aga_ostaszewska Posted November 30, 2004 Posted November 30, 2004 Wind: Nie zabijaj! Ale na tej cholernej [ielegnacji siersci nie mozna sie niczego dowiedziec :( MAM DO WAS MALUTKIE PYTANKO... CZY KTOS Z WAS UZYWAL ALG DLA PSIAKA? Slyszalam (i nawet u Was na forum cosik znalazlam), ze to fantastyczny preparat na siersc itd. Mi zostal on polecony, by uzupelnic pigmentacje noska. Problem w tym, ze nie jestem bigla w kosmetykach dla psiakow (poza podstawowymi). W necie wclae nie ma duzo informacji na ten temat. Algi sa podbno dostepne w tabletkach i proszku... ale.. ktore z nich sa lepsze? jaka jest ich sktutecznosc? jakie marki? itd... Kochani terierowcy poradzcie cos! Juz dziekuje! :D Quote
Magdalena1 Posted November 30, 2004 Posted November 30, 2004 a wystarczylo wpisac w "szukaj" - ALGI ..i by Ci sie wyswietlilo :D no masz np..na 192 stronie w galerii yorkow.. lub w przyklejonych w witaminach,odzywakch.... tam jest troche napisane o tym.. Quote
Wind Posted November 30, 2004 Posted November 30, 2004 aga, Tak sobie mysle, ze algi sa bardzo czesto polecane przez roznych hodowcow, ale tak na prawde nikt nie prowadzi badan jak psiak wybarwia sie pod wplywem alg, a jak wybarwilby sie bez nich ;) Ja nigdy u Majki ich nie stosowalam, ale niektorzy Forumowicze (np. waldek2) maja empiryczne doswiadczenie z tym produktem, wiec pewnie jak tu wpadna skrobna pare slow od siebie :) Nie mniej, bardzo czesto od zyczliwych hodowcow yorkow mozna uslyszec, ze w procesie wybarwiania algi maja wplyw zbawienny. Zawsze mozna sprobowac. Wydatek to bardzo duzy nie jest, a jak psu sluzyc nie bedzie to zawsze mozesz nimi jakas egzotyczna zupe zasmazyc :lol: pozdrawiam, Quote
waldek2 Posted December 1, 2004 Posted December 1, 2004 Beatko Jak wpływają ALGI na wybarwianie włosa nie mam zielonego pojęcia. Dlaczego? Otóż Algi podaje bardzo żadko a przyczyną jest fakt, że Megan ich nie znosi. Po drugie podawana też była marchew (jak wiecie to na wybarwienie zaleca Mariolka). Poza tym mój elf ol jako substancja o silnie działajacych kwasach tłuszczowych ma potencjalny wpływ na barwe włosa. Co i w jakim stopniu wpłynęło nie wiem. Stosowanie przez okres 3 miesiecy wszystkich tych trzech preparatów (jak można marchew tak również nazwać) wpynął zancząco na włos Megan. Była obaw, że za szybko się wybarwi i będzie jasna. Tak się nie stało. Jasne odcienie zaczeły zmieniać się w złote - jest wszystko oki. Waldek Quote
aga_ostaszewska Posted December 1, 2004 Author Posted December 1, 2004 Magdalena1: Ja nie jestem az takim leniwym typem :D Tylko nie wiem czy cos nie tak z kompem, czy co sie dzieje, ale po wpisaniu w "szukaj" "algi" dostaje od 2 tyg. cos takiego: Warning: mysql_pconnect(): Access denied for user: 'user@localhost' (Using password: YES) in /home/dogopl/public_html/search.php on line 46 Warning: mysql_select_db(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in /home/dogopl/public_html/search.php on line 47 Warning: mysql_query(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in /home/dogopl/public_html/search.php on line 51 Warning: mysql_query(): supplied argument is not a valid MySQL-Link resource in /home/dogopl/public_html/search.php on line 60 Nie wiem co to i skad to :o Tak czy inaczej dzieki :D waldek2: Ja tez podaje mojej suce marchew (chyba wlasnie dlatego niektorzy mysla, ze jest farbowana :wink: ) a algi zostaly mi polecone ze wzgledu na nosek, ktory ostatnimi czasy stal sie jakby jasniejszy... Dzikei za pomoc przewertujejakies wiksze sklepy w Warszawie, no i pokombinuje. Bo w tych kolo mnie, to o algach nikt nie slyszal... Quote
yoreczka Posted December 1, 2004 Posted December 1, 2004 Witaj aga_ostaszewska :) Tak jak Waldek pisał marchew ma duży wpływ na złoty kolor algi stosowane co dziennie na wybarwianie włosa a czasami na nosek, ja z noskiem nie miałam problemów ale jak słyszałam to działa. U weta dostaniesz algi w płynie (nie polecam mało smaczny zapach wręcz odrzucający), algi sypkie jedno i drugie podajesz łyżeczkę od herbaty. Są także algi dla ludzi najlepiej kup w tabletkach podaje stronke gdzie możesz kupić http://www.bio-active.pl/index.pl?dir=detailed,list i podawaj jedną dziennie te mam sprawdzone. Jak się wybierzesz do apteki tam też dostaniesz innej firmy i w tabletkach. Niestety to nie jest tani preparat ale skuteczny. Quote
aga_ostaszewska Posted December 1, 2004 Author Posted December 1, 2004 yoreczko: Dzieki za zrozumienie :wink: Polece jak tylko znajde chwilke na lowy alg. Tylko mam jeszcze pytank: czy wiecie czy sa roznice w algach dostepnych np. w aptekach i w sklepach psich? Czy jest to to samo, tylko sprzedawane w roznych miejscach? Poza tym, nie wiem czy na opakowaniu jest np.: sposb przeliczania ilosci wg. wagi... no bo porcji ludzkiej nie moge jej dac. A tak jak waldek2 pisal psiakom podaje sie jakis ulamek. Ale czy nie jest to zalezne od masy? Quote
yoreczka Posted December 2, 2004 Posted December 2, 2004 Witaj :) Te ludzkie w tabletkach możesz podawać jedną dziennie i nic się nie dzieje (dla ludzi jest podana dawka 3 tabletki dziennie) a te kupowane u weta też jest podane jak stosować, tyle że trudniej je się podaje. Wybór należy do Ciebie :) i twojego piesia. Quote
o2_ana Posted December 2, 2004 Posted December 2, 2004 dla ludzi jest podana dawka 3 tabletki dziennie yoreczka a co mi się po nich odbarwi?? :D bo ja bym chciala żeby nosek :wink: :angel: :angel: :angel: oczywiscie to zart :wink: Quote
lunka Posted February 25, 2005 Posted February 25, 2005 Musze od razu opowiedziec zebyscie mi nie zarzucili, ze zasmiecam forum, ze nie chodzi mi o preparaty z alg ktore kupuje sie u weterynarza albo w zoologicznym. http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=43097625 Mam na mysli algi, ktore mozna sobie w domu hodowac. Moja siostra robi sobie z nich maseczki z jogurtem naturalnym, a Luna dostaje szalu jak tylko je zobaczy i zaczyna ja wylizywac, czy moga jej zaszkodzic? Quote
waldek2 Posted February 25, 2005 Posted February 25, 2005 Hm pierwszy raz o tym czytam i trudno mi cokolwiek powiedzieć. Należy poszukać dokładnie gdzieś w literaturze fachowej o rozmnażaniu alg. Boje się czy aby w przypadku spożywania nie było problemów. Dlaczego? Z logicznego punktu widzenia. Czy jeżeli została nam np. herbata z cukrem z poprzedniego dnia to coś nam się stanie jak ja wypijemy - nie. To dlaczego robimy sobie zawsze nową? Quote
