Ajula Posted March 15, 2009 Posted March 15, 2009 anciaahk napisał(a):Kompletnie nie kumam o co chodzi z tymi gruczołami, ale pies żadnych objawów z nimi związanych nie ma. Nie saneczkuje, nie liże odbytu, nie gania za ogonem. Drapie się - ale bez konkretnych miejsc, swoje wyłysiałe uszy też czasem drapie, ale nie koncentruje się specjalnie na nich. Ma taki jakby łupież na brzuszku i tam też ma miejsca wyliniałe. Bardziej wszystkie objawy wskazują na alergię pokarmową. z gruczołami moja Hexi miała problemy, ale objawy były takie jak opisujesz: saneczkowanie, wylizywanie i zaczerwieniona mocno pupa nie slyszalam, żeby zapchane gruczoły powodowały linienie i łupież na brzuchu :roll: dzis akurat w TOK FM w programie "Wierzę w zwierzę" była 2 godzinna rozmowa z dermatolog zwierzęcą i opisywała takie objawy jako atopowe zapalenie skóry, albo alergię pokarmową Quote
Ajula Posted March 15, 2009 Posted March 15, 2009 acha, jeszcze dodam na temat karmy, że od szczeniaka moja Hexi miała problemy z przewodem pokarmowym, najpierw takie zaostrzenia raz na 4-5 miesięcy, potem coraz częsciej, potem to już były wymioty raz, dwa w tygodniu, następnie te wymioty były z krwią, w kóncu wyglądalo, jakby wymiotowała samą krwią miała robione różne badania łącznie z usg, rtg z kontrastem, próby wątrobowe itp - nic konkretnego nie wychodziło leczona więc była doraźnie - ranigast, przeciwzapalne, przeciwwymiotne żywiona była gotowanym domowym jedzeniem weterynarz od pewnego czasu namawiał na weterynaryjną karmę Royal Canin Sensitivity w końcu się zdecydowaliśmy - zaczeła tą karmę jeść we wrzesniu, czyli 7 miesięcy temu i w tym czasie wymiotowala tylko raz! (moim zdaniem dlatego, że się przeżarła) czyli jest efekt spróbuj, może i Karmelkowi pomoże Quote
anciaahk Posted March 15, 2009 Author Posted March 15, 2009 Dzięki Ajula, właśnie próbujemy z 2 karmami RC - Hypallergenic i Skin Support, widziałam właśnie jeszcze tą Sensivity. Wolałabym jednak dać mu też coś "mokrego", bo podje trochę suchej ale i tak do kuchni za mną biega. Dlatego diagnoza nt gruczołów wydawała mi się nieco dziwna, ale cóż... Quote
Ajula Posted March 15, 2009 Posted March 15, 2009 u nas nie dało się całkowicie przejsc na sucha karmę, bo po prostu Hexi nie dawała żyć, nie chciała jesc tej suchej RC, jak ją brałam na przetrzymanie, to w nocy nawet piszczała i waliła łapą w miskę :evil_lol: dlatego dodawałam jej do suchej karmy trochę czegos do smaku - pierś z kurczaka, polewałam trochę rosołem (bez przypraw, tyle żeby tluszczyk poczuła), dodawałam trochę twarogu itp. I jakos jadła. Kiedy stwierdziłam, że już dawno nie było wymiotów i innych problemów, na obiad dostaje gotowane mięso + marchew + makaron (albo ryż, ale rzadziej, bo wydaje mi sie, że po ryżu jeździ jej w brzuchu i robi rzadsze kupy), wieczorem dostaje porcję samej suchej karmy ancia, przejrzyj ofertę RC, bo oni mają też lecznicze mokre karmy w puszkach, może mokrą karmę Karmelek jadłby chętniej np. RC Intestine - też na problemy żołądkowo jelitowe + skóra Quote
anciaahk Posted March 15, 2009 Author Posted March 15, 2009 Już zamówiłam, z mokrych RC Sensivity i Hillsa dla alergików z jagnięciną, większą paczkę suchej RC Hypoallergenic oraz takie kostki Cirrus Pro, też polecone przez wetkę. Właśnie będę mu modyfikować i uatrakcyjniać suchą karmę, dodam troszkę mięska i rosołu, ugotowanego bez żadnych przypraw na wodzie. A wariat szaleje po mieszkaniu z piłką. :diabloti: Quote
anciaahk Posted March 15, 2009 Author Posted March 15, 2009 Zastosowałam Waszą metodę i do suchej karmy dolałam troszku rosołku i wkroiłam ociupinkę mięsa, wszystko oczywiście bez przypraw. Wcinał aż miło. Mam w takim razie metodę na mojego niejadka. :diabloti: Karma też zamówiona. Quote
anciaahk Posted March 18, 2009 Author Posted March 18, 2009 Ajula napisał(a):ancia co u Was? Jak Karmelek? Wsuwa aż miło dzięki Waszym podpowiedziom i już się tak mocno nie drapie :multi:. Czekam tylko na zamówienie z animalii, na szczęście wetka dała mi sporo próbek, więc mam czym karmić. Quote
Ajula Posted March 18, 2009 Posted March 18, 2009 cieszę się i pozdrawiam Was serdecznie :lol::lol: Quote
