Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

miałam nosa :P znowu usiadłam sobie z kawą ... :lol:
cieszę się, że wreszcie założyliście temat w galerii :)
zdjęcia wspaniałe! aż miło się ogląda... :loveu:

• Replies 266
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='gmk']Nawóz naturalny rozumiem ale po co kosić jesli ma się kózki...?

HA- tez tak myślałam -niestety, kozy nie nadaja sie kompletnie do "koszenia "trawniczków :razz:
jak sa puszczone luzem to jakby przeszła trąba powietrzna : wszystko powywalane, pootwierane, ponadgryzane, miotły zjedzone, dom musi byc zamkniety bo wlezą i spustoszenie zrobią,samochód schowany bo skaczą po masce i po dachu, kwiatów, krzewów itp nie mam -zostały już dawno pożarte:lol: tyle,ze trawnik wynawożą pięknie hi,hi :lol:
uczepione na łańcuchach znowu meczą, bo trawa to niedobra jest i one nie będą jadły:lol: muszą być na pastwisku - wtedy wybierają sobie ziółka, listki, gałązki, chwasty ( zjadaja tylko najlepsze, najmłodsze pędy) -oczywiście trzeba tych czortów pilnowac, bo mają kupe pomysłów jak zwiać z ogrodzenia (elektrycznego sie niespecjalnie boją)

[quote name='gmk']A swoją drogą to zrobiłabyś zdjęcie Księciowi jak kradnie marchewkę...:diabloti:
Jeśli mogę spytać to jakie macie koniki i jakie kózki ?

Zdjecie może wreszcie uda mi sie zrobic w stosownej sytuacji- zawsze jak mam aparat to nikt nie chce specjalnie nic ciekawego robic, jak nie mam to owszem:lol:
kozy mamy zwyczajne nasze polskie, a konie małopolskie i wielkopolskie; jeśli moge wykraśc nieco miejsca w Galerii , to :
Lisa bawi sie z młodą kozą Melanią

fragment stadka wczesną wiosną na wybiegu

tu późniejszą wiosną za domkiem

tak wyglada kozie maleństwo w dobe po urodzeniu

;)

Posted

[quote name='Tascha']HA- tez tak myślałam -niestety, kozy nie nadaja sie kompletnie do "koszenia "trawniczków :razz:
jak sa puszczone luzem to jakby przeszła trąba powietrzna : wszystko powywalane, pootwierane, ponadgryzane, miotły zjedzone, dom musi byc zamkniety bo wlezą i spustoszenie zrobią,samochód schowany bo skaczą po masce i po dachu, kwiatów, krzewów itp nie mam -zostały już dawno pożarte:lol: tyle,ze trawnik wynawożą pięknie hi,hi :lol:
uczepione na łańcuchach znowu meczą, bo trawa to niedobra jest i one nie będą jadły:lol: muszą być na pastwisku - wtedy wybierają sobie ziółka, listki, gałązki, chwasty ( zjadaja tylko najlepsze, najmłodsze pędy) -oczywiście trzeba tych czortów pilnowac, bo mają kupe pomysłów jak zwiać z ogrodzenia (elektrycznego sie niespecjalnie boją)

Super ! A to mi otworzyłaś oczy ! Będę z większą cierpliwością czekała na wolną od pracy chwilkę Andrzeja....:lol: Swoją drogą podobnie reagowały basenji kiedy próbowały dostać się do jedzenia mimo, że przeszkodą było niewielkie napięcie elektryczne ...niczego sobie z tego nie robiły...
Badania takie przeprowadzono w Stanach i to jest według nich jeden z powodów niskiej oceny posłuszestwa u basenji...dla mnie to jeden z dowodów na to, że basenji mają tysiące lat historii i przetrwały wszystkie przeciwności losu...

[quote name='Tascha']
Zdjęcie może wreszcie uda mi sie zrobic w stosownej sytuacji- zawsze jak mam aparat to nikt nie chce specjalnie nic ciekawego robic, jak nie mam to owszem:lol:
Coś wiemy na ten temat !:lol:
[quote name='Tascha']kozy mamy zwyczajne nasze polskie, a konie małopolskie i wielkopolskie; jeśli moge wykraśc nieco miejsca w Galerii ...
Jasne zawsze kiedy zechcesz, a zdjęcia świetne ! Jednodniowa Kózka ma u mnie HONOROWY CHAMPIONAT !:lol:

;)

Posted

Ypsylon napisał(a):
miałam nosa :P znowu usiadłam sobie z kawą ... :lol:

Takiej to dobrze...:lol:
Dzięki Iza !
Popatrz jakie koniki i kózki u nas zagościły...A Lisa z kozą Melanią..Czyste szaleństwo !!!!:lol:

Posted

loango napisał(a):
Współwłaścicielem jest Ala Nowak, pozdrawiam Cię Alu !

W domu mówią do niego BIBI...Chyba że się coś zmieniło ...:lol:

Dziękuję i również pozdrawiam!
Nic sie naturalnie z imieniem nie zmieniło:loveu:

Posted

To takie poranne zebranie we mgle ... do porannej kawy...;)

Tego typu zebrania są charakterystyczne dla stada powyże 4 basenji, odbywaja się zarówno w gronie mieszanym jak i z podziałem na płeć. Ale kiedy sunie mają zebranie to miejcie się psy na baczności i nie próbujcie nawet przerwać, wszystkie wspólnie rzucą się z furią na ciekawskiego psa.
Psy są bardziej ugodowe w przypadku nagłego przerwania ich spotkania przez jakąś sunię...

Posted

gmk napisał(a):

Tego typu zebrania są charakterystyczne dla stada powyżej 4 basenji, odbywaja się zarówno w gronie mieszanym jak i z podziałem na płeć. Ale kiedy sunie mają zebranie to miejcie się psy na baczności i nie próbujcie nawet przerwać, wszystkie wspólnie rzucą się z furią na ciekawskiego psa.
Psy są bardziej ugodowe w przypadku nagłego przerwania ich spotkania przez jakąś sunię...

Może inaczej przy ilości powyżej 4 basenji, są bardziej spektakularne, widoczne i dłuższe...:lol:

Posted

Przeglądałam stare zdjęcia i tak mi się ciepło zrobiło, kiedy zobaczyłam zdjęcia Madji z 2005 roku... Wszystkich szczeniąt było 11...ogrom pracy !

Posted

aaaaaaaa zakochałam się w jednodniowej kózce :loveu::loveu: cudo!!! :lol: aż sobie zdjęcie zapisałam na pulpit :roll:
nooo dziś kawa jeszcze lepiej smakuje :) :loveu:

Tascha - nie chcesz przypadkiem adoptować wyrośniętej już nieco córki :eviltong:

Posted

Ypsylon napisał(a):
aaaaaaaa zakochałam się w jednodniowej kózce :loveu::loveu: cudo!!! :lol: aż sobie zdjęcie zapisałam na pulpit :roll:
nooo dziś kawa jeszcze lepiej smakuje :) :loveu:

Tascha - nie chcesz przypadkiem adoptować wyrośniętej już nieco córki :eviltong:

To nie jest głupi pomysł... ja szukam ucieczki od budowy, która zaczyna się..., a właściwie już się zaczęła...Konie uwielbiam, ale mam 6 basenji jeśli Tascha przyjmie pomoc i przyjmie na garnuszek to ja chętnie też się dopisuję do listy, ale czasowej adopcji....:evil_lol:

Posted

[quote name='AlaNowak']A to jest moje ulubione :

[FONT=Verdana]W sumie jest sporo tych zdjęć krążących po świecie... Powiem tylko, że to nasze szczeniaczki... Jeden bardzo przemyślany miot dopracowany dokładnie ze szczegółami z możliwością krycia dwoma pasującymi do Chaki psami, a drugi na próbę, bo nie wiadomo było czy Sydka będzie mogła mieć małe...Efekt nie był doskonały, ale "wielce obiecujący”, czego dowodem może być na przykład Bąbel.... :lol: Prawdą jest, że w takiej bliskości Avongara Gangura zdarzają się nieprzewidziane rozmieszczenia koloru. To samo widać w następnych pokoleniach. Trzeba dużo zdrowego rozsądku i wiedzy by dobrze prowadzić pręgowane linie. Ale niektórym wystarczy trochę szczęścia zamiast wiedzy…:evil_lol: i tu możemy powiedzieć "nosił wilk...[/FONT]

Posted

[quote name='gmk']Konie uwielbiam, ale mam 6 basenji jeśli Tascha przyjmie pomoc i przyjmie na garnuszek to ja chętnie też się dopisuję do listy, ale czasowej adopcji....:evil_lol:
hi,hi- to moze w okresie zwózki sianka:evil_lol: a potem słomy:evil_lol: w sumie to jakieś skromniutkie 16 ha- "tylko" załadowac, a potem rozładować w stodole:eviltong:

Jeszcze jedna kozia gębusia :loveu:
ciekawa jestem jakie kolory urodzą sie tym razem- nowych maluchów spodziewamy sie w marcu

Posted

Ypsylon napisał(a):

a dziekuję uprzejmie- w zupełności wystarczy mi banda którą mam:eviltong: :eviltong::eviltong:

Posted

Tascha napisał(a):
hi,hi- to moze w okresie zwózki sianka:evil_lol: a potem słomy:evil_lol: w sumie to jakieś skromniutkie 16 ha- "tylko" załadowac, a potem rozładować w stodole:eviltong:

Ja bym się tak nie śmiała... biorąc pod uwagę jakie podejmowałam wyzwania w życiu i takie skromniutkie 16 ha jestem jeszcze w stanie obrobić :evil_lol:

Czekamy na nowe kózki, ale o tych co masz nie zapominaj... Szczerze powiem, że stale wywołują u mnie uśmiech i radość !:lol:

Posted

Pokażę Wam psa basenji, który moim bardzo subiektywntm zdaniem ma jedną z najpiękniejszych głów basenji płci męskiej jaką miałam możliwość oglądać na żywo. FARAOLAND NILE WILD OMAN - bardzo mocno zaznzczone linie angielskie [Hodowla Bokoto i głębiej] mimo że to tylko część jego rodowodu. Pies o cudnym charakterze chociaż w trakcie "sesji" nie był w tzw formie wystawowej, zbyt utuczony... ale i tak widać jego piękno i perfekcyjną głowę.

ostatnie zdjęcie trochę prześwietlone ale wnikliwi i tak zobaczą co może się w tym psie podobac.;)

Posted

A to zdjęcia z soboty, było słonecznie i nasze basenji po prostu szalały. Andrzejowi udało się zrobić świetną serię zdjęć Baliego z Dominem.

Posted

AlaNowak napisał(a):
Piróg z synchronów by sie cieszył:loveu:

Na pewno ! Uwielbiam jak tak biegają, czasem robią to w trójkę z Vickiem, ale wtedy oczywiście nie mamy aparatu pod ręką ...

Posted

AlaNowak napisał(a):
Wreszcie miałam okazję zobaczyć tak wychwalaną głowę basenji:loveu:
Dziękuje :loveu::loveu::loveu:

Jak Ci się podoba głowa tak bardzo subiektywnie przeze mnie oceniana ?

Posted

Szkoda, że takie głowy można policzyć na palcach jednej ręki....
Piękna głowa, wogóle piękny pies. Czy mogę liczyć na zdjęcia te bardziej aktualne w postawie??? Może miec więcej tłuszczyku.. I tak będzie chudzinką w porównaniu do Bibusia z mojego wczorajszego snu:evil_lol: