marysia55 Posted April 4, 2009 Posted April 4, 2009 [SIZE="3"]Czasami gorszym od koszmaru śmierci jest koszmar bycia ciągle żywym i nikomu niepotrzebnym. Brytan - pies , który podczas swojego młodego zaledwie 1,5 rocznego życia doświadczył tak wiele okrucieństwa, że trudno to opisać słowami. Jego życie to jak podróż w jedną stronę bez możliwości powrotu, to podróż w głębiny rozpaczy i ogromnego lęku. Skazany przez decyzję swojego pana na koszmar, który dopiero się zaczyna i będzie trwał , na koszmar którego mały Brytan nie jest do końca świadomy. On nie zdaje sobie sprawy, że jego „pseudoczłowiek” załatwił mu miejsce w kolejce po śmierć w schronisku. Ten pies bez pomocy ludzi o szczególnie wrażliwych sercach sam nie jest wstanie sobie poradzić w tym bezwzględnym świecie, w którym przyszło mu żyć. Brytan cierpi na krzywicę i zwyrodnienie stawów. Brytan zaliczył schronisko już dwa razy. Dwa razy zetknął się z „ludzką dobrocią”. Po raz pierwszy trafił jako młodziutki szczeniak. Zaraz jednak wydawało się że zaświeciło nad nim ogromne słońce zwane „własnym panem” o którym marzy każdy schroniskowy pies. Wydawało się że wygrał los na loterii. Zabrał go ze schroniska człowiek, który twierdził, że wie co to kalectwo, że wie ile czasu, pracy i wysiłku wymaga taki pies jak Brytan ponieważ sam ma niepełnosprawne dziecko dla którego jest ostoją i wsparciem. Człowiek dojrzały , świadomy swojej decyzji zabrał do swojego domu Brytana aby po roku czasu oddać go z powrotem jak niepotrzebną rzecz "powód-nie szczekał", na kogo Brytanek miał szczekac na to niepełnosprawne dziecko swojego pana????. Pan oddał go bez wyrzutów sumienia, bez poczucia winy. Jaka to ostoja ??, jakie to wsparcie ?? w wydaniu istoty zwanej człowiekiem. Pies to stworzenie, które myśli i czuje. Brytan czuje że nikt go nie chce, że jest niepotrzebny, że nie ma nikogo do kogo mógłby się przytulić , iść na spacer z podniesioną głową aby patrzeć w oczy swojego pana w których wyczyta to wielkie uczucie zwane miłością. Przecież każdy ma do niej prawo bez względu na to czy chodzi na dwóch nogach czy na czterech może trochę koślawych łapkach, które się czasami rozjeżdżają ale zawsze nadążą za swoim panem. Brytan w swojej samotności pomału odchodzi w głęboką depresję, w jej najciemniejszy zakątek z którego za chwilę już nikt nie usłyszy jego wołania o ratunek, o życie i o bycie. Pozostawiony samemu sobie powoli systematycznie z niesamowitym uporem desperata wygryza sobie ogon. Nie czuje bólu, nie widzi krwi spływającej z rany .Co stanie się kiedy już tego ogona zabraknie??. Co jeszcze musi ten pies w swojej rozpaczy sobie zrobić żeby zwrócić na siebie uwagę człowieka. Brytanek ma cudowny charakter, w kontakcie z człowiekiem jest bardzo radosny, wesoły i przymilny. Podporządkowuje się innym psom, nawet szczeniakom, przyjacielsko nastawiony do wszystkiego co się rusza . Jego tragedia zaczyna się gdy zostaje sam w boksie zdany na siebie. Wolontariuszki , których Brytan ujął swoją potrzebą bycia z człowiekiem i przeogromną miłością w stosunku do każdego kto okazuje mu choć odrobinę zainteresowania wyciągnęły go ze schroniska i umieściły w domu tymczasowym z nadzieją na wsparcie finansowe. Niestety same nie podołają potrzebom jakie wymaga wyprowadzenie Brytana z depresji, opłacenie badań i leków, zastosowanie odpowiedniej karmy oraz opłacenie domu tymczasowego w którym znajduje się Brytanek. Tak niewiele potrzeba aby ten psiak wrócił do normalnego życia , aby jego podróż przez życie nie była podróżą w jedną stronę, w stronę śmierci którą zafundował swojemu przyjacielowi jego pan , który był dla niego Bogiem i wyrocznią. Jak rzadko kiedy mamy wpływ na zmianę tego wyroku, ale potrzebujemy bardzo Waszej pomocy, potrzebuje ją Brytan. Każda wpłacona przez Państwa złotówka pomoże nam wyprowadzić go z otchłani rozpaczy i ogromnego lęku w którą zapada coraz głebiej. Mówią, że miarą człowieczeństwa jest nasz stosunek do zwierząt. Widzimy krzywdę małych, niewinnych dzieci, widzimy krzywdę starszych, chorych ludzi. Czy ktoś zobaczy krzywdę tego małego i chorego psiaka ??? Czy ktoś pomoże mu znaleźć odpowiedzialny dom, który zapewni mu opiekę i rehabilitację, czy ktoś wesprze finansowo tego psiaka. Brytan ma szansę być normalnym, zdrowym psem ale musimy mu pomóc aby kolejny pies wpatrzony w człowieka jak w Boga nie odszedł z powodu „grzechu zaniechania”. Quote
marysia55 Posted April 4, 2009 Posted April 4, 2009 Asior wiem, że za chwilę usłyszę " miało być krótko :mad: " ale ja na prawdę nie wiem jak można tragedie takiego psa zmieścić w kilku zdaniach :-( . Spróbuje jeszcze raz przeanalizować tekst i trochę go zsrócic aby nadawał sie do gazety. Wydaje mi sie , że do allegro taki mógłby byc po korektach zrobionych przez Biafrę :lol: Quote
marysia55 Posted April 4, 2009 Posted April 4, 2009 [SIZE="3"]Czasami gorszym od koszmaru śmierci jest koszmar bycia ciągle żywym i nikomu niepotrzebnym. Brytan - pies , który podczas swojego młodego zaledwie 1,5 rocznego życia doświadczył wiele okrucieństwa. Jego życie to jak podróż w jedną stronę bez możliwości powrotu, to podróż w głębiny rozpaczy i ogromnego lęku. Jego pan załatwił mu miejsce w kolejce po śmierć, ponieważ Brytan cierpi na krzywicę i zwyrodnienie stawów i bez pomocy ludzi o szczególnie wrażliwych sercach sam nie jest wstanie sobie poradzić w tym bezwzględnym świecie, w którym przyszło mu żyć. Brytan zaliczył schronisko już dwa razy. Za drugim wyjściem ze schroniska wydawało się że rozsunęły się czarne chmury i zaświeciło nad jego głową ogromne słońce zwane „własnym panem” o którym marzy każdy schroniskowy pies. Zabrał go ze schroniska człowiek, który twierdził, że wie co to kalectwo, że wie ile czasu, pracy i wysiłku wymaga taki pies jak Brytan ponieważ sam ma niepełnosprawne dziecko dla którego jest ostoją i wsparciem. Człowiek dojrzały , świadomy swojej decyzji zabrał do swojego domu Brytana aby po roku czasu oddać go z powrotem jak niepotrzebną rzecz "powód-nie szczeka" Oddał go bez wyrzutów sumienia, bez poczucia winy. Brytan czuje że nikt go nie chce, że jest niepotrzebny, że nie ma nikogo do kogo mógłby się przytulić , iść na spacer z podniesioną głową aby patrzeć w oczy swojego pana w których wyczyta to wielkie uczucie zwane miłością. Przecież każdy ma do niej prawo bez względu na to czy chodzi na dwóch nogach czy na czterech może trochę koślawych łapkach, które się czasami rozjeżdżają ale zawsze nadążają za swoim panem. Brytan w swojej samotności pomału odchodzi w głęboką depresję, w jej najciemniejszy zakątek. Pozostawiony samemu sobie powoli systematycznie z niesamowitym uporem desperata wygryza sobie ogon. Nie czuje bólu, nie widzi krwi spływającej z rany . Co jeszcze musi ten pies w swojej rozpaczy sobie zrobić żeby zwrócić na siebie uwagę człowieka. Mówią, że miarą człowieczeństwa jest nasz stosunek do zwierząt. Widzimy krzywdę małych, niewinnych dzieci, widzimy krzywdę starszych, chorych ludzi. Czy ktoś zobaczy krzywdę tego małego i chorego psiaka ??? Czy ktoś pomoże mu znaleźć odpowiedzialny dom, który zapewni mu opiekę i rehabilitację. Brytan ma szansę być normalnym, zdrowym psem ale musimy mu pomóc aby kolejny pies wpatrzony w człowieka nie odszedł z powodu „grzechu zaniechania”. Quote
Gosia70 Posted April 5, 2009 Posted April 5, 2009 Marysia piękny tekst, bardzo poruszający:-(, śledzę losy Brytanka i mam nadzieję, że odnajdzie swój dom i całe ciepło rodzinne. Ten pies tyle już przeszedł, że teraz to już może być tylko lepiej:loveu:. Quote
Asior Posted April 5, 2009 Author Posted April 5, 2009 Maryś kochanie, mała poprawka.. Brytan jako szczeniak trafił nie wiadomo czemu.. wtedy był tak pokrzywiony, ze prawie wogóle nie chodził, tylko wywracał się, a ten gość go po kilku m-cach adoptował ( ten od dziecka niepełnosprawnego), i jak go oddawał po roku to powiedział, ze nie szczeka :stupid: Quote
Biafra Posted April 6, 2009 Posted April 6, 2009 Ja tylko nie rozumiem jednego. Na co on miał szczekać, na to dziecko niepełnosprawne :cool1: Quote
Asior Posted April 6, 2009 Author Posted April 6, 2009 Izuś, wg mnie on większość czasu siedział na zewnątrz i pwno na ludzi nie szczekał :/ Quote
Biafra Posted April 6, 2009 Posted April 6, 2009 Asior napisał(a):Izuś, wg mnie on większość czasu siedział na zewnątrz i pwno na ludzi nie szczekał :/ Na obcych to on szczeka aż ziemia się trzęsie :p Quote
Asior Posted April 6, 2009 Author Posted April 6, 2009 IZA, czy Ty z Brytkiem jeździsz do krakowa do weta czy gdzieś tam blizej siebie??? Pytam, bo chciała bym go odwiedzić, a do Ciebie jechać nie ma szans :placz: Quote
Biafra Posted April 6, 2009 Posted April 6, 2009 Asior napisał(a):IZA, czy Ty z Brytkiem jeździsz do krakowa do weta czy gdzieś tam blizej siebie??? Pytam, bo chciała bym go odwiedzić, a do Ciebie jechać nie ma szans :placz: Do Krakowa, ale zupełnie na południe :loveu: Dam Ci znać jak będziemy, bo będziesz musiała caaaały Kraków przejechać. Albo umówimy sie pod schronem, bo mam odebrać dla niego jakieś leki Quote
MajeczQa Posted April 7, 2009 Posted April 7, 2009 A Majeczka tez może?? :oops: Bo ja tez Brytana chcem zobaczyć... Zżyłam się z krzywym przez ten krótki czas i jakby go tak zobaczyć to by było miło :roll: Quote
MajeczQa Posted April 7, 2009 Posted April 7, 2009 Jeżdziła do gnojka tyle czasu to chyba ma jakieś przywileje co?? :mad: i musi. Bardzo musi. Quote
marysia55 Posted April 7, 2009 Posted April 7, 2009 dziewczyny czy wam tez wypadają banerki z sygnatury. Dzisiaj z oburzeniem zobaczyłam , że nie mam Brytanka i Trufla, chodzę w sygnaturę a tu wszystko jest w porządku ( wszystkie linki Ok) tylko banerki nie wyświetlają się w podpisie. Więc co sie dzieje .... co mam teraz zrobić :shake: Quote
Asior Posted April 7, 2009 Author Posted April 7, 2009 brytan zniknał, bo nie ma serwera na którym jest banerek.. zaraz wrzucę nowy ;) Quote
Asior Posted April 7, 2009 Author Posted April 7, 2009 achaaaa... skończyło się chłopakowi allegro.... Czy mogę się uśmiechnąć o kolejne zasponsorowanie wyróżnienia??? :oops: Quote
agamika Posted April 8, 2009 Posted April 8, 2009 Asia, ja czekam ciągle na tego meila . NIe wyrobie z czytaniem zaległosci, a zeby na owczarku pl prosic o kase, to musze znac wszystkie szczegóły , co, na co, na ile, za ile. jak przebiega leczenie, jaka opieka potrzebna.. no wsio ... inaczej to bedzie wołanie w pustkę tam, a tak jest szansa, ze ktos sie zlituje Majka MUSI jechac do Brytana :mad:, bo wszystkie wiemy ze to ona jego Pancia schronikową była :cool3: Quote
MajeczQa Posted April 8, 2009 Posted April 8, 2009 agamika napisał(a): Majka MUSI jechac do Brytana :mad:, bo wszystkie wiemy ze to ona jego Pancia schronikową była :cool3: o własnie!! ukradły mi psa i nie pozwalają nawet się z nim zobaczyć :evil_lol: A tak wogóle to ja też czekam na meila od Asiora i nie moge się doczekać, a chciałabym żeby mnie ktoś wkońcu nauczył bannerki sobie wstawiać w podpis, bo kombinuje i kombinuje a nic nie ma :( Quote
marysia55 Posted April 9, 2009 Posted April 9, 2009 no cioteczki odwiedziny-odwiedzinami , ale kto sie jeszcze dorzuci do żarełka dla Brytanka :p:p:p Quote
Recommended Posts