rysiczka Posted December 16, 2004 Posted December 16, 2004 Sluchajcie zapytalam Owczarkarzy zarejestrowanych w ZONDZIE i okazuje sie ze suka musi byc wolna od dysplazji zeby byc dopuszczona do hodowli. Quote
rysiczka Posted December 16, 2004 Posted December 16, 2004 Samiec tez.Pytalam o jedno i drugie twierdza ze musza byc wolne od dysplazji,jeszcze jednak upewnie sie pytajac moja znajoma hodowczynie. Quote
rysiczka Posted December 16, 2004 Posted December 16, 2004 Tu wklejam fotke kolejnego owczarka.Jest to Owczarek Krolewski,hodowany jest glownie w Ameryce uznany rowniez przez AKC i inne federacje oczywiscie bez FCI :wink: .Pies mierzy od 64-74cm wazy od 41-69kg.To dopiero twor ludzkich fantazji,choc pieknny. Quote
Flaire Posted December 16, 2004 Posted December 16, 2004 Sluchajcie zapytalam Owczarkarzy zarejestrowanych w ZONDZIE i okazuje sie ze suka musi byc wolna od dysplazji zeby byc dopuszczona do hodowli.Czy "wolna od dysplazji" przenosi się na A, B, C, D, itd? Jeśli tak, to jak? I dlaczego nic o tym nie ma w regulaminie hodowlanym? Jeśli tam nie ma, to gdzie jest?Siak czy owak, ja radzę potencjalnym kupującym sprawdzić, ile się da, a nie polegać na wymaganiach hodowlanych. I to nie tylko na temat dysplazji. Radzę dowiedzieć się, jakie choroby genetyczne dotyczą interesującej nas rasy i szukać hodowcy, który jest w stanie najwięcej nam o tych chorobach powiedzieć, i który, jeśli to możliwe, bada pod ich kątem. Pisałam już o tym, jakiś czas temu i odnośnie innej rasy, tutaj. Quote
Flaire Posted December 16, 2004 Posted December 16, 2004 Jest to Owczarek Krolewski,hodowany jest glownie w Ameryce uznany rowniez przez AKC To nieprawda. Nie ma go na wet na liście ras, ubiegających się o rejestrację.Listę ras uznanych przez AKC znajdziesz na ich stronie tutaj. Quote
asher Posted December 16, 2004 Posted December 16, 2004 taaa... stnieje jeszcze VEO - wostocnoeuropejskaja owczarka - woczarek wschodnioeuropejski... zdjecie tutaj Quote
rysiczka Posted December 16, 2004 Posted December 16, 2004 Sorrki zjadlam literke mialo byc AKSC :wink: poza tym uznaja go jeszcze w ARBA,WWKC,ERBDC,KCC,APRI.To chyba same kluby amerykanskie. Quote
Flaire Posted December 16, 2004 Posted December 16, 2004 Sorrki zjadlam literke mialo byc AKSC :wink: poza tym uznaja go jeszcze w ARBA,WWKC,ERBDC,KCC,APRI.To chyba same kluby amerykanskie.No może i tak. Ale to kluby jakieś takie, jakby to grzecznie powiedzieć, mniejsze. W USA jest tak, że jak chcesz być klubem, to jedyne, co Ci potrzebne, to nazwa :wink: . Nawet rejestrować się nigdzie nie musisz (nawet nie możesz - bo nie ma gdzie!) Quote
rysiczka Posted December 17, 2004 Posted December 17, 2004 Dopuszcza się do hodowli zwierzęta posiadające wynik prześwietlenia A,B,C,D-czyli do dysplazji średniej.warunek jest taki,że jedno z rodziców musi być bez dysplazji.Tego sie dowiedzialam od ZONDOWCOW.Co do tych Amerykanskich klubow przyznam ze nie znam sie.Napisalam tylko to co przeczytalam. :wink: Quote
bachar Posted December 17, 2004 Posted December 17, 2004 To tak jakby w ogóle ich nie prześwietlać. Ja mam pytanie do "dzurga": Od kiedy zgryz nożycowy jest wadą u rottka? Quote
Mokka Posted December 20, 2004 Posted December 20, 2004 To tak jakby w ogóle ich nie prześwietlać. Mam takie samo wrażenie. Dysplazji typu D nie nazwałabym "średnią". Quote
Recommended Posts