Jump to content
Dogomania

Lucia - 8-letnia mała sunia z wielkim sercem. MA DOM !!!

Recommended Posts

• Replies 4.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Mimo, że oficjalnie ewakuowałam się z poradnikowego to czasem tam zaglądam i dziś przeczytałam coś co sprawiło, że oplułam monitor. Po chwili jednak uświadomiłam sobie, że to wcale nie jest śmieszne, a już na pewno nie będzie mnie śmieszyć za dwa i pół roku ;)

gameta napisał(a):
Jak znajdziesz odpowiedź, to poproszę. Oraz także na pytania:
- Jak ignorować dziecko, które się rozbiera po czym sika na podłogę
- Jak ignorować dziecko, które wywleka kosmetyki z łazienki i wyciska je na podłogę w korytarzu podczas gdy ty nieświadoma procederu defekujesz na kibelku
- Jak ignorować dziecko, które wrzeszczy w tonacji ultradźwiękowej nad uchem, doprowadzając cię do uszczerbku słuchu
- Jak ignorować dziecko, które po przełączeniu z mini-mini na teleekspres/fakty/wiadomości zaczyna wrzeszczeć i histeryzować, a ty chce się dowiedzieć, co się k...a dzieje na świecie i nie przestaje aż do końca tychże
- Jak ignorować dziecko, które czyści lodówkę poprzez wyjmowanie pokarmów i wtykanie ich psu (grubemu już tak, że ledwie go łapy noszą)
- Jak ignorować dziecko, które przychodzi do ciebie gdy robisz coś na kompie i z uporem maniaka włacza windows media palyer przyciskiem na klawiaturze, po to by oglądać te spirale i plamy co się tam kręcą jak gra a ty wlasnie masz zrobić bardzo ważną rzecz
- Jak ignorować dziecko, które wyrzuca wszystko z szaf i szafek
- Jak ignorować dziecko, które szarpie się z tobą o kubek herbaty, której zamierzałaś się napić na uspokojenie po jednym z powyższych

Dodam, że dziecko ma dwa lata za trzy tygodnie... Mieszkanie jest obrócone w perzynę, kolega z pracy po odwiedzinach zaoferował się, że przyjedzie któregoś dnia naprawić mi szuflady, które Młody rozp...ł doszczętnie pozostawiając w całości tylko dwie z 10. Uznałam, ze narazie i tak nie ma to żadnego sensu.

Posted

Andzike napisał(a):
już na pewno nie będzie mnie śmieszyć za dwa i pół roku ;)

Andzike , to rzadkość ale się zdarza. To dziecko potrzebuje pomocy psychologa bo widać już jakieś zaburzenia. Im szybciej tym lepiej.

Posted

Becia66 napisał(a):
Andzike , to rzadkość ale się zdarza. To dziecko potrzebuje pomocy psychologa bo widać już jakieś zaburzenia. Im szybciej tym lepiej.

Czyli to nie jest "norma"? Zdecydowanie mi ulżyło...
A może po treningu przy szkodniczych tymczasowiczach będę miała do tego więcej cierpliwości? ;)

Posted

Andzike to nie jest norma, powtórze za Becią:lol:..chociaż przydarzyło mi sie kilka "hardkorów " przy poprzednich dzieciach, ale sporadycznie. Np, jak karmiłam cycem nowonarodzoną Kasię to Karolek półtoraroczny w tym czasie wyrzucał mi wszystko ( pościel, ręczczniki ) z komody, świetnie się przy tym bawiąc, tak kilka razy dziennie, ale w końcu powiązałam uchwyty do drzwiczek jakimiś gumkami ( od weków chyba ) i sie skończył proceder :) Ewentualnie ten wrzask w tonacji ultradźwiękowej jeszcze się dośc często przydarza, nawet u mojej Patrycji - już spróbowała jak głośno potrafi się drzeć i spodobało jej się, ale to sporadycznie też, więc do wytrzymania:lol:
Było jeszcze kilka innych incydentów, ale na pewno nie taki kosmos jak tu opisane :shake: Ja bym osobiście tego nie znioosła i tak jak Becia mówi , poszłabym po porady do psychologa.

Posted

Andzike napisał(a):
Czyli to nie jest "norma"? Zdecydowanie mi ulżyło...
A może po treningu przy szkodniczych tymczasowiczach będę miała do tego więcej cierpliwości? ;)

Ja też się zgodzę, że to nie jest norma :-) Kilka czynników składa się na zachowanie dziecka, nie tylko wiek. Każde dziecko ma swoje 5 minut (ale tak po prawdzie to i dorośli często nie panują nad emocjami :-D i dają nieźle popalić), tak jak każdy rodzic ma prawo sobie nie radzić w jakiejś tam sytuacji, bo nikt maszyną nie jest. Ale Ty po szkodniczym treningu na pewno dasz radę, a poza tym masz przecież dwie kochane babcie i kojec u Ajki!

Posted

Tak ogólnie to słyszałam, że jest taka prawidłowość, że dziecko jest najgorsze w wieku 4 i 14 lat, nie pamiętam za bardzo, jak to było w wieku 4 lat u moich, ale moja Kasia faktycznie w wieku 14 lat miała swoje 5 minut;) Wogóle to mi sie wydaje, że najważniejsze przetrwać do wieku przedszkolnego, dzieciak się w przedszkolu wybawi, popołudnie w domu szybko upływa i jest już na prawdę spoko. Zresztą ja teraz nie narzekam, bardzo fajnie mi się mamuśkuje, pomimo, że nie mam aniołeczka w domu;)

Posted

O rany... na norma to na pewno nie jest. Opisane w przykładzie dziecko chyba zbyt często czuje się ignorowane i za wszelką cenę próbuje zwrócić na siebie uwagę.
Psycholog dla obydwojga - matki i dziecka, pilnie.
Tak, kojec, kojec to podstawa!
A u nas dziś imprezka urodzinowa, zaraz wrzucę zdjęcia.

Posted

Bo w ogóle moment był kiepski na robienie zdjęć, takie światło już wieczorne... Balbina stanęła na wysokości zadania, w pewnym momencie spadła ze stolika głową w dół w zaspę i w obręcz od tortownicy. Poza tym Jego Wysokość tym razem miał stanowczo ochotę zjeść swój tort sam. Co ukroiliśmy sukom to trudno, oddał, ale na wszelkie cudze ryje pchające się w tort warczał...

Posted

ale imprezka była, a ten torcik to z czego ? wygląda zachęcająco i sama bym go pewnie zjadła ze smakiem.
Biedne psiska, czy one wiedziały choć że Gjalpon dzisiaj świętuje i stąd ta niesprawiedliwość ?? :diabloti:

.

Posted

Byłyście może dziś na "ciążowym", nasza "ulubienica" się wymądrzała...ja wszystko rozumiem, ale jej się nie da czytać:shake:...chyba znowu kilka osób podziękowało za udział w wątku :lol:

Posted

[quote name='majuska']Byłyście może dziś na "ciążowym", nasza "ulubienica" się wymądrzała...ja wszystko rozumiem, ale jej się nie da czytać:shake:...chyba znowu kilka osób podziękowało za udział w wątku :lol:[/QUOTE]

Byłam, byłam i bardzo się cieszyłam pod nosem, ze tak szybko stamtąd wypadłam:evil_lol:

Posted

No właśnie powoli mnie wszystko zaczyna uciskać ;) w weekend nabyłam dwie sukienki, takie tunikowe, po ciąży też się przydają ;)
I chyba całą ciążę przechodzę w sukienkach, bo spodnie z pasem pod cycki mnie trochę odrzucają ;)