Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 111
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Pytanie do Tych o już tam byli - z Katowic to lepiej jechać przez Chałupki czy przez Cieszyn? i droga w Ostravie to jakoś oznaczona jest że wystawa? łatwo tam trafić? jakiś punkt charakterystyczny? krótko mówiąc jak najszybciej i najłatwiej dojechać na wystawę? a i ile kasują za parking? sędziowanie podbno od 9.30 ale jak znam Czechów to pewnie zaczną o 10, a może się mylę? jak było w poprzednich latach?

Posted

HAWAN napisał(a):
Pytanie do Tych o już tam byli - z Katowic to lepiej jechać przez Chałupki czy przez Cieszyn? i droga w Ostravie to jakoś oznaczona jest że wystawa? łatwo tam trafić? jakiś punkt charakterystyczny? krótko mówiąc jak najszybciej i najłatwiej dojechać na wystawę? a i ile kasują za parking? sędziowanie podbno od 9.30 ale jak znam Czechów to pewnie zaczną o 10, a może się mylę? jak było w poprzednich latach?

Przez Chałupki :) Trasa jest przy granicy troszkę "kiepska", ale są fajne widoki :loveu: No i bliżej o ok 50km..
W kazdym razie, wystawa nie jest oznaczona (przynajmniej nie byla w ostatnich latach), ale jest bardzo prosty dojazd, wystarczy zerknac na np viamichelin.com - ja juz jezdze na pamiec :)
Sedziowie zaczynaja o 9 30 i najlepiej byc o tej porze, bo plan sedziowania na miejscu sie lubi zmieniac :)
Parking, jak dobrze pokombinujesz to jest bezplatny :) Przy rzece jest wiele miejsc parkingowych i nikt tam nie pobiera oplat :)

Posted

[quote name='Błyskotka']A gdzie jest ta rzeka :cool3: ?

No tu: (literką P zaznaczyłam miejsca gdize można znaleźć miejsce parkingowe za free, tylko błagam, zostawcie dla mnie, bo PRZESTAWIĘ :evil_lol:)

Posted

[quote name='panienkabubu']No tu: (literką P zaznaczyłam miejsca gdize można znaleźć miejsce parkingowe za free, tylko błagam, zostawcie dla mnie, bo PRZESTAWIĘ :evil_lol:)

http://i441.photobucket.com/albums/qq135/bernardyny/beztytuu-4.jpg
Dzięki (ja mam małe autko, to sobie poradzę - tj. mam nadzieję, że jeszcze mam autko, bo nie wiem, co tam mechanik wymyślił...).

To jeszcze pytanie odnośnie spraw weterynaryjnych. Czy ja muszę lecieć z psiurem do weta, żeby mi wbił pieczątkę na stronę w paszporcie, gdzie pisze, że zwierzę nadaje się do transportu miejsca przeznaczenia?
Czy wystarczy szczepienie p/wściekliźnie i innym paskudztwom?
Czy może inne cuda?

Pytam, bo nie wiem, czy im się coś zmieniło (na lepsze, bez cudawianek papierkologicznych), a byłam tam dobre 5 lat temu :-o (i wtedy mi w tą rubryczkę patrzyli...) :roll:

Posted

Ja będę - jak trafię :)) to wieczorkiem postaram się napisać.
Ale Ty mi powiedz za to, czy ten kawałek autostrady to mozna przejechać bez winiety ( od Chałupek oczywiście mówię ) czy lepiej kierować się bocznymi drogami. Bo jakoś nie uśmiecha mi się płacić 1000 Kc manadatu za 2 km autostardowej:angryy:

Posted

HAWAN napisał(a):
Ja będę - jak trafię :)) to wieczorkiem postaram się napisać.
Ale Ty mi powiedz za to, czy ten kawałek autostrady to mozna przejechać bez winiety ( od Chałupek oczywiście mówię ) czy lepiej kierować się bocznymi drogami. Bo jakoś nie uśmiecha mi się płacić 1000 Kc manadatu za 2 km autostardowej:angryy:

Hawan, ale Ty w ogóle nie jedziesz autostradą :) Bynajmniej ja nigdy na nią nie zjeżdżałam. Jechałam równoległą do niej drogą.
Ja ostatnio zapłaciłam 1000 kc za 11 km autostrady bez winiety :evil_lol::evil_lol:

Posted

Dzięki jeszcze raz Panienko Bubu - taką właśnie trasę mam opracowaną jak Ty podajesz, ale wiadomo człowiek leniwy jest i jak można się pokusić na coś lepszego to chętnie to zrobi:cool3: więc przez chwilkę przeszło mi przez myśl że można ten kawałek to Czesi jako obwodnicę miasta traktują i może nie kasują.
Ale nie będziemy ryzykować i pojedziemy drogą 58, pewnie Policja czeska będzie od rana pilnować, to dla nich okazja aby nieświadomych Polaków trochę "potrzepać":diabloti: z kasy.

Posted

HAWAN napisał(a):
Policja czeska będzie od rana pilnować, to dla nich okazja aby nieświadomych Polaków trochę "potrzepać":diabloti: z kasy.

W związku z tym mam pytanie do bywalców czeskich dróg - Jakie jest obowiązkowe wyposażenie samochodu?

Znalazłem informację że musi być:
- trójkąt,
- apteczka (z rękawiczkami gumowymi),
- kamizelka odblaskowa (na wyciągnięcie ręki kierowcy),
- zestaw żarówek zapasowych (policja może zażądać zmiany "spalonej" żarówki na miejscu)
- pasy bezpieczeństwa na wszystkich siedzeniach (o ile pojazd jest w nie wyposażony).

No i oczywiście - obowiązek jazdy z włączonymi światłami mijania przez cały rok przez 24h.

Coś jeszcze jest obowiązkowe?

Posted

Ja nie mam pojęcia, ale powiem z doświadczenia i moich wystawowych wojaży, że zapłaciłam już dwa mandaty :diabloti:
Raz złapała mnie policja, drugi raz "celni sprava"
Oprócz dokumentów nie sprawdzali NICZEGO :)
A. Winietkę - za brak której dostałam mandat ;-)

Posted

[quote=Talagia;12077778musi byc tyle kamizelek odblaskowych co pasazerów w samochodzie

Mój TZ zastanawia się czy dla psa też musi być kamizelka - bo przecież to też pasażer :lol:.

Co do winiety - na "zwykłe" drogi krajowe też jest potrzebna?

Posted

Aziza napisał(a):

Co do winiety - na "zwykłe" drogi krajowe też jest potrzebna?

Nie :)

Zaraz biore sie za kapiele psów, ale sredni jest w tym sens, bo mamy zmiane sedziego na takiego, ze moglby pies nawet oblocony przyjechac :evil_lol:

Posted

Błyskotka napisał(a):
Jak ktoś wróci z wystawy proszę o napisanie ile za parking i wejście sobie liczą :cool3:.

czytasz mi w myslach :p wlasnie mialam te same pytania zadac :eviltong:

Posted

ryjkomanka napisał(a):
parking chyba 100 koron, wejscie 20 dzieci, 40 normalne cos kolo tego.
jak ktos chce jakies staweczki to sluze pomoca ;)

Poproszę Boston Terrier - Bostonsky Terrier
Dziękuję :loveu: