.ania Posted May 14, 2005 Posted May 14, 2005 Nie znam Was, ani Waszych psów (jak na mój gust pięknych i doskonałych), nie jestem też z Waszej grupy i kąpletnie nie znam sie na tej rasie, ale uważam, że tak jak nie ma doskonałych ludzi taki i każdy pies ma jakąś wadę (jeden większą, drugi mniejszą). Takie wytykanie niedoskonałości uważam, że do niczego nie prowadzi bo wiadomo, dla każdeko jego pies jest NAJ pod każdym względem i takie uwagi mogą byc przykre. Poza tym "De gustibus non est disputant ". Raz się przegrywa, a raz się wygrywa i dlatego trzeba pogodzic się z tym. No nic rozpisałam się, ale takie jest moje zdanie i mam nadzieję że nikogo nie uraziłam. Mój pies też ma pewnie niedoskonałości i raz prezentuje się lepiej a raz gorzej, i dlatego sądzę że lepiej skupic się na swoich pupilach i zając się ich przygotowaniem do wystawy a nie ogladac się na innych. Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów wystawowych :D Quote
from_gosi Posted May 17, 2005 Posted May 17, 2005 Jsteśmy po kolejnym weekendzie wystawowym, oj działo się tu i tam. Ja byłem w Chybiu. Impreza kapitalna, atmosfera spokojna i piknikowa, organizacja bardzo dobra - stale coś się działo. Ale..., no właśnie jest jedno ale. Moim zdaniem, to co można uznać za skandal sędziowski to to, że w Chybiu praktycznie wszystkie bisy zgarneły bordery. Sędzina przesadziła. Reszta chyba była tlem, a sędziwanych było 5 ras i psy były bardzo piękne i dobrze pokazywane. Pozostał mi lekki niesmak... Quote
ofca Posted May 17, 2005 Posted May 17, 2005 ofcca napisał(a):[ Moja malamutka w Łodzi była druga na 7 suk w swojej klasie,ocenka doskonała.Tenże sam belgijski sędzia o którym pisałam wcześniej.Dzień później byłyśmy na miedzynarodówce w Pradze,gdzie również wywalczyłyśmy srebro na 6 suk w klasie z oceną doskonałą.Sędziował p.Petr Rahanek z Czech.No i teraz wybiore się do Dobrego Miasta-sedziuje p.Grabkowski.I jestem pewna ze dostaniemy bdb!!!noa le chec to sprawdzic,tylko po to jade.Napisze Wam jak bylo,no i prownam opisy :lol: pozdrawiam iwona dotrzymuje slowa TO NIE SKANDAL-TO CUD! nie dosc ze nie dostala bdb to jeszcze zdobyla tytul NSwR!i rozpoczela(w rezszcie)championat polski! złego słowa nie powiem,są jeszcze w Polsce sedziowie ktorzy kieruja sie przy ocenie wzorcem rasy.brawo! pozdrawiam iwona Quote
Gwarek Posted May 17, 2005 Posted May 17, 2005 from_gosi napisał(a):Jsteśmy po kolejnym weekendzie wystawowym, oj działo się tu i tam. Ja byłem w Chybiu. Impreza kapitalna, atmosfera spokojna i piknikowa, organizacja bardzo dobra - stale coś się działo. Ale..., no właśnie jest jedno ale. Moim zdaniem, to co można uznać za skandal sędziowski to to, że w Chybiu praktycznie wszystkie bisy zgarneły bordery. Sędzina przesadziła. Reszta chyba była tlem, a sędziwanych było 5 ras i psy były bardzo piękne i dobrze pokazywane. Pozostał mi lekki niesmak... A mi się podobało, że przynajmniej raz bordery wygrywają :) Zauważ, że BC rzadko kiedy wygrywają nawet BOG, a o BIS dla bordera do niedzieli wogóle nie słyszałam. A też są ładnie prezentowane. Quote
