Jump to content
Dogomania

Olsztyn - KWPR - 5.07.2009

Recommended Posts

Posted

nie jest zakazane ale... śmiać mi się chce jak np intery wsadza się do otwartej bo są takimi interami wyjeżdżonymi bez konkurencji i nie mają szans z championami.... a i tak potrafią w małej stawce być na końcu tej stawki w klasie otwartej :)
właściciel takiego championa w otwartej sam "przyznaje" jakiej klasy ma psa szczególnie na krajówce

• Replies 146
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ale to sie chyba nie dotyczy goldenów albo w malutkim stopniu.My w stawce mlodziezy potrafilismy miec po 20 sztuk na krajowych :) tylko w tym roku w Lesznie chyba byl 1 golden w mlodziezy :)
EdKris pisze chyba o tym że champion inter , weteran zostanie pokazany w użytkach co jest mu nie na ręke :) he he
Wydaje mi sie ze jak sie ma kilka psów to jakos je w klasach trzeba poustawiać :)
Ja tam swojego psa pokazuje w championach niech ma konkurencje na swoją miarę :) najwyzej nie bedziemy I :)

Posted

Dzidtka_Gl napisał(a):
nie jest zakazane ale... śmiać mi się chce jak np intery wsadza się do otwartej bo są takimi interami wyjeżdżonymi bez konkurencji i nie mają szans z championami.... a i tak potrafią w małej stawce być na końcu tej stawki w klasie otwartej :)
właściciel takiego championa w otwartej sam "przyznaje" jakiej klasy ma psa szczególnie na krajówce

Dzidtka_Gl - nie zgadzam się z Tobą, no, chyba, że pisałaś tę uwagę b.ogólnie. Ja mam w hodowli (u mnie w domu) 4 samce i wszystkie są Interami. Jeżeli chcę je pokazać na jakiejś wystawie, bo np. ciekawy/fajny/nowy sędzia itp., to jak wg Ciebie mam to zrobić? Zgłaszam wtedy na zasadzie chybił-trafił do otwartej i do championów. Fakt, mogę nie zgłaszać całej czwórki i rzeczywiście czasami tak robię, bo jeden z nich juz niedługo powędruje do kl. weteranów. Ale i tak zostaje trójka.

Ale, ale. Jest jeden samiec mieszkający na Litwie, z mojej hodowli, brat jednego z moich, równiez Inter. I jeżeli Wlaścicielka chce przyjechać do Polski na konkretną wystawę, a ja także mam wielką ochotę pokazać moje psy na tej właśnie wystawie, to ja "ustępuję Jej pola" i "zapraszam" Ją do kl.championów, zgłaszają jego brata do kl. otwartej. Wiem, że dla Niej jest to b.ważne, bo to pierwszy jej pies..., a ja wcale nie czuję się przez to w jakis sposób gorsza.

Podobną sytuację mam w sukach - 2 suki mają juz zatwierdzony tytuł Intera, pozostałe walczą...
I jeżeli jedną z nich zgłoszę do kl.championów a drugą - do otwartej (a wysyłam zawsze komplet tytułów), to mam się przez to czuć gorszym hodowcą? Bo omijam konkurencję lub się jej wręcz obawiam?:crazyeye:

Nie zgadzam się z takim uogólnianiem. Myślę, że jasno wytłumaczyłam, dlaczego.

Dzidtka - podejrzewam, że Ty też możesz miec podobme dylematy...

Pzdr.

Posted

Dzidtka_Gl napisał(a):
co innego jak jedna osoba ma 2 psy , oba championy i jednego daje do jednej klasy, drugiego do drugiej a co innego jak zgłasza się 1 Intera do otwartej ;)

Tak,tylko jesli mowa o moim psie to jest to inter zgloszony do uzytkow zeby bylo jasne,a nie otwartej.A po drugie na wystawe mam zgloszone dwa psy i drugi idzie wlasnie w championach.A tak poza wszystkim innym to 3 moje kundle sa championami i maja uzytki i nie wyobrazam sobie puszczac calej trojki w jednej klasie,bo ktos ma problem,ze champion chodzi w uzytkach ;-) A juz tak naprawde poza wszystkim na tej akurat wystawie rzeczony inter bedzie najprawdopodobniej i tak drugi,bo sedzia nie jest jego fanem :evil_lol: Zreszta jak spojrzec na stawki samczykow w klasie uzytkowej to zdecydowana wiekszosc to championy (czesto kilku krajow),ta klasa juz przestala funkcjonowac jako latwa droga do wyjezdzenia championatu.

