Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 945
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Gosia2406 napisał(a):
Ja tez jej życze jak najwięcej.Ale jak bym napisała 2.5kg to było by to chyba nierealne pobożne życzenie.Chociaż,chciała bym.

Mniejmy nadzieje że będzie rosła troske dłużej niż reszta yorkasków:loveu:

Posted

aj tak sie zagadałam, że nie zauważyłam, że Neli przybrała na wadze, bardzo bardzo jesteśmy z niej dumni:multi:Pancia bardzo dobrze o nią dba, ja to sie tak zawsze zastanawiam jak to jest z tymi kuwetkami...czy potem łatwo pieska nauczyć załatwiania się na dworze?

Posted

dysia-u napisał(a):
No Kasiu się ciesz! :eviltong: póki co :loveu: Mój to nastolatek a drugi za chwile będzie nastolatek :roll: kto ma to wie o czym mówie:evil_lol:

ja mam szwagra nastolatka...o jej...kojarzy mi się on nie tylko z nastrojami ale i z wielkim apetytem:) Wasze dzieciaki też tak dużo jedzą w wieku dojrzewania? bo ten brat mojego Męża to je z 7 posiłków dziennie i wciąż jest głodny:)

Posted

wiesz moja mama jest pielęgniarką i zawsze mówiła tak...dziecko jak chce to niech je, jeśli na talerzu zostawia 2 kartofle to nie karz mu na siłe dojadać - chce to je, nie chce to niech nie je, mozna np ograniczyc kolacje podajac zamiast kanapeczek jakis owoc no a przede wszystkim problem to słodycze, bez nich naprawdę można żyć, tak mówi moja mama - jej rady są naprawdę dobre
a ja - jej córka jak nie zjem codziennie czegoś słodkiego to umieram:)no ale ja to się wdałam w tatę - razem zjadamy 2 litry lodów na raz i jakoś z nadwagą problemów narazie tfu tfu nie mamy:)
a ta Twoja córcia to naprawdę taki tłuścioszek? nie chce mi się wierzyć, a poza tym ona jest w wieku że rośnie i napewno wyrośnie zobaczysz:)

Posted

Gosia2406 napisał(a):
mojej córci kupuje ubrania na 167 i większe,a ma 140cm,więc chyba nie przesadzam jak pisze że to tłuścioszek.A najgorsze jest to że ona najtłuściejsza jest w pasie,tzn ma bardzo odstający brzuch,a otyłość brzuszną bardzo trudno jest zgubić.Ona teraz wchodzi w okrws dojżewania i jeśli teraz nie zadziałamy to potem klapa.A mój synek to prawdziwy niejadek.Próbowałam nie namawiać go do jedzenia,nie jadł cały dzień,no i wieczorem musiałam go zmusić.Jest tak chudy że ubrania na jego rozmiar są za szerokie.

Widze że z córciami mamy ten sam problem:evil_lol::evil_lol::evil_lol:
Z mojej też niezły tłuścioszek,i brzuchol wystający galanty jest:shake:

Posted

mojej córci kupuje ubrania na 167 i większe,a ma 140cm,więc chyba nie przesadzam jak pisze że to tłuścioszek.A najgorsze jest to że ona najtłuściejsza jest w pasie,tzn ma bardzo odstający brzuch,a otyłość brzuszną bardzo trudno jest zgubić.Ona teraz wchodzi w okrws dojżewania i jeśli teraz nie zadziałamy to potem klapa.A mój synek to prawdziwy niejadek.Próbowałam nie namawiać go do jedzenia,nie jadł cały dzień,no i wieczorem musiałam go zmusić.Jest tak chudy że ubrania na jego rozmiar są za szerokie.

Posted

Gosia2406 napisał(a):
Lekarze juz mi zwracają uwagę ze jak teraz z tym czegoś nie zrobie to potem będzie problem.A co ja moge jak ona jest cały czas głodna?Jak jej nie daje to po kryjomu sama bierze:shake:.

Gosiu naszym dzieciom potrzeba jest przede wszystkim więcej ruchu.:shake:.
Nie pamiętam ile Twoja córcia ma lat,moja w maju kończy 15 i zaczyna się pomału oglądać za chlpakami i zauważyłam że coraz dokładniej zaczyna sobie dobierać jadłospis.Do tej pory był ten sam problem co z Twoją panienką.My nawet zaczeliśmy się leczyć na nadciśnienie bo zaczeła mieć z nim kłopoty.

Posted

Lekarze juz mi zwracają uwagę ze jak teraz z tym czegoś nie zrobie to potem będzie problem.A co ja moge jak ona jest cały czas głodna?Jak jej nie daje to po kryjomu sama bierze:shake:.

