Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Żeby nie zaśmiecać galerii.

Mój Trip był kiedyś niejadkiem i straszną chudziną. ( Postaram się zeskanowac fotke , ale nie mam skanera w domu , nie uwieżycie że to był on ).

Pies ma okreslona wagę we wzorcu i mniej więcej powienien się jej trzymać. Jeśli nie je, albo chudnie pomimo apetytu to niedobra oznaka.

Trip okazałao się, że miał tasiemca, chyba od kotów z osiedla.... Potem zaczęły sie problemy z trawieniem, brał przez jakis czas enzym wspomagający trawienie, potem przerzuciłam sie na siemię lniane. W końcu przestałam gotować i przeszedł na wspaniałą wg mnie karme Nutra Nuggets czarna. Zaczął ładnie przybierac na wadze i przestał nawet puszczać wiatry. Karme zmienilismy na Bewi Dog, na tej jeszcze nabrał masy. Teraz nawet po gotowanym kupki są dobre, tzn. już trawi odpowiednio. Wiem, że czestą dolegliwością doberków jest albo " niejadek" albo " żadka kupka ". Niejadek, to jednak efekt rozpieszczenia, żadka kupka, źle dobranej karmy, ale oczywiscie to moje zdanie, więc chetnie o tym poromawiam.

Posted

Z tym żywieniem to u mnie jest wielka heca.

Psica jest głównie na gotowanym, ponieważ moja teściowa uważa, że pies suchym sobie nie poje, gotuje jej, nie da sie jej przetłumaczyc nic, więc pilnuję tylko żeby oprócz kaszy lub ryżu było w środku wystarczająco dużo mięska i innych dodatków. Suchej tez troche dostaje, żeby się nie odzwyczaiła, ale żadną rewelację tylko chappi. Daję jej dwa posiłki dziennie. Nie jest niejadkiem, raczej zdarza jej sie nie jesc suchego i czekac na gotowane - wcale jej sie nie dziwie, tesciowa ją tak rozpuscila, ale gdy gotowanego nie dostanie (czasem) to i suche normalnie zje. Kupki często rzadkawe. Bąki przerażające. Bardzo chętnie przeszłabym na suchą karmę, ale na razie nie ma takiej możliwości. Musiałabym się przeprowadzić, a nie mam dokąd. Napisz tylko (jesli możesz) jakie są koszty tych karm o których piszesz (pewnie i tak dla mnie - poza zasięgiem).

Posted

Dlaczego poza zasięgiem ? Są hurtownie czy sklepy, które przywożą do domu, czasem za drobna dopłatą.

Bewi Dog 15 kg ja płacę 117 zł albo 125 zł, zależy od hurtowni. Nutry Nuggets dawno nie kupowałam, ale myslę, że jakieś 130 - 140 zł.

Na miesiąc spoko starcza i nie trzeba stac przy garach. Kupki sie poprawia i nie ma tych niemiłych bączków.

Ja kupuje Bewi Dog Hi Activ a Nutra Nuggets - czarną, . Te karmy sa wysokokaloryczne i Trip bardzo ładnie nabrał na nich masę. Powoli , ale ładnie. Jest teraz akuratny :) Podzwoń, dowiedz się a na razie dwał jej do gotowanego mielone siemie lniane. Pomoże.

Jak coś służę pomocą w ramach własnej wiedzy.

Posted

yvonne,

jeśli przeliczysz koszt dziennego wyżywienia gotowania i tej dobrej karmy, wygra sucha !

Policz, przy cenie 150 zł za 15 kg. Dajesz około 500g dziennie to daje dzienny koszt 5 zł ! Tylko wydatek jeden a nie codziennie czy co kilka dni. A ile wydajesz na suchą karme w supermarkecie ? i gotujesz ? Poza tym karmy marketowe , te w sklepach spożywczych, niestety nie są dobre, po pewnym czasie uszkadzają wątrobę i trzustkę a sunia ma problemy trawienne, więc....... pomyśl, policz i zastanów się jeszcze raz. Życzę trafnego wyboru.

