Baski_Kropka Posted February 12, 2009 Posted February 12, 2009 Witam! Nazywam się Monika, a moimi dwoma futrzakami są Baski (Siberan Husky) i Kropka (Kundelka). Przedstawiam się jako że nie pomyślałam o tym wcześniej i zapomniałam szczerze mówiąc :oops: I mam takie pytanie, może mi jakieś rozwiązanie podsuniecie. Moja kropka okroooopnie szczeka. Schodzimy po schodach to miałczy i szczeka, przyjdzie jakiś obcy do domu to ujada ile wlezie, na dworze jak ma szczekający humor to obszczeka nawet krzaki i drzewa jak dobrze pujdzie. Na dworze na ludiz i psy też szczeka, chociaz nei zawsze zalezy czy jej sie pies lub człowiek spodoba, czasem podchodząc do człowieka szczeka w taki sposób jak by chciała powiedzieć, ze ogroooooooooomnie sie cieszy ale ma tyle obawy w sobie ze nie do końca wie co zrobić.... z psam jest podobnie. Czasem kiedy jakis wiekszy pies się nią zainteresuje (chociaz to tez nie jest konieczne do szczekania) to zaczyna piszczeć jak by ją ze skóry obierali :P Zachowania te nie występują każdorazowo, wszystko zalezy od nastroju... mojego i psa. Wyjaśnię tylko, piesek jest prawidłowo socjalizowany z otoczeniem. Wychowuje się z moim SH. Maltretuje go Kropka ile wlezie. Oczywiście zdazrają się incydenty ze przy gonitwie Baski bywa nie ostrożny itp. Ale na dworze żaden ale to żaden pies nei zrobił jej krzywdy, nie warczał nie żucał się. Z ludzimy obcymi tez ma kontakt pozwalam się jej przywitać pogłaskać, podobnie jest z psami. Kropcia jest filigramową sunią ;) Troche to chaotyczne zapewne, i tak na prawdę mogła bym się jeszcze ho ho rozpisać, więc w razie czego proszę o pytania :) Dodam że Kropka, potrafi o 3 w nocy zerwać się z głębokiego snu i obszczekać okno jeśli coś usłyszy za nim, podobnie sprawa się ma z drzwiami wejściowymi :/ To szczekanie nie było od początku, ona sie tak z wiekiem rozszczekuje... Oczywiście Kropeczka jest pełna miłości pieseczek, jest poprostu przekochana...ale to jej szczekanie to jest bardzo uciążliwe =P Ma dopiero niecałe 5 miesiecy. Quote
WŁADCZYNI Posted February 13, 2009 Posted February 13, 2009 Szczekanie niestety sprawia frajdę - mój potwór też lubi drzeć paszczę. I wcale nie prawda że pies na leżąco nie umie szczekać:evil_lol: jak napisano w jakiejś książce. Więcej tu http://www.dogs.gd.pl/kliker/praktyka/szczekac.html Quote
karjo2 Posted February 13, 2009 Posted February 13, 2009 Zacznij uczyc, ze wystarczy Cie "poinformowac" pojedynczym szczeknieciem, Ty jestes od decydowania, co dalej zrobic. Zacznij wyciszac psa, bo w koncu sasiedzi nie wytrzymaja, a bedzie coraz glosniejsza i "jazgotliwsza", skoro na to pozwalasz. Naucz noszenia aportu i niech cos ma w paszczy, ciezko sie wtedy szczeka. Nie ma schodzenia po schodach, jesli szczeka, to poczekaj. Przy obcym w domu, tez po pojedynczym szczeknieciu cos w paszcze, niech trzyma (mozesz uczyc na poczatku, jako reakcje zna dzwonek - latwiej zauczac). U nas zawsze byl tepiony jazgot bez sensu, lubie ciche psy, zreszta inaczej nie szloby wytrzymac w miescie, w kamienicy, z xxx psami na klatce ;). Quote
WŁADCZYNI Posted February 13, 2009 Posted February 13, 2009 z czymś w paszczy też da się szczekać - rekordem mojej suki jest rozdarcie pyska z piłką tenisową w japie:diabloti: edit żeby nie było że sobie ułatwia - drze pysk, bez wypuszczenia zabawki:diabloti: Quote
Baski_Kropka Posted February 13, 2009 Author Posted February 13, 2009 Moja kropka umie aportować i wisiec nawet 10 minut na zabawce jak pitbull =P Z zajętą paszczą faktycznie da się szczekać. Ale może faktycznie poprobuje z tym zajmowaniem jej czymś. I oczywiście poczytam podesłany wątek =D Moj SH jest cichutki, chyba ze idziemy biegac albo sobei z nim rozmawiam =P wtedy pieknie wyje lub szczeka, ale na komende potrafi przestac =P Quote
M&T Posted February 14, 2009 Posted February 14, 2009 Przede wszystkim - nagradzaj ją jak jest cicho ;) Daj jej do zrozumienia, że cisza jest korzystna. Natomiast jak szczeka to ignoruj ją, możesz nawet zamknąć ją w drugim pokoju [bardzo skuteczne! - wiem po własnym szczekliwym psie ;)] i przeczekać. Gdy uspokoi się, odczekaj kilka minut po czym wejdź do niej do pokoju i solidnie ją nagródź ;) I tak cały czas. Na początku na pewno ten czas odizolowania może być długi, ale jak Kropka zrozumie o co chodzi to będzie to wszystko trwało coraz krócej ;) Quote
WŁADCZYNI Posted February 15, 2009 Posted February 15, 2009 Samo nagradzanie jak pies robi wszystko po za szczekaniem nie będzie jasne dla psa (a przynajmniej moim zdaniem nie będzie). Bo pies powinien skojarzyć zachowanie X z korzyścią a tu jest raczej 'antyzachowanie'. Izolacji nie polecam - zerowy wpływ na psa, możliwość uciszenia, a każde wejście (np. w celu urwania głowy:diabloti:) będzie brane za nagrodę. A szczekanie może trwać i trwać i trwać i sąsiedzi się w końcu wkurzą. Quote
M@d Posted February 21, 2009 Posted February 21, 2009 Ech... miałem małego psa (Sznaucer miniaturowy) z agresją lękową i też szczekał bez opamiętania. W nocy pędzona wiatrem folia potrafiła go mocno pobudzić. Niełatwa to sprawa z uczeniem "nie robienia" czegoś, tak jak mówi Władczyni. Ze względu na źródło (lęk) nie udało mi się całkowicie wyeliminować problemu. Zanim będę kontynuował, musisz pamiętać, że ze względu na różne charaktery i źródła zachowań ta sama metoda eliminująca u jednego psa złe zachowania, u innego może je wzmocnić. Dlatego zdalne porady należy traktować z ostrożnością i analizować na bieżąco reakcje psa na metodę... Nie jestem szkoleniowcem, a metoda wypróbowana jest tylko na 1 psie !! Ja zadowoliłem się "częściowym zwycięstwem" nie widząc szans na pełne... Jak pies "odpalał" i leciał do drzwi , to liczyłem do 5, odwoływałem go, mówiłem "dziękujemy, wystarczy" jak się uciszył to dawałem smaczka. Jak zjadł i leciał dalej szczekać (spryciula!), to wstawałem, szedłem pod drzwi, mówiłem "zły pies", "miejsce" i wyganiałem na posłanko. Kiedy po 2-3 tygodniach zauważyłem, ze po 5 sekundach zawiesza szczekanie i nasłuchuje, czy już go wołam ... przestałem go wołać... Jak po chwilowej przerwie zaczynał ujadać znów, to znowu wstawałem, zjebka i na miejsce ... A jak po 5 sekundach sam przybiegł zdziwiony czemu nie wołam (taki stojący znak zapytania - "ej czy już nie powinieneś mnie odwołać i dać nagrodę?"), to smaczek, pochwala. Nie jest to "koszerne" i zgodne z zasadami, ale uwarunkowałem psa w ten sposób, że : krótkie szczekanie = dobrze = smaczek. dalsze szczekanie = źle = zjebka + wygonienie na posłanko Mimo pozornie sprzecznych sygnałów, jakoś pies to przyswoil i efekt byl taki, że po kilku tygodniach konsekwentnej pracy: - "odpalał", biegł pod drzwi, szczekał kilka sekund i wracał biegiem do mnie po smaczka i pochwałę i ... zastygał nadsłuchując (czasem cicho powarkując), ale już nie szczekał dalej. De facto nagradzałem go za ... szczekanie! Ale z powodu porażki innych prób, zadowoliłem się ograniczeniem czasu szczekania zamiast walczyć o całkowite wyeliminowanie problemu. MNIE tyle wystarczyło! Czy to u Ciebie zadziała - szczerze? - nie wiem! Czy masz to spróbować? To już Twoja decyzja! Poczekaj, posłuchaj, spróbuj innych metod, a jak ŻADNE nie pomogą, to ew. dopiero spróbuj tej - ale obserwuj reakcje psa i NIGDY nie nagradzaj 2 razy (!) bo zachęcisz psa do szczekania, zamiast wygasić! To ma być schemat- poszczekałeś, fajnie, ostrzegłeś nas, OK, dzięki jesteś debeścior pies stróżujący, ale już KONIEC! (no w końcu to był Sznaucer - rasa stróżująca, nie?) :diabloti: Nie oduczysz psa szczekania tą metodą, ale pójdziesz na kompromis! On zrealizuje zmniejszenie stresu i "ostrzeżenie stada" krótkim szczekaniem, a ty ograniczysz do minim ujadanie w domu... Powtarzam: Pamiętaj. Nie jestem szkoleniowcem, a niektóre metody wypracowałem metodą prób i błędów w DESPERACJI :evil_lol: wobec braku reakcji MOJEGO psa na inne metody. Metoda sprawdzona była na JEDNYM psie i nie pretenduje do miana powszechnie skutkującej. O ile wszystko inne zawiedzie i zdecydujesz się spróbować tego, to zachowaj dystans do tej porady i obserwuj reakcje psa zaprzestając lub modyfikując sposób działania do indywidualnych reakcji TWOJEGO psa. No i ... POWODZENIA ze szczekunem - tą metodą lub inną ! Quote
Recommended Posts