HAWAN Posted March 27, 2009 Posted March 27, 2009 Pytanie do Tych o już tam byli - z Katowic to lepiej jechać przez Chałupki czy przez Cieszyn? i droga w Ostravie to jakoś oznaczona jest że wystawa? łatwo tam trafić? jakiś punkt charakterystyczny? krótko mówiąc jak najszybciej i najłatwiej dojechać na wystawę? a i ile kasują za parking? sędziowanie podbno od 9.30 ale jak znam Czechów to pewnie zaczną o 10, a może się mylę? jak było w poprzednich latach? Quote
panienkabubu Posted March 27, 2009 Posted March 27, 2009 HAWAN napisał(a):Pytanie do Tych o już tam byli - z Katowic to lepiej jechać przez Chałupki czy przez Cieszyn? i droga w Ostravie to jakoś oznaczona jest że wystawa? łatwo tam trafić? jakiś punkt charakterystyczny? krótko mówiąc jak najszybciej i najłatwiej dojechać na wystawę? a i ile kasują za parking? sędziowanie podbno od 9.30 ale jak znam Czechów to pewnie zaczną o 10, a może się mylę? jak było w poprzednich latach? Przez Chałupki :) Trasa jest przy granicy troszkę "kiepska", ale są fajne widoki :loveu: No i bliżej o ok 50km.. W kazdym razie, wystawa nie jest oznaczona (przynajmniej nie byla w ostatnich latach), ale jest bardzo prosty dojazd, wystarczy zerknac na np viamichelin.com - ja juz jezdze na pamiec :) Sedziowie zaczynaja o 9 30 i najlepiej byc o tej porze, bo plan sedziowania na miejscu sie lubi zmieniac :) Parking, jak dobrze pokombinujesz to jest bezplatny :) Przy rzece jest wiele miejsc parkingowych i nikt tam nie pobiera oplat :) Quote
panienkabubu Posted March 27, 2009 Posted March 27, 2009 [quote name='Błyskotka']A gdzie jest ta rzeka :cool3: ? No tu: (literką P zaznaczyłam miejsca gdize można znaleźć miejsce parkingowe za free, tylko błagam, zostawcie dla mnie, bo PRZESTAWIĘ :evil_lol:) Quote
aniaDark Posted March 27, 2009 Posted March 27, 2009 [quote name='panienkabubu']No tu: (literką P zaznaczyłam miejsca gdize można znaleźć miejsce parkingowe za free, tylko błagam, zostawcie dla mnie, bo PRZESTAWIĘ :evil_lol:) http://i441.photobucket.com/albums/qq135/bernardyny/beztytuu-4.jpg Dzięki (ja mam małe autko, to sobie poradzę - tj. mam nadzieję, że jeszcze mam autko, bo nie wiem, co tam mechanik wymyślił...). To jeszcze pytanie odnośnie spraw weterynaryjnych. Czy ja muszę lecieć z psiurem do weta, żeby mi wbił pieczątkę na stronę w paszporcie, gdzie pisze, że zwierzę nadaje się do transportu miejsca przeznaczenia? Czy wystarczy szczepienie p/wściekliźnie i innym paskudztwom? Czy może inne cuda? Pytam, bo nie wiem, czy im się coś zmieniło (na lepsze, bez cudawianek papierkologicznych), a byłam tam dobre 5 lat temu :-o (i wtedy mi w tą rubryczkę patrzyli...) :roll: Quote
Różyczka Posted March 28, 2009 Posted March 28, 2009 panienkabubu wysłałam priv :). Szukam dalej transportu na niedzielę z Częstochowy/Katowic. Dokładam się do kosztów :). aniaDark paszport i ważne szczepienie wystarczy :). Quote
panienkabubu Posted April 3, 2009 Posted April 3, 2009 Czy ktoś z was będzie jutro na wystawie i będzie mógł mi podać stawkę boston terrier suka kl mlodziezy? Quote
HAWAN Posted April 3, 2009 Posted April 3, 2009 Ja będę - jak trafię :)) to wieczorkiem postaram się napisać. Ale Ty mi powiedz za to, czy ten kawałek autostrady to mozna przejechać bez winiety ( od Chałupek oczywiście mówię ) czy lepiej kierować się bocznymi drogami. Bo jakoś nie uśmiecha mi się płacić 1000 Kc manadatu za 2 km autostardowej:angryy: Quote
panienkabubu Posted April 3, 2009 Posted April 3, 2009 HAWAN napisał(a):Ja będę - jak trafię :)) to wieczorkiem postaram się napisać. Ale Ty mi powiedz za to, czy ten kawałek autostrady to mozna przejechać bez winiety ( od Chałupek oczywiście mówię ) czy lepiej kierować się bocznymi drogami. Bo jakoś nie uśmiecha mi się płacić 1000 Kc manadatu za 2 km autostardowej:angryy: Hawan, ale Ty w ogóle nie jedziesz autostradą :) Bynajmniej ja nigdy na nią nie zjeżdżałam. Jechałam równoległą do niej drogą. Ja ostatnio zapłaciłam 1000 kc za 11 km autostrady bez winiety :evil_lol::evil_lol: Quote
HAWAN Posted April 3, 2009 Posted April 3, 2009 Dzięki jeszcze raz Panienko Bubu - taką właśnie trasę mam opracowaną jak Ty podajesz, ale wiadomo człowiek leniwy jest i jak można się pokusić na coś lepszego to chętnie to zrobi:cool3: więc przez chwilkę przeszło mi przez myśl że można ten kawałek to Czesi jako obwodnicę miasta traktują i może nie kasują. Ale nie będziemy ryzykować i pojedziemy drogą 58, pewnie Policja czeska będzie od rana pilnować, to dla nich okazja aby nieświadomych Polaków trochę "potrzepać":diabloti: z kasy. Quote
Aziza Posted April 3, 2009 Posted April 3, 2009 HAWAN napisał(a): Policja czeska będzie od rana pilnować, to dla nich okazja aby nieświadomych Polaków trochę "potrzepać":diabloti: z kasy. W związku z tym mam pytanie do bywalców czeskich dróg - Jakie jest obowiązkowe wyposażenie samochodu? Znalazłem informację że musi być: - trójkąt, - apteczka (z rękawiczkami gumowymi), - kamizelka odblaskowa (na wyciągnięcie ręki kierowcy), - zestaw żarówek zapasowych (policja może zażądać zmiany "spalonej" żarówki na miejscu) - pasy bezpieczeństwa na wszystkich siedzeniach (o ile pojazd jest w nie wyposażony). No i oczywiście - obowiązek jazdy z włączonymi światłami mijania przez cały rok przez 24h. Coś jeszcze jest obowiązkowe? Quote
panienkabubu Posted April 3, 2009 Posted April 3, 2009 Ja nie mam pojęcia, ale powiem z doświadczenia i moich wystawowych wojaży, że zapłaciłam już dwa mandaty :diabloti: Raz złapała mnie policja, drugi raz "celni sprava" Oprócz dokumentów nie sprawdzali NICZEGO :) A. Winietkę - za brak której dostałam mandat ;-) Quote
Talagia Posted April 3, 2009 Posted April 3, 2009 Nie pamietam czy to w Czechach czy na Slowacji, ale gdzies musi byc tyle kamizelek odblaskowych co pasazerów w samochodzie :evil_lol: Quote
panienkabubu Posted April 3, 2009 Posted April 3, 2009 Talagia napisał(a):Nie pamietam czy to w Czechach czy na Slowacji, ale gdzies musi byc tyle kamizelek odblaskowych co pasazerów w samochodzie :evil_lol: wszędzie :evil_lol: Quote
Aziza Posted April 3, 2009 Posted April 3, 2009 [quote=Talagia;12077778musi byc tyle kamizelek odblaskowych co pasazerów w samochodzie Mój TZ zastanawia się czy dla psa też musi być kamizelka - bo przecież to też pasażer :lol:. Co do winiety - na "zwykłe" drogi krajowe też jest potrzebna? Quote
Talagia Posted April 3, 2009 Posted April 3, 2009 Aziza napisał(a): Co do winiety - na "zwykłe" drogi krajowe też jest potrzebna? Nie :) Zaraz biore sie za kapiele psów, ale sredni jest w tym sens, bo mamy zmiane sedziego na takiego, ze moglby pies nawet oblocony przyjechac :evil_lol: Quote
Aziza Posted April 3, 2009 Posted April 3, 2009 POWODZENIA na wystawie! My jedziemy w niedzielę. Quote
Błyskotka Posted April 4, 2009 Author Posted April 4, 2009 Jak ktoś wróci z wystawy proszę o napisanie ile za parking i wejście sobie liczą :cool3:. Quote
Elitesse Posted April 4, 2009 Posted April 4, 2009 Błyskotka napisał(a):Jak ktoś wróci z wystawy proszę o napisanie ile za parking i wejście sobie liczą :cool3:. czytasz mi w myslach :p wlasnie mialam te same pytania zadac :eviltong: Quote
ryjkomanka Posted April 4, 2009 Posted April 4, 2009 parking chyba 100 koron, wejscie 20 dzieci, 40 normalne cos kolo tego. jak ktos chce jakies staweczki to sluze pomoca ;) Quote
Elitesse Posted April 4, 2009 Posted April 4, 2009 poprosze sznaucery mini czarno srebrne - po ichtejszemu knirac maly Quote
panienkabubu Posted April 4, 2009 Posted April 4, 2009 ryjkomanka napisał(a):parking chyba 100 koron, wejscie 20 dzieci, 40 normalne cos kolo tego. jak ktos chce jakies staweczki to sluze pomoca ;) Poproszę Boston Terrier - Bostonsky Terrier Dziękuję :loveu: Quote
Recommended Posts