Asiaczek Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 [quote name='Sonya-Nero'][quote name='Asiaczek'] Podejrzewam, że za kilka/kilkanaście lat i te kolory znajdą się we wzorcu pudla. Szkoda, że nie widziałam arlekina i trikolora pudla w Opolu. A może ktoś ma zdjęcia tak umaszczonych pudli? Bardzo bym prosiła o ich zamieszczenie na forum. Nie sądzę :roll: , Francuzi są w tym względzie bardzo konserwatywni i w zasadzie przestrzega się kryć w obrębie jednego koloru z pewnymi tylko wyjątkami. Moim marzeniem jest uznanie czerwonego (cynamonowego) koloru u pudla. Zdjęcia różnie umaszczonych pudli są na naszym temacie o pudlu w IX grupie, ale to dłuuuugie szukanie :roll: :wink: A czy Ty myślisz, że Anglicy nie są konserwatywni? Oczywiście, że są i żadna tam Ameryka nie będzie im narzucała kolorów "do uznania" we wzorcu! Ale ugięli sie, bo przeciez nic nie stoi w miejscu i w sumie przecież najważniejsza jest zdrowa myśl hodowlana. A że przy tym wychodzą inne kolory... . Bez tego nie byłoby postępu i ewolucji, prawda? Tak więc nie zarzekajmy się, że nigdy i nikt, bo to nie jest prawda. Za jakiś czas (ile to będzie trwało w pudlach - nie wiem) i te kolory oficjalnie wejdą na hale wystawowe. Taka jest kolej rzeczy. Czy tego ktoś chce, czy nie. Dany kolor może nam się nie podobać, ale w tak mało popularnej rasie, jak sąpudle, warto zaciekawić innych innymi kolorami. Kogoś zachwyci bi-, kogoś trikolor i juą jest Was-pudlarzy zdecydowanie więcej na wystawach. Jest porządna konkurencja, hodowle się rozwijają itp. Nie muszę tego wszystkiego tak dokładnie opisywać, bo wszyscy wiemy, jak to jest z nowymi kolorami w rasach. Nota bene - w charcikach włoskich też jest walka o uznanie białych znaczeń lub wręcz łaciatości. Włosi mówią zdecydowanie NIE, a Amerykanie i tak robią swoje przy cichym popraciu tych nielicznych hodowców, którzy o te kolory walczą. Pzdr. Quote
Sonya-Nero Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 Tylko miłośników pudli jest malutko, a zwolenników tych kolorystycznych odmieńców jeszcze mniej (wyjątek - kolor czerwony), więc tak naprawdę nie ma komu o co walczyć :roll: Quote
Asiaczek Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 Violonczela - dzięki za fotki "kolorowych" pudli. Uczciwie mówiąc, była to dla mnie pierwsza i - jak dotąd - jedyna okazja zobaczenia takich umaszczeń w tej rasie. Dzięki. Kolorki są b.ciekawe. Zawsze to jakaś nowość. Mnie podoba się najardzie black & tan. Może dlatego, że baski-trikolory sa moim ulubionym umaszczeniem? A czy w PL na wystawach cosśtak kolorowego było prezentowane "na próbę"? Pzdr. Quote
Asiaczek Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 Sonya-Nero napisał(a):Tylko miłośników pudli jest malutko, a zwolenników tych kolorystycznych odmieńców jeszcze mniej (wyjątek - kolor czerwony), więc tak naprawdę nie ma komu o co walczyć :roll: Aż mi się wierzyć nie chce! Naprawdę?! To strasznie zachowawcze. A może jeszcze jest za wcześnie na takie eksperymenty? To w pudlach jest gorzej, niz myślałam. W baskach - porównywając do pudli - jest SUPER! Mamy wszystkie 4 uznane kolory i z niecierpliwością czekamy na następny "nowy" kolor. Liczę tutaj na pomysłowość Amerykanów. :D Gdybym miała możliwości mieszkaniowe, taki podpalany pudelek byłby u mnie na pewno. Niestety, mieszkamy w bloku... :cry: Pzdr. Quote
