Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

@All

Jestem członkiem ZKWP w Gdańsku z siedzibą jak wszyscy wiedzą w Sopocie. Hoduję sobie i wystawiam od kilku lat Ca de Bou. Rasę jak wiemy mało popularną i z punktu widzenia kynologii raczej niewyrównaną.
Oznacza to dodatkową pracę, experymenty i walkę na wyczucie.

W moim oddziale jest zarejestrowanych kilka CdB, tak się złożyło, że to akurat ja mam najlepszego z tych psów - gdyby taka sytuacja przydażyła się na Sopockiej wystawie w mojej obecności na ringu - to byłby koniec wszystkiego - TAK TEŻ JEST Z TĄ KRAWOSKĄ AFERKĄ.

Posted

@flashka-g

przecież jeździsz na tyle wystaw po całej Europie. Gdyby takie akcje działy się na codzień to koniec...co to za radocha jeździć w obawie o życie i zdrowie. już bywały akcje trucia psów konkurencji, niszczenia samochodów i psykówki, ale spradycznie. teraz zaczyna się to zdarzać coraz częściej. no wiocha na maxa. :evil: :evil: :evil:

Posted

Zgroza :evilbat: , wstyd :evilbat: co sobie o Nas Polakach pomyśleli zachodni, wschodni wystawcy. Ukrócić prywatę w Związku trzeba tylko jak ma to zrobić przeciętny Kowalski?

Posted

I to ma mieksce w kraju który organizuje światówke 2006,no "rewelacja"
Dobrze ze kolega nie odpuszcza,bo tacy ludzie nie powinni reprezentowac w zaden sposob srodowiska wystawcow!
Normalnie mi szczeka opadła jak przeczytałam o calej "akcji"
pozdrawiam iwona

Posted

Pomiędzy kwiestią oczywistego wykluczenia jest wielka przepaść pod tytułem, a może..............................................................................i to mnie bardzo uwiera.

Posted

Justyna, ten oszolom z tego co wiem nie jest członkiem ZK.
Jednak nie łączmy tych dwóch spraw - napaść to jedno i niezależnie czy ktoś jest członkiem czy nie odpowiedzialność spada na organizatorów tej wystawy i druga sprawa naruszenie regulaminu wystaw przez asystentkę, a ta już tym członkiem jak najbardziej jest i do tego nie jest to pierwsza skarga na tą panią i tą hodowlę. Obydwie sprawy zostaną skierowane do Zarządu ponieważ zwyczajnie się łapią do rozpatrzenia. :evilbat: :evilbat: :evilbat:

Posted

Ja opowiem swoja historie...
W sogote na Klubowce Wyzlow moj pies zostal Zwyciezca Mlodziezy,a dzien pozniej sedzia ocenil go na bardzo dobry, poniewaz jak stwierdzil pies nie byl przygotowany do wystawiania. Chodzilo o to, ze pies chcial strasznie wejsc do cienia (bylo bardzo goraco), pod to zadaszenie, w ktorym sidzi sedzia i tam sie ustawial. Sedzia kazal ustawiac psa w sloncu! Dodam, ze ten czlowiek sedziowal dzien wczesniej w ringu seterow i tez slychac bylo o nim nienajlepsze opinie.

Posted

Niełatwo jest być sędzią w jakiejkolwiek dziedzinie, czy to na ringu wystawowym, czy w sporcie, czy też na sali sądowej.
Niewielu ludzi ma do tego predyspozycje i niewielu powinno parać się tym zajęciem. A dostęp jest w zasadzie powszechny :roll:
Każdy kto spełni kryteria i zda odpowiedni egzamin zostaje sędzią.
Potem już niestety nie podlega weryfikacji :(
Nawet regulamian wystaw jest tak skonstruowany, że nie daje wystawcom praktycznie żadnych możliwości odwołania się.
Jednak akurat opisana w innym temacie sytuacja ze zmianą klasy daje się ująć jako złamanie regulaminu wystaw i jako taka może być oprotestowana.
Gorzej z brakiem dostosowania sposobu prowadzenia oceny do warunków pogodowych... ale i tu można by było znaleźć jakiś haczyk.
Problem w tym, że mało kto ma odwagę na składanie protestów oficjalną drogą, bo obawia się późniejszych represji i wykluczenia z grona wystawców. Sędzia potęgą jest i basta! :evilbat: