alimak Posted November 19, 2004 Posted November 19, 2004 Czy robicie coś z grzywką swoich ponów, zapinacie ją jakoś czy pozwalacie swobodnie leżec na oczach? Strasznie mi szkoda, ze nie widzę oczu swojej suni :wink: Quote
AZyja Posted November 19, 2004 Posted November 19, 2004 Wprawdzie grzywka Kędziora nie jest jeszcze zbyt długa, więc doświadczenia w tym temacie nie mamy, ale pytaliśmy się o to w hodowli. Odradzali nam podpinanie. Mówili że te włosy to ochrona dla oczu. Podpinać można tylko w wyjątkowych przypadkach (czyt. b.b. obfitych grzywkach). I tylko troszkę. Quote
Dzidtka_Gl Posted November 19, 2004 Posted November 19, 2004 dokładnie, grzywka może spokojnie sobie opadać na oczy, no i lepiej nie podcinać, wtedy końcówki się podwijają i kłują oko podrażniając je, czasami można gumka związać ale to nie jest potrzebne Quote
PALATINA Posted November 21, 2004 Posted November 21, 2004 Ja obu POOnkom związuję, bo inaczej piłeczki nie mogą w locie złapać. Już była o tym dyskusja na DGM -poszukam jej zaraz. Dr Jacek Garncarz (polecany na forum specjalista, okulista) poleca spinanie psich grzywek. Quote
PALATINA Posted November 21, 2004 Posted November 21, 2004 http://www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=4929 Quote
alimak Posted November 21, 2004 Author Posted November 21, 2004 Dzięki, zaraz sobie poczytam. Ja też wolę jak moja Beta ma spiętą grzywkę, tylko czym? Wszystko gubi :lol: Quote
Kamilapon Posted November 23, 2004 Posted November 23, 2004 Ja nie mam możliwości podpinania - wszystko spada z Bzika. Taki z niego huragan, jeden spacer i spinka/gumka/wsówka z głowy. A do łapania piłki w locie muszę własnoręcznie kłaki odgarniać przed rzutem :lol: Ale jakos specjalnie mnie to nie martwi - wolę naturalnie :) Quote
alimak Posted November 24, 2004 Author Posted November 24, 2004 Moja ma spinkę tylko w domu i to nie zawsze. Spinki kupuję już prawie hurtowo. Bardzo ładnie je gupi. Na spacerze nie ma mowy o spince. Za szalona :D Aktualnie ćwiczy nurkowanie w śniegu Quote
AnnaIK Posted November 26, 2004 Posted November 26, 2004 Moj Pepe ma zawsze grzywke podpieta bo inaczej biedak w meble wchodzi i po omacku sie porusza :roll: Jego codzienna fryzura to palemka, grzywka gumka podpieta 8) Quote
PALATINA Posted November 26, 2004 Posted November 26, 2004 Ja uzywam takich malych spineczek -kolorowych "krokodylków". Wybieram tylko te z matowego plastiku, bo inne sie łatwo łamią i tylko te, które mocno się zaciskają. Moje PONki rzadko je gubią, chyba że zje im je terrierka pszeniczna mojej wspóllokatorki. Quote
Recommended Posts