julita104 Posted February 25, 2005 Posted February 25, 2005 poszukaj na forum ten temat na 100% byl juz poruszany i byla mowa ze nie szkodza pieskom chyba Quote
julita104 Posted February 25, 2005 Posted February 25, 2005 http://www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=18675&highlight=algi http://www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=2444&highlight=algi http://www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=18570&highlight=algi Quote
Daga_i_Oskar Posted February 25, 2005 Posted February 25, 2005 Julitko tylko ze lunka pisze o algach wyhodowanych samemu, a nie kupnych, a nie wiemy czy one sie rozna czy jak ... Quote
lunka Posted February 25, 2005 Posted February 25, 2005 Daga&Oskar napisał(a):Julitko tylko ze lunka pisze o algach wyhodowanych samemu, a nie kupnych, a nie wiemy czy one sie rozna czy jak ... No wlasnie, czytalam o preparatach z alg zanim napisalam ten post ale nie wiem czy normalne, nieprzetworzone algi tez sie nadaja... Quote
Daga_i_Oskar Posted February 25, 2005 Posted February 25, 2005 Lunka niestety, ale nie jestem wstanie Ci pomoc, moze vet bedzie mial wieksza wiedze na ten temat ? ja przyznam szczerze, ze pierwszy raz o tym slyszlalm ... Quote
julita104 Posted February 25, 2005 Posted February 25, 2005 a to przepraszam, myslalam ze to to samo nie znam sie :oops: Quote
Tisia_Mike Posted February 25, 2005 Posted February 25, 2005 Szczerze mówiąc nigdy nie słyszałam o Algach które hoduje się samemu.... Nie moge Ci pomóc bo nic na ten temat nie wiem ale tak jak radzi Daga idź do Veta on napewno bedzie wiedział :) Quote
Daga_i_Oskar Posted February 25, 2005 Posted February 25, 2005 [quote name='julita104']a to przepraszam, myslalam ze to to samo nie znam sie :oops: Julitko kochanie nie masz za co przepraszac, jak widac tutaj nikt o tych algach nic nie slyszal, wiec nie jestes sam :) Quote
Alka Posted February 25, 2005 Posted February 25, 2005 Jakis czas temu ja hodowałam sobie algi. :D Nazywane są inaczej japonskimi kryształami. Algi mją różnorodne zastosowanie zarówno w medyynie jak i kosmetyce. Ja piłam wodę z alg i z całą pewnościa mnie nie zaszkodziły. :wink: Myślę ,że jeżeli piesio wylizuje resztki to nie powinne mu zaszkodzić,ale przy najblizszej wizycie u weta warto zapytać. Quote
Daga_i_Oskar Posted February 25, 2005 Posted February 25, 2005 ooo Aluś nigdy wczesniej o tym wynalazku nie wspominalas :) a zdradzisz mi jak to sie je hoduje, bo ja nie mam zielonego pojecia ;) Quote
Alka Posted February 25, 2005 Posted February 25, 2005 Dagus, ja algi dostałam od sąsiadki ,one bardzo szybko się rozmnazaja.Trzeba je hodowac w szklanym naczyniu,codziennie zmieniać wodę (tę odlewaną właśnie piłam),karmic cukrem i rodzynkami. Znalazłam stronkę o algach http://www.kupsprzedaj.pl/ks-item,317413.asp Quote
Daga_i_Oskar Posted February 25, 2005 Posted February 25, 2005 dziekuje Aluś. Jutro sobie poczytam ;) a te algi w czyms pomagaja?? dzialaja na cere czy jak?? Quote
Himka Posted March 20, 2005 Posted March 20, 2005 Witam :) chcialam sie dowiedziec czy mozna podawac algi maltanczykom ??? czy to nie odbarwi siersci ? tzn włosów ? :wink: Chce je kupic Mikiemu poniewaz zauwazyłam ze ostatnio nie ma idealnie czarnego noska. Pozdrawiam :) Quote
Recommended Posts