anciaahk Posted October 22, 2009 Posted October 22, 2009 Wanda ustaliła wizytę adopcyjną w Tychach, kciuki potrzebne:) Quote
lilk_a Posted October 22, 2009 Posted October 22, 2009 [FONT=Franklin Gothic Medium]zapraszamy na bazarek[/FONT] :loveu: http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=148690 Quote
Asia & Ginger Posted October 22, 2009 Posted October 22, 2009 anciaahk napisał(a):Wanda ustaliła wizytę adopcyjną w Tychach, kciuki potrzebne:) To zaciskam kciuki. :kciuki: :kciuki: Dzisiaj miałam jeszcze jeden telefon w sprawie Figi, z Częstochowy tym razem. Porozmawiałam chwilę z kobitką. Pani pytała jak Figa reaguje na petardy i wystrzały, bo kiedyś miała sunię, która bardzo się bała. Nie potrafiłam odpowiedzieć na te pytania, więc odesłałam do Wandy. ;) Quote
anciaahk Posted October 22, 2009 Posted October 22, 2009 Dzisiaj dostałam kilka maili w sprawie Figi, więc może to jedna z tych osób. Jeden był najciekawszy: "1. Broni zasobów ? (miska, zabawki, znalezione przedmioty podczas spaceru) 2. Jak zachowuje się w tłumie (gdzieś gdzie przebywa spora grupa nieznanych mu ludzi) ? 3. Jak reaguje na zbliżającą się burzę i deszcz? 4.Jak reaguje na napotkane nieznane mu osoby (gdziekolwiek) ? szczeka, jest agresywna, leci się przywitać ? 5.Jak reaguje na sąsiadów ? 6. Jak zachowuje się przy ulicy: kiedy dociera dźwięk samochodów i widzi poruszające się obiekty ? 7.. Czy zostaje sama w domu ? 8. Lubi jeździć samochodem ? Wsiądzie do komunikacji miejskiej: autobus, taxi ? 9. Jak reaguje na gości ?" :) Odpisałam po uzgodnieniu z Wandą. Ale może wypalą Tychy, Wanda jest pozytywnie nastawiona:) Quote
Nikita. Posted October 22, 2009 Posted October 22, 2009 Trzymam kciuki! Wszystko jedno który dom, oby był dobry! Quote
Asia & Ginger Posted October 22, 2009 Posted October 22, 2009 anciaahk napisał(a):Dzisiaj dostałam kilka maili w sprawie Figi, więc może to jedna z tych osób. Jeden był najciekawszy: "1. Broni zasobów ? (miska, zabawki, znalezione przedmioty podczas spaceru) 2. Jak zachowuje się w tłumie (gdzieś gdzie przebywa spora grupa nieznanych mu ludzi) ? 3. Jak reaguje na zbliżającą się burzę i deszcz? 4.Jak reaguje na napotkane nieznane mu osoby (gdziekolwiek) ? szczeka, jest agresywna, leci się przywitać ? 5.Jak reaguje na sąsiadów ? 6. Jak zachowuje się przy ulicy: kiedy dociera dźwięk samochodów i widzi poruszające się obiekty ? 7.. Czy zostaje sama w domu ? 8. Lubi jeździć samochodem ? Wsiądzie do komunikacji miejskiej: autobus, taxi ? 9. Jak reaguje na gości ?" :) Odpisałam po uzgodnieniu z Wandą. Ale może wypalą Tychy, Wanda jest pozytywnie nastawiona:) A to ta Pani z Częstochowy, mówiła właśnie, że maila napisała. :lol: Quote
anciaahk Posted October 22, 2009 Posted October 22, 2009 A to godzinkę temu dopiero odpisałam, bo dopiero dotarłam do domu. Quote
Asia & Ginger Posted October 22, 2009 Posted October 22, 2009 Dostałam przed chwilą takiego maila: "Witam, piszę w sprawie Figuni. Zachwyciła mnie sunia ale nie jestem pewna czy będę odpowiednim kandydatem na opiekuna dla psinki. Mieszkam w Krakowie, w niewielkim mieszkanku. Mam ukochanego pieska - Ebiego. Troszkę podobny do Figi, też mix spanielka. Jeździmy z nim codziennie do dużego parku, z dala od zabudowań i ulic, żeby się wybiegał. Zapewniam pieskowi 2 godziny dziennie biegania. Jednak obawiam się, że takie rozwiązanie może być dla suni niekomfortowe. Pisała też Pani, że Figusia dogaduje się z suczkami. Czyli pies jako towarzysz nie bardzo byłby tolerowany przez Figę? Wiem, że zupełnie nie spełniam podanych warunków ale postanowiłam jednak napisać. Bardzo mnie Figa ujęła. Pozdrawiam serdecznie. Marta" :cool3: Quote
emilia2280 Posted October 23, 2009 Posted October 23, 2009 No piéknie. Robi sié konkurencja domów nareszcie. Wybierajcie najlepszy. Quote
Asia & Ginger Posted October 24, 2009 Posted October 24, 2009 Wczoraj późnym wieczorem zadzwonił do mnie Pan (nie pamiętam już skąd) w sprawie Figuni. Szukał psiaka dla swoich rodziców, którym niedawno umarł piesek ze starości i są w ogromnej żałobie. Wysłał rodzicom kilka fotek Figi i od razu się w niej zakochali. Rodzice tego Pana mieszkają w domu z dużym ogrodem (2,5 tys. m. kw.). Wczoraj stwierdził, że już nie bedzie dzwonił do Wandy, bo jednak troche późno, ale miał to zrobić dzisiaj. ;) Quote
anciaahk Posted October 24, 2009 Posted October 24, 2009 No to mi się podoba, nareszcie jest tak jak być powinno i Figa jest rozchwytywana. Asiu a odpisałaś na maila? Quote
Asia & Ginger Posted October 24, 2009 Posted October 24, 2009 anciaahk napisał(a):No to mi się podoba, nareszcie jest tak jak być powinno i Figa jest rozchwytywana. Asiu a odpisałaś na maila? Oczywiście odpisałam. :p Dzisiaj znów dzwonił do mnie ten Pan co wczoraj i prosił o przekonanie Wandy, żeby oddała psiaka jego rodzicom, bo oni już się zakochali, dzwonili w jej sprawie, ale sunia już obiecana komu innemu. Zadzwoniłam więc do Wandy zapytać co i jak i dowiedziałam się, że sunia pojedzie do domku to Tych, domek już sprawdzony. :p Mimo wszystko pan ma jeszcze nadzieję, że coś nie wyjdzie i sunia jednak trafi do jego rodziców. :evil_lol: A jak nie ona, to na pewno wezmą innego psiaka, bo to wielcy psiarze, mają wspaniałe warunki i bardzo brakuje im teraz pieska. Quote
anciaahk Posted October 24, 2009 Posted October 24, 2009 O kurcze, to się narobiło :). Czyli był wybór między domem a blokiem? No ale skoro Wanda zdecydowała, to chyba nie ma co roztrząsać??? Najważniejsze, że Figa znalazła dom. Quote
Asia & Ginger Posted October 24, 2009 Posted October 24, 2009 anciaahk napisał(a):O kurcze, to się narobiło :). Czyli był wybór między domem a blokiem? No ale skoro Wanda zdecydowała, to chyba nie ma co roztrząsać??? Najważniejsze, że Figa znalazła dom. No jasne, domek został sprawdzony przez kompetentną osobę, Wanda niejednokrotnie rozmawiała z Panią z Tych i podjęła decyzję zanim ten Pan zadzwonił. Niestety spóźnił się, ale wierzę, że i u jego rodziców Figuni było by jak w niebie. Ale dzięki temu inny psiaczek jeszcze zyska domek, bo oni bez psa żyć nie potrafią. :p Quote
enia Posted October 25, 2009 Posted October 25, 2009 Asia & Ginger napisał(a):No jasne, domek został sprawdzony przez kompetentną osobę, Wanda niejednokrotnie rozmawiała z Panią z Tych i podjęła decyzję zanim ten Pan zadzwonił. Niestety spóźnił się, ale wierzę, że i u jego rodziców Figuni było by jak w niebie. Ale dzięki temu inny psiaczek jeszcze zyska domek, bo oni bez psa żyć nie potrafią. :p To się porobiło:loveu: skąd ten pan jest? może warto dac komuś z dogo jego numer i rzeczywiście psiak jakiś dom znajdzie...... Quote
Asia & Ginger Posted October 25, 2009 Posted October 25, 2009 enia napisał(a):To się porobiło:loveu: skąd ten pan jest? może warto dac komuś z dogo jego numer i rzeczywiście psiak jakiś dom znajdzie...... Pan z Warszawy, rodzice też mieszkają gdzieś niedaleko. Ja już mam nawet kandydatkę dla niego, kandydata też, chociaż oni wolą teraz sunię, bo zawsze mieli pieski. Trzymać kciuki, żeby mój plan się powiódł! :cool3: Quote