Asiaczek Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 ursus napisał(a):Wzorce się zmieniają i widzimisię sędziów też.......... Od 2 lat zmienił się wzorzec IV Grupy FCI , między innymi jeśli chodzi o umaszczenia.......... już niestety niedopuszczalny jest tricolor, bicolor, błękitny podpalany (grafit) ,......... a nawet czepiają się żółtych, choć wzorzec wyraźnie mówi ,że rudy zaczyna się od żółtego !!!!!!!! A nagle niepożądany jest brązowy nos..........i nawet czekoladowych się czepiono ,że nie mają nosa czarnego !!!!!! a jaki do h.......... ciężkiej mają mieć?? skoro geny takie a nie inne mają?????? Widzę, że prawie w każdej rasie są jakieś nowinki kolorystyczne. Ale "zachowawcze lobby" nadal jest silne i nie dopuszcza do rozwoju. A czasami nawet uwstecznia się. No cóż... Jedynym wyjściem są słowa W. Młynarskiego "róbmy swoje" i nie poddawajmy się. Pzdr. Quote
Sonya-Nero Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 Arlekiny i black & tan nie - dlatego, że nie mają rodowodów FCI. Na dzień dzisiejszy ściągając takiego pudla do Polski nie ma się najmniejszych szans na pokazywanie go na wystawach organizowanych przez ZKwP, choć już pewna furtka jest. Natomiast kolor "red" pojawia się na wystawch jako "aprikot" i w zależności od tego czy sędzia rygorystycznie przestrzega wzorzec i czy w ogóle zna wzorzec pudla (skandal :roll: ) taki pudel może otrzymać i doskonałą i bardzo dobrą i dyskwalifikację :wink: :roll: Quote
Asiaczek Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 Sonya-Nero napisał(a):Arlekiny i black & tan nie - dlatego, że nie mają rodowodów FCI. Na dzień dzisiejszy ściągając takiego pudla do Polski nie ma się najmniejszych szans na pokazywanie go na wystawach organizowanych przez ZKwP, choć już pewna furtka jest. Natomiast kolor "red" pojawia się na wystawch jako "aprikot" i w zależności od tego czy sędzia rygorystycznie przestrzega wzorzec i czy w ogóle zna wzorzec pudla (skandal :roll: ) taki pudel może otrzymać i doskonałą i bardzo dobrą i dyskwalifikację :wink: :roll: Jasne. Gdybym teraz ściągała takiego kolorowego maluszka, to liczyłabym się z niemożliwością pokazywania go na wystawach. Szkoda. A może podczas trwania jakiejś wystawy udałoby się zorganizować taki krótki pokaz kolorów nieuznanych przez FCI np. w pudlach? Eee, chyba nie udałoby się. Opór materii. A czy takie maluchy jak się rodzą, to dostają metryczki z adnotacją "niehodowlane", czy wogóle nie dostają dokumentów? Jak to jest w pudlach? Pzdr. Quote
Sonya-Nero Posted March 17, 2005 Posted March 17, 2005 Tylko aktualnie w Polsce nie ma ani arlekina ani black & tan. Teoretycznie powinny otrzymać taki wpis do metryczki. Quote
Asiaczek Posted March 19, 2005 Posted March 19, 2005 Sonya-Nero napisał(a):Tylko aktualnie w Polsce nie ma ani arlekina ani black & tan. Teoretycznie powinny otrzymać taki wpis do metryczki. Rozumiem, że w PL nie ani jednego egzemplarza takich "kolorowych" pudli? Nie pytam się o "red", chodzi mi o te pozostałe (arlekiny i trikolory). Rozumiem, że nikt nie chce ryzykować prezentowania takiego kolorka, prawda? No to czekamy na jakiegoś odważniaka... Pzdr. Quote
Magic Posted March 20, 2005 Posted March 20, 2005 Podczas Międzynarodowej Wystawy Psów Rasowych w Katowicach 18marca 2005 na ringu Samojedów nastąpiła zmiana sędziego: zamiast zaproszonego międzynarodowego sędziego kynologicznego Borisa Spoljarica z Chorwacji stawkę Samojedów oceniał międzynarodowy sędzia kynologiczny Zygmunt Jakubowski. Ponieważ na podstawie werdyktu sędziego Zygmunta Jakubowskiego w klasie pośredniej w rasie Samojed wygrała suczka zauważalnie i przez cały czas kulejąca na lewą tylnią łapę, pojawiły się wątpliwości związane z fachowością i rzetelnością oceny stawki. Kiedy jeden z widzów zwrócił się do sędziego z prośbą o uzasadnienie werdyktu, sędzia kynologiczny Zygmunt Jakubowski zalecił skorzystanie z trybu złożenia skargi. W tej sytuacji rzeczywiście złożenie skargi w trybie przewidzianym przez regulamin wystawy okazało się konieczne w celu wyjaśnienia motywów i przesłanek decyzji sędziego, który bezpośrednio na ringu uzasadnił swoją decyzję, cytuję: „Bardziej