Jump to content
Dogomania

olbrzymi PRZERAŻONY dziki dzieciak - jak socjalizowac. ma dom

Recommended Posts

Posted

W skrocie to bedzie tak...
wstalem rano
poszedlem z psami na spacer
wrocilem
baby nie bylo...
a miala byc...
zadzwonilem...
wbrew wczesniejszym ustaleniom pojechala...
pojechala do schronu...
wrocila...
przywiozla...

Mlodzieniec jest malutki, tzn. młodziutki , ma 3 miesiace, ale za to ma 10 kg zywej wagi. Dzikusek, ale w dziwny sposob, nie ucieka, nie wrzeszczy, lezy w domu w klatce i nie wychodzi, przed domem bryka wesolo, poki co nie je, funkcje zyciowe w normie, na razie ogarniamy co to za niezbadane mysli sie kłębią w tej małej/dużej główce... podobny troche do owczarka azjatyckiego...
Kołderka mu nie przeszkadza :D

• Replies 93
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Chlopak nadaje sie wylacznie do calowania, ale nie bardzo chce :cool3:

jakies podpowiedzi co do socjalizacji poprosimy :oops: bez tego domu nie da sie za bardzo szukac..

Posted

Psina był cały czas od urodzenia w budzie i nikt tam do niego nie zaglądał :shake: gdyby Jayo go nie zabrała to wyrósł by na olbrzymiego dzikusa :-(

W schronie zostały jeszcze dwa takie olbrzymy trochę w typie Mastifa tybetańskiego ( juz maja ok 3 mieśięcy i dziki są ) trzeba je zabrać jak najszybciej tylko nie ma gdzie :placz:

Posted

Na razie jest lepiej, nie jakos znacznie , ale lepiej,

wsyatwilem mlodego do ogrodka (tam sie wyraznie ozywia), polatal, wysikal sie i pedem pobiegl w kierunku domu, do domu wszedl o wlasnych silach (poprzednie wyjscia i wejscia odbywaly sie na rekach), po wejsciu do domu zwiedzil i obwachal wszystkie katy, wszedl do klatki a potem nawet wyszedl z niej i sie chwie pokrecil po innych klatkach, po czym stwierdziwszy ze w jego klatce jest najmilej wrocil do siebie :)

Posted

hehehe no proszę :razz: Dzieciak zobaczył że nic go nie gnębi i nie gania, więc zaczyna czuc sie bezpiecznie :eviltong: Gorzej jak sie naprawde rozkręci i Wam chałupe rozniesie :evil_lol:

Posted

Jakie cudo :loveu:

Dorota, to ty mnie prosiłas o wizyte p/adopcyjną prawda? :oops: w sprawie Benity... to plsss odezwij sie bo chyba podałaś mi zły numer, jak się w końcu dodzwoniłam, to odezwał się ktosik z Wawy.... :oops:

Posted

Trzeba dużo do niego mówić... :talker: starać się skupić na sobie jego uwagę i nauczyć go zabaw z człowiekiem.:)
Dużo głaskać, dotykać, oswajać z ręką człowieka...;)

To jest maluszek - na pewno się rozkręci i jeszcze będziecie marzyć o tych chwilach gdy maluszek grzecznie leżał sobie w klatce :evil_lol:

Posted

ulvhedinn napisał(a):
Jakie cudo :loveu:

Dorota, to ty mnie prosiłas o wizyte p/adopcyjną prawda? :oops: w sprawie Benity... to plsss odezwij sie bo chyba podałaś mi zły numer, jak się w końcu dodzwoniłam, to odezwał się ktosik z Wawy.... :oops:

Juz sie poprawilam :-)

Cudo zaczyna rozprawiac sie z kolderka.... Czuje, ze zapasy poslan szybko sie zuzyja. :evil_lol: Jutro pojade kupic zabawki dla szczyla.
Glaszczemy malucha, smramy, gadamy do niego, a jakze - ale na rece, to ja go brac nie bede - jest ciezki jak kloc :p

Ogloszenia trzeba bedzie robic w miare szybko, ale najpierw jeszcze zrobimy lepsze fotki - jak tylko bedzie poza klatka na wyprostowanych nogach, bez przywierania do podlogi.

Posted

Na ręce to go nawet brać nie za bardzo trzeba- wyjdzie odwrotna socjalka:p

Zostawcie go troszkę samego sobie i spróbujcie wszytko robić tak, żeby to on do Was podchodził (na głaskanie, jedzenie, wychodzenie na dwór itd itp), a nie Wy do niego! Bo jak sam pies czegoś chce to piekielnie szybko łapie, kto dobry, gdzie lepiej i co należy zrobić, żeby dobre dostać :)

Posted

Koperek napisał(a):
Na ręce to go nawet brać nie za bardzo trzeba- wyjdzie odwrotna socjalka:p

Zostawcie go troszkę samego sobie i spróbujcie wszytko robić tak, żeby to on do Was podchodził (na głaskanie, jedzenie, wychodzenie na dwór itd itp), a nie Wy do niego! Bo jak sam pies czegoś chce to piekielnie szybko łapie, kto dobry, gdzie lepiej i co należy zrobić, żeby dobre dostać :)

No, niby tak, ale do sikania trzeba jakos wyniesc :-) poza tym momentem nie nosimy ..

Posted

Czy może ktoś go wstawic na Molosy ??

Dowalam foteczki jeszcze ze schronu

portretówka

I profilek

I na rączkach

Dla pewności że to chłopak :eviltong:

Tu się troche wyrywałem

Ciotka Jayo mnie uspokajała

Posted

tanitka napisał(a):
jak postępuje socjalizacja maluszka:evil_lol:

Na razie niestety zyskal imie zastepcze Rychu. Dla tych, co wiedza, to wiedza, reszty lepiej nie denerwowac.

Juz wylazi z klatki, zalatwia sie na zewnatrz jak sie go wyprowadzi/wyniesie, ale reki jeszcze sie boi. Pracujemy nad tym.