emilia2280 Posted October 25, 2009 Posted October 25, 2009 Asia & Ginger napisał(a):No jasne, domek został sprawdzony przez kompetentną osobę, Wanda niejednokrotnie rozmawiała z Panią z Tych i podjęła decyzję zanim ten Pan zadzwonił. Niestety spóźnił się, ale wierzę, że i u jego rodziców Figuni było by jak w niebie. Ale dzięki temu inny psiaczek jeszcze zyska domek, bo oni bez psa żyć nie potrafią. :p Asiu, a któego biedaka im zaproponowalas? Wiem ze kazdy zasluguje, ale tak mi smutno czytac Snoopika bez oczka co wyje wspinajác sié po kracie :placz: http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=147639 Quote
anciaahk Posted October 25, 2009 Posted October 25, 2009 Asiu, trzymamy kciuki, niech kolejna bida znajdzie tak wspaniały dom. I cieszymy się bardzo ze szczęścia Figi :jupi:, wiem właśnie, że dom sprawdzany był przez surową w tej kwestii osobę:) Ciekawe jak Figa zniesie rozstanie z Wandą, też już na pewno się przyzwyczaiła. Figa, dużo szczęścia!!! Za październik jednak wpłaty musimy dokonać, kto tego jeszcze nie zrobił, proszę o wpłatę dla Wandy. Quote
Asia & Ginger Posted October 25, 2009 Posted October 25, 2009 emilia2280 napisał(a):Asiu, a któego biedaka im zaproponowalas? Wiem ze kazdy zasluguje, ale tak mi smutno czytac Snoopika bez oczka co wyje wspinajác sié po kracie :placz: http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=147639 Zaproponowałam im tą spanielkę niebiesko-srebrną z Warszawy, która się znudziła. Sunia ma krótkie włosy, więc by się zbytnio nie kołtuniła, a na tym im zależy. Niestety sunia ma już 9 lat, syn tych ludzi powiedział, że to niestety za dużo, nie chciałby, żeby za 4 lata rodzice znów musieli przeżywać to co teraz po śmierci psiaka. Mama tego Pana wylądowała w szpitalu z podejrzeniem zawału, tak bardzo to przeżyła. Pan miał przejrzeć jeszcze inne moje aukcje, Snoopek też tam jest. ;) anciaahk napisał(a):Asiu, trzymamy kciuki, niech kolejna bida znajdzie tak wspaniały dom. I cieszymy się bardzo ze szczęścia Figi :jupi:, wiem właśnie, że dom sprawdzany był przez surową w tej kwestii osobę:) Ciekawe jak Figa zniesie rozstanie z Wandą, też już na pewno się przyzwyczaiła. Figa, dużo szczęścia!!! Za październik jednak wpłaty musimy dokonać, kto tego jeszcze nie zrobił, proszę o wpłatę dla Wandy. Oczywiście, że trzeba zapłacić za październik, tylko do tego banku jakoś tak dalekooo. ;) Quote
Asiaczek Posted October 26, 2009 Posted October 26, 2009 Hohoho, bitwa o Figunię, nonono... Powoli finalizujecie sprawę adopcji Figi, super!:lol: Pzdr. Quote
wanda szostek Posted October 27, 2009 Author Posted October 27, 2009 Najpierw wklejam to co nie udało mi się wkleić jak byłam w tydzień temu w środę anciaahk napisał(a):Jestem ciekawa jak efekt narad nad Figą - mamy chyba 3 zastanawiających się - studentkę, emerytkę i rodzinę, która naprawia ogrodzenie. A Figa nadal u Wandy:-(. JEST TYLKO JEDNA OSOBA ZAINTERESOWANA FIGĄ TO PANI NA EMERYTURZE. POZOSTAŁE TELEFONY ZAWSZE KOŃCZĄ SIĘ TYM, ŻE SPRAWĘ PRZEMYŚLĄ I CISZA. MOŻLIWE, ŻE W TYM TYGODNIU JESZCZE BĘDZIE WIZYTA U PANI. BRAK WPŁAT NA DZIEŃ DZISIEJSZY [FONT=Verdana]anciaahk: 50zl/ m-c [/FONT] [FONT=Verdana]Andzia ze spanieli 10zł/m-c [/FONT][FONT=Arial, sans-serif]LIPIEC + SIERPIEŃ + WRZESIEŃ +PAŹDZIERNIK[/FONT] [FONT=Verdana]Asia & Ginger 20 zł/m-c PAŹDZIERNIK[/FONT] [FONT=Arial, sans-serif]Bjuta 10 zł/m-c [/FONT] [FONT=Verdana]emilia2280: 100zl/m-c enia 20 zł/m-c WRZESIEŃ + PAŹDZIERNIK[/FONT] [FONT=Verdana]Estera 20zł/m-c SIERPIEŃ + WRZESIEŃ + PAŹDZIERNIK [/FONT] [FONT=Arial, sans-serif]Ewa 36 20 zł/m-c LIPIEC + SIERPIEŃ + WRZESIEŃ + PAŹDZIERNIK[/FONT] [FONT=Verdana]EVE ze spanieli 10zł/m-c [/FONT] [FONT=Verdana]fresca 10 zł/m-c [/FONT][SIZE=2]SIERPIEŃ + WRZESIEŃ + PAŹDZIERNIK [FONT=Verdana]mestudio 10 zł/m-c WRZESIEŃ + PAŹDZIERNIK[/FONT] [FONT=Verdana]Nikita 20 zł/m-c[/FONT] [SIZE=2]PAŹDZIERNIK [FONT=Verdana] Wiki-2006 ze spanielowego 20 zł/m-c [/FONT] [FONT=Arial, sans-serif]Estera poinformowała mnie, ze wyrówna wpłaty w późniejszym terminie. [/FONT] Quote
wanda szostek Posted October 27, 2009 Author Posted October 27, 2009 Od tej środy spore zainteresowanie Figą. Kilka zgłoszeń nawet z Siedlec. Szkoda, że tak późno, kiedy już dom został sprawdzony i decyzja podjęta. Wolałabym ją mieć bliżej i na oku. Pani w sprawie Figi utrzymuje ze mną już dłuższy czas kontakt zarówno telefoniczny jak i poprzez Skype. Ponieważ już nie pracuje cały czas jest w domu i Figa nie będzie sama siedziała. W razie potrzeby np. choroby opiekę nad Figą przejmie córka, która mieszka blisko i wyraziła na to swoją zgodę. Problemem jest transport (400km w jedną stronę) ale myślę, że coś się uda zorganizować. Cieszę się bo wszystko wskazuje na to, że suni będzie tam dobrze a ja będę mogła mieć ciągłe informacje o niej i podglądać ją chociaż przez kamerkę. Uważam też, że jeżeli decyzja została podjęta nie można jej zmieniać i robić ludziom zawodu. Byłoby to brakiem odpowiedzialności i podważyło by zaufanie do mojej osoby. Quote
emilia2280 Posted October 27, 2009 Posted October 27, 2009 Wspaniale. Wando, przypomnij proszé tylko gdzie figa jedzie (miasto). Na transport na pewno uzbieramy, albo znajdziemy láczony, jesli trasa jest popularna. W kwestii tych telefonów o Figé teraz, Sedlce chociazby- jestes w stanie zaproponowac ludziom inná spanielké/spaniela? Jesli sié zgodzá, moze przekazalabys telefon do Asi (jesli sié podejmie, ale jestem pewna ze tak :loveu:). Edit: Doczytalam ze Tychy. Juz lecé na mapé. Quote
wanda szostek Posted October 27, 2009 Author Posted October 27, 2009 Wklejam treść punktów z umowy adopcyjnej dla Figi. Jeżeli któraś z Was uważa , że coś tam jeszcze powinno się znaleźć lub coś wykreślić to czekam, bo jestem w trakcie jej przygotowania. [FONT=Times New Roman, serif]Ja Adoptujący zobowiązuję się: [/FONT] [FONT=Times New Roman, serif]do otoczenia psa rzetelną opieką, najlepszą, jaką będę w stanie mu zapewnić, oraz do odpowiedzialnego postępowania względem niego, w tym:[/FONT] [FONT=Times New Roman, serif]1. Jeśli pies ucieknie, zobowiązuję się powiadomić osobę wydającą psa, jak też podjąć wszelkie możliwe kroki zmierzające do odnalezienia go. 2. Jeśli z jakiegokolwiek powodu zrezygnuję z posiadania psa, odwiozę go do Właściciela lub zapewnię opiekę nowego, troskliwego i odpowiedzialnego opiekuna ( który zostanie pozytywnie zweryfikowany przez Właściciela psa) [/FONT] [FONT=Times New Roman, serif]3. Pies będzie miał obrożę z telefonem i/lub adresem.(adresówkę). Dobrze gdyby był też zaczipowany. 4. Pies będzie pod opieką weterynaryjną, będzie regularnie szczepiony i odrobaczany, a w razie choroby leczony z należytą troską. 5. Pies nie będzie trzymany na łańcuchu, nie będzie miał kopiowanych uszu ani ogona (chyba, że względy zdrowotne będą tego bezwzględnie wymagały), ani nie będzie traktowany niezgodnie z Ustawą o ochronie zwierząt. 6. Pies nie zostanie sprzedany. Przygarniam go z potrzeby serca, a nie dla zysku. 7. Pies nie jest przeznaczony do rozrodu - zostanie poddany zabiegowi kastracji/sterylizacji (chyba, że wcześniej został już wykastrowany/wysterylizowany).[/FONT] [FONT=Times New Roman, serif]8. Jednocześnie Właściciel psa prosi o przekazywanie mu przez Adoptującego informacji o psie, zdjęć, zwłaszcza w okresie aklimatyzacji, droga najbardziej dogodną dla Adoptującego (poczta elektroniczna/telefon/list) – szczególnie o ewentualnych problemach z ich przystosowaniem w nowym miejscu.