Jump to content
Dogomania

Lucia - 8-letnia mała sunia z wielkim sercem. MA DOM !!!

Recommended Posts

• Replies 4.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Florentynka napisał(a):
Beciu, tęsknisz? To już wiem, komu odeślę zołzę jak jeszcze raz ucieknie...

Tylko tak gadasz.....:eviltong:
Może sie przyda do Playdoga nr2 ? :evil_lol:

Posted

Dziś, żeby zabić nudę zastosowałam perfidny trik, zwany karmieniem butelką.
Polega on na wsypaniu porcji chrupek do butelki plastikowej ( np. po jogurcie) i zakręceniu zakrętki. Psisko najpierw musi kombinować jak odkręcić butelkę, a potem jak wybrać chrupki i dzięki temu przynajmniej przez chwilę ma zajęcie.
Jednego tylko nie wzięłam pod uwagę - straszliwej determinacji Łucki w kwestiach jedzenia. W pewnym momencie miała 3 butelki i ze wszystkich trzech naraz wyżerała chrupki.
W efekcie biedactwo miało brzuch jak arbuz i nie mogło się ruszać...

Posted

Musimy wysłać kogos z TOZu do Florentynków na interwencję...znęcają się nad zwierzętami, wymyślają jakieś perfidne trudne zadania....a jak ona sie w końcu dostała do tych chrupek? odkręciła zakrętki? a czy to każdy dostał swoją butelkę?

Posted

Tak, każdy miał swoją butelkę z chrupkami,oprócz Kubusia, który z racji wieku dostał swoje chrupki normalnie w misce. Zabawy było mnóstwo z tymi butelkami - najpierw trzeba ścisnąć zakrętkę zębami, żeby otworzyć, a potem się biega po całym domu turlając butelkę, potrącając łapką, podrzucając...
Wypraktykowałam metodę jak Gjalpo był mały - czasem nie chciał jeść normalnie.
Łucja ukradła butelkę Matyldy i Flo, Gjalpowi nie próbowała kraść bo to nic przyjemnego jak mściwy mastif siada komuś na głowie.

Posted

Jasne, stosuj sobie. Tańsze to i prostsze niż te wszystkie zabawki edukacyjne dla psów, a wychodzi na to samo.
A nawiasem mówiąc - Kubuś w którymś momencie znalazł porzuconą butelkę - już odkręconą, z resztką chrupek i też próbował nad nią pracować.
Niektóre egzemplarze nie od razu łapią o co chodzi - Matylda musiała najpierw dostać butelkę bez zakrętki i trochę jej pokazywałam, że jak się turla to się chrupki sypią, ale szybko załapała.

Posted

To straszne - zaniedbuję moje paróweczki!
Jeszcze się poobrażają.
Na zdjęciach poniżej Łucja jako inspektor adopcyjny - przed wizytą w nowym domu Buźki pokrzepia się szyneczką i biszkopcikiem w naszej ulubionej knajpce

a tu dziwaczne zdjęcie Łucji, która nie dotyka ziemi łapkami:

Posted

Florentynko jak Ty robisz takie foty:crazyeye:?? Może wybrałabyś się kiedyś do Orzechowców:razz: po Twoich sesjach wszystkie bezdomniaki do domów pójdą, no bo kto nie będzie chciał psa , który lata?

Posted

Doba z moimi ukochanymi psami:
Wstaję rano, psy wypuszczam na siusiu. Kubuś już zrobił siusiu, na środku podłogi, więc zabieram się za sprzątanie. Kończę ścierać kałużę, wykręcam szmatę ( policzcie ze stoperem w ręku ile czasu trwa taka operacja), wyglądam na zewnątrz - Łucji nie ma! No to idę jej szukać - tym razem przytomnie zabieram smycz, więc nie muszę jej nieść na rękach przez pół wsi. No,ale najpierw trzeba ją znaleźć. Znajduję bardzo szybko, tylko co z tego! Łucja na mój widok zaczyna się oddalać szybkim truchtem, rzucając mi przez ramię spojrzenie "co mi zrobisz, jak mnie złapiesz?". Nie jest sama, oczywiście, tylko z nieodłącznym Pikusiem vel Burbonem, sprawcą demoralizacji i organizatorem ucieczek. I razem czmychają na plac budowy, pełen błota i zakamarów. Nie mogę tam iść za nimi, bo choć budowa rozgrzebana w najlepsze to ogrodzona solidnie ( przynajmniej jak dla mnie). W desperacji zaczynam uciekać przed Łucją - byle nie w stronę domu, bo to zbyt prostackie zagranie - a zatem w rozjeżdżone przez ciężarówki pole. Błoto do pół łydki, wlewa mi się górą do butów, ale i tak w sumie sukces, bo Łucja przychodzi i daje sobie zapiąć smycz...cdn (na wątku Matyldy)

Posted

Dzika_Figa napisał(a):
sugerujesz, że Florentynka powinna przełazić przez ogrodzenie na teren budowy? Pytanie tylko, jak przelazłąby przez nie z powrotem, z Lucją na smyczy...

nic z tych rzeczy....:eviltong:...
ja sugeruję że powinna była wrócić do domu i czekać z pałą na powrót wstrętnej parówy...:mad::evil_lol:

Posted

No, specjalnie to nam nie trzeba było wciskać...
Beciu, ja się boję, że jak ją obiję to gotowa się obrazić i nie wrócić następnym razem. Staram się stosować pozytywną motywację. Jak się daje znaleźć, to wołam " no chodź, cukiereczku, słoneczko moje, paróweczko śliczna!" A dziś, jak wyszła do ogrodu i nie uciekła to urządziliśmy jej owację na stojąco, z oklaskami i hymnami pochwalnymi. Chyba ją troszkę demoralizujemy...