kia Posted November 26, 2004 Posted November 26, 2004 z tego co wiem to nie ma zadnego terminu w ktorym trzeba to wyslac. NAjlepiej bedzie jak napiszesz maila na adres : lkf@open.lv pozdrawiam serdecznie Krzysiek Quote
kia Posted November 26, 2004 Posted November 26, 2004 upsssss........tylko ze Wilno to jest na Litwie a nie na Łotwie.... a ja pisalem o Łotwie i Estonii ;-) pozdrawiam Krzysiek Quote
Zeliika Posted November 26, 2004 Posted November 26, 2004 Wytlumaczcie mi prosze, dobrzy ludzie, jak krowie na miedzy, jakie warunki trzeba spelnic, by uzyskac tytul MlCh innych krajow (np. Litwy). Czy obowiazuja te same przepisy, co w Polsce - zwyciestwo klasy mlodziezy z oc dosk na 1 miedzynarodowej i 2 krajowych wystawach od 3 roznych sedziow? Quote
Agasia Posted November 26, 2004 Posted November 26, 2004 upsssss........tylko ze Wilno to jest na Litwie a nie na Łotwie....a ja pisalem o Łotwie i Estonii ;-) pozdrawiam Krzysiek No wlasnie cos mi tu nie pasowalo ;) Czyli jak to jest z Ch.Litwy? Zeliika - mysle ze podobne sa warunki, ale moze nie takie same... :) Niech ktos powie dokladniej ;) Quote
gwiezdny-wyslannik Posted November 26, 2004 Author Posted November 26, 2004 Championat Litwy: 4 x CAC i odstęp czasu: jeden rok. Championy Rosji "potrzebują" tylko jednego CAC. Quote
Zeliika Posted November 26, 2004 Posted November 26, 2004 Gwiezdny Wyslanniku, a moze masz jeszcze info o Ml Ch? Jesli tak, to napisz prosze. Quote
gwiezdny-wyslannik Posted November 26, 2004 Author Posted November 26, 2004 Niestety o Mł.Ch. nie mam, ale postaram się poszukać. Quote
Zeliika Posted November 26, 2004 Posted November 26, 2004 Z gory dziekuje, mam nadzieje, ze nie sprawie klopotu. Quote
gwiezdny-wyslannik Posted November 26, 2004 Author Posted November 26, 2004 Żadem kłopot. Zabieram się za szukanie. Quote
Agasia Posted November 26, 2004 Posted November 26, 2004 Ah gwiezdny wyslanniku jaki ty pomocny i zyczliwy 8) No to troche ciezko z tym ch.lv :/ Ale dla chcacego nic trudnego 8) Moze kiedys sie uda :) A przy okazji - jakie sa warunki championatu slowacji i czech :)? Quote
gwiezdny-wyslannik Posted November 26, 2004 Author Posted November 26, 2004 Teraz właśnie tak szukam i szukam, ale nic nie moge znaleźć. Championat czech: Wnioski CAC musza być zdobyte w co najmniej dwóch sezonach wystawowych /jeden sezon wystawowy = rok kalendarzowy/ od co najmniej dwóch sędziów. Bardzo ważne są oryginały CAC /sama karta oceny niewielkie ma tu znaczenie/. Praktyczna uwaga: na CAC MUSI być pieczątka organizatora, numer katalogowy i numer rej. CAC - samego kartonika. Bez tego CAC jest nic nie wart. Wysyłamy oryginały CAC + podanie + ksero rodowodu, nie zaszkodzą i ksera kart ocen. Opłata za championat - 20 € . Rasy użytkowe /te które do interchampiona maja wymagany dyplom pracy/: potrzeba 2 x CAC / przynajmniej jeden musi być z klasy użytkowej/, z czego jeden musi być przyznany na wystawie międzynarodowej. Drugi wniosek CAC może być zdobyty na wystawie krajowej, klubowej lub specjalistycznej. Warunkiem przyznania championatu jest dyplom pracy. Pozostałe rasy: 4 x CAC, z czego co najmniej dwa razy z międzynarodowej wystawy, pozostałe z krajowych, specjalistycznych lub klubowej. Res. CAC może przejść w CAC jeżeli pies/suka, który otrzymał CAC jest już Championem Czech. Jednak by Res. CAC przeszedł w pełny CAC właściciel sam musi o to wystąpić do Zarządu Głównego /CMKU/. Można to zrobić razem z wnioskiem o championat. W Czechach istnieje jeszcze tytuł Champion klubu, który zdobywa sie na tzw. celostatnych i oblastnych wystawach, gdzie zbiera się tytuły "Vitez Tridy" /zwyc. klasy/. Są to wystawy organizowane przez inne kluby i organizacje współpracujące z CMKU. Na tych wystawach nie przyznają CAC. Na wystawie "Champion Championów" zwycięzcę wybiera publiczność!!! Jednak, by w niej móc startować trzeba wcześniej z całego sezonu wystawowego zbierać punkty i ... jeszcze sie zakwalifikować. Podobnie jest w Austrii i Finlandii. Championat Słowacji: Uzyskanie czterech wniosków CAC (w tym co najmniej jednego na wystawie międzynarodowej) w dwóch różnych sezonach wystawowych. Wnioski muszą być przyznane przez minimum dwóch różnych sędziów. Zdobycie trzech wniosków res CAC jest tożsame ze zdobyciem jednego wniosku CAC. Zdobycie trzech wniosków res CAC na wystawach miedzynarodowych jest tożsame ze zdobyciem jednego wniosku CAC na wystawie międzynarodowej. Tylko jeden z czterech wymaganych do uzyskania championatu wniosków CAC może być zastąpiony przez 3 wnioski res CAC. . Psy ras użytkowych (wg. ustaleń FCI) ze zdanym egzaminem użytkowości kwalifikującym je do klasy użytkowej, mogą zdobyć tytuł Champion Słowacji także w alternatywny sposób, uzyskując dwa wnioski CAC w dwóch różnych sezonach wystawowych od dwóch różnych sędziów, w tym minimum jeden na wystawie międzynarodowej. Quote
carotina Posted November 26, 2004 Posted November 26, 2004 Championat Litwy:4 x CAC i odstęp czasu: jeden rok. Championy Rosji "potrzebują" tylko jednego CAC. hmmm.... czyli wniosek z tego taki, że najpierw jedziemy do Rosji, robimy championa (tam dla ch.pl. wystarczy jeden wniosek), a potem jedziemy już jako champion 8) na Litwe, zdobywamy jeden cac mamy championa Litwy :wink: łatwo napisać, no nie...??? 8) :wink: 8) Quote
gwiezdny-wyslannik Posted November 26, 2004 Author Posted November 26, 2004 No, łatwo napisac, a czy tak łatwo to zrobić...? 8) My jedziemy do Trencina, potem do Wilna x 2 a potem do Rosji, troche nie po kolei ale jedziemy :) Quote
kadziumia Posted November 26, 2004 Posted November 26, 2004 Niestety CAROTINA muszę Ciebie zmartwić, że z tym Ch.Rus, uprawniającym do Ch.Lt, wyrażenie jest nieprecyzyjne. Dotyczy ono bowiem tak naprawdę psów zatejestrowanych w Rosjii. My nie mamy podpisanej umowy z Litwą, zatem 4 przez rok i 1 dzień, albo bodajże 5 z samych krajówek w tym samym okresie czasu, ale musiałabym jeszcze sprawdzic ;). Quote
carotina Posted November 26, 2004 Posted November 26, 2004 Niestety CAROTINA muszę Ciebie zmartwić, że z tym Ch.Rus, uprawniającym do Ch.Lt, wyrażenie jest nieprecyzyjne. Dotyczy ono bowiem tak naprawdę psów zatejestrowanych w Rosjii. My nie mamy podpisanej umowy z Litwą, zatem 4 przez rok i 1 dzień, albo bodajże 5 z samych krajówek w tym samym okresie czasu, ale musiałabym jeszcze sprawdzic ;). buuu... :roll: no to się trzeba najeździć :wink: 8) :) Quote
gwiezdny-wyslannik Posted November 26, 2004 Author Posted November 26, 2004 No trzeba, ale potem większa będzie satysfakcja z championatu. Quote
Agasia Posted November 26, 2004 Posted November 26, 2004 E tam ja sie narazie chce zabrac za ch. slowacji ;) Bo niestety moj pies niby gonczy, ale konkursow z nim nie zrobie :-? Nie ma byka :) :-? A w jakich ejszcze krajach uzytek nie jest do championatu potrzebny? 8) Quote
gwiezdny-wyslannik Posted November 26, 2004 Author Posted November 26, 2004 No raz się zyje kochanie! :D Ale krótko tak zyc? Nie szkoda??? :) Quote
gwiezdny-wyslannik Posted November 26, 2004 Author Posted November 26, 2004 Przepraszam to nie tu miało być :P Quote
carotina Posted November 26, 2004 Posted November 26, 2004 No trzeba, ale potem większa będzie satysfakcja z championatu. no bęzie, będzie :P w sumie z jednej strony fajnie, bo ja na wystawki lubie sobie pojeździć :wink: Quote
gwiezdny-wyslannik Posted November 26, 2004 Author Posted November 26, 2004 No ja tez lubie to moze się gdzieś spotkamy :P Quote
Agasia Posted November 26, 2004 Posted November 26, 2004 A kto nie lubi ;) Carotina - moze nie do tematu, ale juz dawno sie chcialam spytac i zawsze mi ucieka - bede mogla na jakiejs wystawie na MP pojsc z twoim psiakiem ;)? Quote
carotina Posted November 26, 2004 Posted November 26, 2004 No ja tez lubie to moze się gdzieś spotkamy :P pewnie, że się spotkamy :D a nawet już się raz widziałyśmy :) , (poznałam cię na fotce z galerii), rok temu w Białymstoku na MP :wink: Quote
carotina Posted November 26, 2004 Posted November 26, 2004 Carotina - moze nie do tematu, ale juz dawno sie chcialam spytac i zawsze mi ucieka - bede mogla na jakiejs wystawie na MP pojsc z twoim psiakiem ;)? spoko, będziesz mogła :) A Ty, jeszcze w tym roku w młodszej zostajesz? Bo jak tak, to sumie nie ma większego problemu :wink: (zwłaszcza na halówkach) Jeżeli jesteś już w starszej to moge Ci Demi użyczyć :) No, a za rok to już będe mogła zawsze koguta wypożyczać, bo sama i tak będe za stara 8) Quote
gwiezdny-wyslannik Posted November 26, 2004 Author Posted November 26, 2004 No widziałyśmy się, Ty byłaś 1 a ja 2 :P Pamiętam jak sobie wszystkie udzielałyśmy rad, co będzie jak będzie zamiana psów :) Quote
Recommended Posts