cenię chwilową niedyspozycję suki niż w ruchu kończyny tylnie stawiane lekko zbieżnie u jej konkurentki.” Na podstawie takiego uzasadnienia, nie popartego żadnym zaświadczeniem weterynaryjnym stwierdzającym „chwilową niedyspozycję” ruchową, kulejąca suczka dostała CWC i res CACIB. To bardzo zaskakujące uzasadnienie, tym bardziej że na podobnej zasadzie można też psu nie dać nic wygrać, ponieważ jest on „chwilowo w dobrej dyspozycji” ale poza tym jest niedysponowany więc nie powinien wygrywać. Sędzia postanowił złamać pewną żelazną zasadę – nie wspominając o zasadach etyki sędziowskiej - jaką jest ocenianie psa takiego, jak on zaprezentował się podczas oceny stawki na ringu – bo właśnie taka prezentacja jest i powinna być podstawą oceny. Jeżeli sędziowie zaczną dawać oceny doskonałe kulejącym psom, szczególnie w rasach zaprzęgowych, to w takim postępowaniu trzeba jednak zauważyć pewne przekroczenie granicy absurdu – które chyba trzeba określić jako coś poważniejszego niż „chwilowa niedyspozycja umysłowa” sędziego kynologicznego. Ciekawe jak skarga zostanie rozpatrzona przez warszawskie kolegium sędziowskie – czyli przez kynologicznych przyjaciół i dobrych znajomych sędziego Zygmunta Jakubowskiego? Pozdrawiam Dorota Quote
ofcca Posted March 20, 2005 Posted March 20, 2005 Witam! Według wzorca FCI lekko zbieżne w ruchu tylne kończyny u psa rasy samoyed nie są absolutnie żadną wadą.Wadą są kończyny rozbieżne lub krzyżujące się w ruchu. Natomiast według regulaminu wystaw psów rasowych,rozdział II Zasady sędziowania psów na wystawach pkt.13.: "Ocena „DOSTATECZNA" (DOST.) powinna być przyznana psu, który odpowiada wzorcowi rasy, jednak nie posiada pewnych cech uznanych za istotne lub którego kondycja fizyczna nie jest optymalna. NIE DO OCENY (NDO). To określenie jest przewidziane dla każdego psa, który nie porusza się prawidłowo, stale skacze na wystawcę lub próbuje uciec z ringu, co uniemożliwia ocenę mechaniki i typowości ruchu, stale unika sędziego uniemożliwiając ocenę zgryzu i uzębienia, budowy ogona lub jąder, wykazuje ślady przeprowadzonych operacji lub leczenia, które mogą być uznane za próbę oszustwa. To samo dotyczy sytuacji, gdy sędzia ma uzasadnione podejrzenia ,że przeprowadzono operację, której celem było skorygowanie wad powiek, uszu lub ogona. Uzasadnienie adnotacji NIE DO OCENY powinno być wpisane w karcie oceny psa." Pies który kuleje na pewno nie jest psem w dobrej kondycji,ponadto niemożliwy jest prawidłowy ruch w takim wypadku. pozdrawiam iwona Quote
basia Posted March 20, 2005 Posted March 20, 2005 Byłam przy tej ocenie i jakoś nikt wtedy nie protestował a teraz dusputa. No, ciekawa jestem co z tego wyniknie :-? Quote
ofcca Posted March 20, 2005 Posted March 20, 2005 [quote name='basia']Byłam przy tej ocenie i jakoś nikt wtedy nie protestował a teraz dusputa. No, ciekawa jestem co z tego wyniknie :-? Według regulaminu "ocena sędziego jest ostateczna i niepodważalna" wiec nie ma co protestować. Jak napisała Magic "jeden z widzów zwrócił się do sędziego z prośbą o uzasadnienie werdyktu, sędzia kynologiczny Zygmunt Jakubowski zalecił skorzystanie z trybu złożenia skargi." Sędzia złamał też regulamin prosząc do porównania o NSwR na ring suczkę ktora zajęła drugą lokatę w klasie pośredniej razem ze zwyciężczyniami klasy pośredniej i otwartej.Powinien ją poprosić dopiero wówczas kiedy to suczka z lokatą pierwszą w klasie posredniej otrzymałaby CACIB. cytuję:REGULAMIN WYSTAW PSÓW RASOWYCH IV Zasady nagradzania psów "Po przyznaniu CACIB-u sędzia przywołuje do porównania drugiego doskonałego psa z klasy, z której pochodzi zwycięzca i porównując taką nową stawkę może przyznać rezerwowy CACIB "pozdrawiam iwona Quote
