Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

problem mam tego typu ze moj olsen (amstaff) ostatnio wymiotuje srednio co jakies dwa dni, mam go juz ok miesiaca

mam jeszcze sunie gihe (amstaff'ka) i je to samo co on i o tej samej porze i nic jej nie ma, robi sie tlusciutka a olsen chudnie

do jedzenie dostaja ryz z miesem(wolowe, drobiowe), do tego jakas marcheweczka, jajko, dolewam troche oleju

chyba nie powinno mu to zaszkodzic, pies dostaje jesc raz dziennie,

zastanawiam sie czy na te jego wymioty moze miec wplyw to ze za jednym razem dostaje tak duza porcje jedzenia i czy nie lepiej byloby mu dawac dwa razy po mniejszych porcjach, nie wiem jak go karmil poprzedni wlasciciel, czy zmiana diety moze miec na to wplyw

zapomnialem dodac ze te wymioty wystepuja u niego od jakichs dwoch tygodni, bylem u weta i powiedzial ze to moze byc wlasnie spowodowane ze pies moze byc na cos uczulony i ze moze trzeba mu zmienic diete

ale moze wy macie jakies pomysly

Posted

Ja bym proponowała zacząć od kompletu badań krwi łącznie z badaniem na babeszję (wprawdzie nie mieszkasz w Warszawie, ale może to cholerstwo już i na Południe doszło, a takie objawy przy babeszjozie bywają) oraz badanie kału na pasożyty (nie na wszystkie działają standardowe środki na odrobaczenie).

Posted

skoro pies ma wymioty i chudnie to moze to byc niewydolnosc trzustki? takie sa m.in. objawy tej choroby :( warto sprawdzic - albo poprzez badanie krwi, albo przez badanie kalu - pobieramy probke kalu do pojemnika (kal nie moze byc z ziemi oczywiscie) i oddajemy w przeciagu max 45-60 min! to bardzo wazne, pozniej nie ma co, najlepiej do 40 min - w ten sposob sie bada enzymy trzustkowe, a kal musi byc swiezy

Posted
a co to jest ta babeszjoza

az sama nazwa juz mnie przeraza

I słusznie, bo to bardzo ciężka choroba - niewykryta w porę i nieleczona jest śmiertelna. Jest to choroba przenoszona przez kleszcze (nie wszystkie oczywiście, tylko te, które mają w sobie pierwotniaka babeszję). W Warszawie i okolicach jest ostatnio prawdziwa epidemia tej choroby (podobno kleszcze będące nosicielami babeszji zostały przywleczone do Warszawy z Mazur). Objawy mogą być bardzo różne (np. brak apetytu, biegunka, wymioty, ciemny mocz, apatia, ale również inne). W mojej lecznicy przy wszelkich niepokojących zmianach zachowania psa robią od razu badanie krwi na babeszję. Więcej na temat tej choroby możesz poczytać na vetserwisie i w topikach o babeszjozie.

Posted

kamien spadl mi z serca bo u Olsena to raczej nie zauwazylem zadnych kleszczy a mocz ma jasny, od dwoch dni jest spokoj jak na razie, zmienilem mu diete i zobaczymy, na razie dostaje po dwa mniejsze posilki ale zamierzam go przezucic na barf