Flaire Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 Zeliika napisał(a):Czyli Wy do Wilna zabieracie tylko paszporty? Ile czasu jest wazne badanie wet. w paszporcie? Mam z 22/02, a granice bede przekraczac 04/03.U mnie w paszporcie nie ma w ogóle badania. Oczywiście jest miejsce, żeby takowe wpisać, ale tak samo jest miejsce, żeby wpisać inne nieobowiązujące rzeczy, takie jak używane środki przeciwkleszczowe. Mnie się wydawało, że jedyne, co jest wymagane, żeby psa przewieźć przez tę granicę to identyfikacja, paszport i szczepienie przeciw wściekliźnie. Ktoś wie coś inaczej? Quote
Zeliika Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 No wlasnie nie wiem na pewno, ale takie badanie kliniczne jest wymagane przed kazdym wyjazdem. Nie mam niestety paszportu przy sobie (jestem w pracy, paszport w domu) ale tam jest taka rubryka z miejscem na badanie weta stwierdzajace "zwierze zdrowe i zdolne do wywozu". Mi wet wydajacy paszport od razu wpisal to badanie kliniczne twierdzac, ze 22/02 wystraczy na wyjazdz 04/03 ale ja teraz wole sie upewnic, zeby nie miec klopotow na granicy. To niby UE ale jezeli gdziekolwiek moglabym sie spodziewac upierdliwych pogranicznikow to wlasnie na wschodzie. Quote
Zeliika Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 acha, probuje to wyjasnic u zrodla (wet powiatowy), ale nie moge sie dodzwonic - wciaz zajete Quote
Flaire Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 Zeliika napisał(a):No wlasnie nie wiem na pewno, ale takie badanie kliniczne jest wymagane przed kazdym wyjazdem. Czy to bieżąca informacja? Bo takie badanie było, owszem, wymagane, zanim wprowadzili paszporty i nadal jest wymagane do innych krajów, jak również przez linie lotnicze do przesyłki psa samolotem. Ale ja byłam pod wrażeniem, że po Unii Europejskiej (z wyjątkiem Anglii i Skandywnawii, gdzie mają dodatkowe przepisy) teraz podróżuje się na podstawie paszportu i badania nie są już wymagane. Czy ktoś może to potwierdzić, czy wszyscy będziemy teraz dzwonić gdzieś tam? A jak dzwonić, to gdzie? Chyba najłatwiej byłoby to znaleźć gdzieś w internecie na oficjalnych unijnych stronach. Ja będę miała czas dopiero wieczorem. Ale od razu dodam, że ja Misię już kilkakrotnie przewoziałam (przemycałam???) przez rozmaite granice i jedyni, którzy mi sprawdzali dokumenty to byli Amerykanie... Jakoś wątpię, żeby Litwini chcieli się przyczepiać się do psów z paszportami jadącymi na wystawę. Quote
Flaire Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 Zeliika napisał(a):acha, probuje to wyjasnic u zrodla (wet powiatowy), ale nie moge sie dodzwonic - wciaz zajeteNie wiem, czy powiatowy to jest źródło wiedzy na temat przepisów unijnych. On Ci tylko powie, że od niego zaświadczenie nie jest już potrzebne i że masz mieć paszport. A co ma być w tym paszporcie to już raczej nie jego sprawa. Quote
orsini Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 mausa napisał(a):Paszporty obowiązują w krajach UE a Litwa do nich nie należy i potrzebne będzie chyba zaświadczenie buhahahaa dobre dobre:))))) masz racje Litwa to jest republika ZSRR:))))))) Quote
Fuka Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 Powiem Wam od żrodła - rozmawiałam z Goska - ona sama wystawia paszporty i zna przepisy - w czesci niekwarantalnej w Europie - wystarcza sam paszport z aktualnym szczepieniem bez żadnych badan, wpisow i zaswiadczen. Orsini - złapałas Ewe - ja dalej nic nie mam od niej!! :cry: Quote
orsini Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 Ewka mi odpisala na smsa,ze Ci wyslala,ale ze ma modem,wiec do wieczora beda szly...jakby to mialo znaczenie, jak sie za wczesnie rozlaczyla to i tak ni eposzly Quote
Fuka Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 Orsini, ja nie chce miec zawsze racji! Ja chce sie mylic co do Wilna..... :roll: Quote
Flaire Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 [quote name='Fuka']Powiem Wam od żrodła - rozmawiałam z Goska - ona sama wystawia paszporty i zna przepisy - w czesci niekwarantalnej w Europie - wystarcza sam paszport z aktualnym szczepieniem bez żadnych badan, wpisow i zaswiadczen.No ja też tak zakładałam, bo mój wet w końcu wczoraj mi wystawiał ten paszport wiedząc, że w piątek jadę na Litwę, więc gdyby było potrzebne coś poza wścieklizną, to chyba by wstawił... :wink: Quote
Sonya-Nero Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 My byłyśmy z BiBi z psami na Litwie teraz w styczniu i pogranicznik tylko się zapytał czy są paszporty :D Normalny kraj, normalna granica :wink: Quote
Fuka Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 [quote name='orsini']Ewka mi odpisala na smsa,ze Ci wyslala,ale ze ma modem,wiec do wieczora beda szly...jakby to mialo znaczenie, jak sie za wczesnie rozlaczyla to i tak ni eposzly no to fajnie.... mam przerabane :cry: Quote
Fuka Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 przyszły!!!!!!!!! ide ogladac - gadulca wysle Ci privem! Quote
orsini Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 to ich nie ogladaj a WKLEJ nam,tak??????? Quote
Agasia Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 a potwierdzen chyba sie nie doczekamy... :roll: Czyli paszport z aktualnym szczepieniem zupelnie wystarczy tak :>? Zadnych wpisow i innych cudeniek wpisywac nie trzeba..? Quote
Zeliika Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 [quote name='Fuka']Powiem Wam od żrodła - rozmawiałam z Goska - ona sama wystawia paszporty i zna przepisy - w czesci niekwarantalnej w Europie - wystarcza sam paszport z aktualnym szczepieniem bez żadnych badan, wpisow i zaswiadczen. Dzieki za info! W takim razie odpuszczam temat zaswiadczen i powiatowych wetow. Quote
dorotal Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 Bylam na Litwie w styczniu na wystawie w Kownie i wystarczył paszport tylko ze szczepieniem bez żadnych badan (chociaz weterynarz ktory robil paszport twierdził ze potrzebne badania ale ja mu nie uwierzyłam :D ). Po za tym sprowadzalam pieski z Czech i Niemiec. W paszportach tych psow było tylko szczepienie, bez zadnych dodatkowych badan. Quote
Zeliika Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 I tak wlasnie najwiecej mozna sie dowiedziec na dogomanii, i to z pierwszych lap. Mi wet wystawiajacy paszport mowil, ze badanie jest konieczne. A tu prosze- okazuje sie, ze nieprawda. Quote
Agasia Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 No dobra - mowa o granicy...a na miejscu wystawy? Kontrola weterynaryjna (o ile taka jest :D) sprawdza jedynie wscieklizne? Quote
Zeliika Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 Ano wlasnie, dobre pytanie. Taka informacja powinna byc w potwierdzeniu, ktorego ja wciaz nie dostalam. Quote
BiBi Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 Byłyśmy na wystawie w Austrii i Słowenii mając paszporty bez dodatkowych wpisów i zaświadczeń. Nigdzie się o nic nie przyczepili, ani na granicy, ani na wystawie. Poprostu sprawdzili i koniec :wink: :D Więc nie sądzę, aby na wystawie litewskiej było inaczej :wink: Quote
gwiezdny-wyslannik Posted February 28, 2005 Author Posted February 28, 2005 To dobrze ze nie trzeba dodatkowych badan. My jak wyjezdzalismy miesiac temu na Słowacje to oczywiscie Pan weterynarz powiedzial, ze trzeba koniecznie dodatkowe badanie i oczywiscie zarabia na tym 30 zł. ;) Ale teraz wezme tylko paszport z wpisanymi szczepianiami i wystarczy :) No juz zaczynam watpic w to, ze potwierdzenie dostane... Quote
kadziumia Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 Moi Drodzy :lol: W grudniu byłam z Samkami w Wilnie. Pogranicznika interesowały tylko paszporty psie (nawet nie policzył, czy ilość paszportów zgadza sie z iloscia psów :wink: ). Na samych zaś wystawach sprawdzano tylko szczepienia przeciw wściekliźnie. gwiezdny-wysłannik: na stronie: http://www.kinologija.lt/indexen.php znajdziesz wszelkie informacje zwiazane z tą wystawą (listę wystawców, godziny sędziowania i mapkę dojazdową do LITEXPO). pozdrawiam Quote
Recommended Posts