basia Posted March 20, 2005 Posted March 20, 2005 Nie sledziłam oceny samojedów aż tak dokładnie. Jeżeli sędzie faktycznie poprosił do porównania suczkę z druga lokatą, to złamał regulamin i już. Tylko czy w takiej sytuacji można coś zrobić, tzn. czy skarga coś da skoro jak pisałaś "decyzja sędziego jest niepodważalna" :roll: Quote
ofcca Posted March 20, 2005 Posted March 20, 2005 basia napisał(a):Nie sledziłam oceny samojedów aż tak dokładnie. Jeżeli sędzie faktycznie poprosił do porównania suczkę z druga lokatą, to złamał regulamin i już. Tylko czy w takiej sytuacji można coś zrobić, tzn. czy skarga coś da skoro jak pisałaś "decyzja sędziego jest niepodważalna" :roll: Zrobić można-złozyć skargę i zrobiłam to. mam dość wracania do domu z podkulonym ogonem,kiedy to ewidentnie łamane są przepisy. Ja nie mam pretensji o zmianę sędziego, nie chce odbieranie tytułów tym którzy wygrali po prostu sędzia ma obowiązek stosować sie do regulaminu tak samo jak ja czyli wystawca.Ja to robie wiec oczekuję tego od innych wystawców i od sędziów. Ale co to da skoro skarga rozpatrywana przez sąd kolezeński w Warszawie a Pan Sędzia jest przewodniczącym Klubu Szpica w Warszawie. pozdrawiam iwona Quote
Chimera Posted March 20, 2005 Posted March 20, 2005 Ja myśle, że gdyby każdy składał skargi w przypadku ewidentnego łamania przepisów to w końcu doczekalibyśmy się jakiś efektów... Quote
Huskuś Posted March 20, 2005 Posted March 20, 2005 basia napisał(a):Nie sledziłam oceny samojedów aż tak dokładnie. Jeżeli sędzie faktycznie poprosił do porównania suczkę z druga lokatą, to złamał regulamin i już. Tylko czy w takiej sytuacji można coś zrobić, tzn. czy skarga coś da skoro jak pisałaś "decyzja sędziego jest niepodważalna" :roll: Wygląda na to, że sędzia chciał za jednym zamachem przyznać CACIB, Res-CACIB i Zw. Rasy. Czyżby przyznał CACIB lub Zw. Rasy suczce z II lokatą? :wink: Wtedy rzeczywście byłaby podstawa do oburzenia. Wiem jak to jest na ringu jak do oceny zakolejkowana jest cała masa psów. Sędzia się spieszy, wchodzi klasa za klasą, pies za psem. I przy 60-siątym psie sędzia dostaje kociokwiku. Tzn. jeden dostaje przy 60-siątym, drugi przy 40-stym, a trzeci przy osiemdziesiątym. Zależy od sędziego. Ale przecież ocena to nie maraton. Każdy chce być oceniony dobrze, a nie w biegu. Byłam na ringach jako gospodarz i czasem rzeczywiście ocena zmieniała się w maraton przy dużej ilości psów. I nie wierzę w to aby sędzia "łapał sukę za jajka" :) z glupoty. Ale przy którymś psie zaczynają mylić się klasy. A nie daj Boże suka wyglądem przypomina inną płeć. ;) Pozdrawiam Quote
Huskuś Posted March 20, 2005 Posted March 20, 2005 ofcca napisał(a):Witam! Według wzorca FCI lekko zbieżne w ruchu tylne kończyny u psa rasy samoyed nie są absolutnie żadną wadą. Niestety jest to wada w każdej rasie. Moje psidlo też ją ma. I niektórzy sędziowie zwracali na to uwagę. I nie mam do nich o to pretensji. :D W każdej rasie pies ma być na lapach parami równoległych do siebie. A to z standardu Samoyeda "Kończyny tylne widziane od tyłu proste i równoległe". Quote
ofcca Posted March 20, 2005 Posted March 20, 2005 Huskuś napisał(a):ofcca napisał(a):Witam! Według wzorca FCI lekko zbieżne w ruchu tylne kończyny u psa rasy samoyed nie są absolutnie żadną wadą. Niestety jest to wada w każdej rasie. Moje psidlo też ją ma. I niektórzy sędziowie zwracali na to uwagę. I nie mam do nich o to pretensji. :D W każdej rasie pies ma być na lapach parami równoległych do siebie. A to z standardu Samoyeda "Kończyny tylne widziane od tyłu proste i równoległe". tak w statyce tak właśnie mają wyglądać,jesli tak nie jest to znaczy ze pies ma krzywe łapy. A kończyny lekko zbiezne w ruchu to nie wada,każdy pies tak chodzi inaczej by się przewrócił podobnie jak większość ssaków.Ponadto pies pochodzi od wilka a one stawiają łapy w jednej linii.Kończyny nie mogą się obcierać kostkami bo to jest wada,ale pies to nie kaczka i na pewno nie może chodzić jak one. pozdrawiam iwona Quote
askaa Posted March 20, 2005 Posted March 20, 2005 Dziewczyny uwazam, ze przesadzilyscie. Natomiast gwoli wyjasnienia innym CACIB i NSwR dostala suka, ktora wygrala porownanie, res-CACIBU nie bylo Quote
Chimera Posted March 20, 2005 Posted March 20, 2005 Huskuś napisał(a):ofcca napisał(a):Witam! Według wzorca FCI lekko zbieżne w ruchu tylne kończyny u psa rasy samoyed nie są absolutnie żadną wadą. Niestety jest to wada w każdej rasie. Mylisz się. Np. we wzorcu charta polskiego jest wręcz podkreślone że tzw. sznurowanie czyli wąsko prowadzone w ruchu kończyny tylne są cechą charakterystyczną dla rasy. A pomimo tego wyraźnego zapisu i tak wielu sędziów 'specjalistów' pisze w opisach " zbyt wąska akcja tylnych kończyn" :roll: . No i ma racje Ofcca że zapis ze standardu o równoległość kończyn dotyczy statyki, chyba, że jest konkretnie napisane, iż chodzi o ruch. Quote
Magic Posted March 20, 2005 Posted March 20, 2005 Czy kończyny Samojeda powinny być równoległe w statyce? Oczywiście tak. Czy kończyny Samojeda powinny być równoległe w ruchu? Oczywiście nie. Wzorzec FCI omawia ruch Samojeda dość ogólnikowo: „Chód - silny, swobodny, robiący wrażenie łatwego, z dalekim wykrokiem. Kończyny przednie mają daleki zasięg, a tylne dają silne odbicie.” Myślę, że kwestia opisu prawidłowego ruchu – która jest pominięta w standardzie FCI – została dość szczegółowo omówiona w standardzie AKC: „Moving at a slow walk or trot, they will not single track, but as speed increases, the legs gradually angle inward until the pads are finally falling on a line directly under the longitudinal center of the body.” Czyli: „W powolnym ruchu lub truchcie łapy nie poruszają się w jednej linii, ale gdy ruch przyspiesza, nogi stopniowo kierują się ku środkowi aż łapy ostatecznie wpadają w linię przebiegającą bezpośrednio pod wzdłużną osią ciała.” Taki stan rzeczy standard FCI przyjmuje za rzecz oczywistą i nie omawia go, jednakże być może dla niektórych potrzebny byłby mały wyjaśniający aneksik – bo z treści postów wynika, że kilka osób uważa prawidłowy ruch swoich psów za wadliwy Pozdrawiam Dorota Quote
Magic Posted March 21, 2005 Posted March 21, 2005 Aśkaa napisala: Dziewczyny uwazam, ze przesadzilyscie. Natomiast gwoli wyjasnienia innym CACIB i NSwR dostala suka, ktora wygrala porownanie, res-CACIBU nie bylo Droga Asiu Niestety nie będę mogła zgodzić się z Twoją opinią. Sędzia Zygmunt Jakubowski poważnie naruszył regulamin, wykazał się niewiedzą i bezmyślnością, ale nie tylko. Każdą pomyłkę można od razu naprawić – i sędzia Jakubowski miał taką możliwość - ale on z butną arogancją odesłał osobę (którą naprawdę życzliwie zwróciła mu uwagę na jego błąd) do sekretariatu, aby tam sobie składała ewentualne zażalenia. To nie była zwykła pomyłka – to była przerażająca nonszalancją arogancja na jaką mógłby sobie pozwolić laik, ale nie międzynarodowy sędzia kynologiczny, kierownik Sekcji Szpiców i Psów w Typie Pierwotnym, członek prezydium Zarządu Głównego, wiceprzewodniczący Kolegium Sędziów, członek Głównej Komisji Hodowlanej, jednym słowem – aż wstyd… - jeden z filarów Związku Kynologicznego w Polsce. Droga Asiu, czy nie wydaje Ci się, że sędzia Zygmunt Jakubowski „przesadził”? Co do resCACIB i CACIB, sędzia Jakubowski ustawił jedną suczkę przy tabliczce CACIB (właśnie Twoją Asiu), a drugą suczkę (tę kulejącą) przy tabliczce resCACIB – oczywiście nie zaglądałam w karty ocen ale tak właśnie suczki zostały ustawione. Trzecia zeszła z ringu. Pozdrawiam Dorota Quote
Recommended Posts