Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

My zaryzykowaliśmy pomimo tylu nieprzychylnych opinii o tej Pani. Sędziowała w Rybniku chihuahua. Owszem frekwencja była śmieszna, sędzina już na początku poprosiła aby wystawcy pilnowali kiedy mają wchodzić na ring bo nie będzie wołała. Co do oceniania i zachowania nie mam żadnych zastrzeżeń. Może nie jest to wylewna osoba ale na tej wystawie nawet się uśmiechała i była miła. Oceny też były zgodne z prezentacją piesków. Czasami warto samemu sprawdzić bo - nie taki diabeł straszny jak go malują.

• 1 month later...
  • Replies 100
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Bardzo niepochlebne są wypowiedzi na temat tej sędziny, jednakże najlepiej samemu pojechać i się przekonać, ja będę miała przyjemność w maju aby mój pies był sędziowany przez ta Pania i wtedy dodam swoje zdanie :)

Jednak przeanalizowałam wystawy jakie odbyły się w tym roku i oczywiście na których sędziowała Pani Joanna moja rasę.
I szczerze powiem ze czołowe lokaty zajmowały psy które faktycznie na to zasłużyły, i nie odniosłam wrażenia ze ocenia drugi koniec smyczy.

;)

Posted

Jeśli chodzi o 9 grupę, to gorąco polecam.
Absolutnie genialna znajomość wzorców, a co więcej - specyfiki ras w detalach. W życiu nie byłam pod takim wrażeniem, jak po obserwacji sędziowania 9-tki przez Panią J.Korpettę. Hoduję rzadką rasę, a zszokowała mnie znajomość szczegółów Pani sędzi na jej temat ... ( dwukrotnie w odstępie 2 lat )
Polecam

• 7 months later...
Posted

A czy sędziuje setery irlandzkie,cocker spaniele angielskie, buldożki, albo chihuahua? Jeśli nie, to jakie rasy oprócz terierów i goldenów? :razz:
Czy zwraca uwagę na strój handlera podczas mp?

• 1 month later...
Posted

witam, przeczytałam wszystkie wypowiedzi z których wynika że kobieta jest troszkę mało przewidywalna podczas oceniania. Ale może dałoby się jej preferencje sprecyzować?
Aha a tak w ogóle o co się czepia podczas wystawiania psa oprócz tego że nie wolno się do niej spóźnić na ring?

Posted

Sędzina bardzo dużą uwagę przywiązuje do ruchu psa, czasami w tych początkowych klasach potrafi postawić na lokatę wyżej psa z ubogim owłosieniem ale o wspaniałym ruchu, to mi się u niej najbardziej rzuciło w oczy...

Posted

Ostatnio w Mołdawii obserwowałem jej ocenianie.Zrobila na mnie duże wrażenie....poza tym nie oceniała zle psów tylko dlatego ,że sa z Polski....co zaobserwowałem na poprzedniej wystawie w Moldawii u innego sędziego z Polski
Jej ocena psów różnych ras-duży profesjonalizm.

• 2 weeks later...
Posted

Byłam przez nią oceniana z czteromiesięcznym szczeniakiem niufka. I jego i moja pierwsza wystawa, dla mnie stres niesamowity. Pani Korpetta pozwoliła mi wejść wcześniej na ring i sobie poćwiczyć, akurat miałam takie szczęście, że trafiłam na przerwę na papierosa. Przywitała się z Zosiem, miźnęła go, ogólnie jest kobietą dość oschłą, ale na swój sposób sympatyczną. Jak biegaliśmy, to zawołała na ring mamę i mówiła jej co i jak :lol:. Rzeczywiście przywiązuje uwagę do ruchu. Do charakteru też - chwaliła Zosia chociażby wtedy, gdy puścili z głośników jakąś kaszubską muzykę, a pies olał kompletnie, zwróciła na to bardzo dużą uwagę. Ogólnie wspominam ocenianie przez tą Panią bardzo miło, ale cóż, ja potrafię zbajerować ludzi. :lol:

