Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, nie widziałem żeby ktoś zadawał to pytanie tutaj wcześniej.
Mianowicie chciałem zapytać czy lepiej kupić psa z rodowodem? Czy powiedzmy na targu od handlarza? Nie zamierzam prowadzić hodowli, ale się zastanawiam skąd taka duża różnica w cenie.

z góry dziękuję za odpowiedzi.

Posted

Takich tematów "dlaczego z rodowodem od odpowiedzialnego hodowcy" jest mnóstwo na tym forum, poszperaj to na pewno znajdziesz.

A tak po krótce to różnica w cenie wynika z paru rzeczy:
1. taki szczeniak może być po prostu mieszańcem, nie masz dowodu czy jest rasowy oprócz zapewnień handlarza.
2. Handlarz ma za nic odpowiednie karmienie, odchowanie, szczepienie, odrobaczanie zarówno szczeniaków jak i ich matki.
3. Często trzyma psy w nieodpowiednich warunkach (często w oborze, chlewni, piwnicy)
4. Rozmnaża poza kontrolą Związku Kynologicznego, często psy z wadami (np. yorki ważące ok. 1kg, skarłowaciałe, spaniele nieprawidłowo umaszczone np. złote z białymi znaczeniami)
5. Nie zna się na chorobach charakterystycznych dla rasy i nie robi psom kosztownych badań (samo prześwietlenie np. na dysplazję stawów biodrowych kosztuje 150zł, badania genetyczne też sporo kosztują)

Także pomyśl jaki wyład finansowy włożył handlarz w szczeniaka jeśli kosztuje on 300zł.
Jak chcesz znaleźć fajnego psa to sprawdzaj warunki, rodowody przodków i ich badania, testy psychiczne itp.
I pamiętaj, że w psa niezależnie jakiej rasy trzeba włożyć duuużżżooo pracy własnej aby był dobrym i posłusznym towarzyszem. Grzeczny, ułożony i bezproblemowy może być tylko piesek pluszowy.

Posted

Powiem Ci tam. Na tym forum jest wiele wątków na ten temat. Możesz skorzystać z opcji szukaj.

Ja nie polecam kupowania psów bez rodowodu. Kupowanie jakiegokolwiek psa od handlarza na rynku napędza tylko takie pseudo hodowle jak ta co ostatnio zlikwidowali, ale uważam,że powinieneś już o tym wiedzieć, że nie kupuje się psów od handlarzy.

Cena to wartość psa, wkład jaki został włożony, aby szczeniaczki były dobrze odżywione i prawidłowo się rozwijały i były zdrowe. Nikt nie zapewni Ci 100% zdrowego pieska, a tym bardziej nie zrobi to zwykły rynkowy handlarz, któremu tylko zależy na tym, aby jak najszybciej pozbyć się szczeniaków, żeby on za bardzo na tym nie stracił. A włożenie jakichkolwiek starań w tyo, aby szczeniaczki były zdrowe to już nie należy do jego interesu, a do interesu przyszłego właściciela. To on ma się martwić, czy szczeniak, który do niego trafi bedzie zdrowy. Nic bardziej mylnego. Właśnie najwcześniejsze dni i tygodnie decydują o tym, jak piesek bedzie sie rozwijał.
Jeżeli nie stać cię na kupno psa z rodowodem to zaadoptuj jakiegoś pieska ze schroniska, albo skontaktuj się z fundacjami, które zajmują się poszukiwaniem domu dla niechcianych i wyrzuconych piesków.
A poza tym posiadanie psa to wielka odpowiedzialność, trzeba o niego dbać.
Nawet kupując psa z rodowodem trzeba pamiętać o kilku bardzo ważnych kwestiach takich jak np. w jakich warunkach są trzymane szczeniaczki, czy mają stały kontakt z matką, czy są pod opieką weterynarza, czy rodzice są przebadani pod kątem dysplazji i innych chorób takich jak genetyczne choroby serca, oczu.

Handlarzowi zależny tylko na jednym: Jak największy zysk, własny wkład = 0.

Proponuję ci poczytać sobie trochę to forum. Każdy Ci coś doradzi i wytłumaczy.

• 7 months later...
Posted

Kupiłem szczeniaka z hodowli w PKPR z rodowodem i zapewnieniem rasowości i zdrowia i co z tego ? Mój Yorczek z obiecanych dwóch urusł na ponad 6 kg i jest nieproporcjonalnie długi a do tego ma tyłozgryz potwierdzony przez lekarzy weterynarii a stwierdzony w czwartym dniu po rzekomym przegladzie , i co Wy na to bo mnie szlag trafia na takich hodowców!!

