ojsterek Posted August 7, 2009 Posted August 7, 2009 dzasta mój psiór też ma się lepiej od kiedy mieszam jej Royal Canin Junior z ryżem i marchewką. Ograniczam więc białko na rzecz węglowodanów. Oczka nie ropieją, kupa jak marzenie, bąki są ale bezzapachowe, sierść lśni, cud, miód i orzeszki :razz: Quote
Chefrenek Posted August 8, 2009 Posted August 8, 2009 [quote name='ojsterek']dzasta mój psiór też ma się lepiej od kiedy mieszam jej Royal Canin Junior z ryżem i marchewką. Ograniczam więc białko na rzecz węglowodanów. Oczka nie ropieją, kupa jak marzenie, bąki są ale bezzapachowe, sierść lśni, cud, miód i orzeszki :razz: A ja z innej beki. Czy jesteś z Wawy i byłaś wczoraj u dr. R? Quote
ojsterek Posted August 11, 2009 Posted August 11, 2009 Nie, nie jestem z Warszawy więc do stołecznych wetów nie chadzam ;) Czemu pytasz? :razz: Quote
Chefrenek Posted August 11, 2009 Posted August 11, 2009 ojsterek napisał(a):Nie, nie jestem z Warszawy więc do stołecznych wetów nie chadzam ;) Czemu pytasz? :razz: Widziałam w lecznicy małego bostonka i pomyślałam, że to Twój. Hehe, śliczny był.:loveu: Quote
ojsterek Posted August 12, 2009 Posted August 12, 2009 No proszę :cool3: My z Linuszką do łódzkiego doktorka chodzimy ale póki co tylko na szczepienia i oby zostało tak jak najdłużej. Quote
marta23t Posted August 14, 2009 Author Posted August 14, 2009 nowa paczka RC i znów zmiana; pachnie inaczej, znów jest ciemna:crazyeye: co kupuje paczkę to jakby inna karma??:shake: to chyba działa co tam im się wsypnie i wrzuci to jest:shake: zastanawiam się czy nie wrócić do gotowania chociaż Popi po gotowanym miała częste bóle brzucha albo robiła sobie dietę i nie jadła po 3-4 dni:shake: od kiedy daję tylko RC i gerberki mięsne jako dodatek do karmy 2-3 razy w tyg. lub po słoiczku jako wczesne śniadanko/ oprócz twarożku, bułek, marchewki surowej, jabłka i takich tam dodatków symbolicznych/ wszystko jest ok. i o dziwo mała wsuwa 2 mischy dziennie bez kręcenia nosem:crazyeye: próbowałam znów przejść na Hillsa ale niet. kupiłam parę razy animondę mokrą. zjadły z apetytem i o ile po paszczecikach / ta małe opakowania jak Cezarki/ było ok - to po puszcze już Tośka miała biegunkę:shake: no i kupy takie wielkie rozlałe a przy dłuższej sierści lata z kupą na ogonie:diabloti: Tara też tylko na RC + GERBER do smaku / namoczona sucha bo po nienamoczonej ma wzdęcia:evil_lol:/ no i starowinka RC namoczony / brak zębów/ - musze przyznać , ze już jest z 6-7 mies na RC i jej przypadłości / wymioty żółcią i biegunki/, które miałą średnio 1-2 razy w tygodniu - po gotowanym ustały . czasem zadzra sie jej gorszy dzień ale tj. 1% teo co było na gotowanym... ja już nie wiem co jest lepsze. niby te karmy to chemia td. ale jak pomyślę o tych przesiągniętych chemią i sztucznymi paszami kurakach i świecących w ciemnościach marchewkach:diabloti: musiałabym mieć eko żeby było zdrowo.... apropo marchwi to faktycznie gromadzi rtęć i prawie wszystkie metale ciężkie:cool1: Quote
karjo2 Posted August 14, 2009 Posted August 14, 2009 Marta, to doloz do tych kurczakow i marchewy dodatkowe swiecidelka, coby karma rok sobie mogla lezakowac :diabloti:. Jak myslisz, jakie miesa dokladaja, specjalnie z zamknietych hodowli, wolnych od wszelakiego wplywu chemii, lekow itp.? Quote