Ulka18 Posted March 18, 2009 Posted March 18, 2009 Ja sie tez ciesze, ze juz Karmelkowi lepiej z ta alergia. A my tutaj jestesmy od tego, zeby sobie pomagac i dzielic doswiadczeniami :lol: Zawsze to razniej w grupie wsparcia :cool3: Quote
anciaahk Posted March 23, 2009 Author Posted March 23, 2009 Dziękujemy za zainteresowanie. Karmelek to mały wariatuńcio, wybredny francuzek, który noskiem kręci na puszki z jagnięciną ;). Muszę uciekać się do podstępu, by skunksik mały coś zjadł. Ale ma tak piękne czekoladowe oczka i ogólnie jest tak piękny, że cóż robić.... A on moją słabość bezwstydnie wykorzystuje:mad:. Quote
Ulka18 Posted March 24, 2009 Posted March 24, 2009 Anciaahk, nie rozpieszczaj tak krolewicza. Przeglodz troche, miski niech swiecą pustkami, wtedy wszystko bedzie jadl. Quote
anciaahk Posted March 24, 2009 Author Posted March 24, 2009 Ula ja tak robię, a moja mama która go czasem dogląda, krzyczy że biedaczysko głodne :diabloti:.] Dzisiaj się przegłodził do południa, to wszamał wszystko bez zastrzeżeń. Quote
Reno2001 Posted March 24, 2009 Posted March 24, 2009 Moje panny za to teraz dostają mniejsze porcje. Obie po zimie nieco pełniejsze kształty dostały :cool3:. Ale u nas nie ma lekko. Masza już zaczyna biegac na torku. Dotts zresztą też. Zaczynamy spalac zimowy tłuszczyk :diabloti:, choc aura póki co nie sprzyja zbytniej aktywności fizycznej :roll:. Quote
anciaahk Posted March 24, 2009 Author Posted March 24, 2009 Też mam nadzieję, że przy nieco lepszej pogodzie ruchu Karmel będzie miał więcej, to i apetyt będzie większy. Quote
Ulka18 Posted March 25, 2009 Posted March 25, 2009 anciaahk napisał(a):Ula ja tak robię, a moja mama która go czasem dogląda, krzyczy że biedaczysko głodne :diabloti:.] Super, tak trzymac :kciuki: Badz stanowcza Anciaahk. Nie daj sie Babciom. Moja Mama tez uwaza, ze fajny pies, to nie-chudy pies, ale taki okraglawy :evil_lol: Dzieki temu ja Kostaryke non stop trzymam na lightowej karmie, bo Mama/Babcia dogadza. Casablanka na szczescie uwielbia gonitwy, szczegolnie aportowanie pilki i figurke ma nawet nawet. Kostaryka natomiast jak na owczarka przystalo wolalaby tylko leżec na jakims podwyższeniu i patrolowac teren :eviltong: Wczoraj Mama poszla do fryzjera, wziela Kostaryke w ramach lapania kondycji, taka byla zdziwiona po co idzie :crazyeye: a do domu pedzila jak odrzutowiec :evil_lol: Quote
anciaahk Posted March 25, 2009 Author Posted March 25, 2009 Ile latek ma Kostaryka? Bo moja Cindy czasem też patrzyła na mnie na spacerze z miną - i po co to tak łazić? Rudzielec. Staram się uśmiechnąć: Anka rzuć piłeczkę, no weź... na koniec przytulę się do "Babci":diabloti:, może coś dobrego mi zapoda Quote
anciaahk Posted March 25, 2009 Author Posted March 25, 2009 Nie dajcie się zwieść, odpoczywam naprawdę bardzo rzadko.... Poza tym jestem najpiękniejszy na świecie :loveu: A że towarzyski ze mnie chłopak wcisnę się nawet w niewygodną szczelinę, byle tylko w towarzystwie: Quote
Ajula Posted March 25, 2009 Posted March 25, 2009 jaki on piękny :loveu: nie dziwię się, że skradł Ci serce :cool3: Quote
anciaahk Posted March 25, 2009 Author Posted March 25, 2009 Prawda, że cudny :). Tak czytam wątek o pseudohodowli pekińczyków i chyba pracownik fundacji Koci Świat pisze, że pieski można oddać do adopcji po odebraniu w sądzie praw do psa właścicielom, a sąd może też nakazać zwrot psa do właściciela. Tak myślę, że sprawa w sądzie w przypadku mojego Karmelka chyba jeszcze się nie odbyła, poza tym będzie skierowana chyba nie przeciwko niemu, tylko jakiemuś facetowi, który podczas libacji wyrzucił mojego Karmelka. No i właśnie, rozumiem, że właściciel Karmelka ma odebrane prawa? lub się ich zrzekł?, bo ja i tak go nie oddam. Nawet sobie nie umiem tego wyobrazić. Quote
terra Posted March 26, 2009 Posted March 26, 2009 Nie wiem jak jest sytuacja prawna Karmelka, ale nie sądzę, aby ktoś sie po niego zgłaszał. Przecież już mógł to zrobić, skoro pies był do adopcji. Karmelek jest śliczny i wesoły. Widać, że szczęśliwy :loveu: Quote
anciaahk Posted March 26, 2009 Author Posted March 26, 2009 Halo cioteczki, jak się podoba Karmelek?? Quote
Reno2001 Posted March 26, 2009 Posted March 26, 2009 Co tu pisac, sama słodycz i tyle :loveu:. Karmelciu, ach Karmelciu. Przepiękny jesteś!! Quote
Recommended Posts