flashka-g Posted May 17, 2005 Posted May 17, 2005 bylam teraz na Wegrzech na wystawie i był tam sliczny Border na grupie...cudny..chyba sie zakochalam w tej rasie;] Quote
JustynaJK Posted May 17, 2005 Posted May 17, 2005 a jednak nieraz można sprawiedliwie powalczyć,cieszę się z Waszych sukcesów Quote
Marek z Gromem Posted May 22, 2005 Posted May 22, 2005 Mam nowego HITA Na wysatwie krajowej sędzina M. Jurek :lol: podczas sędziowania astów klasy MŁ suki nie sprawdziła ZGRYZÓW !! Tak była zajęta ocenianiem eksterieru zewnętrznego 8) :D i nie pomyleniem sie przy lokatach, ze o tej skomplikowanej czynności zapomniała 8) Jak widac fakt, ze ktoś jest sędzią od kilku lat i "hoduje" daną rasę wiele lat nie zapenia nam NORMALNEJ oceny :lol: O takich ludziach Lady Pank miało utwór :roll: Quote
Asiaczek Posted May 22, 2005 Posted May 22, 2005 No, no Marku. Aż tak ostro? Nie znam sędziny M. Jurek, podejrzewam tylko, że pochodzi z rodziny Jurków z Poznania. Bo tatuś też sędzia? Piosenkę znam. Aż mi się wierzyć nie chce, że ona nie sprawdziła zgryzów. Bo rozumiem, że nie u wszystkich ras sprawdza się całość uzębienia, ale zgryz - zawsze. Pzdr. Quote
aga 2 Posted May 22, 2005 Posted May 22, 2005 Pan Gajewski, na tejże samej wystawie, psu w klasie pośredniej sprawdził zgryz, po czym w otwartej, użytkowej i championów już nie. Widocznie uznał, że skoro jeden ma dobry, to reszta też. Jajek też psom nie sprawdzał, tylko temu jednemu z pośredniej. Podpadł mu chyba, czy co? Quote
Marek z Gromem Posted May 22, 2005 Posted May 22, 2005 Asiaczek oj nie tak ostro :) ale JA wiedzialem ze bede ostatni obojętnie co wyjdzie szkoda tylko, ze przy okazji sędzina przeoczyła zgryzy :D Aga2 mówisz o ROTACH?????????? Quote
Asiaczek Posted May 22, 2005 Posted May 22, 2005 aga 2 napisał(a):Pan Gajewski, na tejże samej wystawie, psu w klasie pośredniej sprawdził zgryz, po czym w otwartej, użytkowej i championów już nie. Widocznie uznał, że skoro jeden ma dobry, to reszta też. Jajek też psom nie sprawdzał, tylko temu jednemu z pośredniej. Podpadł mu chyba, czy co? Ani chybi podpadł! Ale wyszedł z dobrego założenia - jeden psiak jest Ok, to reszta też! Przemawiają przez niego lata sędziowania. :D Pzdr. Quote
Asiaczek Posted May 22, 2005 Posted May 22, 2005 Marek z Gromem napisał(a):Asiaczek oj nie tak ostro :) ale JA wiedzialem ze bede ostatni obojętnie co wyjdzie szkoda tylko, ze przy okazji sędzina przeoczyła zgryzy :D Aga2 mówisz o ROTACH?????????? A wiesz,że jakieś braki były w Twojej rasie? Przeciez to i tak byłby mecz do jednej bramki. Drugiego razu juz nie będzie (chyba?). Pzdr. Quote
aga 2 Posted May 22, 2005 Posted May 22, 2005 Marek z Gromem napisał(a): Aga2 mówisz o ROTACH?????????? Of kors, że o rottach 8) A powiedzcie mi jeszcze tylko, czy jeżeli żadna suka nie dostała CWC, natomiast miały miejsce 1 i oceny doskonałe, to nie powinno się wybierać najlepszej suki w rasie? Quote
aga 2 Posted May 22, 2005 Posted May 22, 2005 Asiaczek napisał(a):to reszta też! Przemawiają przez niego lata sędziowania. Pzdr. Możliwe, szkoda tylko, że bardzo często, a zwłaszcza w jego przypadku, rutyna zabija znajomość wzorca. Quote
