Gosia Posted March 21, 2005 Posted March 21, 2005 [Niestety jest to wada w każdej rasie. Huskuś- niestety- nie. Shiby mają się poruszać bardzo podobnie do samojeda- tak, jak opisała to Dorota, tłumacząc standard AKC. Niestety- mnie też sędziowie w opisach moich psów piszą: "w ruchu zbieżnie stawiane kończyny". Juz przestałam zwracać na to uwagę. Gosia Quote
ofcca Posted March 21, 2005 Posted March 21, 2005 Chimera napisał(a):Ja myśle, że gdyby każdy składał skargi w przypadku ewidentnego łamania przepisów to w końcu doczekalibyśmy się jakiś efektów... Tylko ile osób ma odwagę to zrobić? :evil: No i trzebaby mieć przy sobie regulamin wystaw i wzorce ras :lol: pozdrawiam iwona Quote
TANANA Posted March 21, 2005 Posted March 21, 2005 :) Witam! Wszystkim serdecznie gratulujemy ! i tez mamy sie czym pochwalic UNKASIK w Katowicach w silnej stawce wywalczył: CWC, NPwR, CACIB, BOB jestesmy bardzo dumni!!! Quote
Marek z Gromem Posted March 21, 2005 Posted March 21, 2005 REGULAMIN WYSTAW PSÓW RASOWYCH IV Zasady nagradzania psów "Po przyznaniu CACIB-u sędzia przywołuje do porównania drugiego doskonałego psa z klasy, z której pochodzi zwycięzca i porównując taką nową stawkę może przyznać rezerwowy CACIB Pan sędzia Karl REISINGER (A) też nie zna tego przepisu w labradorach przyznał Caciba i od razu res. caciba nie musiał nikogo wołać 8) Quote
Kika Posted March 21, 2005 Posted March 21, 2005 [quote name='Marek z Gromem']REGULAMIN WYSTAW PSÓW RASOWYCH IV Zasady nagradzania psów "Po przyznaniu CACIB-u sędzia przywołuje do porównania drugiego doskonałego psa z klasy, z której pochodzi zwycięzca i porównując taką nową stawkę może przyznać rezerwowy CACIB Pan sędzia Karl REISINGER (A) też nie zna tego przepisu w labradorach przyznał Caciba i od razu res. caciba nie musiał nikogo wołać 8) Z tym faktycznie spotkałam się w Czechach, ale oceniala nas wtedy Belgijka. Quote
Yoshko Posted March 21, 2005 Posted March 21, 2005 Sędzia może wywołać drugiego psa z klasy ,ale nie musi ,jeżeli od razu jest zdecydowany komu res Caciba przyznać Quote
Marek z Gromem Posted March 21, 2005 Posted March 21, 2005 Sędzia może wywołać drugiego psa z klasy ,ale nie musi ,jeżeli od razu jest zdecydowany komu res Caciba przyznać No właśnie inaczej mówi regulamin i inaczej mnie uczono na kursie dla asystentów. :D Quote
askaa Posted March 21, 2005 Posted March 21, 2005 Doroto napisalas: "Co do resCACIB i CACIB, sędzia Jakubowski ustawił jedną suczkę przy tabliczce CACIB (właśnie Twoją Asiu), a drugą suczkę (tę kulejącą) przy tabliczce resCACIB – oczywiście nie zaglądałam w karty ocen ale tak właśnie suczki zostały ustawione. " ale wlascicielce drugiej suczki sedzia zrocil uwage, ze jej tam nie postawil i nic nie mowil o przyznaniu res. CACIBA Mysle, ze cala ta sytuacja nie powinna zaistniec, bo tylko sa niepotrzebne emocje i nerwy. Pozdrawiam Aska Quote
Magic Posted March 22, 2005 Posted March 22, 2005 Aśkaa napisala askaa napisał(a): ale wlascicielce drugiej suczki sedzia zrocil uwage, ze jej tam nie postawil i nic nie mowil o przyznaniu res. CACIBA Mysle, ze cala ta sytuacja nie powinna zaistniec, bo tylko sa niepotrzebne emocje i nerwy. Pozdrawiam Aska Droga Asiu, Oczywiście zgadzam się z Tobą, że „cała ta sytuacja nie powinna zaistnieć” szczególnie że wynikła wskutek poważnych błędów podczas oceny stawki Samojedów w Katowicach 2005 popełnionych przez renomowanego polskiego sędziego kynologicznego Zygmunta Jakubowskiego, cieszącego się powszechnym szacunkiem i znakomitą opinią. Trzy suczki, dwie z klasy pośredniej (jedna z pierwszą a druga z drugą lokatą) i jedna z otwartej, zostały poproszone jednocześnie o wejście na ring do porównania o CACIB i res CACIB, zrobiły okrążenie, po którym sędzia palcem wskazał na dwie suczki, które otrzymały pierwsze lokaty w swoich klasach, natomiast trzecia suczka (z drugą lokatą z klasy pośredniej) zeszła z ringu. Było to porównanie o CACIB i resCACIB, i sędzia zostawił na ringu dwie suczki. To rzeczywiście dziwne, że ktoś kto nie otrzymał resCACIBu ustawia się przy tabliczce z res CACIB – ale czy mogło to być zwykłe nieporozumienie wynikające z niezrozumienia treści werdyktu? Sędzia wskazał na dwie suczki, które mają zostać na ringu, a tak zwykle postępuje się wtedy, kiedy sędzia postanawia przyznać jednej CACIB a drugiej res CACIB. Chciałabym podkreślić, że tylko jedna suczka z trzech porównywanych została poproszona o opuszczenie ringu, i porównanie się skończyło. Widziałam tę sytuację dokładnie jako jeden z widzów, a ponieważ byłam bez psa, więc mogłam się skoncentrować na tym co dzieje się na ringu. Ja odnoszę się do tej sytuacji spokojnie, bez nerwów i emocji, o których piszesz. Pozdrawiam Dorota Quote
askaa Posted March 22, 2005 Posted March 22, 2005 Dorota piszesz: "Trzy suczki, dwie z klasy pośredniej (jedna z pierwszą a druga z drugą lokatą) i jedna z otwartej, zostały poproszone jednocześnie o wejście na ring do porównania o CACIB i res CACIB, zrobiły okrążenie, po którym sędzia palcem wskazał na dwie suczki, które otrzymały pierwsze lokaty w swoich klasach, natomiast trzecia suczka (z drugą lokatą z klasy pośredniej) zeszła z ringu." I tu akurat sie nie zgodze, poniewaz renomowany miedzynarodowy sedzia kynologiczny Z. Jakubowski, wcale nie kazal wszystkim 3 suczkom biegac, tylko od razu podszedl do tej 3 i wreczyl karte oceny, ktora obrazona wlascicielka nie chciala wziasc po ocenie stawki. A na dodatek zwrocil jej uwage na pewien fakt, ale pozwol Dorota, ze nie bede tego pisala publicznie, poniewaz doskonale i Ty i Iwona wiecie co pan Jakubowski powiedzial. Natomiast odpowiadajac na: "Widziałam tę sytuację dokładnie jako jeden z widzów, a ponieważ byłam bez psa, więc mogłam się skoncentrować na tym co dzieje się na ringu. " niestety jestes strona w tej sprawie, a w tym przypadku trudno o obiektywizm. Pozdrawiam Aska Mozemy tak sobie pisac, jedna drugiej ale to do niczego nie doporowadzi Quote
ofcca Posted March 22, 2005 Posted March 22, 2005 askaa napisał(a):Dorota piszesz: "Trzy suczki, dwie z klasy pośredniej (jedna z pierwszą a druga z drugą lokatą) i jedna z otwartej, zostały poproszone jednocześnie o wejście na ring do porównania o CACIB i res CACIB, zrobiły okrążenie, po którym sędzia palcem wskazał na dwie suczki, które otrzymały pierwsze lokaty w swoich klasach, natomiast trzecia suczka (z drugą lokatą z klasy pośredniej) zeszła z ringu." I tu akurat sie nie zgodze, poniewaz renomowany miedzynarodowy sedzia kynologiczny Z. Jakubowski, wcale nie kazal wszystkim 3 suczkom biegac, tylko od razu podszedl do tej 3 i wreczyl karte oceny, ktora obrazona wlascicielka nie chciala wziasc po ocenie stawki. A na dodatek zwrocil jej uwage na pewien fakt, ale pozwol Dorota, ze nie bede tego pisala publicznie, poniewaz doskonale i Ty i Iwona wiecie co pan Jakubowski powiedzial. Natomiast odpowiadajac na: "Widziałam tę sytuację dokładnie