Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nie wiem co to byla za ksiazeczka-wzorzec czy cos innego. Nie chodzilo mi o to, ze cos czytal, ale o to, ze nawet nie popatrzyl na psa, pod ktorego ocena przybil pieczatke z wlasnym nazwiskiem. Od poczatku do konca ocenial go asystent, a sedzia stal zupelnie w innym miejscu czytajac te ksiazeczke.

• Replies 1.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Pokazywalam Dakara u sedziego Stępki w zeszlym roku w Nw Dw Maz. Pamietam, ze bardzo niedelikatnie sprawdzal szczeniakowi zeby, doslownie ciagnac za pysk - to samo z psami w innych klasach. Poza tym ocenial osobiscie, surowo (bardzo dobrymi sypal jak z rekawa) ale sprawiedliwie. Ocenial glownie w ruchu.

Posted

zalezy tez jaki to owczarek..
u niktórych ras z pierwszej grupy są dozwolone braki zebowe, poza tym podobno jest tez coś takiego jak zawiazki zebowe (otwierając psu pysk widzimy braki, a w RTG widzimy zawiązki i podobno zęby te wychodzą później lub wcale nie wychodzą na światło dzienne :D Może włascicel psa miał zaświadczenie od weta,ze pies ma te zawiązki? Po drugie niektorym psom rzeczywiscie zeby wyrastają dużo później nawet w 10tym miesiacu zycia, chociaz ja osobiście sie z tym nie spotkałam,ale czytałam. Ale jesli chodzi o zawiązki, to też się z tym nie spotkałam, tylko słyszałam. No i jesli chodzi o młodzież, to też sędzia lub asystent mogą się kierować własnie tym wszystkim, bo przeciez to jest jeszcze młodziez,a nie pies dorosły..

Posted

An3czka

to nie byl asystent tylko p.Opara zdajacy egzamin na VII grupe. Dodam, ze sedzia ten ma juz uprawnienia na IX, VIII i pewnie jeszcze jakas grupe :evilbat: omnibus kurcze...

A ze surowo p.Stepka ocenial to chyba dobrze :roll: Goldenom tez dal troche bdb, ale nie jakos szokujaco wiele.

Posted

P. Opara ma uprawnienia na Vi grupe i nie wiem jak w innych rasach, ale w RRach ma dobra opinie.

Co do p. Stepki - surowo, ale dobrze, sluchalam dyktowanych opisow.

Posted

Dla mnie p.Stepka pasuje do tego tematu....
Nie wiem jak ocenil teraz goldeny w Ustroniu (po wynikach mam bardzo zle zdanie,ale nie widzialam stawki,wiec opinia malo miarodajna),ale jak zwykle je ocenia to az sie plakac chce.Ma paru "znajomych",ktorzy ZAWSZE wygrywaja,niezaleznie od konkurencji.
Do tego komentarze podczas oceny springerow na jednej z krajowek - zarzucil psu zbyt wydajny ruch jako wade,a jest to jedna z podstawowych zalet u rasy (chodzilo mu tez o zbyt wysoki wyrzut przednich lap,co jest we wzorcu opisane jako pozadane i stwierdzil,ze pies rusza sie tak jak setery,a z tego co czytalam w roznych opracowaniach u 7 hackney jest duza wada).Na niektorych wystawach ochrzania za smakolyki...
Jak dla mnie to jeden z najbardzije niekompetentnych sedziow na 8.
Co z tego,ze daje sie duzo bdb,to jeszcze nie znaczy,ze sedzia jest super,bo jest surowy.Wazne,by te bdb byly rozdawane psom na to zaslugujacym.Poza tym jesli przyczepia sie do konkretnej wady (Ustron) u jednego psa to czemu nie zauwazy,ze pozostale lokatowe przed nim maja te sama wade i to w wiekszym stopniu?

Posted

Wazne,by te bdb byly rozdawane psom na to zaslugujacym

Uwazam, ze akurat w Ustroniu slusznie dal bdb psom, ktore te ocene dostaly.
Ja bym lokaty rozdzielila inaczej, ale... co z tego. Sedzia nie jestem i ogolnie sie nie znam :D

Nie czuje sie kompetentna zeby sie wypowiadac nt. jakosci sedziowania w ogole, ale moge powiedziec, ze jestem rozczarowana "oprawa". Nie bylo tabliczek z lokatami, nie bylo glupiego uscisku dloni od sedziego i gratulacji, nie bylo psow ustawionych na lokatach tak, zeby mozna im bylo zrobic zdjecie. Niuanse, a jednak psuja atmosfere.

