Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

g@l@xy napisał(a):
doprawdy nie wiem z czego to wynika......:lol:

dobra reklama, i caly czas wiekszasc ludzi powtarzala ze to najlepsza karma bo znali tylko ta
rzeczywiscie czesto slysze ze hodowcy karmia royalem ;)

ja przeszlam z royala na acane i polecam ;)

• Replies 100
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

g@l@xy napisał(a):
doprawdy nie wiem z czego to wynika......:lol:

Z tego że royal ma całkiem fajne programy sponsorskie dla hodowli, oraz lojalnościowe dla klubów hodowców. Pozatym hodowca i wet to nie specjaliści od żywienia, czesto karmą tym co jest akurat popularne, sponsoruje wystawy itd

Posted

Katica napisał(a):
Z tego że royal ma całkiem fajne programy sponsorskie dla hodowli, oraz lojalnościowe dla klubów hodowców. Pozatym hodowca i wet to nie specjaliści od żywienia, czesto karmą tym co jest akurat popularne, sponsoruje wystawy itd

No własnie tylko tyle!
Stanowczo wolę karmy bezzbożowe o znaaaacznie bogatszym składzie niż royal. :evil_lol:

Posted

g@l@xy napisał(a):
No własnie tylko tyle!
Stanowczo wolę karmy bezzbożowe o znaaaacznie bogatszym składzie niż royal. :evil_lol:

Ależ ja się z Tobą absolunie zgadzam... uważam, że wielkie koncerny - RC, Iams/Eukanuba, Hills, robią ludziom wodę z mózgu, i wciskają niezły shit za niebagatelne kwoty. Tymczasem uważam, że ze zwyklych karm pies bedzie mial dużo więcej pożytku na zwykłym Bricie, na Belcando, niż na tych karmach... Nie mówiąc juz o karmach bezzbożowych których jestem zdecydowanym i zagorzałym zwolennikiem.

Posted

gops napisał(a):
dobra reklama, i caly czas wiekszasc ludzi powtarzala ze to najlepsza karma bo znali tylko ta
rzeczywiscie czesto slysze ze hodowcy karmia royalem ;)

ja przeszlam z royala na acane i polecam ;)

Dzięki, dzięki, dzięki :loveu:
Chce właśnie tak zrobić. Dzwoniłam wczoraj do hodowli i własnie karmią RC.
Zmartwiło mnie to, bo tyle na dogo się o RC oczytałam, że :roll:
Dlatego pewnie Westa przestawie na Acane, chociaż slyszałam też, że hills dobry, bo dla alergików... chociaż po przeczytaniu postu poprzedniczki mam mieszane uczucia

cóż, pozostaje mi poszperać i znaleść dobrą karme dla Westa z Acany i hillsa

co do tych hodowców. slyszłam gdzieś, że RC ma dla nich specjalne zniżki

Posted

gops napisał(a):
dobra reklama, ;)

na mnie reklama nie działa, zaczęłam dawać RC Senitivity za poradą weterynarza, bo moja suczka po wszystkim innym (łącznie z gotowanym jedzeniem) wymiotowała - najpierw jedzeniem, potem krwią - chudła bo nie jadła po kilka dni, więc ciągle było leczenie :roll: dlatego spróbowalismy z RC
od czasu jak je RC jest zdrowa jak ryba - od 6 miesięcy nie wymiotowała ani razu! dobrze wygląda, sierść błyszcząca, pies w świetnym humorze

to mnie przekonuje, że akurat ta karma jest dla niej odpowiednia

Posted

Ajula napisał(a):
na mnie reklama nie działa, zaczęłam dawać RC Senitivity za poradą weterynarza, bo moja suczka po wszystkim innym (łącznie z gotowanym jedzeniem) wymiotowała - najpierw jedzeniem, potem krwią - chudła bo nie jadła po kilka dni, więc ciągle było leczenie :roll: dlatego spróbowalismy z RC
od czasu jak je RC jest zdrowa jak ryba - od 6 miesięcy nie wymiotowała ani razu! dobrze wygląda, sierść błyszcząca, pies w świetnym humorze

to mnie przekonuje, że akurat ta karma jest dla niej odpowiednia

akurat ja dalam sie nabrac na reklame ,bylo wszystko wporzadku ale po 2 tygodniach sucz dostala lupiezu i drapala sie strasznie wiec przeszlismy na acane(wtedy nie znalam nawet tej karmy ale slyszalam ze dla alergikow czesto zalecana) i jest duzo lepiej ,blyszczaca siersc ,zero lupiezu i duzo wiecej energi
widac na kazdego psiaka dziala karma inaczej ;)
ale to dobrze , dlatego jest duze zapotrzebowanie na karmy ;)