[/FONT] [FONT=Times New Roman, serif]Jeżeli wystąpiłyby takie problemy z adaptacją psa, lub z innych względów nie byłby możliwy jego dalszy pobyt w domu Adoptującego, Właściciel psa zastrzega sobie prawo pierwszeństwa - przyjęcia psa z powrotem do siebie na takich samych warunkach (nieodpłatność) na jakich nastąpiła adopcja lub weryfikacji kolejnego Adoptującego, do którego pies miałby trafić.[/FONT] [FONT=Times New Roman, serif]9. Pod żadnym warunkiem Adoptującemu nie wolno porzucić psa, źle traktować psa, oddać lub odsprzedać do sklepów zoologicznych, schronisk dla zwierząt lub laboratoriów badawczych. [/FONT] [FONT=Times New Roman, serif]10. W razie śmierci, zaginięcia lub poważnej choroby/urazu psa, Adoptujący powiadomi Właściciela o zaistniałym zdarzeniu jak najszybciej. A Właściciel ze swojej strony zapewnia Adoptującego, ze poinformuje go o zmianie numeru tel lub adresu tak aby osoba Adoptująca psa miała zawsze aktualne dane w razie potrzeby skontaktowania się. [/FONT] [FONT=Times New Roman, serif]11. . Umowa adopcyjna psa została sporządzona w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach – po jednym dla Właściciela i Adoptującego.[/FONT] [FONT=Times New Roman, serif]Uwagi, zalecenia: W ramach umowy słownej ustalono,że pies będzie na stałe mieszkać w domu. Podczas spacerów osoba Adoptująca zobowiązała się do zapewnienia bezpieczeństwa psu:[/FONT] [FONT=Times New Roman, serif]Pies będzie wyprowadzany na smyczy pięciometrowej typu Flexi (koniecznie taśmie) na minimum 20 kg. [/FONT] [FONT=Times New Roman, serif]Nie będzie pozostawiany sam (bez opieki) uczepiony np pod sklepem[/FONT] [FONT=Times New Roman, serif]Przy przechodzeniu przez jezdnię smycz będzie skrócona i zabezpieczona tak, aby pies szedł przy nodze prowadzącego. [/FONT] [FONT=Times New Roman, serif]Pies będzie systematycznie zabezpieczany przeciw kleszczom............................................. .................................................. .............................................................[/FONT] [FONT=Times New Roman, serif]................................................. .............................................................. .......................................................[/FONT] [FONT=Times New Roman, serif].................................................. .................................................. .......................................................[/FONT] [FONT=Times New Roman, serif]....................................................................... ......................................................................................[/FONT] [FONT=Times New Roman, serif]WŁAŚCICIEL PSA ZASTRZEGA SOBIE PRAWO KONTROLI WARUNKÓW W JAKICH BYTUJE ADOPTOWANE ZWIERZĘ ORAZ ODEBRANIA PSA W PRZYPADKU NARUSZENIA USTAWY O OCHRONIE ZWIERZĄT.[/FONT] [FONT=Times New Roman, serif]W razie złego traktowania zwierzęcia grozi mi odpowiedzialność karna na podstawie Ustawy o Ochronie Zwierząt z dnia 21 sierpnia 1997r. a umowa ulega rozwiązaniu.[/FONT] Quote
emilia2280 Posted October 27, 2009 Posted October 27, 2009 Wow. Surowe warunki- podoba mi sié :diabloti: Ale ja sie na adopcjach nie znam wcale. Dziewczyny, jest wszystko zawarte, co powinno byc w takiej umowie? Aa, to jest 400km w jedná stroná, czyli 800km z drogá powrotná :crazyeye: Nie mam pojécia ile to moze wyjsc nawet po kosztach. Narazie dam 100zl na poczet transportu. Moze sie uda kogos do láczonego dokoptowac? No i transport po kosztach znalezc. Quote
Recommended Posts