Posted

moje wrażenia po ocenie są całkiem pozytywne...kobieta na pewno szanuje ład i porządek na ringu a fakt za bardzo nie toleruje wystawców, którzy nie wiedzą co i jak. Podczas oceniania mojego psiaka nie była za bardzo wylewna ale też jakoś zła nie była. Na pewno patrzy sposób wystawienia, ruch a w trzeciej kolejności budowę psa, przynajmniej tak mi się wydaje ;)

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • 8 months later...
Posted

Dzisiaj oceniała cavisie w Toruniu. Oschła, fakt, ale nie była niemiła. Za to po asystentce jechała jak.. biedna dziewczyna, niezłą szkołę dostanie.
Czy oceniała po znajomości? Nie wiem, wiem za to że przegrałam z wyraźnie lepszą suką. :)
Opis wydaje mi się ok, wymieniła wady które znam, ale też dwie rzeczy w opisie mnie zdziwiły.

• 2 months later...
Posted

Jestem na swiezo tyle co wrocilam z wystawy.
Sedzina w typie komandosa,musi byc porzadek na ringu,trzeba koniecznie wykonywac jej polecenia i byc bardzo milym.
Psy ocenia raczej sprawiedliwie,przynajmniej w cockerach tak bylo dzisiaj.
Patrzy na pewno na temperament psa,tym pies moze sporo ugrac wydaje mi sie u niej.Lubi psy mocne,ramowe w swojej rasie,z mocna koscia.Wlos raczej nie ma dla niej az takiego znaczenia.Wieksze ma ruch i temperament psa.Sama ustawia psa wiec nie trzeba sie tym stresowac.
W zeby patrzyla ale bez przesady jakiejs.
Po asystentach jezdzi,oj tak,biedni sa z nia...
W czilalach za to oceniala po znajomosci;/ Wszystko wygrala pani Supronowicz ktora byla w ringu;/ Wiec trzeba na to uwazac,

• 3 weeks later...
Posted

a ja mam pytanie - czy nie jest tak, że faworyzuje wystawców zagranicznych?
We Wrocławiu w tym roku w samojedach wszystko pozgarniały psy zagraniczne, w tym CACIBa wziął pies, który zasługuje co najwyżej na ocenę bardzo dobrą... podczas gdy w stawce były ładniejsze psy, efektowniejsze i lepiej poruszające się... ale polskie.

• 9 months later...
Posted

Nas sędziowała w tym roku. Psy oglądała dokładnie - macała aż po koniuszek ogona.
Lubi dostosowywanie się do jej poleceń, mi np. zwróciła uwagę, żebym ustawiła psa w drugą stronę, żeby łatwiej jej było porównać, ustawiała psy w odpowiadającej jej kolejności. Raczej jest oszczędna w słowach. Ale mam wrażenie, że nieco gubi się, jeśli chodzi o zasady, np. pytała wystawcę, czy weteran idzie w porównaniu o tytuł najlepszego psa czy nie ;) Na tej wystawie sama pisała opisy na kartach ocen, sekretarz siedział obok i w zasadzie nic nie robił.
Rasę wygrała ładnie ruszająca się, żywiołowa suka i w sumie wybierała takie psy - ładnie pokazujące się, żywiołowe.
I ogólnie była miła, choć niezbyt wylewna.
U nas na plus :)

Posted

Wie co robi, przynajmniej w cavalierach. Opis zgodny ze stanem faktycznym. Tylko drugi raz u psa ,którego wystawiam doczepiła się do nieistniejących wypukłych oczu :P Ciekawe co pisze, jak pies faktycznie takie ma.
Może nie jest miła i uśmiechnięta, ale nie była też niemiła.

Posted

Czy patrzy - nie potwierdzam i nie zaprzeczam, nie widziałam ;) Miałam dzisiaj drugą lokatę, nie pamiętam kto miał pierwszą i nie skupiłam się czy zasłużenie czy nie. Raczej cieszyłam się z "mojego" głupka, żeby mu się dobrze wspominał chybotliwy stolik :P

Posted

Ale! Co do samego opisu w cavalierach - wie o czym pisze, ze wszystkim miała rację. Wymyśla tylko wypukłe oczy u psów któe takich nie mają. :)