Posted

[quote name='Kisses_xox']gops a jakich rozmarów masz psiaka (waga)?
psa to ja akurat karmie eukanuba small senior ,ale Ci chodzi o sucz zapewne ;) wiec to kundel w tej chwili 9 miesieczny 14kg i je acane puppy &junior dla sredniakow ale przechodzimy od nastepnego worka na sport ;) ale co ma tu waga do rzeczy ? :razz:

Posted

gops napisał(a):

widac na kazdego psiaka dziala karma inaczej ;)
ale to dobrze , dlatego jest duze zapotrzebowanie na karmy ;)

też tak myslę
pod tym względem one są takie jak my :lol:
ludzie też reagują bardzo rożnie na rózne pokarmy
problem w tym, żeby w z mnogości różnych karm dopasować tą własciwą

Posted

Jestem przerażona tym, co czytam.
Mam 5 miesięcznego mopsa, wcina RC Mini Junior od dwóch miesięcy ponad, żadnych sensacji, ze smakiem. Żarełko ma urozmaicane posiłkami domowymi kilka razy w tygodniu, żeby żołądka nie wyjałowić. Po próbie z eukanubą było automatyczne drapanie się, więc odstawiłam.

Co teraz z tym RC? Mam jeszcze na jakiś miesiąc, ale co dalej? Szukać, zmieniać? Skoro, zarówno z ceną jak i z jakością (przede wszystkim) ma być tylko gorzej?

Jakie alternatywy polecacie? Wiem, że będę musiała kupić kilka rodzajów po 2-3 kg i próbować, ale jakie wybrać? Szczenię jest obligatoryjnie mięsożerne, więc chyba trzeba postawić na karmy z dużą ilością mięsa?

Posted

może nie szukaj innej, jeżeli Twój piesek dobrze reaguje na tą karmę, to zostań przy RC

ja wprawdzie narzekam na wyższą cenę i (jak mi się wydaje) gorszy zapach, ale nadal karmię moje psy RC - zmian w ich samopoczuciu, kupach itd nie widzę

Posted

Ja rozmawiałam z mamuśką na temat RC i stwiedziłyśmy, że na razie nie będziemy jej zmieniały, bo mój pies nie ma żadnych skutków ubocznych po zmianie jakości RC. Jeśli na razie nic się nie dzieje zostajemy przy RC, choć też troche spanikowałam i chciałam zmienić karmę. Jednak wcześniej Foxi innych karm nie chciał jeść, a RC je najlepiej ze wszystkich wypróbowanych karm.
Pzdr.

Posted

Jednym słowem robi sie nieciekawie ale ja nie zmienie karmy mimo tego że wzrośnie cena :oops: fafik dostaje Royal Cannin - EARLY CARDIAC i INTESTINAL łaczoną z Royal Canin VD Mini Mature.Inne karmy byłu porażką raz że były problemy jelitowe a pozaty sód wieksza ilość :-( Cóż mój portfel bedzie płakał...

• 4 weeks later...
Posted

No to chyba wykrakałam :/

Nowy worek = nowy niepokojący zapach, nowy kolor (jaśniejszy, jakby więcej jakiegoś napychającego zboża było), nowa cena. Mija chyba 7 dzień, od kiedy klops je, do wczoraj wydawało mi się, że wszystko gra, a tu... groza: zaczął się drapać w miejscach, w których częściej robił to sporadycznie. Nic innego nie widzę, co mogłoby to spowodować. Od dziś więc RC idzie w odstawkę na rzecz gotowanego, będę obserwować, a później do weta i poszukiwania nowej karmy dla Brzydala.

Jak myślicie, od czego zacząć? Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

Posted

olga.dobroslawa napisał(a):
No to chyba wykrakałam :/

Nowy worek = nowy niepokojący zapach, nowy kolor (jaśniejszy, jakby więcej jakiegoś napychającego zboża było), nowa cena. Mija chyba 7 dzień, od kiedy klops je, do wczoraj wydawało mi się, że wszystko gra, a tu... groza: zaczął się drapać w miejscach, w których częściej robił to sporadycznie. Nic innego nie widzę, co mogłoby to spowodować. Od dziś więc RC idzie w odstawkę na rzecz gotowanego, będę obserwować, a później do weta i poszukiwania nowej karmy dla Brzydala.

Jak myślicie, od czego zacząć? Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

Dokładnie to samo zaobserwowałam. Karma po namoczeniu była żółta jakby więcej kukurydzy albo ryżu? Do tego alergiczny odczyn pod pachami. Ja od razu przeszłam na acana lamb & apple i wszystko wróciło do normy w ciągu paru dni. Teraz jemy Taste of The Wild z bizona.;)

Posted

Byliśmy dziś u weta, wycisnął dupcię i powiedział, że faktycznie gruczoły były przepełnione, ale żeby dla bezpieczeństwa odstawić jednak karmę... Teraz Ed wcina właśnie ugotowany schabik z ryżem, ale nie wiem, jak długo będę w stanie mu 3x dziennie gotować ;)

Chyba faktycznie zaopatrzę się w najbardziej popularne 'zamienniki' i będę sprawdzać. Najpierw jednak muszę poczekać, żeby klops przestał się drapać... Strasznie mi go żal.

Posted

A ja zamówiłam royala mini Mature 2 kg dostałam wczoraj i nie wydaje mi sie zeby była inna. Psiak wcina :p Kolor i zapach ten sam .... wiec nie mam jak narazie zastrzeżeń :cool3:

Posted

Jakaś kompletna panika. Mam trzy spore psy ( dwa niufy i collie) i często kupuję karme. Po podwyżce były to już trzy worki- wszystko ok !! Tylko że ja nie kupuję w sklepikach :p Należę do Klubu Royala a oni muszą dbać, aby karma nie była podrabiana ;) I aby jakość jej była coraz lepsza ;)

Ja jestem bardzo zadowolona z tej karmy. To już 6 lat :) Odchowałam na niej mioty i psiaku rozwijały się cudnie. Sierść u niufów jest piękna, kupki niewielkie i raz dziennie :) Dostałam 10 kg próbek NN i skarmiłam tym jedną. Kompletna porażka. Zacznijmy od tego że pies jakdł NN jak szalony co świadczy o dużej ilosci ulepszaczy..... RC je chętnie, ale nie wywala wiadra. NN jakby miał narkotyk - tej karmie mówimy NIE!! No i sunia zmatowiała mi po NN :cool1: Collak ma 10 lat i je Royala dla starszych psów. Nie zachowuje sie jak staruszek ;)
Jedna sunia ma lat 8 i jak na niufa to też leciwy wiek. Też nie zachowuje sie jak staruszka ;)
Powtarzam - karma nie zepsuła się. Ale każda karma ma swoich zwolenników i przeciwników. No i należy obserwować psy swoje bo każdy jest inny :)

• 3 months later...
Posted

Dla mnie to RC już dawno straszył barwnikami - pewnie, jest o niebo lepszy od śmieci spod znaku Pedigree Pal i Chappi, ale po zalaniu wrzatkiem czy rosołem np. Brita nie pojawia się "farba", woda nie zmienia koloru.
Gdyby nie to, że mój musiał jeść Intestinala, to bym RC nie kupowała, bo drogi, barwiony, a co do rzucania się - to mój rzucał się na ten właśnie, więc śmiem przypuszczać, że jednak ma substancje wabiące.

Pysiu - co to jest ten Klub Royala? Gdzie się można zapisać?

Jakoś trudno mi uwierzyć, żeby tam była "lepsza jakość" a do sklepów wysyłali coś gorszego... Ale zawsze warto spróbować.
Jedno jest pewne - dzisiejszy Royal to nie to, co parę lat temu;)

Posted

Dobermania napisał(a):
Dla mnie to RC już dawno straszył barwnikami - pewnie, jest o niebo lepszy od śmieci spod znaku Pedigree Pal i Chappi, ale po zalaniu wrzatkiem czy rosołem np. Brita nie pojawia się "farba", woda nie zmienia koloru.
Gdyby nie to, że mój musiał jeść Intestinala, to bym RC nie kupowała, bo drogi, barwiony, a co do rzucania się - to mój rzucał się na ten właśnie, więc śmiem przypuszczać, że jednak ma substancje wabiące.

Pysiu - co to jest ten Klub Royala? Gdzie się można zapisać?

Jakoś trudno mi uwierzyć, żeby tam była "lepsza jakość" a do sklepów wysyłali coś gorszego... Ale zawsze warto spróbować.
Jedno jest pewne - dzisiejszy Royal to nie to, co parę lat temu;)

RC nie zawiera barwników a żółty kolor pochodzi raczej z kukurydzy.;)

Posted

Pysia napisał(a):
Jakaś kompletna panika. Mam trzy spore psy ( dwa niufy i collie) i często kupuję karme. Po podwyżce były to już trzy worki- wszystko ok !! Tylko że ja nie kupuję w sklepikach :p Należę do Klubu Royala a oni muszą dbać, aby karma nie była podrabiana ;) I aby jakość jej była coraz lepsza ;)

Ja też jestem w Klubie, psiaki trzymam na RC Energy 4300, i jestem bardzo zadowolona, żadnych problemów ni ma, ani skórnych, ani żołądkowych ani żadnych innych. :multi:

Posted

A ja w klubie nie jestem, kupuję u weta lub w sklepie internetowym. Obecnie mam szczeniaka, który znakomicie rozwija się a Royalu. Poprzedni pies przez 10 lat jadł Royala i świetnie mu słuzył. Choć pamiętam, że na poczatku kupowanie go to było prawdziwa ruina finansową dla mnie.
Teraz też kolorowo nie jest , bo linia Vet Care jest dośc droga.