.
Algi mją różnorodne zastosowanie zarówno w medyynie jak i kosmetyce.
Ja piłam wodę z alg i z całą pewnościa mnie nie zaszkodziły. :wink: Myślę ,że jeżeli piesio wylizuje resztki to nie powinne mu zaszkodzić,ale przy najblizszej wizycie u weta warto zapytać.

• 4 weeks later...
Posted

Witam :)
chcialam sie dowiedziec czy mozna podawac algi maltanczykom ??? czy to nie odbarwi siersci ? tzn włosów ? :wink: Chce je kupic Mikiemu poniewaz zauwazyłam ze ostatnio nie ma idealnie czarnego noska.
Pozdrawiam :)