Posted

ewa2909 napisał(a):
Gosiu naszym dzieciom potrzeba jest przede wszystkim więcej ruchu.:shake:.
Nie pamiętam ile Twoja córcia ma lat,moja w maju kończy 15 i zaczyna się pomału oglądać za chlpakami i zauważyłam że coraz dokładniej zaczyna sobie dobierać jadłospis.Do tej pory był ten sam problem co z Twoją panienką.My nawet zaczeliśmy się leczyć na nadciśnienie bo zaczeła mieć z nim kłopoty.

moja ma 11lat i żeczywiście mało ma ruchu,ale za nic w świecie nie da się wygonić na dwór(mówi że zimno)

Posted

hm...może zapisz ją na jakieś lekcje pływania albo na dodatkowe zajęcia gier zespołowych, wiem że też zabrania się jesc po 17 no ale jesli chodzi o dzieci to poprostu czasem trzeba je oszukiwać, kanapki bez masełka, zamiast pieczonego to gotowane, zamiast śmietanki - kefir a zamiast tzw dań na szybko porządny obiadek z ryżem zamiast ziemniaków - próbowałaś tego?
tylko proszę nie przesadzaj z powtarzaniem i przypominaniem o otyłości, ostatnio u nas w Białej 15-latka popełniła samobójstwo z powodu bulimii - przez całe życie słyszała że jest gruba, wiec tu też trzeba byc ostrożnym bo mogę sobie rękę dać uciąć, że w tej chwili matka tej dziewczyny wolałaby mieć w domu tłuścioszka niż chodzić na grób dziecka...

Posted

Zdecydowałam że będziemy z Neli wychodzić na dworek.Na razie tylko raz na dzień,żeby się przyzwyczaiła do zimna.Byliśmy przedwczoraj,wczoraj i dziś,jutro idziemy dwa razy.

Posted

Gosia2406 napisał(a):
Zdecydowałam że będziemy z Neli wychodzić na dworek.Na razie tylko raz na dzień,żeby się przyzwyczaiła do zimna.Byliśmy przedwczoraj,wczoraj i dziś,jutro idziemy dwa razy.

Cześć Gosiu.:loveu:
Jeżeli Neli ma już wszystkie szczepienia i jest po kwarantannie to jak najbardzij można z nią wychodzić na dworek.Tylko nie zapomnij ją ubrać żeby nie zmarzła:evil_lol:

Posted

3 marca idziemy na ostatnie,tzn:przeciwko wściekliźnie,na inne psie choroby już jest zaszczepiona(22 styczeń).Ubieram ją w sweterek który sama zrobiłam na drutach(z golfikiem i rękawkami).Na razie nasze spacerki nie trwają długo(około 10-15min),bo Neli to mały zmarźluch(strasznie sie trzęsie)a tu cały czas zimno a śniegu nie ma.3 marca Neli dostanie też czipa bo tu wszystkie pieski do 6miesiąca muszą być zaczipowane. Słyszałam jak to wygląda i już się boje o nią,:placz:pewnie będzie ją bardzo bolało:placz:

Posted

Gosia2406 napisał(a):
3 marca idziemy na ostatnie,tzn:przeciwko wściekliźnie,na inne psie choroby już jest zaszczepiona(22 styczeń).Ubieram ją w sweterek który sama zrobiłam na drutach(z golfikiem i rękawkami).Na razie nasze spacerki nie trwają długo(około 10-15min),bo Neli to mały zmarźluch(strasznie sie trzęsie)a tu cały czas zimno a śniegu nie ma.3 marca Neli dostanie też czipa bo tu wszystkie pieski do 6miesiąca muszą być zaczipowane. Słyszałam jak to wygląda i już się boje o nią,:placz:pewnie będzie ją bardzo bolało:placz:

ja to myślę, że podczas zabiegu Pancia będzie się bardziej bała niż pacjentka:)słyszałam, że ten zabieg nie jest az taki straszny, głowa do góry bedzie ok:lol:

Posted

Cześć Gosiu:loveu::loveu::loveu:
Neli nawet nie pisła na szczepieniach za to Tosiek darł się chyba za nich dwóch:crazyeye:.Pewnie go cała okolica słyszała:roll:.

Na jakies focie to można liczyć??????:razz:

Posted

no jasne że pańcia będzie się bardziej bała niż Neli.Szczepień tez sie bardziej pańcia bała.Jak ją szczepili to zamknełam oczy żeby nie widzieć jak ją źgają,a ona nawet nie pisła.Słyszałam że do czipów używają takich gróbych igieł:shake:.

Posted

Oczywiście,fotki będą jutro(jak zdąże wstawić)lub w niedziele najpóźniej.A co do szczepienia to sama się dziwiłam (wetka tez) że mała nie piszczała:crazyeye:.Byłam pewna że będzie się darła w niebogłosy.

Posted

W takim małym stworku zaskakujaco tak duzo odwagi - brawo Neli jesteśmy z Ciebie BARDZO dumni!:multi:, a Pancia to niech się wstydzi:mad: - taka duza a igielki sie bojala:roll:a co do czipów, ja nie w temacie ale wydaje mi się, że skoro tyle czworolapnych to przechodzi to i Neli da sobie radę, gorzej z Gosią:cool3: