Speede Posted November 19, 2004 Posted November 19, 2004 Prosze Was o pomoc- spaniel ma robaki-dostaje tabletki , ale mam pytanie odnosnie malego dziecka-czy maly sie nie zarazi? Mam juz psa od jakichs 4 tygodni i dopiero teraz zostal odrobaczywiony-czy do tego czasu jest mozliwosc ze podczas kontaktu z psem maly sie zarazil??? :-? Quote
coztego Posted November 19, 2004 Posted November 19, 2004 jest mozliwosc ze podczas kontaktu z psem maly sie zarazil??? :-? A jadł psie odchody? Nie wydaje mi się, żeby w cyklu życiowym takiego psiego robaka istniała taka forma, w której człowiek może się zarazić... Quote
Speede Posted November 19, 2004 Author Posted November 19, 2004 a tasiemiec??? moj pies ma larwy robaka w kale przypominajace do zludzenia pestki ogorka zielonego - czy nie sa one podobne do larw tasiemca - rodzaju bablowiec... Quote
tufi Posted November 19, 2004 Posted November 19, 2004 Niby nie mozna sie zarazic - moje psy 1,5 roku temu mialy wlasnie jaja tasiemca w kale i weterynarz nas uspokajal. Porozmawiaj o tym z lekarzem - mozna kupic syrop-zawiesine dla dzieci na odrobaczanie (pyranthelum chyba, kosztuje cos ok.6zl) - bo calkiem hipotetycznie, jesli piesek zrobil cos w domu, a dziecko jest na etapie raczkowania... Czasami akcje3 odrobaczania musi przechodzic cala rodzina. Quote
niufa Posted November 19, 2004 Posted November 19, 2004 Niby nie mozna sie zarazic - moje psy 1,5 roku temu mialy wlasnie jaja tasiemca w kale i weterynarz nas uspokajal.Porozmawiaj o tym z lekarzem - mozna kupic syrop-zawiesine dla dzieci na odrobaczanie (pyranthelum chyba, kosztuje cos ok.6zl) - bo calkiem hipotetycznie, jesli piesek zrobil cos w domu, a dziecko jest na etapie raczkowania... Czasami akcje3 odrobaczania musi przechodzic cala rodzina. Tufi, Pyrantelum nie działa na tasiemce tylko na nicienie. Speede: porozmawiaj z lekarzem najlepiej pediatrą a nie wet. Leki na robaki są na receptę.Możliwość zarażenia istnieje, ale jego prawdopodobieństwo jest uzależnione od wieku dziecka i rodzaju jego kontaktów z psem. Ponieważ piszesz o larwach w kale mam nadzieję, że owe kupy były właściwie niszczone (np. poprzez spalenie), gdyż inaczej mogą przetrwać spory czas. Dla pocieszenia leki na robaki sa w miarę bezpieczne (nie wchłaniają się z przewodu pokarmowego) i podobnie jak Tufi radziłabym odrobaczanie całej rodziny. Quote
eve66 Posted November 20, 2004 Posted November 20, 2004 a tasiemiec???moj pies ma larwy robaka w kale przypominajace do zludzenia pestki ogorka zielonego - czy nie sa one podobne do larw tasiemca - rodzaju bablowiec... To moze byc tasiemiec zwany ogorecznikiem (lac.Dipylidium caninum) i jesli go z niczym nie myle to moze byc tez pasozytem dla czlowieka...brrrr :cry: Szybko do weta zeby sie upewnic!!!!!!!!!!! Quote
Flaire Posted November 21, 2004 Posted November 21, 2004 Te pestki ogórka to akurat chyba nie larwy tylko odcinki tego tasiemca. Ale mniejsza z tym. Człowiek, a szczególnie dzieci, jak najbardziej może się zarazić od psa nicieniami, a również chyba, z tego co się ostatnio dowiedziałam, niektórymi odmianami tasiemca (ale tego nie jestem pewna - tym najczęstszym u psów tasiemcem zaraża się poprzez rozgryzienie pchły-nosiciela, czego Twoje dziecko prawdopodobnie nie robi :wink: ). Natomiast jeśli pies ma tasiemca, to możliwe, że również ma nicienie. Jak już było pisane, czy dziecko się zaraziło, czy nie, zależy od rodzaju i bliskości kontaktów, np. czy pies dziecko liże (po tym, jak liże sobie zad). Ja poradziłabym się lekarza na temat dziecka, natomiast gdybym miała w domu dziecko i psa to nie ograniczałabym kontaktów pomiędzy nimi, tylko odrobaczałabym psa bardzo regularnie wg zaleceń producenta większości środków, czyli co trzy miesiące. Quote
Recommended Posts