aga 2 Posted May 23, 2005 Posted May 23, 2005 O tak. Jak najbardziej. Najwyższy czas. Choć ostatnio nawet ci najświeżsi stażem sędziowie wcale się nie popisują, czego przykładem było sędziowanie w Dobrym Mieście. Quote
B.J Posted May 23, 2005 Posted May 23, 2005 [quote name='aga 2']Pan Gajewski, na tejże samej wystawie, psu w klasie pośredniej sprawdził zgryz, po czym w otwartej, użytkowej i championów już nie. To w rottach też o tym SZCZEGÓLE zapomniał. Mnie sedziowal z Dogiem de Bordeaux, byly trzy suki też zadnej w pysk nie zajrzał. :roll: Tak była zajęta ocenianiem eksterieru zewnętrznego i nie pomyleniem sie przy lokatach, ze o tej skomplikowanej czynności zapomniała Hehehe a eksterier pieskow z jej hodowli pozostawia nam wiele do zyczenia i napewno nie jest zgodny ze wzorcem - w końcu miala przeglad swojej hodowli , ale przeciez jak mowi przysłowie : "Żaden ptak nie narobi we wlasne gniazdo " :) Wiec czego innego sie mozna bylo spodziewac :question: 8) Quote
nice_girl Posted May 23, 2005 Author Posted May 23, 2005 aga 2 napisał(a): A powiedzcie mi jeszcze tylko, czy jeżeli żadna suka nie dostała CWC, natomiast miały miejsce 1 i oceny doskonałe, to nie powinno się wybierać najlepszej suki w rasie? Myślę, że powinno się wybierać. Chociaż raz kiedy dostałam właśnie pierwszą lokatę i doskonałą ocenę, to od razu dano mi teczkę. Z kolei na innej wystawie szłam w takiej sytuacji do porównania. :roll: Quote
aga 2 Posted May 23, 2005 Posted May 23, 2005 No więc po konsultacji wyszło nam, że zaproszenie do porównania jest uznaniowe i albo mógł nas poprosić, albo nie. No i nie poprosił, chytrus jeden :evil: B.J., bo ja właśnie o rottach mówię. :wink: Quote
aniaDark Posted May 23, 2005 Posted May 23, 2005 A czy ktoś może się wypowiedzieć n temat P. Anny Redlickiej? Zdarzyła się jej kiedyś "wpadka"? Quote
rysiczka Posted May 23, 2005 Posted May 23, 2005 Na wystawie w Inowroclawiu pan sedzia Z.Szcześniak u ON sprawdzal tylko zgryz a powinien dokladnie wszystkie zeby jeszcze robil to z bardzo bezpiecznej odleglosci-niezawodny wzrok 8) o jadrach zupelnie zapomnial we wszytkich klasach. :evilbat: Quote
ofca Posted May 23, 2005 Posted May 23, 2005 aniaDark napisał(a):A czy ktoś może się wypowiedzieć n temat P. Anny Redlickiej? Zdarzyła się jej kiedyś "wpadka"? ja niestety nie miała przyjemności,ale uwielbiam oglądać jak sędziuje Pan Redlicki-poprawa humoru gwarantowana :wink: pozdrawiam iwona Quote
ofca Posted May 23, 2005 Posted May 23, 2005 aga 2 napisał(a):No więc po konsultacji wyszło nam, że zaproszenie do porównania jest uznaniowe i albo mógł nas poprosić, albo nie. No i nie poprosił, chytrus jeden :evil: B.J., bo ja właśnie o rottach mówię. :wink: A jak mówi regulamin WYSTAW PSÓW RASOWYCH? Quote
Bogarka Posted May 23, 2005 Posted May 23, 2005 Budapeszt CACIB 1983 goncze transylwanskie psy kl. otwarta: oprócz naszego psa byl zgloszony mix ( :o ?) zarejestrowany jako gonczy: uszy teriera, sylwetka ON-a a umaszczenie zamiast czarnego podpalanego mial bezowo-ciemnobrazowe. (wlasciciel na zapytanie kilku ludzi o rase spokojnie odpowiadal ze to gonczy) Obie psy dostaly jednakowa ocene: bardzo dobra. Quote
Recommended Posts