Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 984
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

emilia2280 napisał(a):
To co robimy? Moze Wanda porobi zdjécia suczki na poczátek, bo nie wiem czy jest já gdzie zabierac narazie :shake:

Moze jak bédá deklaracje to umiescimy já w hoteliku, choc na poczátek, zeby sprawdzic (najwazniejsze), czy nie ma cocker rage. Bez tego mozna dac psu szansé- po wykluczeniu problemu psychicznego (niestety, nieuleczalnego).

Na poczátek zadeklarujé 50zl miesiécznie.

Wybacz, ale co to jest cooker rage. Jakie są objawy ?

Posted

wanda szostek napisał(a):
Wracając do spanielki . Nazywa się Figa . Wiek właściwie nie jest znany, trzeba będzie sprawdzić u weta. Podobno w domu w mieście była jakieś dwa lata. Państwo chcieli jej się pozbyć, bo załatwiała się w domu, niszczyła wszystko wyrywała kafelki i po powrocie z pracy zastawali demolkę. Syn tych obecnych państwa zabrał ją z tego domu, bo jak stwierdził tamci chcieli ją już wywieźć do lasu. U nich sunia jest już trzy lata i siedzi cały czas w oborze.
Jest przyjaźnie nastawiona do ludzi. Wylewna w uczuciach co będzie widać na fotkach. Żywiołowa, jak wypadła z obory to jak perszing , nie można jej było cyknąć fotki tak parła do przodu. Znała wszystkie dziury przez które nam znikała, aby po czasie wpadać jak błyskawica z powrotem na podwórko.
Jest bardzo ładna i do tego jeszcze bardziej chuda. Żebra, kręgi wszystko pod ręką się czuje. Potrzebna będzie nad nią duża praca i pewnie dłuższa. W tej chwili szukanie domu odpada a zabrać by się ją przydało jak najszybciej. Sprawdzić u weta dlaczego taka zamorzona, może to tasiemiec i coś jeszcze na dokładkę. Trzeba ją nauczyć wszystkiego. Z wypowiedzi syna Pani, może też ugryźć.
Zdjęcia pewnie będą wieczorem.

Przypominam , że ta biedula czeka na naszą pomoc.

Posted

Wybacz, ale co to jest cooker rage. Jakie są objawy ?

Nie cocker rage a rage syndrom, czyli syndrom szaleństwa. To choroba psychiczna o podłożu padaczkowym, dotykająca w szczególności cocker spaniele, springer spaniele i bulteriery. Objawia się niekontrolowanymi atakami agresji, po których następuje wyciszenie, tak jakby pies żałował tego co zrobił. Leczy się to fenobarbituranami, ale kuracja musi być prowadzona do końca życia psa.

Nie sądzę jednak, żeby ta sunia miała taki problem. :shake:

Posted

Hm na szybko mowisz:eviltong:
Mile,szybko uczace sie, bardzo uczuciowe,troszke uparte i niezalezne.Czasem zapaszek jest wazniejszy niz wolanie ale podobno to sie da opanowac:p
Wymagaja pielegnacji wlosa i szczegolnej uwagi na uszy/oczy.
Delikatne psychicznie nie zniosa agresji w stosunku do nich:-(
Lubia ruch,bez tego potrafia same sobie znalezc zajecie:evil_lol:
No i spojrzenie spaniela bezcenne:loveu:
Mozna sie w nich zakochac na zaboj:loveu:

Posted

Miałam wiadomość od pani. Spanielkę trzeba zabierać jak mamy ją uratować.
Mają ją tam gdzieś oddać dalej znajomym na wieś i może wylądować nie w oborze a na łańcuchu.

Biedulka......

Posted

Miałam wiadomość od pani. Spanielkę trzeba zabierać jak mamy ją uratować.
Mają ją tam gdzieś oddać dalej znajomym na wieś i może wylądować nie w oborze a na łańcuchu.

na łańcuchu u wiejskiego chłopa, szczeniaki dwa razy w roku, głód i chłód, a może i solidny kopniak czasami.....:-(

Posted

Pomoc potrzebna jest pilnie a nie widzę żadnego w tym kierunku światełka. Szkoda mi suni i chciałabym jej jakoś pomóc. Finansowo nie jestem w stanie. Dotąd brałam na DT bez żadnego wsparcia. W tym roku prosiłam o wsparcie w karmie Tosię2 jak zdecydowałam się pomóc Dajtusi. Obietnica była , ale sunia już 7 miesięcy u mnie i widoków na adopcję brak no a jeszcze karma nie dojechała:mad: Z tych DT nazbierało mi się piesków 7. Pięć już stało sie psami naszymi. Dwa czekają na domy a w ogłoszeniach cisza.

Dlatego mogę rozważyć wzięcie jej na DT, ale na warunkach płatnych. Muszę się liczyć z tym, że sunia nie będzie szybko gotowa do adopcji. Dołożyć mogę swoją opiekę, siły, pracę, czas i wszelkie kłopoty związane z socjalizacją suni. Jak nie ma innych możliwości to tyle mogę zrobić ja.

Na pewno sunia jest nie szczepiona, nie odrobaczana i weta nie widziała. Jest bardzo wychudzona (to moje zdanie) trzeba będzie sprawdzic dlaczego. No i sterylizacja konieczna.

Potrzebne są deklaracje stałych wpłat na sunię do czasu, jak znajdzie stały odpowiedni dom, albo powierzamy ją opiece opacznosci licząc, że jakos to będzie.

Posted

A ja pozwolę sobie na małą dygresję...
Moim zdaniem, Wandzia już od dłuższego czasu "robi bokami".
Nie dość, że w perspektywie ma powrót Agi z nieudanej adopcji, to jeszcze "nieadopcyjną" Dajtusię w DT. Spanielka jest równie trudnym przypadkiem, dlatego wymaga wiele pracy i poświęcenia.
Jeśli chodzi o wspomniane deklaracje wpłat, wszyscy dobrze wiemy jak z tym bywa. Nikt nie zagwarantuje, że wszyscy którzy się zobowiążą, będą partycypować w kosztach (przyczyn może być wiele).
Może znajdzie się jakiś wielbiciel rasy, lub inna "niedopsiona" ciotka, która zaopiekuje się sunią.
>Wandziu, przepraszam za tą osobistą "wycieczkę" na wątku, ale moim skromnym zdaniem, Twoja propozycja niewiele ma wspólnego ze zdrowym rozsądkiem...
Jeszcze raz przepraszam za śmiałość...

Posted

Wrzuciłam sunię na spanielowe.

Ona nie może trafić na łańcuch! :placz:

Mieszkała wcześniej w domu, czyli dom nie jest jej obcy.

Kurczę, DT byłby zbawieniem. :placz:

Na spanielowym mamy trochę kasy nazbieranej na spanielki w potrzebie, możemy zakupić karmę, itp.

Już nie wiem co robić, tyle tych spanieli... :placz:

Posted

Wczesniej pare stron deklarowalam 100zl miesiécznie. Bezterminowo oczywiscie. Moze warto by zmienic tytul ze potrzebne deklaracje na DT?

Bo ostatnie zdanie ze doswiadczone dt i pies z problemami- nie przyciága zbyt wielu chétnych :shake: