Helga&Ares Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 Sunia bardzo potrzebuje tymczasu, ale musi to być doświadczony domek, bo może sobie z nią nie poradzić. A z tym może być ciężko.. Przed tym pieskiem masa pracy. Trzymam kciuki. Quote
wanda szostek Posted March 13, 2009 Author Posted March 13, 2009 [quote name='Goś']Wstawiam sobie banerek...chociaż tyle mogę zrobić :-( I proszę Was gorąco zajrzyjcie też tu, bo zaczynam wierzyć, że ten pies jest niewidzialny: http://www.dogomania.pl/forum/f28/zgorzelec-czy-naprawde-nie-mozesz-mi-pomoc-piekny-spaniel-blaga-o-dt-ds-133413/ Ja wiem, że to jeden z tych "beznadziejnych przypadków", ale przecież go tak nie zostawimy! :placz: Prawda? Przepraszam za wcięcie się w wątek... Dziękuje za wstawienie banerka. Na wątek zajrzę i chociaż podniosę . Quote
anciaahk Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 Coś nowego w sprawie tymczasu? Wando dalej deklarujesz chęć wzięcia do siebie spanielki na tymczas? Quote
gallegro Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 >Anciaahk, nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale zadając podobne pytania, poniekąd stawiasz Wandzię pod ścianą... Czyżbym nie dość jasno nakreślił jej "moce przerobowe" w charakterze DT :roll:. I nie kasa jest tutaj jedynym wyznacznikiem, choć z pewnością ma niebagatelne znaczenie. Dlatego też proponuję skupić się na szukaniu innego DT, a najlepiej odpowiedniego DS. Znam Wandę i Jej aktualne możliwości nieco lepiej niż inni dogomaniacy, dlatego pozwalam sobie na podobne uwagi. Wiem również, że jeśli nie będzie wyjścia i tak zdecyduje się na ten krok... Cała Wandzia :shake:. Quote
anciaahk Posted March 13, 2009 Posted March 13, 2009 Nie to było moim celem:shake:, bardziej orientacja w jakim miejscu jesteśmy. Ilość zadeklarowanych wpłat na dzisiaj to chyba kwota 150 zł/m-c, więc i tak niewystarczająca np. na opłacanie hoteliku, tylko i ewentualnie właśnie dt. Z ds chyba nie jest prosta sprawa, bo musiałby być doświadczony, a ciężko znaleźć kogoś nie zapsionego. Jeśli Wanda nie może, niech tego nie robi, przecież każdy z nas ma swoje ograniczenia i nikt nie wymaga, by pomagać ponad siły.:shake: Quote
gallegro Posted March 14, 2009 Posted March 14, 2009 "Problem" z Wandzią polega na tym, że nie potrafi odmówić nawet wtedy, kiedy powinna... Patrząc na to z boku można by odnieść wrażenie, że to ja podejmuję za nią decyzję :oops:. Uwierzcie mi, nie przychodzi mi to z łatwością... Co prawda, o swoich potencjalnych planach odnośnie suni, Wandzia wspomniała mi tuż po wizycie. Jednak od tamtej pory wiele się zmieniło. Dajtusia miała cień szansy na DS, a o powrocie Agusi z nieudanej adopcji, nie było jeszcze mowy... Quote
anciaahk Posted March 14, 2009 Posted March 14, 2009 [quote name='gallegro']"Problem" z Wandzią polega na tym, że nie potrafi odmówić nawet wtedy, kiedy powinna... Patrząc na to z boku można by odnieść wrażenie, że to ja podejmuję za nią decyzję :oops:. Uwierzcie mi, nie przychodzi mi to z łatwością... Co prawda, o swoich potencjalnych planach odnośnie suni, Wandzia wspomniała mi tuż po wizycie. Jednak od tamtej pory wiele się zmieniło. Dajtusia miała cień szansy na DS, a o powrocie Agusi z nieudanej adopcji, nie było jeszcze mowy... Czasem tak właśnie trzeba. Niestety narazie nie ma cienia szansy na inny domek dla spanielki, a ja nawet nie wiem, gdzie jeszcze można uderzyć.:shake: Quote
