Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy ktoś z Was zetknął się z problemem dysplazji u CTR?

Ta rasa nie jest na liście szczególnie zagrożonych dysplazją, ale...

Moja sunia miała robione zdjęcie RTG zupełnie z innej przyczyny i przy okazji ortopeda zwrócił uwagę na płytką panewkę kości miednicznej -zawyrokował dysplazję... :cry:

Mała ma w tej chwili 7 miesięcy...

Posted

CTR są rasą wyhodowaną z kilkunastu ras, z których większość jest obciążona dysplazją. Rottweiler, nowofundlnd, airedale terier, fila, sznaucer olbrzym...- dlaczego miałby być wolny od tej choroby?

Gosia

Posted

Czesc :-)

Ciekawe, Fila w rodowodzie CTR-a, jakos nigdy mi sie o uszy nie obilo, za to kaukaza mi brakuje :-) a dokladnie moskiewskiego wodolaza.

Co do dysplazji to nie mozna tego tematu lekceważyc, i napewno trzeba sprawe obserwowac, plus konsultacja u innego weta. Widzialem juz psy cierpiace na ta przypadlosc... Jezeli chodzi o CTR-a to jego budowa anatomiczna w mniejszym stopniu sprzyja dysplazji i podobno psy te czesto "radza" sobie z ta deformacja lepiej niz inne rasy. Zalecalbym jednak poszukac dobrego specjalisty od tego schorzenia i skonsultowac sprawe. Napewno pies nie moze byc przeciazany, powinien byc raczej szczuplo trzymany. Spacery nie moga byc zbyt intensywne, nie mowiac juz o ciezkim wysilku fizycznym.

pozdrawiam

• 3 months later...