marta23t Posted August 14, 2009 Author Posted August 14, 2009 karjo wiem, wiem , że cudów nie ma więc wydaje mi się, że bez sztuczniaków czy to w karmie czy w mięsie karmić się nie da:shake: zawsze coś niezdrowego...biorąc pod uwagę jakie sensację moje miały po kurczakach to przy suchej chociaż kupki normalne :roll: chyba za męża sobie jakiegoś rolnika - gospodarza znajdę coby mi kurę skubiącą trawkę codziennie katrupił dla psiurków:evil_lol::evil_lol: Quote
gayka Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 u nas tez nowa paczka RC , ale zupełnie bez zmian. Juz mam obsesję i zawsze zostawiam kilka granulek z kończącej się paczki, żeby porównać z nową. Jak dotąd zawsze ok!!! A co najważniejsze pies ma się dobrze na RC. Co oczywiście nie zmienia faktu, że ciagle zastanawiam się na co lepszego zmienić Royala. A z drugiej strony zastanówmy się co jest w naszym jedzeniu. Niby dobra szyneczka a co ma w srodku to strach pomyśleć. Wcale nie lepiej jest z warzywami!!! Nie mam wyjścia, taki świat i już. Quote
Chefrenek Posted August 15, 2009 Posted August 15, 2009 gayka napisał(a): A z drugiej strony zastanówmy się co jest w naszym jedzeniu. Niby dobra szyneczka a co ma w srodku to strach pomyśleć. Wcale nie lepiej jest z warzywami!!! Nie mam wyjścia, taki świat i już. Taaaa biały ser z perhydrolem. :diabloti: Quote
hekate811 Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 czytam wasze wypowiedzi i dziwię się dlaczego karmy nie zmienicie, tyle lepszych od Royala. Gayka. karm lepszych od royala jest wiele, choćby tak znana Acana. A jeszcze do tego zastanawia mnie co za dodatek smakowy do royala dodają, że mój pies niejadek, z którym przeszłam wiele karm (Biomil, TOTW, Acana, Bozita Robur i obecnie Brit Care) na którym nigdy sucha karma poza okresem szczenięctwa nie robiła wrażenia, na próbkę Royala którą dostałam gratis wręcz się rzucił. A sama próbka pachniałą mi jakimiś smaczkami kupowanymi w zoologicznym, czyli niezbyt przekonywująco. Quote
marta23t Posted August 19, 2009 Author Posted August 19, 2009 ja cały czas próbuję z innymi karmami - ale niestety:shake: wszystko jest bleeee. przydałby się ktoś kto ma możliwość przebadania laboratoryjnie RC:cool3: Quote
hekate811 Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 tym bardziej mnie to przekonuje ze w royalu muszą być jakieś polepszacze smakowe podawane Quote
marta23t Posted August 19, 2009 Author Posted August 19, 2009 w sumie nie pomyślałam...-to że marketówki aż kipią od polepszaczy wiedziałam ale RC...:shake: Quote
M@d Posted August 19, 2009 Posted August 19, 2009 Chefrenek napisał(a):Nie mam pojęcia ale kiedyś słyszałam, że marchewka łatwo pochłania rtęć. Czy to prawda?:evil_lol: Marchewka i sałata to najlepsze akumulatory soli metali ciężkich - rtęć, ołów etc... Co do "polepszaczy", to są we wszystkim, włącznie z pieczywem, to już cały przemysł! poprawia się kolor, smak, a najwięcej zapach, bo od niego zależą nasze wrażenia smakowe... (!) Quote
gayka Posted August 20, 2009 Posted August 20, 2009 hekate811 napisał(a):czytam wasze wypowiedzi i dziwię się dlaczego karmy nie zmienicie, tyle lepszych od Royala. Gayka. karm lepszych od royala jest wiele, choćby tak znana Acana. A jeszcze do tego zastanawia mnie co za dodatek smakowy do royala dodają, że mój pies niejadek, z którym przeszłam wiele karm (Biomil, TOTW, Acana, Bozita Robur i obecnie Brit Care) na którym nigdy sucha karma poza okresem szczenięctwa nie robiła wrażenia, na próbkę Royala którą dostałam gratis wręcz się rzucił. A sama próbka pachniałą mi jakimiś smaczkami kupowanymi w zoologicznym, czyli niezbyt przekonywująco. oczywiście, że sa lepsze karmy. Z Acaną próbowałam , efekty były kiepskie, skonczyło się silnym rozstrojem i wetem. Próbowałam też z Eagel Packiem i Orijenem. Jadła je fatalnie i koopki były fatalne. Dlatego przeszłam na RC. Na tą chwilę nie chcę już ekserymentować na psie, który czuje się i wygląda na RC znakomicie. Ponadto cenię w RC szeroki asortyment dla psów z problemami, doceni to kazdy kto miał chorego psa wymagającego specjalnej diety. Quote
gayka Posted August 20, 2009 Posted August 20, 2009 marta23t napisał(a):ja cały czas próbuję z innymi karmami - ale niestety:shake: wszystko jest bleeee. przydałby się ktoś kto ma możliwość przebadania laboratoryjnie RC:cool3: Mam dokładnie ten sam problem. Poszukiwania karmy zaczęłam miesiće przed przybyciem mojej suni. Na poczatek był Eagel Packi i reszta z tej najwyższej półki....żadna się nie sprawdziła. Royal się sprawdził!! Quote
Werulkowa Posted September 2, 2009 Posted September 2, 2009 Moja psica je w tej chwili RC mobility support, wcześniej próbowałam, Acanę, Hillsa, Eukanubę, ale nie bardzo jej to pasowało. Niestety ma nadwagę i problemy ze stawami więc wet sugeruje przejście na RC obesity i stąd moje pytanie czy karmiliście tym swoje psy, czy chętnie jadły no i jakie efekty były, acha podobno przez pierwszy miesiąc nie można podawać nic oprócz karmy (a ona lubi jabłka, marchew, biały ser z żółtkiem). Będzie ciężko! A poza tym na spacerach właśnie jakimś smakołykiem zajmowałam ją jak chciała napaść innego psa. Quote
malinka_90 Posted October 22, 2009 Posted October 22, 2009 A moj Silver dla odmiany tylko Royala wcina... i żadna inna nie odpowiada, albo nie ruszał w ogóle albo jakas biegunka go łapała :/ I wtedy kupiłam Royala dla dorosłych do 25kg ... za kazdym razem jak nasypuuje mu do miski to dostaje wściku :) kiedys nawet zastanawiałam sie czy cos oni nie dodaja do tej karmy ze moj pies tak szaleje z zachwytu :) Quote
Wiedzmolina Posted October 26, 2009 Posted October 26, 2009 [FONT=MS Shell Dlg 2]M[/FONT][FONT=MS Shell Dlg 2]ój pies także jadł [/FONT][FONT=MS Shell Dlg 2]Royala[/FONT][FONT=MS Shell Dlg 2] i rzeczywiście uważam że ostatnio się popsuł. [/FONT][FONT=MS Shell Dlg 2]Ni[/FONT][FONT=MS Shell Dlg 2]e smakuje mu już tak jak [/FONT][FONT=MS Shell Dlg 2]kiedyś[/FONT][FONT=MS Shell Dlg 2], a [/FONT][FONT=MS Shell Dlg 2]swego[/FONT][FONT=MS Shell Dlg 2] czasu ją uwielbiał. Postanowiliśmy więc znów wrócić do Frank's Pro Gold [/FONT][FONT=MS Shell Dlg 2]Sensitive[/FONT][FONT=MS Shell Dlg 2] i i jest super. ;) [/FONT][FONT=MS Shell Dlg 2] Wcina ją merdając ogonkiem. [/FONT][FONT=MS Shell Dlg 2] Bardzo jestem zadowolona z ceny oraz że aż tak smakuje mojemu psiakowi. :loveu:[/FONT][FONT=MS Shell Dlg 2] [/FONT] Quote