jako jeden z widzów, a ponieważ byłam bez psa, więc mogłam się skoncentrować na tym co dzieje się na ringu. " niestety jestes strona w tej sprawie, a w tym przypadku trudno o obiektywizm. Pozdrawiam Aska Mozemy tak sobie pisac, jedna drugiej ale to do niczego nie doporowadzi sędzia kazał mi się przebiec potem uzasadnił werdykt a nie powinno mnie byc na ringu wogole bo o czym już pisałam wcześniej jest to łamanie regulaminu.A kartę oceny miałam odebrać później,kazał mi na nią pozekac poza ringiem!tak też zrobiłam. pozdrawiam iwona Quote
Magic Posted March 23, 2005 Posted March 23, 2005 Aśkaa napisala [quote name='askaa']Dorota piszesz: "Trzy suczki, dwie z klasy pośredniej (jedna z pierwszą a druga z drugą lokatą) i jedna z otwartej, zostały poproszone jednocześnie o wejście na ring do porównania o CACIB i res CACIB, zrobiły okrążenie, po którym sędzia palcem wskazał na dwie suczki, które otrzymały pierwsze lokaty w swoich klasach, natomiast trzecia suczka (z drugą lokatą z klasy pośredniej) zeszła z ringu." I tu akurat sie nie zgodze, poniewaz renomowany miedzynarodowy sedzia kynologiczny Z. Jakubowski, wcale nie kazal wszystkim 3 suczkom biegac, tylko od razu podszedl do tej 3 i wreczyl karte oceny, ktora obrazona wlascicielka nie chciala wziasc po ocenie stawki. A na dodatek zwrocil jej uwage na pewien fakt, ale pozwol Dorota, ze nie bede tego pisala publicznie, poniewaz doskonale i Ty i Iwona wiecie co pan Jakubowski powiedzial. Natomiast odpowiadajac na: "Widziałam tę sytuację dokładnie jako jeden z widzów, a ponieważ byłam bez psa, więc mogłam się skoncentrować na tym co dzieje się na ringu. " niestety jestes strona w tej sprawie, a w tym przypadku trudno o obiektywizm. Pozdrawiam Aska Mozemy tak sobie pisac, jedna drugiej ale to do niczego nie doporowadzi Asiu Dziękuję Ci za Twój list, jednakże z jego treści wynika, że masz ochotę spierać się o kwestie mające drugorzędne znaczenie. Oczywiście jest faktem, że sędzia Jakubowski popełnił szereg błędów – i jednym z nich jest wezwanie do porównania o CACIB i res CACIB suczki z drugą lokatą z klasy pośredniej – i nikt temu nie zaprzecza, ale – jak napisałam już wcześniej, jest to sprawa o drugorzędnym znaczeniu. Właścicielka suczki z 2 lokatą z klasy pośredniej robiła to, co kazał jej robić sędzia – a skoro sędzia wezwał ją do porównania o CACIB i res CACIB, to wyszła do porównania i kiedy kazał jej biegać, to oczywiście biegałą. Wszyscy byliśmy zdziwieni tym, że sędzia Jakubowski nie przestrzega regulaminu, ale wystawca musiał wykonywać jego polecenia. Dziwi mnie, że jednak, że kłamiesz. Twoja suczka nie była w jednej klasie z pozostałymi dwoma suczkami. A skoro tak, to dlaczego znalazły się na ringu – jak sama piszesz – wszystkie trzy jednocześnie – podczas gdy powinny tam być dwie suczki – zwyciężczynie w swoich klasach. Ja osobiście odebrałam dyplom suczki z drugą lokatą bynajmniej nie dlatego, że – jak niestety kłamliwie twierdzisz – właścicielka „była obrażona” – ona stała poza ringiem, po prostu była zajęta swoim psem, stała tyłem do sędziego, i dlatego ja podeszłam i odebrałam dyplom. Mam do Ciebie jednak pewną prośbę związaną z tym, że Twój post zawiera nie tylko kłamliwe informacje, ale również insynuacje – dotyczące zresztą osoby sędziego Jakubowskiego. Moim zdaniem wszystko, co sędzia Jakubowski miał do powiedzenia na temat suczki z drugą lokatą w klasie pośredniej, zawarł w jej karcie oceny. Ty insynuujesz jednak, że sędzia Jakubowski „na dodatek zwrocil jej uwage na pewien fakt, ale pozwol Dorota, ze nie bede tego pisala publicznie, poniewaz doskonale i Ty i Iwona wiecie co pan Jakubowski powiedzial.” Ja osobiście chciałabym się dowiedzieć co to za „pewien fakt” . Myślę, że Iwona też jest ciekawa, tym bardziej, że nie tylko nie robiłyśmy tajemnicy z tego, co sędzia Jakubowski do nas mówił, ale ujawniłyśmy to bardzo skrupulatnie, rzetelnie, dokładnie i w szczegółach. Sprawa jest takiej wagi, że powinna być omówiona publicznie, dlatego wszelkie niedomówienia lub insynuacje – czyli to co piszesz w swoim ostatnim poście – powinny zostać wyjaśnione publicznie. Nie chciałabym jednak spierać się o drugorzędne kwestie. Poważnym problemem oceny stawki Samojedów w Katowicach 2005 było to, że na podstawie werdyktu sędziego Zygmunta Jakubowskiego w klasie pośredniej w rasie Samojed wygrała suczka zauważalnie i przez cały czas kulejąca na lewą tylnią łapę, a wskutek tego pojawiły się wątpliwości związane z fachowością i rzetelnością oceny stawki. Ponadto Sędzia Zygmunt Jakubowski, poproszony o uzasadnienie szokującego werdyktu sędziowskiego, odpowiedział, że bardziej ceni chwilową niedyspozycję suki niż w ruchu kończyny tylnie stawiane lekko zbieżnie u jej konkurentki. – czyli wadę uznał za zaletę, natomiast zaletę za wadę – co jest oczywistym błędem sędziowskim świadczącym o niekompetencji. Ponadto Kiedy sędziemu Jakubowskiemu delikatnie zwrócono uwagę na jego oczywisty błąd, sędzia bynajmniej nie był skłonny natychmiast skorygować swojego błędu, ale dalej podtrzymywał swój absurdalny werdykt, uzasadniając go tym, że bardziej ceni chwilową niedyspozycję suki niż w ruchu kończyny tylnie stawiane lekko zbieżnie u jej konkurentki. I zalecił skorzystanie z trybu zażalenia wysyłając zaskoczonych widzów do sekretariatu. Takim postępowaniem naruszył zasady etyki i podważył zaufanie do jego kompetencji. Pozdrawiam Dorota Quote
Huskuś Posted March 23, 2005 Posted March 23, 2005 Magic napisał(a):„Moving at a slow walk or trot, they will not single track, but as speed increases, the legs gradually angle inward until the pads are finally falling on a line directly under the longitudinal center of the body.” Czyli: „W powolnym ruchu lub truchcie łapy nie poruszają się w jednej linii, ale gdy ruch przyspiesza, nogi stopniowo kierują się ku środkowi aż łapy ostatecznie wpadają w linię przebiegającą bezpośrednio pod wzdłużną osią ciała.” W Husky jest też tego typu opis. Ale to co jest wyżej opisane nie chodzi o zbieganie się łap w jedną linię przy truchtaniu po ringu ale przy szybkim biegu. Co do biegu Chartow, czy niektórych ras odległych od 5 grupy, rzeczywiście nie znam się na tym. Więc pochopnie napisałam, że równoległość jest w każdej rasie. Pozdrawiam H Quote
Beleczka Posted March 23, 2005 Posted March 23, 2005 Sędzia Zygmunt Jakubowski, poproszony o uzasadnienie szokującego werdyktu sędziowskiego, odpowiedział, że bardziej ceni chwilową niedyspozycję suki niż w ruchu kończyny tylnie stawiane lekko zbieżnie u jej konkurentki. – czyli wadę uznał za zaletę, natomiast zaletę za wadę – co jest oczywistym błędem sędziowskim świadczącym o niekompetencji...... Pozdrawiam Dorota Dorota, odwracasz kota ogonem. Z Twoich słów wynika, ze sędzia powiedział, że bardziej ceni chwilową niedyspozycję suki, niż tylne nogi suki, ktora przegrała. Nie powiedział, że kulawizna jest wskazana u psów. Więc nie odwracaj kota ogonem, że sędzia uznał kulawizję jako zaletę. Belka Quote
Basenji Posted March 23, 2005 Posted March 23, 2005 i zapraszamy do zerknięcia na strony serialowe! http://www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=20736&postdays=0&postorder=asc&start=480 Zdrówko :lol: Quote
Agatka Posted March 24, 2005 Posted March 24, 2005 Magic mam wrażenie, że to co robisz ze swoja znajoma to efekt rozgoryczenia. Tak cięzko czasem przegrac ... Tak sie składa, że suczke z klasy pośredniej widuje codziennie od małego i jakos nie zauwazyłam zeby kulała... A co do proszenia suk na ring. W mojej rasie tj sznaucerach praktycznie zawsze proszone sa na ring suki z lokata pierwsza i z lokata druga. Sedzia ustawia je w nastepujacej kolejnosci P1 P2 O1 O2 U1 U2 C1 C2, wiec wie dokładnie która suka zajęła 1 a która druga lokate i po obejrzeniu wszystkich przyznaje Cacib i r.Cacib. I jakos nikt z tego nie robi afery. Czasem wygrywaja lepze a czasem gorsze psy ale nikt nie robi z tego afery. Wiec kobieto zastanów sie co robisz i przestań sie obrażac na cały świat I przyjmij do wiadomości: CZASEM TWOJA SUKA TEZ MOZE PRZEGRAC!!!!! NIkt nie jest doskonały ! Zastanów sie czy tak bardzo Ci przeszkadza ze suka któa jest wystawiana raz na pół roku dostała CWC ??? jej tak bardzo nienawidzisz czy jej włascicielki ?? Zastanów sie nad soba , bo emocje to zły doradca A Pamietaj Decyzja sedziego jest ostateczna i niepodważalna i ma prawo z takich a nie innych pobudek przyznac 1 lub 2 lokate lub ocene bez lokaty. Quote
Magic Posted March 24, 2005 Posted March 24, 2005 Agatka napisał(a):Magic mam wrażenie, że to co robisz ze swoja znajoma to efekt rozgoryczenia. Tak cięzko czasem przegrac ... Tak sie składa, że suczke z klasy pośredniej widuje codziennie od małego i jakos nie zauwazyłam zeby kulała... A co do proszenia suk na ring. W mojej rasie tj sznaucerach praktycznie zawsze proszone sa na ring suki z lokata pierwsza i z lokata druga. Sedzia ustawia je w nastepujacej kolejnosci P1 P2 O1 O2 U1 U2 C1 C2, wiec wie dokładnie która suka zajęła 1 a która druga lokate i po obejrzeniu wszystkich przyznaje Cacib i r.Cacib. I jakos nikt z tego nie robi afery. Czasem wygrywaja lepze a czasem gorsze psy ale nikt nie robi z tego afery. Wiec kobieto zastanów sie co robisz i przestań sie obrażac na cały świat I przyjmij do wiadomości: CZASEM TWOJA SUKA TEZ MOZE PRZEGRAC!!!!! NIkt nie jest doskonały ! Zastanów sie czy tak bardzo Ci przeszkadza ze suka któa jest wystawiana raz na pół roku dostała CWC ??? jej tak bardzo nienawidzisz czy jej włascicielki ?? Zastanów sie nad soba , bo emocje to zły doradca A Pamietaj Decyzja sedziego jest ostateczna i niepodważalna i ma prawo z takich a nie innych pobudek przyznac 1 lub 2 lokate lub ocene bez lokaty. Chciałabym Ciebie i innych Dogomaniaków uprzejmie poinformować, że przypisujesz mi w swoim poście cechy charakteru, których nie mam, i motywy postępowania, którymi się nie kieruję, oraz uczucia, których zupełnie nie odczuwam. Być może nawet nie zdajesz sobie sprawy, jak bardzo się mylisz pisząc w ten sposób o mnie – czego nie powinnaś robić, ponieważ nie znasz mnie osobiście. Dlaczego miałabym nie lubić jakiegoś psa, hodowli, hodowcy czy właściciela? Wyjaśniam Ci, że rzekome powody niechęci, którą fałszywie mi przypisujesz, są zmyślone przez Ciebie. Odnoszę się do innych z szacunkiem i sympatią. Chciałabym Ci wyjaśnić, że moje postępowanie w tej sprawie jest tylko i wyłącznie wykonaniem polecenia sędziego Jakubowskiego, który zażyczył sobie, aby ewentualne wątpliwości co do postępowania sędziego rozstrzygać poprzez przewidzianą regulaminem procedurę złożenia protestu. Treść protestu nie dotyczy lokat ani CWC przyznanych mocą niepodważalnej decyzji uprawnionego międzynarodowego sędziego kynologicznego. Chciałabym też zwrócić Ci uwagę, że oceny stawki dokonują uprawnieni sędziowie a nie przypadkowi ludzie właśnie dlatego, aby byli w stanie dokonać obiektywnej oceny i selekcji opartej na akceptowanych przez FCI merytorycznych i etycznych standardach. Osobiście jestem zawsze za tym aby wygrywał „najlepszy pies” a nie „mój pies”, ponieważ jeżdżę na wystawy z powodu moich zainteresowań kynologicznych a bynajmniej nie po to, aby zaspokajać nadmiernie i niewłaściwie rozwinięte ambicje. Jednocześnie chciałabym zasugerować, że ocena stawki powinna być dokonana na podstawie porównania zachowania i wyglądu psów na ringu, a nie poza nim, ponieważ zastosowanie poza-ringowych kryteriów oceny jest nieetyczne, zarówno jeśli dotyczy poszczególnych psów, jak oceny całej stawki. Zastosowanie poza-ringowych kryteriów oceny, szczególnie w formie w jakiej zaprezentował to sędzia Jakubowski, jest naruszeniem nie tylko etycznych standardów oceny stawki powszechnie stosowanych w FCI, ale również zastosowaniem standardów etycznych absolutnie nie akceptowanych przez FCI. Czy nie uważasz, że sędzia kynologiczny, który nie tylko nie przestrzega standardów etycznych FCI, ale również poprzez stosowanie standardów etycznych w dowolny sposób według własnego widzimisię wypacza te standardy i w poważny sposób szkodzi tej organizacji i jej reputacji? Myślę, że przyznanie pierwszej lokaty i CWC kulejącemu na ringu psu rasy zaprzęgowej jest oczywiście prawem każdego sędziego, który uważa, że taki werdykt powinien wydać, jednakże należy jednocześnie wziąć pod uwagę konieczność zrzeczenia się przez sędziego Jakubowskiego wszystkich funkcji oraz członkowstwa w Związku Kynologicznym w Polsce. Pozdrawiam Dorota Quote
Agatka Posted March 24, 2005 Posted March 24, 2005 Szanowna Pani Doroto ! Po ilości Pani postów widac, ze pojawiła sie Pani tutaj specjalnie po to zeby zrobic zamieszanie. Jak widac niektórzy nie moga życ bez takich scysji ;) tak naprawde to czego dotyczy Pani protest, bo przestaje rozumiec? MOże poprostu nam Pani przełozy jego treśc. Skoro nie dotyczy werdyktu, nie dotyczy oceny to czego dotyczy? Gdzie to naruszenie regulaminu? Bo ja go w tych wrzaskach nie widze. ;) Czasami mam wrażenie ze ludzie naprawde nie maja co robic.. :D ;) Quote
Magic Posted March 24, 2005 Posted March 24, 2005 [quote name='Agatka']Szanowna Pani Doroto ! Po ilości Pani postów widac, ze pojawiła sie Pani tutaj specjalnie po to zeby zrobic zamieszanie. Jak widac niektórzy nie moga życ bez takich scysji ;) tak naprawde to czego dotyczy Pani protest, bo przestaje rozumiec? MOże poprostu nam Pani przełozy jego treśc. Skoro nie dotyczy werdyktu, nie dotyczy oceny to czego dotyczy? Gdzie to naruszenie regulaminu? Bo ja go w tych wrzaskach nie widze. ;) Czasami mam wrażenie ze ludzie naprawde nie maja co robic.. :D ;) Uprzejmie informuję, że moje posty mają na celu rzeczowe przedstawienie mojego punktu widzenia w celu uniknięcia nieporozumień, niedomówień, plotek i insynuacji. Treść protestu została złożona w sekretariacie wystawy zgodnie z regulaminem, ale nie wiem czy powinnam przytaczać treść protestu na forum, ponieważ procedura tego nie przewiduje. Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, abym przedstawiła na forum mój punkt widzenia na sprawę. Może zechciej przeczytać mój post w dziale skandale sędziowskie str 76 http://www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=18357&postdays=0&postorder=asc&start=1125 i ewentualnie posty rozwijające temat, a wtedy na pewno temat stanie się bardziej zrozumiały. Pozdrawiam Dorota Quote
Genia Posted March 24, 2005 Posted March 24, 2005 A ja mam takie samo zdanie jak Magic bo mnie to samo spotkało. Pełzająca suka,która na prawą łapę utykała tak mocno-,że nie biegła tylko kustykała i dostała CWC i CACIB-a !!! I to jest w porzątku ?? Quote
Agatka Posted March 24, 2005 Posted March 24, 2005 Wyobraź sobie ze juz dawno go przeczytałam jak i pozostałe Twoje posty i jedyny wniosek jaki mi do głowy przychodzi, to że przemawia przez ciebie zawiśc i chec zrobienia zamieszania. Czyli wyglada na to, ze to tajne co napisałas do organizatorów wystawy. No niesamowite... Zycze w takim razie powodzenia w dalszym wystawianiu. Az strach z Pania wygrac. Ciesze sie ze nie mam samoyeda. i współczuje pani konkurentom. Ciekawe czy za kazdym razem jak Pani suka nie bedzie ta pierwsza to bedzie Pani składała skargi. Na chwile obecna to całe zamieszanie jest dla mnie nieco smieszne. W związku z powyższym chciałam poinformowac wszystkich że w/w suka z klasy pośredniej nigdy nie kulała i nie kuleje. Jej kończyny sa zupełnie w porzadku, tak samo jak i sposób poruszania. Miałam przyjemność - niewatpliwa - widziec suke dzien przed wystawa jak i w dniu wystawy i żadnych zmian nie zauwazyłam. z poważaniem Izabela Quote
kingula Posted March 24, 2005 Posted March 24, 2005 [quote name='Agatka'] Jej kończyny sa zupełnie w porzadku, tak samo jak i sposób poruszania. Miałam przyjemność - niewatpliwa - widziec suke dzien przed wystawa jak i w dniu wystawy i żadnych zmian nie zauwazyłam. z poważaniem Izabela A czy widzialas ja bezposrednio na ringu? Bo sedzia chyba ocenia psa na ringu a nie poza nim :roll: Nie wiem co ma do rzeczy to jak suka ruszala sie dzien przed wystawa, czy nawet w jej dniu :roll: Ocena na ringu to ocena na ringu a nie poza nim. Quote
Genia Posted March 24, 2005 Posted March 24, 2005 Może ktoś sfilmował tą sytuację i sprawa by była oczywista. :evilbat: Quote
Asiaczek Posted March 24, 2005 Posted March 24, 2005 Według mnie i zgodnie z Regulaminem sędziowskim, sędzia ocenia psa na ringu, a nie poza nim. To raz. Dwa - liczy się kondycja psa w dniu wystawy, na ringu, w tym konkretnym momencie oceny psa. Jest to przecież wystawa psich piekności. A czy "piękność" może kuleć? Jeżeli kuleje, to powinna zostać oceniona poza konkurencją, bo kulawizna absolutnie nie jest stanem normalnym. Na ringu pies ma się zaprezentować w pieknym ruchu i w statyce. I jak dla mnie - ocena (bardzo wysoka) p. Z. Jakubowskiego nie powinna mieć miejsca. Nie mówię tutaj o dyskwalifikacji, ale o "ocenie poza konkurencją". Dlaczego tak postąpił? Tego nie dowiemy się nigdy. Jest to praktykowane i ja sama miałam takie zdarzenie w W-wie, parę lat temu na Wyścigach, sędzina Barbara Szczepkowska. Powodem kulawizny była ostra trawa. Suka została oceniona poza konkurencją. A żeby było śmieszniej, po ocenie, przed BIS-em, przy swobodnych pogaduszkach sędzina sama przyznała, że suka nie kuleje. No, ale stało się. Pzdr. Quote
Recommended Posts