Bylo natomiast szczegolowe obmacywanie psow, a ocena ciagnela sie niemilosiernie - moze przez ten upal.

O jaka wade u ktorego psa Ci chodzi?

Posted

golden_owner napisał(a):
An3czka

to nie byl asystent tylko p.Opara zdajacy egzamin na VII grupe. Dodam, ze sedzia ten ma juz uprawnienia na IX, VIII i pewnie jeszcze jakas grupe :evilbat: omnibus kurcze...

A ze surowo p.Stepka ocenial to chyba dobrze :roll: Goldenom tez dal troche bdb, ale nie jakos szokujaco wiele.

Pan J. Opara ma też uprawnienia na V i VI grupę. Może też i na II?
Co do V grupy - to chyba jego ocena jest OK. Przynajmniej jeśli chodzi o basenji (sam był, a może i jest nadal, hodowcą tej rasy).
Pzdr.

Posted

Pan Opara na I grupę tez ma uprawnienia :wink:
Asiaczek, na basenji może i p.Opara się zna ale na sh to raczej nie bardzo, chociaż szanuje go za konsekwencję i trzymanie się "swojego" typu od kilku już lat. Oceniał tez mi kiedyś podhalana i dostałam bardzo ładny opis, taki fachowy i prawdziwy. Zapewne z owczarkiem się jeszcze kiedyś do niego wybiore :)

Posted

To co ja mysle o ocenie to jedno i nie zalezalo mi szczegolnie na komentowaniu tego. Wazne dla mnie bylo podejscie Pana sedziego do wystawcow i brak szacunku jaki prezetowal. Nie podobalo mi sie tez to, ze wyganial mojego psa do slonca widzac, ze jest juz bardzo zmeczony, i ze trudno mu jest stac spokojnie. To mnie zbulwersowalo!

Posted

W Katowicach p. Opara "rozszerzał" się na II grupę... Zdawał egzamin u nas na rignu, czyli na ruskich terierach. Szło mu tak jak i sędziemu, p. Kaźmierskiemu - czyli wady psa opisywał w superlatywach a zalety krytykował :lol:

Posted

basia napisał(a):
Pan Opara na I grupę tez ma uprawnienia :wink:
Asiaczek, na basenji może i p.Opara się zna ale na sh to raczej nie bardzo, chociaż szanuje go za konsekwencję i trzymanie się "swojego" typu od kilku już lat. Oceniał tez mi kiedyś podhalana i dostałam bardzo ładny opis, taki fachowy i prawdziwy. Zapewne z owczarkiem się jeszcze kiedyś do niego wybiore :)

No to chociaż dobrze, że jest konsekwentny i ma swój typ SH. To też cenne, prawda?
Pzdr.

Posted

golden_owner napisał(a):

Asiaczek napisał(a):
Pan J. Opara ma też uprawnienia na V i VI grupę.

basia napisał(a):
Pan Opara na I grupę tez ma uprawnienia

tufi napisał(a):
Pan Opara sędziuje też III grupę

karenina napisał(a):
Pan Opara ma tez uprawnienia na X

Fruzia2 napisał(a):
W Katowicach p. Opara "rozszerzał" się na II grupę... Zdawał egzamin u nas na rignu, czyli na ruskich terierach.

Yoshko napisał(a):
Pan Opara ma tez uprawnienia na IV GR.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Posted

A ja mogę stwierdzić, że w V grupie jakoś mało nowych sędziów, takich "od wszystkiego"="do niczego". Jakoś jesteśmy chronieni. Przynajmniej jak dotychczas. Bo nawet p. Jakubowski i p. Opara "maja mocne korzenie" z V.
Pzdr.

Posted

Asiaczek napisał(a):
A ja mogę stwierdzić, że w V grupie jakoś mało nowych sędziów, takich "od wszystkiego"="do niczego". Jakoś jesteśmy chronieni. Przynajmniej jak dotychczas. Bo nawet p. Jakubowski i p. Opara "maja mocne korzenie" z V.
Pzdr.

no niestety sznaucery maja takiego pecha ze sa chetnie wybierane jako przedmiot rozszerzen - kilka ras a w miare jednolite popularne itp to zcemu nie zrobic sobie uprawnien na sznaucery ?? ehh dlatego najbardziej lubie do sedziow=hodowcow jezdzic