Posted

Jakubana napisał(a):
Kupiłem szczeniaka z hodowli w PKPR z rodowodem i zapewnieniem rasowości i zdrowia i co z tego ? Mój Yorczek z obiecanych dwóch urusł na ponad 6 kg i jest nieproporcjonalnie długi a do tego ma tyłozgryz potwierdzony przez lekarzy weterynarii a stwierdzony w czwartym dniu po rzekomym przegladzie , i co Wy na to bo mnie szlag trafia na takich hodowców!!

Dlaczego wybrałeś PKPR ? Machlojki zdarzaja się oczywiscie wszędzie, ale dlaczego wybrałeś akurat tę hodowlę ?

Posted

Jakubana napisał(a):

A czemu nie z ZKwP?

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='Brezyl ja']Dlaczego wybrałeś PKPR ? Machlojki zdarzaja się oczywiscie wszędzie, ale dlaczego wybrałeś akurat tę hodowlę ?

chyba dlatego ze psy z PKPR z rodowodem kosztuje tyle ile Yorkopodobny kundel bez rodowodu ,kupiony na Alegrro

Znam hodowle YT rejestrowane w PKPR i chętnie dowiedziałabym sie jaki kwiatek sprzedał ci takiego psa !

Napisz Pisz Pismo do PKPR taka hodowlę powinno się ukarać!!!!

[FONT=Times New Roman] Polski Klub Psa Rasowego
Skrytka pocztowa nr 61
00-967 Warszawa 86
[/FONT]
[FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman][FONT=Times New Roman]al. Niepodległości 223 lok 12
Warszawa
[/FONT]
[/FONT][/FONT]
[FONT=Arial] (kontakt telefoniczny)[/FONT][FONT=Times New Roman] [/FONT][FONT=Calibri] [/FONT] rzecznik@pkpr.pl -skargi

• 1 month later...
Posted

tak sie zastanawiam tak sie gani ze nie kupowac pieskow od handlarzy ok ale co z tymi pieskami co sa po rodzicach z rodowodem anie moga miec rodwodu bo np jest miot duzy bdz jak np w przypadku akit rodza sie dlugowlose a wedlug zwiazku k nie moga one dostac rodowodu wiec... co z tymi szczeniakami .........

Posted

Nie znam sie na akitach ale jesli rodzice maja uprawnienia hodowlane to nawet najbardziej niewystawowy i wadliwy szczeniak dostanie rodowod, bedzie jednak niehodowlanym egzemplarzem. A co do licznosci miotow to nie prawda, bo kazdy pies z miotu dostaje rodowod a dokladniej metryke nawet jakby ich 15 bylo... oczywiscie jesli rodzice maja uprawnienia hodowlane

Posted

Był kiedyś przepis według którego rodowód (metrykę) dostawało tylko 6 szczeniąt z miotu, ale zniesiono go kilkanaście lat temu. Zresztą nie miał najmniejszego sensu, bo wszystkie szczeniaki w zarejestrowanym miocie są rasowe, a nie tylko 6 :roll:
Tak więc osoby, które wpierają nam, że piesek nie dostał rodowodu bo był siódmy czy jedenasty, to po prostu oszuści, którzy chcą wydoić od nas kasę. I co gorsza nawet w dobie powszechnego dostępu do informacji, internetu, ludzie nadal dają się robić w trąbę i radośnie wyrzucają kilkaset złotych tylko przez zapewnienia pierwszy i ostatni raz w życiu widzianego handlarza na giełdzie :cool1:

Posted

[quote name='wedelka16']np w przypadku akit rodza sie dlugowlose a wedlug zwiazku k nie moga one dostac rodowodu wiec... co z tymi szczeniakami .........
Akitki długowłose oczywiście dostają metryczki, a jak właściciele się uprą mogą wyrobić im rodowody i spokojnie próbować sił na wystawach - tyle że za długi włos psiaki zostaną z miejsca zdyskwalifikowane
Na dogomanii można znaleźć kilka takich długowłosych akit i z rodowodem:
http://www.dogomania.pl/forum/f110/akita-dlugowlosa-72561/
Dogomania : Galeria zdjęć
Dogomania : Galeria zdjęć
Ruda galeria Mandora :) - strona 49-50 - zimowe wspomnienia o małym Mandorku :) - Dogomania Forum

Tak samo jest u akit amerykańskich