mahtalie-zuzia Posted November 22, 2009 Posted November 22, 2009 Również zauważyłam że ostanio Royal jest jaśniejszy niż kiedyś i ma dziwny zapach... Moją suczkę karmię RC adult mini i jest wszystko ok, mimo tej zmiany zapachu i barwy. Raz miała problemy żołądkowe i weterynarz zalecił na pewien czas przestawić ją na RC Sensible to na 2h po zjedzeniu wyskoczyły jej bąble wokół oczu i pyska! Przeraziło mnie to, bo niby karma delikatna dla przewodu pokarmowego a tu taka reakcja! Gdy ją odstawiłam i powróciłam do RC Adult mini, wszystko wróciło do normy:) Cały czas się zastanawiam nad jakąś lepszą karmą, ale ciężko mi się zdecydować na coś konkretnego, moja Zuzia to wybredne psisko:) Quote
gayka Posted November 24, 2009 Posted November 24, 2009 mahtalie-zuzia napisał(a):Również zauważyłam że ostanio Royal jest jaśniejszy niż kiedyś i ma dziwny zapach... Moją suczkę karmię RC adult mini i jest wszystko ok, mimo tej zmiany zapachu i barwy. Raz miała problemy żołądkowe i weterynarz zalecił na pewien czas przestawić ją na RC Sensible to na 2h po zjedzeniu wyskoczyły jej bąble wokół oczu i pyska! Przeraziło mnie to, bo niby karma delikatna dla przewodu pokarmowego a tu taka reakcja! Gdy ją odstawiłam i powróciłam do RC Adult mini, wszystko wróciło do normy:) Cały czas się zastanawiam nad jakąś lepszą karmą, ale ciężko mi się zdecydować na coś konkretnego, moja Zuzia to wybredne psisko:) Mam podobny problem, a raczej miałam, chyba juz przestanę się zastanwiać nad czymś lepszym.Moja sunia skończyła własnie 10 m-cy i naprawdę pięknie sie rozwija na RC. Ja zmiany koloru czy jakości karmy nie zauwazyałm, chociaz z różnymi rodzajami RC mam doczynienia od wielu lat. Sklad RC jest dośc bogaty , i to że mogłoby być więcej mięsa nie świadczy źle o kamie jako takiej. Wyznacznikiem jakości nie jest też dla mnie smakowitość, bo mój pies woli "biedniejsze" karmy (pewnie nie tylko mój ). W RC mamy kompromis między jakością a smakowitością - to już bardzo duzo jak dla mnie!! Quote
Autodiagnostyka Posted December 1, 2009 Posted December 1, 2009 gayka napisał(a):Mam podobny problem, a raczej miałam, chyba juz przestanę się zastanwiać nad czymś lepszym.Moja sunia skończyła własnie 10 m-cy i naprawdę pięknie sie rozwija na RC. Ja zmiany koloru czy jakości karmy nie zauwazyałm, chociaz z różnymi rodzajami RC mam doczynienia od wielu lat. Sklad RC jest dośc bogaty , i to że mogłoby być więcej mięsa nie świadczy źle o kamie jako takiej. Wyznacznikiem jakości nie jest też dla mnie smakowitość, bo mój pies woli "biedniejsze" karmy (pewnie nie tylko mój ). W RC mamy kompromis między jakością a smakowitością - to już bardzo duzo jak dla mnie!! Teaz nie wiedzialem co wybrak nie tak dawno.Wybralem RC german dla owczarka niemieckiego i nie zaluje.Jest super!! Quote
Hawanka Posted December 1, 2009 Posted December 1, 2009 Ja tak samo karmie royalem i bede karmić do kończa.Na eukanube nie chca nawet popatrzeć a co dopiero jesć ...:) Quote
gayka Posted December 8, 2009 Posted December 8, 2009 Nie jestem fachowcem, ale słyszałam, ze psu nalezy zmieniać co jakiś czas karmę , żeby organizm tolerowął rózne . Quote
Recommended Posts