Goś Posted March 14, 2009 Posted March 14, 2009 Podnoszę bidulkę! A, przepraszam za to pytanie, ale już zupełnie się zamotałam, czy sunia ma zrobione allegro? Bo jak potrzeba, to mogę zrobić Quote
anciaahk Posted March 14, 2009 Posted March 14, 2009 Nie ma allegro, ponieważ jak dobrze zrozumiałam, nie nadaje się do normalnej adopcji tylko do doświadczonego dt lub ds. Quote
Goś Posted March 14, 2009 Posted March 14, 2009 Ale możnaby takiego DT też poszukać przez ogłoszenia... W sumie przecież to nie jest żaden morderca, tylko piesek, który musi się nauczyć żyć w domu... Tyle, że niewiele wiadomo o jej charakterze, ale na zdjęciach wygląda na pozytywnego, pełnego energii psiaka. A co do tych pogłosek, że gryzie...naprawdę wiele psów da się sprookować do pokazania zębów,a to wcale nie znaczy, że są trudne. Mam nadzieję, że największym problemem okaże się załatwianie w domu ;) Ale nie mi decydować. Niech powie osoba zajmująca sie tą sprawą. Jakby co, to ja jestem do dyspozycji :) Quote
anciaahk Posted March 14, 2009 Posted March 14, 2009 Goś jestem tego samego zdania. Dzisiaj nawet mój łagodny psiak - sprowokowany - kłapnął zębami. Jeśli jest źle traktowany i trzymany w oborze, to chyba nic dziwnego, że nie zachowuje się do końca normalnie. Quote
Goś Posted March 14, 2009 Posted March 14, 2009 No dokładnie... Dlatego ja bym się tam specjalnie tym gadaniem l"udzi", którzy trzymali malutką w oborze (uuuu i już mi ciśnienie skoczyło na samą myśl o nich :angryy:) , nie sugerowała. A wiadomo, że ewentualnym chętnym, oferującym DT, wszystko się dokładnie powie już na wstępie... Dlatego wydaje mi się, że warto ogłaszać Quote
anciaahk Posted March 15, 2009 Posted March 15, 2009 W takim razie czekamy tylko na akcept Wandy. Quote
gameta Posted March 15, 2009 Posted March 15, 2009 Zaglądam i pamiętam. Czy ja dobrze rozumiem, że chcecie ogłaszać niesprawdzonego psa z problemami na DS ?? Czy mało spanieli poszło za TM bo pogryzły właściciela pierwszego, drugiego ? Lub ciągle wracały do schronu? A tu ? Dokąd wróci ? Macie świadomość, że zabranie jej z tej obory jest ostateczne i ona tam nie będzie mogła już nigdy wrócić ? To co jak się nie uda DS to od razu TM ? Ja uważam, że niezbędny jest DT - żeby zobaczyć jak z nią naprawdę jest, bo gdybanie i "być może" to ciut za mało, żeby decydować o jej życiu... Quote
anciaahk Posted March 15, 2009 Posted March 15, 2009 Gameto, my nic nie chcemy, zastanawiamy się wspólnie jak pomóc suni. Jeśli dogo to za mało by dotrzeć do potencjalnego dt lub ds, to stąd pomysł o ogłoszeniach. Nikt nie dałby przecież pieska do domu, który szuka psiaka do towarzystwa, tylko do domu z doświadczeniem - być może poprzez ogłoszenia znalazłby się doświadczony miłośnik spanieli, który chciałby pomóc. Najlepszym pomysłem byłby dt lub doświadczony hotelik, ale nie ma ani chętnych na dt ani sponsorów na hotelik. Ogłoszenia często też są drogą do tego, by znaleźć osoby, które chcą finansowo wesprzeć psiaka. Najgorsze jest to - masz rację i też o tym myślałam, że psiak po nieudanej adopcji nie ma dokąd wrócić, ale wtedy też przecież można szukać rozwiązania, a nie TM? Sama nie wiem, ale sytuacja jest rzeczywiście beznadziejna:-(. Jednak czy lepsze jest zostawienie pieska na łańcuchu lub w oborze? :shake: Quote
gameta Posted March 15, 2009 Posted March 15, 2009 anciaahk, eh, sama nie wiem :shake: Jest ciężko, nawet bardzo. Mam wrażenie, że wciąż jest tu na wątku za mało dogomaniaków :-( Nie wiem, czy przez ogłoszenia można znaleść doświadczony DT... Ci, którzy mają "pojęcie o okręcie" siedzą tu, na dogo... Kończą mi się pomysły do kogo "uderzyć"... W tym składzie nie damy rady :placz: Quote
anciaahk Posted March 15, 2009 Posted March 15, 2009 Wszyscy zaprzyjaźnieni z dogo są pewnie zapsieni na maksa. Jeśli ktoś może pomóc, to też finansowo wspiera różne inne psiaki i wiadomo, że nie pomoże każdemu. Mało nas, a psich nieszczęść niestety nie ubywa.:-( Quote
Goś Posted March 15, 2009 Posted March 15, 2009 Widzisz ja też trafiłam na dogomanię, właśnie przez allegro, gdzie wyszukałam psiaka w potrzebie, który mnie chwycił za serce. A jako,że był to psiak,mający swój watek na dogomanii, to stałam się dogomaniaczką ;) Pamiętaj, że jednak nie wszyscy zapsieni ludzie siedzą na dogo... Przecież wiadomo, że z taką osobą będzie się rozmawiać, dokładnie opisze się sytuację, popyta, uprzedzi i zadecyduje...Jednak zwyczajnie to zwiększa jej szansę i tyle. Szanse na DT, bo tego chcemy szukać przez allegro... A nuż się zdarzy, że DT zmieni się z czasem w DS, bo tak też bywa... Ale mówię - nie mi decydować Quote
wanda szostek Posted March 15, 2009 Author Posted March 15, 2009 Nie wiem dziewczyny co Wam odpowiedzieć. Szkoda by mi było zmarnować suni. ŻADNA UMOWA I NIC NIE ZABEZPIECZY PSA. Ile psów zniknęło z Dogo i słuch o nich zaginął, ile odnaleziono w innych schroniskach, ile odeszło nagle i z nieznanej przyczyny. Jak człowiek pobędzie jakiś czas na Dogo i tak co i raz słyszy o takiej lub innej historii, zaczyna widzieć wszędzie niebezpieczeństwo. Sama ciągle o niej myślę i głowie się co zrobić. Jest ona dużą niewiadomą Jak już się ja z obory zabierze to odwrotu nie ma Jak oddam ją gdzieś dalej to mogłabym sobie powiedzieć , że zrobiłam co mogłam i pomogłam na ile mogłam i być z siebie zadowoloną . To ktoś inny już jak się nie sprawdzi będzie miał ją na sumieniu. Ale ja znam siebie i wiem, że to mnie zjedzą wyrzuty sumienia. A jak ją wezmę do siebie i sobie nie poradzę i zostanę w sytuacji bez wyjścia, kto mi wtedy pomoże? Wziąć jeszcze jednego psa. Już oprócz swoich, trzy mam na darmowym wikcie a portfel coraz chudszy bo ceny rosną. Nic Wam nie odpowiem, bo jestem w impasie i nie wiem co zrobić, żeby okazało się dobrem. Quote
anciaahk Posted March 15, 2009 Posted March 15, 2009 Wando, ale to by oznaczało, że nikomu nie można oddać suni, bo każdy jest potencjalnym niebezpieczeństwem. Patowa sytuacja. :-( Quote
wanda szostek Posted March 15, 2009 Author Posted March 15, 2009 anciaahk napisał(a):Wando, ale to by oznaczało, że nikomu nie można oddać suni, bo każdy jest potencjalnym niebezpieczeństwem. Patowa sytuacja. :-( Masz rację. Ostatnio co weszłam na wątek to afera a dobiła mnie sprawa buldożka francuskiego adoptowanego przez dogomaniaczkę która stwierdziła, że go u spała. Całe zamieszanie bo piesek był zdrowy i nie wiadomo co się z nim stało. Jestem w dole i trzeba trochę czasu abym to przetrawiła Quote
anciaahk Posted March 15, 2009 Posted March 15, 2009 Spokojnie Wando, pośpiech jest zawsze złym doradcą. A z tego co czytam na dogo to widzę, że masz wielkie serce dla zwierząt i wiem, że jakąkolwiek decyzję podejmiesz, będzie dobra. I na pewno wszyscy się tu do niej dostosujemy. Quote
wanda szostek Posted March 15, 2009 Author Posted March 15, 2009 Franca81 napisał(a):podniesc tylko moge......... :shake: To bardzo ważne i bardzo dziękuję Quote
Recommended Posts