Posted

Dorota_Fiszer napisał(a):
Tak,tylko jesli mowa o moim psie to jest to inter zgloszony do uzytkow zeby bylo jasne,a nie otwartej.A po drugie na wystawe mam zgloszone dwa psy i drugi idzie wlasnie w championach.A tak poza wszystkim innym to 3 moje kundle sa championami i maja uzytki i nie wyobrazam sobie puszczac calej trojki w jednej klasie,bo ktos ma problem,ze champion chodzi w uzytkach ;-) A juz tak naprawde poza wszystkim na tej akurat wystawie rzeczony inter bedzie najprawdopodobniej i tak drugi,bo sedzia nie jest jego fanem :evil_lol: Zreszta jak spojrzec na stawki samczykow w klasie uzytkowej to zdecydowana wiekszosc to championy (czesto kilku krajow),ta klasa juz przestala funkcjonowac jako latwa droga do wyjezdzenia championatu.

no właśnie "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia" a w tym przykładzie od rasy. W mojej nie ma klasy użytkowej a to co innego niż otwarta, zresztą myśle, że jest jeszcze wiele ras gdzie klasa użytkowa jest tą łatwiejszą drogą do championatu,
a opisany przeze mmnie przykład to fakt z rasy mało popularnej

Posted

Mój pies w wieku 9 miesiecy miał już zaliczone konkursy i to na wysokim poziomie, jest psem polujacym chyba jednym z niewielu goldenół polujacych i wystawianych.
Dla takich psów jest klasa "work".

Posted

nic tylko GRATULOWAĆ !!!
myśle, że mając takiego psa możesz być z niego bardzo dumna bo ile takich jest ? poza tym rasy użytkowe są w grupie I , II , III , IV itd FCI to sporo ras od bardzo popularnych do pojedyńczyk sztuk na wystawach

Posted

A tak z ciekawości Twoj pies ma tropowce czy retrievery ??
Moj pies tez poluje , wcale nie jest ich tak mało ...
Ale polowania na wystawach to nie wszystko , eksterier tez sie liczy :) dlatego w klasie uzytkowej chodzą championy :)

Posted

EdiKris napisał(a):
Mój pies w wieku 9 miesiecy miał już zaliczone konkursy i to na wysokim poziomie, jest psem polujacym chyba jednym z niewielu goldenół polujacych i wystawianych.
Dla takich psów jest klasa "work".

Ale maxa nie dostal i to z tropowcow,a jak by na to nie patrzec to retriever.
Poza tym wystawa to wystawa i tu liczy sie eksterier a nie walory uzytkowe.Nie ma czegos takiego jak klasa "work",jak juz cos to "working" i jest to klasa dla psow WYSTAWOWYCH z certyfikatem uzytkowosci,bo (powtorze sie),na wystawach nie ocenia sie predyspozycji do pracy.
Goldenow polujacych i wystawianych jest calkiem sporo,tylko nikt nie robi z tego wielkiego aj waj.

Posted

mucha__ napisał(a):
Czy ktos móglby mi napisac jak z dworca dojechac autobusem na stadion?

Proponuję "2" podjechac. Wysiąśc na Jagiellońskiej i przejśc ten kawałek. Ale ja 100 lat nie przemieszczałam się po Olsztynie autobusami, moze coś blizej podjezdza.

Posted

EdiKris napisał(a):
No cóz Dorota my akurat z Edkiem konkurencji się nie boimy.
W przeciwieństwie do innych; zwłaszcza tych co to z Championami uciekają do nizszych klas.

No masz! za rok albo dwa Ci przejdzie, jak popatrzysz co w trawie piszczy!
A skoro konkurencji się nie boisz to wystaw Edka w otwartej :razz::eviltong:
Co do wtystawiania championów w innych klasach mam mieszane uczucia - ale każdy ma prawo.
Do zobaczenia na wystawie!
ps. czy ktos już dostał papiery?

Posted

penelopa napisał(a):
No masz! za rok albo dwa Ci przejdzie, jak popatrzysz co w trawie piszczy!
A skoro konkurencji się nie boisz to wystaw Edka w otwartej :razz::eviltong:
Co do wtystawiania championów w innych klasach mam mieszane uczucia - ale każdy ma prawo.
Do zobaczenia na wystawie!
ps. czy ktos już dostał papiery?

Ja dostalam na jednego psa (dwa pozostale byly na adres wspolwlascicielki) wczoraj razem z numerkiem :-)

Posted

`. Nic się nie zmieniło. ;) Wystawa odbędzie się na stadionie przy ul. Sybiraków. Życzę szczęścia. ;) Ja bd pstrykać fotki i kibicować. :p