Aurunia Posted December 28, 2008 Posted December 28, 2008 roxi-malina napisał(a):A i mam jeszcze jedno pytanko bo dużo czytałam i sporo osób twierdzi że yorka karmią tylko suchą karmą a jak ja to mojej mamie powiedziałam to ona na to że to jest niezdrowe i że wtedy będzie miał brzydki włos (ja mam labradora i ona je od zawsze gotowane jedzonko czasami troche karmy ale tak to codziennie gotowane i na to mama leje 1 łyżke oleju i sierść ma przepiękną i lśniącom) czy tak też można robić yorkom? Ja swoje dziewczyny karmie suchą karmą royal canin dla yorków. A raz w tygodniu daję gotowane jedzonko. ;) Quote
Chefrenek Posted December 28, 2008 Posted December 28, 2008 roxi-malina napisał(a):A i mam jeszcze jedno pytanko bo dużo czytałam i sporo osób twierdzi że yorka karmią tylko suchą karmą a jak ja to mojej mamie powiedziałam to ona na to że to jest niezdrowe i że wtedy będzie miał brzydki włos (ja mam labradora i ona je od zawsze gotowane jedzonko czasami troche karmy ale tak to codziennie gotowane i na to mama leje 1 łyżke oleju i sierść ma przepiękną i lśniącom) czy tak też można robić yorkom? Każdemu służy coś innego. Jednemu suche innemu gotowane. Jeśli nie chcesz mieć kupy wiszącej na włosach to radzę dawać suche. Quote
roxi-malina Posted December 29, 2008 Posted December 29, 2008 Chefrenek napisał(a):Każdemu służy coś innego. Jednemu suche innemu gotowane. Jeśli nie chcesz mieć kupy wiszącej na włosach to radzę dawać suche. Wielkie dzięki a co z tym olejem? Ale chyba raz na jakis czas (np. raz w tygodniu) może jeśc gotowane co? Quote
Patka Posted December 29, 2008 Posted December 29, 2008 można kamric mieszanym york to też pies zerknij tutaj Żywienie - Dogomania Forum Quote
Chefrenek Posted December 29, 2008 Posted December 29, 2008 roxi-malina napisał(a):Wielkie dzięki a co z tym olejem? Ale chyba raz na jakis czas (np. raz w tygodniu) może jeśc gotowane co? Olej..lepiej oliwa z pestek winogron, pięknie wpływa na włos. Moim zdaniem nie należy mieszać gotowanego z suchym bo może to doprowadzić do rozstroju żołądka...albo rybki albo akwarium...Oczywiście możesz dać oliwę do suchej karmy. Quote
***Paulina*** Posted December 29, 2008 Posted December 29, 2008 roxi-malina napisał(a):Wielkie dzięki a co z tym olejem? Ale chyba raz na jakis czas (np. raz w tygodniu) może jeśc gotowane co? York powinien jeść przede wszystkim karmę, ale jeśli raz czy dwa razy w tygodniu ugotujesz mu coś to mu nie zaszkodzi, o ile będzie to nie przyprawione... Quote
Jofka Posted December 29, 2008 Posted December 29, 2008 Jak k ja bym chciała żeby mój Tolek znowu jadł suchą karmę tak jak kiedyś,ale teraz to tylko gotowane mięsko i puszeczki....RC rusza tylko wtedy gdy nie ma mięska,a przygłodnieje :shake::shake: Quote
roxi-malina Posted December 29, 2008 Posted December 29, 2008 Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi :* Patka napisał(a):można kamric mieszanym york to też pies zerknij tutaj Żywienie - Dogomania Forum To ty chciałas żebym jakiś nowy watek o żywieniu założyła (na wątku o hodowli)? Quote
***Paulina*** Posted December 29, 2008 Posted December 29, 2008 roxi-malina napisał(a):Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi :* To ty chciałas żebym jakiś nowy watek o żywieniu założyła (na wątku o hodowli)? No widzisz... Jak tu spytałaś to od razu ci odpowiedziało kilka osób:) Tylko nie zakładaj wątku o żywieniu w dziale hodowla!!!:evil_lol: Quote
iberia Posted December 30, 2008 Posted December 30, 2008 roxi-malina napisał(a):A i mam jeszcze jedno pytanko bo dużo czytałam i sporo osób twierdzi że yorka karmią tylko suchą karmą a jak ja to mojej mamie powiedziałam to ona na to że to jest niezdrowe i że wtedy będzie miał brzydki włos (ja mam labradora i ona je od zawsze gotowane jedzonko czasami troche karmy ale tak to codziennie gotowane i na to mama leje 1 łyżke oleju i sierść ma przepiękną i lśniącom) czy tak też można robić yorkom? jesli chodzi o jedzenie gotowane dla yorka bezie ci trudno zbilansowac je. Pies jest malutki i malutko je dlatego najlepszym rozwiązaniem jest sucha karma (dobrze zbilansowana) a gotowane jedzonka raz, dwa razy w tygodniu :) Quote
roxi-malina Posted December 30, 2008 Posted December 30, 2008 Czyli olejem ( 1 łyżeczka raz dziennie) mozna polać jedzonko tak? Quote
Chefrenek Posted December 30, 2008 Posted December 30, 2008 roxi-malina napisał(a):Czyli olejem ( 1 łyżeczka raz dziennie) mozna polać jedzonko tak? Dla yorka to nawet pół łyżeczki od herbaty co by bieguny nie dostał.:razz: Quote
roxi-malina Posted December 30, 2008 Posted December 30, 2008 oki thx za ostrzeżenie :) A stosujecie jakieś witaminy czy coś podobnego? Quote
g@l@xy Posted December 31, 2008 Posted December 31, 2008 jeśli karmisz dobrą karmą tam jest wszystko witaminy i minerały, nie potrzebujesz dodawać dodatkowo czegokolwiek, za dobrze też nie dobrze. Quote
roxi-malina Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 Aha thx :) A czy dla yorków mogą być różne smakołyki (takie jak dla innych psów) czy muszą być przeznaczone specjalnie dla yorków? Quote
g@l@xy Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 ja osobiście nie mam nic przeznaczonego typowo dla yorków. Unikam jednak taniochy hipermarketowej. Quote
roxi-malina Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 A jakie smakołyki podajesz swojemu yorkowi lub jakie polecasz? Quote
g@l@xy Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 polecanie to jedno, to co psu zasmakuje to inna sprawa. W kazdym sklepie zoologicznym napewno znajdziesz wiele smakołyków dla pieska i z czasem sama będziesz wiedziała co Twój pies lubi. My preferujemy m.in. gryzaki naturalne: uszy , żwacze.... Quote
Chefrenek Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 g@l@xy napisał(a):polecanie to jedno, to co psu zasmakuje to inna sprawa. W kazdym sklepie zoologicznym napewno znajdziesz wiele smakołyków dla pieska i z czasem sama będziesz wiedziała co Twój pies lubi. My preferujemy m.in. gryzaki naturalne: uszy , żwacze.... Z tymi naturalnymi to trzeba uważać, na wecie ktoś pisał, że york mu zmarł bo kawałek ucha utknął mu w przełyku. Quote
g@l@xy Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 wszystko moze tam utknąć niestety. Ale to raczej nie w przełyku tylko wpadło do tchawicy - zaksztuszenie. Niestety i u ludzi to się zdarza. Quote
roxi-malina Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 No niestety:( A słyszeliscie coś może o Pedigree Denta Stix kiedyś czytałam gdzieś że to jest dobre na zemby i że yorki też to mogą jeść to prawda? Quote
Chefrenek Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 roxi-malina napisał(a):No niestety:( A słyszeliscie coś może o Pedigree Denta Stix kiedyś czytałam gdzieś że to jest dobre na zemby i że yorki też to mogą jeść to prawda? Pedigree to syf.:no-no-no: Quote
mTa Posted January 1, 2009 Posted January 1, 2009 ja swoją karmię royalem dla yorków juniorów, dostaje marchewkę do chrupania czy jabłko;) Quote
Recommended Posts