Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 266
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

gmk napisał(a):
Tu by pasowało każda kózka... ! Humor, to jedyne co nas ratuje od ponuractwa i trzyma do wiosny....
Więcej humoru proszę !

Nie będzie humoru, ale mam ciekawostkę...Widziałam film (tegoroczny laureat 8 Oskarów m.in. w kategorii najlepszy film) "Slumdog. Milioner z ulicy". Akcja fimu toczy się w slumsach Bombaju. Przez chwilę w kadrze, w zbliżeniu, pojawia się czarno-biały basenji. Ciekawe, czyżby czarno-białe basenji miały swój rodowód na Półwyspie Indyjskim??
Pozdrawiam
memsahib

Posted

memsahib napisał(a):
Nie będzie humoru, ale mam ciekawostkę...Widziałam film (tegoroczny laureat 8 Oskarów m.in. w kategorii najlepszy film) "Slumdog. Milioner z ulicy". Akcja fimu toczy się w slumsach Bombaju. Przez chwilę w kadrze, w zbliżeniu, pojawia się czarno-biały basenji. Ciekawe, czyżby czarno-białe basenji miały swój rodowód na Półwyspie Indyjskim??
Pozdrawiam
memsahib

Czarno-białe basenji pochodzą z Liberii, ale również występują w Kongo i Ugandzie.
Pamiętam kilka lat temu widziałam na okładce w rosyjskim periodyku kynologicznym podobnego psa. Właściciel przywiózł go z Bombaju, był 5 cm wyższy od basenji, miał mocniejszą kufę i miękką, jedwabistą ale krótką sierść. Niewykluczone jednak, że w filmie pokazał się prawdziwy basenji...:lol:

Posted

Mam fotel! Nie jest zdalnie sterowany, za to na kółeczkach, obrotowy i z możliwością lekkiej regulacji w pionie i poziomie!

W ten żartobliwy sposób, na moje pytanie jak wyszły zdjęcia, odpowiedziało mi dwóch świetnych fotografików, którzy zaplanowali kilka sesji zdjęciowych naszych basenji. Wykorzystują do tego różne miejsca - to akurat tuż po przedpremierowym pokazie "Slumdog"...
A więc znowu żart! Oby do wiosny, podobno przyjdzie w tym roku 20 marca o 6:38…

Posted

Ypsylon napisał(a):
fotel?! to cały tron! bałabym się na nim usiąść :lol:
20 marca powiadasz? i jak ja tyle czasu mam wytrzymać jeszcze? :placz:

Ja tylko obserwowałam, co się dzieje z naszymi psami, może inaczej, co nasze psy wyprawiają ... a miałam się nie wtrącać, to grzecznie siedziałam i się śmiałam. W duchu myślałam " Ludzie nie wiecie co czynicie...zaraz Wam wejdą na głowę..." Ale powiem szczesze, że o dziwo, poradzili sobie... 6 osób, 3 dzieci i 2 speców od zdjęć.

Pocieszę Cię. Jutro, to jest 1 marca zaczyna się wiosna w Rosji, o której nie wiem, ale będziemy mieli zdjęcia jak basenji we Władywostoku witają wiosnę ! Na razie jest tam mnóstwo lodu i pozostawiane samochody na ulicy, bo tydzień temu,w ciągu 2 godzin ze śniegu zrobiła się lodowa pokrywa...

Posted

[quote name='gmk'] Oby do wiosny, podobno przyjdzie w tym roku 20 marca o 6:38…
Eee tam - u nas już, chociaz jeszcze śnieg leży ;) proszę- dowód poniżej:lol:

Posted

[quote name='gmk'] pewnie tak jak my czekasz na nowe kolory kózek...
Więcej zdjęć !

proszę uprzejmie ;) są juz 4 nowe maluszki :loveu: czekamy jeszcze na 3 mamusie -dwie powinny urodzic niedługo, a najmłodsza dopiero koło lata;

zacznę od końca - dzieci Oli
koziołek

i kózka (własnie sprawdzała co sie robi z siankiem:lol:)

a teraz dzieci Mieczysławy :eviltong:
kózka

i...kózka :lol:

żeby nie ta łatka na głowie, byłaby prawie całkowicie baskowo ubarwiona :loveu: cztery białe skarpetki są, biały koniec ogonka jest :loveu:

i na dokładkę Jego Wysokość Dando na "tronie" przed kominkiem :lol:

Posted

memsahib napisał(a):
Pozdrawiam
memsahib

Chodzi o tego psa, ktory pojawil sie na pierwszym planie w momencie, gdy te dzieciaki uciekały??? Mam ten film, ale tylko go przejrzałam. Jeśli chodzi o tego psa- na pewno nie jest to basenji. Już bardziej przypomina mojego Maxa.

Posted

Mam wątpliwości czy mówimy o tym samym filmie. Oglądałam wersję oryginalną, nie wiem co jest na pirackiej... Sądzę, że czarno-biały pies na filmie jest w typie basenji, rodowodu/udokumentowania rasy raczej chyba nie posiadał...
Pozdrawiam
memsahib

Posted

memsahib napisał(a):
Mam wątpliwości czy mówimy o tym samym filmie. Oglądałam wersję oryginalną, nie wiem co jest na pirackiej... Sądzę, że czarno-biały pies na filmie jest w typie basenji, rodowodu/udokumentowania rasy raczej chyba nie posiadał...
Pozdrawiam
memsahib

WALCZYMY Z PIRACTWEM !
Alu mam nadzieję że nie chodzi o ten sam film. Jego oficjalna premiera odbyła się wczoraj ....
Memsahib ( jak mi się to słowo podoba, od razu cieplej się robi) muszę zobaczyć film... a może w napisach końcowych jest jakaś informacja ?

Posted

[quote name='Tascha']proszę uprzejmie ;) są juz 4 nowe maluszki :loveu: czekamy jeszcze na 3 mamusie -dwie powinny urodzic niedługo, a najmłodsza dopiero koło lata;

a teraz dzieci Mieczysławy :eviltong:

i...kózka :lol:

żeby nie ta łatka na głowie, byłaby prawie całkowicie baskowo ubarwiona :loveu: cztery białe skarpetki są, biały koniec ogonka jest :loveu:

i na dokładkę Jego Wysokość Dando na "tronie" przed kominkiem :lol:

Moi faworyci !!!!:loveu:
Pozdrowienia dla dzielnej Mieczysławy !

Posted

Ypsylon napisał(a):
fotel?! to cały tron! bałabym się na nim usiąść :lol:

Siedzi się OK, ale nie znam właściwego PH skóry i numeru katalogowego...
W domu mam niższy i dużo dużo wygodniejszy...:lol:

Posted

[quote name='Tascha']Eee tam - u nas już, chociaz jeszcze śnieg leży ;) proszę- dowód poniżej:lol:

Zanim spadł śnieg ,na naszych leszczynach pojawiły się bazie ...są do dzisiaj, nie zamarzły,a o ile mnie nos nie myli to w środę zaczęły pylić...

Posted

[quote name='basenjifiona']Tak piękne zdjęcia i psy w Waszej galerii....można oglądać i oglądać i oko się raduje :loveu: klasa

Tak piękne zdjęcia i psy w Twojej galerii, że oko się raduje...;)

Pamiętam Panią co to powiedziała kiedyś po zrobieniu, 30 zdjęć swoich psów, że co ma tam za nimi z aparatem biegać one i tak robią dokładnie to samo... wydaje mi się, że im więcej patrzę na to co robią nasze psy tym więcej widzę... i wciąż potrafią mnie zaskoczyć.
Nie lubię zdjęć ustawianych, lubię naturalne prawdziwe, prawie fotoreportaże...
Dziękuję Krzysztof :lol: