Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam do Was prosbe, o rekomendacje hodowli Westikow.

Znajoma (z Warszawy) jest zainteresowana kupnem szczeniaka, nie ma planow hodowlanych, zalezy jej przede wszystkim na zdrowiu psa/suki, rasa jest przeciez popularna i nie brakuje "rozmnazaczy" Jakie pytania powinna zadac sprzedajacemu odnosnie zdrowia? Czy istnieje jakis standard badan koniecznych dla tej rasy (np. dysplazja)?

Posted

Bardzo fajny link! Fajnie, ze sa hodowcy, ktorzy pomimo braku wymagan robia badania u psow w kierunku dyspazji i budowy rzepek kolanowych.

Zauwazylam tez, ze do swoich ostatnich 8 miotow hodowla wykorzystala swojego reproduktora pochodzacego z dosc mocno zinbredowanej linii. Hmm, sa zwolennicy i przeciwnicy inbredu, ja nie mam odpowiedniej wiedzy, zeby o tym dyskutowac, ale przychylam sie ze swoja opinia raczej do tych drugich.

Posted

ja bym polecala chyba vene i vertragus, no i jeszcze kilka mniejszych...

najlepiej zeby to byla jakas sprawdzona hodowla, najlepiej zadzwonic, wtedy mozna wybadac jakim czlowiekiem jest hodowca, obejrzesz psy popytac jakie badania mialy robione etc

niestety generalne badania westow pod katem coraz popularniejszych wad, jak chociazby te nieszczesne kolana, wogole nie sa propagowane :/

samej trudno mi powiedziec kto jest akurat w porzadku i bada psy, ale po prostu polecam tych bardziej sprawdzonych. nie jestem w stanie za nikogo poreczyc, latwiej sprawdzic konkretna hodowle... czy kolezanka ma juz jakas 'na oku'?

Posted

Dzieki Weridiana,

co do mojej kolezanki to zaczelysmy "od zera" czyli od tlumaczenia roznic pomiedzy psem z rododowodem a bez :oops:

w miedzyczasie zrobilam wstepny rekonesans, miedzy innymi w Vertragusie - bardzo mily kontakt.

Przejrzalam juz troche hodowli w internecie, i jedyna, w ktorej psy sa badane, to Urwiska Szkocji (link od Slaskiej Gwary od Rombka). Moze dlatego, ze ci panstwo hoduja rowniez rottweilery, u ktorych badania sa zdaje sie obowiazkowe.

Zobaczymy, czy moja kolezanka w ogole sie zdecyduje na psa. T ow koncu powazna decyzja ;)

Posted

ja mam o vertragusie dobre zdanie, tak sama od siebie rozpoczelam korespondencje mailowa z pania paulina, to urocza serdeczna osoba- niestety takich bezinteresownych milosnikow psow jest coraz mniej, jest tez bardzo szczera wiec wiem ze mozna jej ufac, poza tym pieski sa bardzo ladne o dobrym pochodzeniu- linie angielskie i nie slyszalam zeby jakiekolwiek psy stamtad mialy problemy zdrowotne. slaska gware aka urwiska szkocji znam juz lata z wystaw, tez nalezy stwierdzic ze to mili ludzi zawsze chetni do pomocy czy chocby pogaduchy o psach, ale smiem stwierdzic ze ekterierowo lepsze sa suki z chocby vertragusa, choc panstwo perkowie bardzo ambitnie kryja najlepszymi psami wiec szczeniaki ktore teraz sie rodza moga byc coraz lepsze. moze na tym topicu pojawi sie uzytkowniczka o nicku osamonika, wlscicielka hodowli 'bialal osa' ona ma bardzo ladna suke od panstwa perkow no i sama hoduje wiec mozesz sie jeszcze od niej cos dowiedziec.

Posted

Dzieki Weridiana.

Mysle, ze na tym etapie zebralam juz duzo informacji, przekazalam je wraz z kontaktami swojej kolezance. Pora, zeby ona sie zaangazowala, jezeli na prawde jej zalezy na psie. Zobaczymy, czy jej zapal nie okaze sie slomiany ;)

Posted

Niezbyt się znam na wrodzonych chorobach westików, choć wiem, że jest kilka, które zdarzają się często, i że dysplazja stawów biodrowych do nich nie należy (zdarza się, ale rzadko).

Gdybym miała zamiar kupować szczeniaka rasy, o której chorobach niewiele wiem, to zaczęłabym o starania się dowiedzieć się o nich jak najwięcej. Robiłabym to poprzez szperanie po internecie (niestety raczej konieczny w tym celu dobry język angielski). Dopiero potem zadawałabym pytanie, które hodowle badają pod kątem tych chorób, które w danej rasie występują najczęściej.

W przypadku westików, wiem tylko, że pisała kiedyś na dogomanii Rita, która straciła swoją młodą suczkę westika na wrodzoną chorobę nerek. Teraz nie mam warunków, żeby dowiedzieć się więcej na temat wrodzonych chorób tej rasy, ale może gdy wrócę do cywilizacji, jeśli temat będzie jeszcze aktualny, to mogę poszperać i posprawdzać.

Posted

choroby nerek nie naleza do chorob wrodzonych u tej rasy, najczestsza dolegliwoscia sa natomiast alergie skory. generalnie rasa jest zdrowa, ale przez swoja popularnosc pewnie jej przybedzie troche chorob, a bedzie a nawet juz jest, to wina dopuszczania do rozrodu osobnikow niewlasciwych i niosacych wady. owe nerki, byly zapewne dziedzictwem danej linii ojca lub matki.

Posted

Dobrze byłoby jak poleciła byś swojej koleżance przeczytanie kilku artykułów dotyczących Westie , są napisane przez właścicielkę hodowli VENA która od 11 lat hoduje tą rasie sprowadziła jako pierwsza szczeniaczki z Anglii i naprawdę ma pojęcie o rasie! polecam ponieważ jest to autorytet w tej dziedzinie

poniższe lin jest do tej strony

http://www.vena.republika.pl/moja/in.sp.ws.htm

ps. dziękuje za miłe słowa weridianie :lol: :lol: :lol: