Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy robicie coś z grzywką swoich ponów, zapinacie ją jakoś czy pozwalacie swobodnie leżec na oczach?

Strasznie mi szkoda, ze nie widzę oczu swojej suni :wink:

Posted

Wprawdzie grzywka Kędziora nie jest jeszcze zbyt długa, więc doświadczenia w tym temacie nie mamy, ale pytaliśmy się o to w hodowli. Odradzali nam podpinanie. Mówili że te włosy to ochrona dla oczu. Podpinać można tylko w wyjątkowych przypadkach (czyt. b.b. obfitych grzywkach). I tylko troszkę.

Posted

dokładnie, grzywka może spokojnie sobie opadać na oczy, no i lepiej nie podcinać, wtedy końcówki się podwijają i kłują oko podrażniając je, czasami można gumka związać ale to nie jest potrzebne

Posted

Ja obu POOnkom związuję, bo inaczej piłeczki nie mogą w locie złapać.

Już była o tym dyskusja na DGM -poszukam jej zaraz.

Dr Jacek Garncarz (polecany na forum specjalista, okulista) poleca spinanie psich grzywek.

Posted

Ja nie mam możliwości podpinania - wszystko spada z Bzika. Taki z niego huragan, jeden spacer i spinka/gumka/wsówka z głowy. A do łapania piłki w locie muszę własnoręcznie kłaki odgarniać przed rzutem :lol: Ale jakos specjalnie mnie to nie martwi - wolę naturalnie :)

Posted

Moja ma spinkę tylko w domu i to nie zawsze. Spinki kupuję już prawie hurtowo. Bardzo ładnie je gupi.

Na spacerze nie ma mowy o spince. Za szalona :D

Aktualnie ćwiczy nurkowanie w śniegu

Posted

Moj Pepe ma zawsze grzywke podpieta bo inaczej biedak w meble wchodzi i po omacku sie porusza :roll:

Jego codzienna fryzura to palemka, grzywka gumka podpieta 8)

Posted

Ja uzywam takich malych spineczek -kolorowych "krokodylków".

Wybieram tylko te z matowego plastiku, bo inne sie łatwo łamią i tylko te, które mocno się zaciskają.

Moje PONki rzadko je gubią, chyba że zje im je terrierka pszeniczna mojej wspóllokatorki.