Posted

yvonne_s nie karm psa chappi to naprawde świństwo, moj pies to jadł, albo dostawał zatwardzenia, albo biegunki.. ja kupowałam Boscha (8zł kg)(Zabrze, Platan sklep Animals) na wagę to jedna z najtanszych karm i o wiele lepsza niż chappi czy pedigree, teraz niestety karmy nie ma :( a uwiez moj pies jest starsznie wybredny a jadł ją z wielką chęcią, teraz kupiłam mu Purnie jagnięcina+ryż (17 zł kg) pies wcinał, aż mu się uszy trzęsły ;) jeszcze bardziej mu smakowało niż Bosch ;) jednak dla mnie to troszke droga karma, ale teraz dostaje Purnie wołowina+kurczak (mieszam mu) obie te karmy kosztują 10 zł kg(chyba) psu smakuje... jeśli Twój psiak przynajmniej bedzie jadł miske na trzy dni+ gotowane to napewno mu nie zaszkodzi ;)

Moja mama tez jest przeciwniczką suchej karmy zawsze słysze "A Ty byś chciała ciągle jeść suchy chleb?" heh śmieszne, ale cóż, mama przekonała się do karmy na tyle, że pies ma ją ciągle w misce i je ją naprawd chetnie jeśli zgłodnieje, a gdy w misce było chappi to mogło lezec miesiąc ;) a pies sie tylko bawił granulkami, a ja chodziłam i je sprzątałam ;)

Posted

Zgadza się :lol: , ale nie zawsze ktoś może wyłożyć te 150 zł ;) ja tez wolałabym kupować jednak w worku bo człowiek wie co kupuje, ale moj pies wybredny tester uwielbia te karmy z wyższych półek, a takie marketowe to nie bardzo ;) zaówazyłam, że on ostatnio nie je byleczego, ostatnio to nawet kiełbasy nie chce jeść.. dziwny pies :)

Ja zamówiłam teraz próbke karmy z Royala dla seniorów i czekam ;) jesli psu podejdzie (na wage nie było :( ) to kupie worek, tylko tyle, że moje słonko jest 'ciut' mniejsze niż wasze słonka :D i mi wystarczy mały worek na miesiąc ;)

Posted

Moja Eta jast z tych ciut mniejszych i jej worek 7,5 kg starcza na 2 m-ce. Nutra Nuggets niebieska - ta dietetyczna dla niej kosztuje 7,5 kg 77 zł. Też drogo nie wychodzi :wink:

Posted

Kachna, moj rudas jest jeszcze mniejszy niż twoja Etna (ma 31 cm w kłębie :lol: ) i mu nawet mniejszy worek wystarczy bo mama także mu gotuje, ale ciesze się, że pies któryprawie całe życie jadł gotowane bez problemu wchłania suchy pokarm :fadein:

Posted

Zaba,

Trip przez 2,5 roku jadł tylko gotowane a suche czasem i pieknie przestawił sie na suche. Teraz eaz dziennie daje gotowane - po południu a rano suche. Moje psy uwielbiaja gotowane...... a mnie wygodniej teraz z sucha karmą, wiec ( przez Etę ) zaczęłam znów gotować, choć bywaja dni, że tylko suche.

• 3 weeks later...
Posted

Moja sunia dostaje karmę gotowaną , suchą jak gdzieś wyjeżdżamy. Wagę ma idealną dla suni dobermana, mieści się dokładnie w środku wg. wzorca. Do karmy dodaję witaminy, plus inne dodatki. Sierść u niej "pikna" stolec też ok. Karmę kupuję w firmie gdzie przerabia się kurczaki, reszta z nich trafia do maszyny która wszystko mieli i sprzedają to potem po 1,5 zł za kg.

Posted

No i znów tylko suche, teraz Trip jest na Nurta Nuggets, bo po tych naszych treningach troche schudł i dostaje karme dla psów pracujących. Jednak chyba kupię mu Bewi. Okazało się , że brakuje mu witamin z grupy B, więc je żwacze, te smierdzące, suszone. Tak polecił mi wet. A o niczym bym sie nie dowiedziała, gdyby nie sąsiedztwo stadniny koni obok naszego placu szkoleniowego. Trip najzwyczajniej zajadał łajno, fuuuuuj !