Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Słuchajcie mam wielki problem z moim kochanym Maksem...zacznę od początku...u rodziców była mała impreza dla znajomych, pyszne potrawy i ten nieszczęsny kurczak, ktos z nieco podpitych gosci dał mojemu psu kostki do zjedzenia bo przeciez psy jedza kosci, nie wiedzialam o tym, dopiero nastepnego dnia gdy Max przychorował mama przypomniała sobie że ktos tam mu dawał do jedzenia cos pod stołem. Max stał się osowiały. wogóle nie jadł, nic nie pił, wiec ze lzami w oczach zabralam go do weta, sprawdzono mu wszystko - od gornych drog oddechowych po brzuszek, Max nie pienił się, nie krwawił, nie reagował gdy lekarz naciskał mu brzuszek tak wiec diagnoza byla taka: duże ilosci kosci musialy mu bardzo podraznic blone sluzowa zoladka i stad zle samopoczucie pieska. Podano mu 3 zastrzyki w kark - oslonowy, antybiotyk i przeciwbolowy. Powiedziano mi ze nic wiecej nie trzeba, ze to pomoze.
Pomoglo na kilka godzin ale i tak Max nie byl swoj - jego objawy wygladaly tak: gdy cos malego zjadl albo pil to potem mial takie jakby odruchy ze chce zwymiotowac a nie moze, tak jakby miec katar i ciagac nosem- wciagac i wypluwac...nie wiem czy roumiecie...wieczorem udalam sie do drugiego weta, ktory jeszcze raz przebadal Maxa i stwierdzil ze napewno nic mu nie utkwilo i ze on to by zaczal podawac antybiotyki na gorne drogi oddechowe. Nie zgodzilam sie biorac pod uwage fakt ze poprzedni wet rano podal mu jakis antybiotyk ktorego nazwy nie znalam. Ach dodam ze po zastrzykach wrocil Maxowi apetyt ale ma te trudnosci z przelykaniem jakby sie dusil.
Nastepnego dnia rano bylo juz nieco lepiej wiec juz nie szlam do weta, ale w tej chwili wyglada to tak: Max ma już wiecej energii ale wciaz sa te problemy z przelykaniem, czy wet mial racje ze moze te kosci cos uszkodzily wewnatrz, zrobil sie stan zapalny i to jest powod problemow z przelykaniem? Czy miał ktoś kiedys taki przypadek? Bardzo martwię się o tego mojego Maksa...pomożcie:-(

Posted

Podawaj mu przed karmieniem siemię lniane, nie mielone, łyżkę siemienia zalej połową szklanki wody lub trochę więcej, i poczekaj aż to ostygnie i zrobią się z tego takie gluty, o konsystencji kisielu. To psu na pewno nie zaszkodzi, a podziała osłonowo na brzuszek i jelitka, oraz poślizgowo, bo jakies malutkie cząsteczki nie wyczuwalne mogły zostać :)
Mój pies miał probem również po gościnie kiedy psu dali kości wieprzowe. Malutkie cząsteczki podrażniały mu jelitka i miał biegunkę.
Pies dostał zastrzyki, i oczywiście przed karmieniem zawsze siemię lniane :)
Jeśli piesek jest mały, to wystarczy płaska łyzka stołowa... ;)

Posted

Kasia jesli bylas u weta to chyba ten antybiotyk zapisal w ksiazeczce i nastepny wet mogl tylko zajrzec..i juz by wiedzial co mial podane..

siemie lniane jest dobre na biegunki...
a moze przy okazji sie przyplatalo jakies przeziebienie..i dlatego Ty myslisz ze to z kosci a moze to gardlo..

Posted

Prostując.
Siemię Lniane, nie tylko przy biegunkach dobrze działa. Działa osłonowo i poślizgowo na jelitka i żołądek. Przy zatwardzeniach również, oraz kiedy coś od środka je podrażnia, jak na przykład odłamki małych kości... ;)
Ja z moim psem przeżyłam multum problemów jelitowych i wiem że Siemię w niektórych przypadkach pomaga ;) No i wpływa pozytywnie na sierść ;) Przynajmniej u nas.

Posted

Baski_Kropka napisał(a):
Prostując.
Siemię Lniane, nie tylko przy biegunkach dobrze działa. Działa osłonowo i poślizgowo na jelitka i żołądek. Przy zatwardzeniach również, oraz kiedy coś od środka je podrażnia, jak na przykład odłamki małych kości... ;)
Ja z moim psem przeżyłam multum problemów jelitowych i wiem że Siemię w niektórych przypadkach pomaga ;) No i wpływa pozytywnie na sierść ;) Przynajmniej u nas.

ja wiem wiem tylko mowie ze na biegunki tez..siemie lniane mam w domu..;)

Posted

Wet nie zapisal nic bo nie mielismy ksiazeczki, zwyczajnie zapomniałam o niej zabierajac od rodzicow chorego psa, mama juz przyjela wytyczne i podaje mu to siemie lniane, a co do bółów gardla...nie wiem moze...ale te objawy u Maksa wystapily juz rano po wieczornej imprezie, przed impreza i w trakcie Max byl zdrowy jak rybka...

• 4 months later...