matrix..... Posted January 29, 2005 Posted January 29, 2005 Nie można się absolutnie zniechęcać do wystaw i wystawiania natomiast jak najbardziej można się zniechęcić do wystawiania psa u sędziego gdzie ten sam pies w odstępie np tygodnia jest raz doskonały a raz bardzo dobry lub dobry. Jak się trochę pojezdzi to łatwo wybrać naprawdę fachowców od danej rasy czy grupy FCI. Quote
ursus Posted January 29, 2005 Posted January 29, 2005 Ci fachowcy to jak rodzynki w cieście........ trudno trafić, a reszta co drugą wystawę ocenia...... i jak tu oceny do hodowli niezbędne dostać ?? Kto inny na rozpisce, kto inny na ring wchodzi, okropne........ Quote
matrix..... Posted January 29, 2005 Posted January 29, 2005 Ursus ale przyznasz, że paru fachowców jest! Quote
ursus Posted January 29, 2005 Posted January 29, 2005 3 może by się znalazło w mojej Grupie no może 4 , tylko dlaczego ich nie zapraszają?? :( Quote
Asiaczek Posted January 29, 2005 Posted January 29, 2005 bonia napisał(a):Mojej suni pare lat temu zdażyło sie dostać na Miedzynarodowej Wystawie CWC, a dwa tygodnie poźniej na krajówce bdb,niemożna się zniechęcać, ilu sędzieów tyle różnych opisów i ocen. Pozdrawiam Arlena Ja tez miałam taką przygodę. Nasza pierwsza basenka (juz niezyje:((( :cry: ) była pokazywana w kl. młodziezy we Włocławku, sędzia: p. E. Marcinkowska. Suczka zaprezentowała się OK i dostała ocenę dosk. (!) ale bez tytułu Zwyc. Młodzieży. Tydzień poźniej w Koninie, ta sama sędzina, dała mojej suczce ocenę dosk. + tytuł, a jeszcze w momencie gdy wchodziłam na ring usłyszałam od niej: "Och, a skąd taka piękna suczka przyjechała?". Zapomniałam dodac, że na tej wystawie pokazywali swoje baski również PP. Oparowie i ja z nimi oczywiście rozmawiałam, bo nasza Baska była od nich. Pani E. Marcinkowska to widziała. No i stąd taka reakcja... Ale nic to. Baska i tak pozostanie w naszej pamięci, bo była pierwszą baską w domu i wiele nas nauczyła. Zawsze będziemy ja kochać... Pzdr. Quote
Basenji Posted January 29, 2005 Posted January 29, 2005 Widocznie problemy z pamięcią u sędziny. :lol: :lol: Zdrówko Quote
Asiaczek Posted January 29, 2005 Posted January 29, 2005 Najgorsze jest to, że takich sędziów z takimi problemami jest coraz więcej... A to niedobrze. Pzdr. Quote
ursus Posted January 30, 2005 Posted January 30, 2005 Ta skleroza sędziowska to już od ładnych paru lat panuje......... Był rok chyba 1989, Bytom, wystawa na stadionie w Szombierkach....... spotkały się w jednej klasie po raz któryś tam ojciec (Tako) i syn (Ares)... Zawsze Ares 2 za Tako, bo syn młodszy....... głupi dla mnie argument, no ale.......... Postanowiłyśmy się zamienić psami........ oczywiście numer startowy zgodny był z psem, tylko ,że Aresa prowadziła właścicielka jego ojca , a ja wzięłam Tako........... 20 psów w otwartej to wtedy była norma.... po godzinie łażenia w kółeczko po ringu...... werdykt !! Ares przed Tako i komentarz, że starszy lepiej związany i pokazuje sędzia na Aresa(syna) ....... ja więc mówię spokojnie ,że to Ares, a Tako stoi na następnej lokacie............ Szkoda,że nie mam zdjęcia z miną sędziego............ ale miałam ubaw......... Quote
Asiaczek Posted January 30, 2005 Posted January 30, 2005 No cóż, a jednak "drugi koniec smyczy"... A tak generalnie, to każdy komentarz jest tu niepotrzebny. Pzdr. Quote
Madziara Posted February 2, 2005 Posted February 2, 2005 Paru fachowców rzeczywiście jest, ale giną w masie niestety :( Za dużo u nas na wystawach kumoterstwa. To boli :( Quote
Fuka Posted February 2, 2005 Posted February 2, 2005 nie martwcie się układy zwane zagranica polityką - sa wszędzie.... a sedziowie - :hmmmm: rzecz w tym, że mało komu zalezy żeby zapraszać naprawdę dobrych, takich ktorzy sie znają. I czesto nie wynika to wcale z interesu, ale z wygodnictwa - po co sie strac, szukać specjalisty - skoro można zaprosić kogos kto jest pod ręką, albo już byl w Polsce.... Pracowałam i uczyłam sie przez poł roku w Anglii, w jednym z najlepszych kenneli terrierowych na świecie, mam możliwość zaproszenia do Polski terrierowych sedziow z najwyższej połki, światowa klasa, sędziuja na najbardziej prestiżowych wystawach i sa zapraszani dlatego, że robią to dobrze i z sensem. I nie mowie tu tylko o moich szefach, ale przez nich moge miec dojscie do najlepszych. I co myślicie, ze ktoś jest zainteresowany :roll: / I wcale nie chodzi o koszty - w tej chwili samolot z anglii nie kosztuje drożej niż z innych czesci Europy, a Polska jest dla nich na tyle egzotyczna, że przyjechaliby tylko za zwrot kosztow podróży.... Jak ktos jest zapraszany na wszystkie kontynenty, sędziował wszedzie w Europie, a w Polsce nigdy - to chociaz ciekawość ciągnie.... Ale u nas to jak :wallbash: a rzecz w tym, że sedziowie tej klasy - posedziuja tak jak widza, wszystko inne byłoby dla nich obciachem... Ok nie jestem naiwna i moze politykę czasem uprawiaja, ale na Boga nie u nas.... Quote
Madziara Posted February 2, 2005 Posted February 2, 2005 Nikt w swoje stado nie wpuści obcych, przynajmniej nie sądzę. U nas działa kumoteria, jeden sędzia oceni psa drugiego, a tamten tego. Wszystko oficjalnie jest ok - nie oceniają swoich psów. A teraz wpuść obcego - to byłaby katastrofa!! Kto wystawy by wygrywał? Siakieś obce?:> Quote
ofcca Posted February 2, 2005 Posted February 2, 2005 Asiaczek napisał(a):No cóż, a jednak "drugi koniec smyczy"... A tak generalnie, to każdy komentarz jest tu niepotrzebny. Pzdr. koniec smyczy... Ale takrze nieznajomość rasy,tak mi się wydaje. miedzynarodówka w warszawie 2.04.2004 moja malamutka dostaje oc.doskonałą u Borisa SPOLJARICA (Chorwacja) i jest 3 na 7 suk). krajówka 17.04.2004 ta sama suczka dostaje u Pani E.Marcinkowskiej oc.dobrą,lokata 4 na 4!!!Dodam ze na 12 wystaw na których była wystawiana do tej pory jest to jedyna taka ocena. Dwa opisy tez bardzo się różnią od siebie,to jest jakaś paranoja! pozdrawiam iwona Quote
Madziara Posted February 2, 2005 Posted February 2, 2005 No tak :) A co powiesz, że u tego samego sędziego suka dostała dwie diametralnie różne opinie? Jedna zachwyt, druga dno? Dodam, że tyczyło się to budowy, a nie rzeczy naprawialnych i wystawiała ta sama osoba hahaha Quote
ofcca Posted February 2, 2005 Posted February 2, 2005 Madziara napisał(a):No tak :) A co powiesz, że u tego samego sędziego suka dostała dwie diametralnie różne opinie? Jedna zachwyt, druga dno? Dodam, że tyczyło się to budowy, a nie rzeczy naprawialnych i wystawiała ta sama osoba hahaha cóż moge powiedziec?gratulacje dla sędziego! a któż to taki jest specjalistą? Quote
Madziara Posted February 2, 2005 Posted February 2, 2005 Nie powiem. Po pierwsze nie jestem za rzucaniem po nazwiskach, Po drugie nie pamiętam, a papiery są u kumpeli :) Quote
Madziara Posted February 2, 2005 Posted February 2, 2005 A swoją drogą to śmiać mi się chce, że jeden pies, nawet u różnych sędziów raz ma ocenę doskonałą, a raz "naciąganą" dobrą. Przecież aż tak diametralnie się nie zmienia, a i sposób wystawiania nie ma aż takiego znaczenia (taka różnica). Moim zdaniem, pies powinien otrzymywać tą samą ocenę, jak jest ładny, to ładny. OK ocena w dół, bo nie tak przygotowany, wystawiony; ale dwie? To chyba nie ten sam pies :o Quote
Fuka Posted February 2, 2005 Posted February 2, 2005 Madziara napisał(a):Nikt w swoje stado nie wpuści obcych, przynajmniej nie sądzę. U nas działa kumoteria, jeden sędzia oceni psa drugiego, a tamten tego. Wszystko oficjalnie jest ok - nie oceniają swoich psów. A teraz wpuść obcego - to byłaby katastrofa!! Kto wystawy by wygrywał? Siakieś obce?:> Często bywa i tak, ale czasami - oceny sa przypadkowe (równie dobrze można by zaprosić sierotkę, która z zawiązanymi oczami by losowala numery psow i ich rezultaty), a na ringu nie ma nikogo ze "swoich" (bo np. rasy tam oceniane sa niepopularne, albo z jakiegos powodu nie zgłosili sie na tę wystawę) i wtedy nawet układami się tego nie wytłumaczy..... Tylko bezmyślność i totalne olewajstwo - wystawa ma sie odbyc, sedzia musi byc - a jakość mają wszyscy w dooopie.... I to jest dla mnie najgorsze, bo układy od biedy moge zrozumiec - przynajmniej jest w tym jakiś sens i logika, no i ktoś jest zadowolony.... :oops: - bedziecie mnie teraz bić :wink: Quote
Madziara Posted February 2, 2005 Posted February 2, 2005 Myślę, że jedno w połączeniu z drugim daje pełen obraz tego co się u nas dzieje. O zgrozo. :( A bić Cię ja przynajmniej nie będę :) Quote
ursus Posted February 2, 2005 Posted February 2, 2005 :lol: a co powiecie na taki opis psa..............piękna, mało wyrazista głowa............... :-? :lol: :lol: :lol: albo......... ocenę obniża plaskatość poprzeczna........... :-? :-? :-? Quote
Madziara Posted February 2, 2005 Posted February 2, 2005 dla mnie bomba. może założymy temat - z życia wzięte, czyli wesołe opisy poważnych sędziów ? :P Quote
Fuka Posted February 2, 2005 Posted February 2, 2005 Pomysł niezły :klacz: A wracając do układow - to naprawde fajnie by bylo gdyby ich nie było, ale to takie ludzkie - w każdej dziedzinie życia od zawsze coś takiego było i będzie, nie jest to fair, ale przynajmniej jest w tym jakiś sens i logika... A głupota i bezmyślność - działa na mnie jak płachta na byka. W Anglii - zeby byc na liscie sedziow, zeby byc zapraszanym - trzeba sie czyms wykazac, a do tego - do zaproszenia jest potrzebna rekomendacja ludzi zwiazanych z rasa.... Ok - nie jest to metoda na układy, ale przynajmniej można oczekiwać, że sędzia , ktory nas ocenia na ringu ma pojęcie i wie co robi. Możemy sie nie zgadzac z werdyktem, miec inna wizje rasy, ale przynajmniej wiemy, że ocena była rzetelna.... I nikt sobie nie pozwoli na obciach - bo potem go już nikt nie zaprosi. Co najwyżej - powie przed wystawa znajomemu żeby sie nie pokazywal z danym psem na ringu - bo nic nie ugra i chociazby w ten sposb sedzia dba z jednej strony o swoja renome i twarz, a z drugiej pozostaje w dobrych układach ze "swojakiem". Quote
Basenji Posted February 2, 2005 Posted February 2, 2005 ursus napisał(a)::lol: a co powiecie na taki opis psa..............piękna, mało wyrazista głowa............... :-? :lol: :lol: :lol: albo......... ocenę obniża plaskatość poprzeczna........... :-? :-? :-? Mnie się taki opis bardzo podoba. Jaka w tym techniczna głębia........ Zdrówko :wink: Quote
Recommended Posts