Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ten pan sedziuje Alaskan malamute, Lapiniporoira, Suomenlapinkoira, Łajki na wystawie w Sopocie.

Mam pytanie, czy ktos ma psinke oceniana przez tego pana, jakie ma preferencje, na co zwraca uwage, itd, itp

Wybieramy sie do Sopotu i chcialabym wiedziec czego moge sie spodziewac.

Posted

masz racje Tajra, tak powinno byc, ale niestety nie jest.

Sa sedziowie, ktorzy lubia malamuty z dluzsza sierscia i bardzo puchate, jest jeden pan sedzia ktory nie "lubi" jasno umaszczonych malamutow (i nie kryje tego faktu) itd itp.

Bywalcy wystaw doskonale wiedza ze sa sedziowie z takim podejsciem do sprawy, wiedza rowniez ze jak na ringu pojawia sie dany pan lub pani sedzia to czego mozna sie spodziewac....ale to juz dla "weteranow "wystaw...

Posted

Tajra, wzorzec określa jak ma wyglądać pies idealny, mniej więcej. Wiadomo, że takiego psa nie ma. Dlatego sędziowie mają pewne pole manewru i właśnie w tym polu znajdują się preferencje :)

Posted

Mój SCOTTY (SH) był sędziowany przez tegoż sędziego w Łodzi, ale to była klasa szczeniąt więc ..... wiadomo ,że do szczeniaka się podchodzi trochę inaczej niż do innych. Mnie osobiście ten sędzia się podobał tzn. nie wykazywał jakiś konkretnych preferencji, był sympatyczny dla wystawców i nie mogę nic złego o nim powiedzieć. Mój psiak jest raczej mocnej budowy nie podobny raczej do większości zaprzęgowych haszczaków które mają delikatne kośćce więc moze to jest jakaś wskazówka dla ciebie no i jest jasnego umaszczenia. To tyle :D Życzę powodzenia ja też będę w Sopocie pewnie na ringu obok :wink:

Posted

Tajra, w jakim ty świecie żyjesz?

Przecież ocena na wystawie zawsze będzie subiektywną oceną danego sędziego.

Tak jak napisała Basia, sędziowie maja pewne ramy, w których się mogą poruszać.

Dlatego niestety tak jest, że wystawcy jeżdżą na wystawy w zależności od osoby sędziego (nie wszyscy, ale chyba większość - przynajmniej tych walczących o wyższe tytuły).

Posted

To nie jest tak.

Tobie się wydawało, że sędziowie są obiektywni, ale niestety tak nie jest.

I nie można się temu dziwić - zawsze będą subiektywni.

Tylko czasami przekracza to pewne granice.

Dzisiaj na wystawie w Ustroniu sędzia dał jednemu haszczakowi ocenę bardzo dobrą dlatego, ponieważ widać było, że biega w zaprzęgu (?).

Chyba za bardzo idealnie postrzegasz świat. :wink:

• 2 weeks later...
Posted

Moj Run był oceniany na wystawie w łodzi w klasie młodziezy moim zdaniem sedzia dobrze ocenial chociaz run nie zajoł zadniej lokaty ale byly ku temu powody poniewaz nie mogl wytrzymac na ringu caly czas sie rwal szarpal i próbowal uciekac z ringu mysle ze tylko dlatego został bez lokaty poniewaz dostał ocenę doskonałą ale teraz nauczył sie troche dyscypliny i zajmuje miejsca na podium

Posted

monika: ale tu chodzilo o to, czy ten sedzia lubi psy szczuple, masywne, wysokie, niskie, z dluga czy ktorka sierscia.. bo sa tacy, u ktoryxh nie masz szans z wielkim kluskiem, psem 'dobrze i mocno zbudowanym' i sa inni, do ktorych nie warto jechac z jakims smuklym chudzielcem, szczurkiem.. ;)

Posted
Dlatego niestety tak jest, że wystawcy jeżdżą na wystawy w zależności od osoby sędziego (nie wszyscy, ale chyba większość - przynajmniej tych walczących o wyższe tytuły).

Ale dlaczego "niestety"?

Jeśłi ktoś ma preferencje i nie lubi typu psa, który ja akurat mam, to po co mam jechać pół Polski, płacić i przyjechać tylko z doskonałą bez lokaty?

Nie sądzisz, że to byłaby robota głupiego?

Gosia

Posted

Sędziowie są różni, mają swoje gusty a czasem ulegają pewnym wpływom. ;-)

Ale mnie zastanawia też inna strona medalu. Bardzo często hodowcy chwalą swoje psy jako bóg wie jakie, mnożą na swoich stronach niezliczone ilości tytułów. Ostatnio przyjrzałam się jednemu pieskowi, skąd inąd pięknemu. Ale okazało się, że po zdobyciu głównych tytułów reszta z nich zdobywana jest na okrągło na licznych, ale małych wystawkach, gdzie stawki psów nie rzadko nie przekraczają 15 reprezentantów całej rasy. Za to na tych najważniejszych wystawach swojego cudownego psiurka nie wystawiają. Dlaczego??? Boją się konkurencji??? Moim zdaniem element rywalizacji, i tego że jest z kim porównać (choćby subiektywnie) jest równie ważny. Można wtedy napisać najlpieszy śpośród 60 zgłoszonych psów.

W swojej klasie jako jedyny reprezentant nie trudno wygrać..... Co o tym sądzicie?

Posted

hmm.. no wiec fajnie jest sie porownac do innych psiakow [znaczy swojego psa], al eprawda jest tak , ze czesto zdarza sie na wystawach przekupstwo.. niestety - cala polska.. ;(

a przeciez tu mialo chodzic o dobro rasy, nie o zarobek dla danego wlasciciela... ehh.. no ale cuz..

ja uwazam ze mimo wszystko milo jest dostawac medal, chociaz ostatnio dostalismy braz na 3 psy w klasie.. ale to dlatego ze moj piesek na ringu bardzo chcial sie bawic, skakal, biegal,.. a na jakiejs wiekszej wystawie nie dostalby lokaty..

dobrze ze w regulaminie, ze piesek musi miec przynajmniej jedna miedzynarodowa albo klubowa - bo tam zawsze jest wiecej psow.

;)

Posted

wiosna, ja wiem. Ale jak spojrzysz choćby na zestawienia stawek od początku tego roku. To zobaczysz jasno, którym hodowcom zależy rzezczwiście na tytułam ważybch wystaw, a którzy mają już dawno tytuł hodowlany, ale jeżdżą cały czas ale na najwększe zadupia (przepraszam , jeżeli uraziłam niektóre wasze miejscowości).

Dla przykładu:

Obaj hodowcy maja takie same tytuły, ale jeden zdobyty jest np. na wystawie Katowicach a drugi w Augustowie,

Przecież mają zupełnie inną wartość! Ale nachwalić się nie mogą jaki to piesek jest cudny i się wszystkim podobał. Wiem, że trzeba dać szasę każdemu, ale co jest bardziej wymierne? Czy to po części nie jest oszukiwanie np. przyszłych właścicieli szczeniaków? Nie piszę o wszystkich, ale o pewnym zjawisku na jednym przeanalizowanym przeze mnie przykładzie. Moim zdaniem to jest naganne, ale oczywiście zgodne z prawem, i w gruncie rzeczy nieszkodliwe. Dla mnie świadczy to tylko o hodowcy, bo psirku bogu ducha są winne. Ja wiem, że wystawy są kosztowne, ale na boga, nie trzeba jeździć na wsyzstkie, Wybrać kilka tych ważnieszych i kilka tych mniejszych. A nie tak na chama jechać po całości ;-)

Posted

masz racje, naknajbardziej. ale wydaje mi sie, ze u nas jest to problem nie do rozwiazania.. przeciez nie mozna zakazac malych wystaw, ew. trzebaby zmienic tyt. przyznawane na takich i takicxh wystawach. mosialby powstac np 'championat malych wystaw' i 'championat duzych wystaw' [wiem, nazwy nie specjalne, beznadziejne w sumie ale nie mam weny] .. ale to by trzeba cos pisac do ZK

Posted
hmm.. no wiec fajnie jest sie porownac do innych psiakow [znaczy swojego psa], al eprawda jest tak , ze czesto zdarza sie na wystawach przekupstwo.. niestety - cala polska.. ;(

Eee, Wiosna, przegięłaś :(

Widziałaś, masz dowody? Ja bardzo dużo jeżdżę i nie widziałam a rasę mam taką, że nie jest łatwo. Raczej znajomość bardziej...

A co do stawienia się w każdej konkurencji- zgadza się, inaczej smakuje w konkurencji 3 a w konkurencji 50.

U nas (rottweilery) też jest taki trend, że jak sędziuje Niemiec, to tylko najodważniejsi jadą. Na klubową ADRK też jakoś nie ma chętnych. A ja bym pojechała, ale nie mogę... Szkoda.

Gosia

Posted

Ale dlaczego "niestety"?

Jeśłi ktoś ma preferencje i nie lubi typu psa, który ja akurat mam, to po co mam jechać pół Polski, płacić i przyjechać tylko z doskonałą bez lokaty?

Nie sądzisz, że to byłaby robota głupiego?

Gosia

Ależ Gosiu, to byłoby oczywiście głupotą. 8)

To niestety było do sędziów, dzięki którym wystawcy są zmuszani do takich poczynań. :wink:

• 4 years later...
Posted

Bardzo miły sędzia. Mówi wystawcom dlaczego wybrał tego, a nie innego psa. I z tego co zauważyłam (a trochę jego sędziowań widziałam) ogromną uwagę zwraca na ruch psa. Ale jest bardzo miły i sympatyczny:) Lubię go;)